Fostul atacant din Superliga revine în antrenorat! A lucrat cu Răzvan Lucescu, Gheorghe Hagi și Cosmin Olăroiu, iar acum e fit la 42 de ani și are ambiții mari: „Îmi doresc să antrenez echipa asta în prima ligă!” | EXCLUSIV

Fostul atacant din Superliga revine în antrenorat! A lucrat cu Răzvan Lucescu, Gheorghe Hagi și Cosmin Olăroiu, iar acum e fit la 42 de ani și are ambiții mari: „Îmi doresc să antrenez echipa asta în prima ligă!” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Marian Constantinescu (42 de ani), fost atacant în prima ligă, a preluat funcția de antrenor principal la FC Brașov U19 și vrea să îi pregătească pe puștii de acolo prin puterea exemplului.

Fostul atacant din Superliga revine în antrenorat! A lucrat cu Răzvan Lucescu, Gheorghe Hagi și Cosmin Olăroiu, iar acum e fit la 42 de ani și are ambiții mari

Fost atacant la FC Brașov, Juventus București, Poli Timișoara, Gloria Bistrița, Jiul Petroșani, Inter Curtea de Argeș, CS Otopeni, Ceahlăul Piatra Neamț, Concordia Chiajna, Turris Turnu Măgurele, AFC Hărman și Corona Brașov, Marian Constantinescu a lucrat cu nume precum Răzvan Lucescu, Gheorghe Hagi, Cosmin Olăroiu și Ilie Stan, iar acum încearcă să pună în aplicare meseria pe care a „furat-o” de la aceștia.

În 2020, Marian Constantinescu a pus ghetele în cui, după ce a promovat cu Corona Brașov în Liga 3. Apoi, a devenit antrenorul echipei U19, iar ulterior, în toamna anului 2021, a trecut la birouri: team-manager la FC Brașov. Acum, revine în iarbă. Deține Licența A și are ambiții mari la FC Brașov U19.

Într-un dialog cu ProSport, Marian Constantinescu a oferit detalii despre obiectivele și dorințele sale, dar nu numai.

– Care e obiectivul tău la FC Brașov U19?
– Momentan, din partea clubului nu am niciun obiectiv, pentru că au mai plecat din jucători. A fost o grupă foarte bună de 2006 și au plecat mulți către Liga 3. Și atunci, grupa s-a destrămat. Ne reorganizăm, au mai venit alți copii și încercăm să facem ceva.

– Atunci, haide să te întreb altfel: ce obiectiv îți propui tu acolo?
– În primul rând, îmi doresc să intru în play-off, iar mai departe dacă reușesc să mă calific și mai bine. Dar îmi doresc să iau meci cu meci. După doi ani de birou, administrație, trec iarăși în iarbă. Eram organizator de competiții la copii și juniori și în paralel jucam la Liga 4 de plăcere. Ca jucător, am pus umărul la promovarea echipei Ciucaș Tărlungeni în Liga 3. Și aveam ofertă în continuare de a mai juca. Încă mai pot, dar nu vreau să fac mai multe lucruri deodată. Îmi place să fac un lucru și bine.

– Care au fost primele impresii la FC Brașov U19?
– Ieri am condus primul antrenament oficial. E mult de muncă. Am de muncit foarte mult. Le-am și zis copiilor: nu accept înfrângerea sau o accept dar de la un adversar mai bun. De la un adversar mai slab, mă doare. Și atunci, nu îmi doresc ca după meci să mă duc acasă lovit. Îmi doresc să merg acasă liniștit că am făcut tot ce a depins de mine să câștig un meci. E de muncă, dar nu mă sperie treaba asta. Dacă mă speria, nu acceptam această provocare și acest nou post pe care mi-l oferă FC Brașov.

– Aici, la FC Brașov U19, mai intri la antrenamente cot la cot cu jucătorii?
– Da, cu siguranță! Nu am cum să mă abțin. La un 5 contra 2, la o alergare, la lovirea balonului, la un joc, abia aștept!

– Și țin pasul cu tine?
– Acum, sunt de trei zile la echipă, dar trebuie să țină pasul! Chiar glumeam un pic că am câțiva la care nu prea îmi place că stau tricourile strâmte pe ei, mai grăsuți. Am zis că nu e posibil ca la 17-18 ani să ai țesut adipos, să ai grăsime, ar trebui să fii numai mușchi. Dacă eu, la 42 de ani, nu am burtă și nu am grăsime, atunci e o problemă pentru ei. Să fie mai atenți la viața lor extrasportivă!

– E un atu al tău ca antrenor puterea exemplului?
– Mi-a plăcut tot timpul să fiu un exemplu și ca fotbalist, și ca om în afara fotbalului. Dau un exemplu: mi-a plăcut tot timpul să fiu parfumat, cu freza făcută când aveam (n.r. râde), să mă îmbrac frumos, să am o cămașă curată pe mine, atunci mi-a plăcut și ca în momentul în care mă dezbrăcam într-un vestiar să arăt bine. La fel și acum, dacă mă mai duc la un fotbal din plăcere cu prietenii, îmi place în momentul în care mă uit în oglindă să văd totuși un personaj frumos. Da, categoric (n.r. jucătorii îl pot lua drept exemplu), mai ales că o să mă bag cu ei la jocuri, la abdomene și la tot felul de exerciții pe care îmi place în continuare să le fac.

