Fotbalişti cu meserie! ASU Politehnica Timişoara, echipa romantică a vremurilor noastre: elevii, studenţii şi profesorii devin egali în tricoul alb-violet

28 dec 2012 2708 afişări Fotbal Intern
Fotbalişti cu meserie! ASU Politehnica Timişoara, echipa romantică a vremurilor noastre: elevii, studenţii şi profesorii devin egali în tricoul alb-violet

Despre echipele de „bucătari” se vorbeşte în presa de la noi cu ocazia unor amicale disputate în intersezon de echipele din Liga I sau chiar când naţionala noastră joacă o partidă oficială cu reprezentativa unui stat precum Luxemburg, Liechtenstein sau San Marino.

Povestea amatorilor de la Timişoara este diferită, pentru că aceşti oameni, care joacă fotbal din plăcere, au în spate câteva sute de oameni care îi încurajează, îi însoţesc în deplasări şi chiar le oferă prime de joc.

ASU Politehnica a jucat, în mai puţin de un deceniu de la înfiinţare, doar în campionatul municipal, adică în ultimul eşalon, al şaselea. Echipa compusă din studenţi, ingineri şi cadre didactice a câştigat seria aproape în fiecare an, dar a refuzat de fiecare dată locul din liga a cincea, deoarece s-a dorit ca gruparea să rămână la nivel de amatori.

În vara acestui an, membrii galeriei lui Poli au decis să susţină această echipă şi l-au convins pe rectorul Viorel Şerban să înscrie echipa în eşalonul al cincilea, acolo unde băieţii lui Toni Foale promovaseră la finele sezonului trecut. Suporterii vor ca ASU Politehnica să devină o echipă profesionistă, astfel că lotul a suferit modificări importante. Au venit atât jucători cu experienţă în campionatul judeţean, cât şi juniori, astfel că în echipă e un amalgam din punctul de vedere al stărilor sociale sau al meseriilor. Un singur lucru îi uneşte pe toţi cei 26 de jucători: faptul că ţin cu Poli Timişoara.

Au apărut primii „stranieri”

Spre finalul turului, lotul Politehnicii a fost completat cu doi jucători, unul din Austria şi celălalt din Italia. Sergiu Cioroagă este din Deva, are 21 de ani şi a jucat în Cizmă, la câteva echipe din Serie C4. Liviu Ardel (22 de ani) a evoluat în anii trecuţi în ligile inferioare din Austria, iar când a fost mai tânăr a dat probe la Sporting Lisabona. Ardel s-a întors anul acesta în România, unde administrează unul dintre magazinele de articole sportive deţinute de părinţii săi.

Aceşti fotbalişti repatriaţi sunt excepţii, lotul fiind format doar din jucători născuţi sau stabiliţi în Banat. Dintre cei 26 de membri ai lotului, 19 s-au născut în Timişoara.

E lăudabil că aproape toţi vin de două ori pe săptămână la antrenamente, deşi fotbalul nu e preocuparea lor de bază
Antonio Foale, antrenor ASU Politehnica Timişoara

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.