– Din experiența ta ca jucător în prima ligă, care crezi că e aspectul care te ajută cel mai mult în lucrul cu juniorii?
– E mult mai complicat să fii organizator pe centrul de copii sau să lucrezi cu copiii, pentru că lucrezi și cu ei, și cu părinții, și cu bunicii, lucrezi cu mai mulți factori. Mi-a plăcut tot timpul să fiu omul care și ascultă, și vorbește. Din punctul meu de vedere, poate e mai ușor să fii antrenor, dar e mai greu să fii un pedagog, iar în momentul de față, în centrele de copii și juniori, ar trebui să fie mai mulți pedagogi. Trebuie să faci copilul să te înțeleagă, să stai să îl șlefuiești, să te implici. Am răbdarea necesară să lucrez cu copiii, dar cu cei de U19, nu cu cei de 10 ani.

A lucrat cu Hagi, Lucescu și Olăroiu și nu e de acord cu antrenorii fără Licența Pro

– Ce e mai dificil, să fii antrenor sau să fii la birouri?
– Sunt două lucruri distincte. Când am trecut la birouri nu mi-a fost ușor. La fel și când m-am lăsat de fotbal și am trecut pe partea de antrenorat. Eu sunt genul de om care acceptă orice fel de provocare și îmi place să învăț, nu zic că nu pot. Nu mă pricep? Încerc să mă pricep. Nu am o rezolvare? Caut rezolvare. Atunci, pot să spun că mă pliez un pic pe copii și juniori, dar țelul meu nu e să rămân la acest nivel. Acum, mi s-a ivit această oportunitate, iar ulterior îmi doresc să fac pasul spre seniori, mai ales că am Licența A UEFA. Deocamdată, o iau ierarhic: U19 și după aceea spre seniori. Poate pot să prin o echipă de Liga 2, Liga 3.

– Dar ce părere ai despre antrenorii fără Licența Pro din prima ligă?
– Nu mi se pare corect. Și dacă mâine mi s-ar ivi să antrenez o echipă de Liga 1, a doua zi m-aș înscrie la cursurile pentru Licența Pro. Aș accepta o ofertă, dar asta este o perioadă scurtă, de jumătate de an, un an, pentru că eu dacă mă pun antrenor la Liga 1, am în spatele meu un antrenor cu Licența Pro, dar eu nu accept treaba asta pe o perioadă de 3-4 ani. În momentul în care mi se ivește un post de Liga 1 înseamnă că sunt un antrenor valoros și atunci va trebui să îmi și fac cursurile necesare pentru a antrena. Degeaba știu eu să conduc un autocar, dacă nu am categoria D. Eu știu să îl conduc, că tata a fost șofer pe autocar, știu să mut autocarul, îl mut, mă plimb cu el prin oraș, dar dacă mă oprește poliția…

– E un exemplu foarte bun…
– Vezi, îmi vin idei dacă stau de vorbă. De asta spun că mă pliez un pic în a discuta cu copiii și îmi place, am pedagogia asta. Ca antrenor, crede-mă, nu sunt, le-am uitat… Adică am uitat cumva metode din astea de antrenament. Le am implantate în capul meu ce am învățat de la Olăroiu, Lucescu, Hagi, Sabău, dar le iau așa ușor.

– Ai amintit de niște nume uriașe. Tu ai un model?
– Îi apreciez pe toți cei cu care am lucrat, dar am încercat să iau de la fiecare câte un pic. Fiecare antrenor are stilul lui. Luând un pic de la fiecare, îmi voi face și eu, pe viitor, strategia mea.

Visul lui Marian Constaninescu: antrenor la FC Brașov în prima ligă

„Îmi doresc să învăț, îmi doresc să devin un antrenor și îmi doresc ca în anii ce vor urma să pot să am șansa să antrenez FC Brașov în Liga 1. Să avem o echipă a Brașovului în Liga 1. Îmi doresc să fiu pe acea bancă, să antrenez, să mă fac și pe mine mândru, să fac și orașul mândru. Brașovul, în ultimii ani, din păcate, s-a scăldat așa în ape și poate ar fi cazul ca în anii ce vor urma să fim un pic mai lucizi.

 

Categoric, da (n.r. s-ar putea reînființa echipa de seniori)! Dar trebuie lăsați oameni pricepuți, oameni care au sete de muncă, au sete de a face performanță. Nu am o problemă cu oamenii care sunt vechi în fotbal, pentru că au toate cunoștințele necesare, dar și noi cei tineri care venim din spate vrem să muncim, vrem să demonstrăm, dar trebuie să fim și lăsați” – Marian Constantinescu, pentru ProSport

  • 208 de meciuri a jucat Marian Constantinescu în Liga 1, reușind 27 de goluri și 19 assist-uri.
  • 450 de mii de euro a fost cea mai înaltă cotă de piață pe care a atins-o Marian Constantinescu, potrivit site-ului de specialitate Transfermarkt.com, pre vremea când juca la Ceahlăul Piatra Neamț.
Andreea Visu / Autor
Pasiunea pentru fotbal este o moștenire de familie, astfel că drumul către jurnalismul sportiv a venit natural. A intrat în presă în anul 2016, la IlfovSport. A început să scrie despre ligile inferioare și ușor-ușor a promovat la Revista IlfovSport, denumită ulterior 100% Sport. A lucrat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea…
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor mai plăti
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor mai plăti
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…