„Florin Manea nu e impresarul lui Tudose și Feher”. Dreptul la replică al familiei Manea, ghid secret al lumii impresarilor: sechestrări de jucători, cum se propun bani negri, cum se cumpără pe bani mulți fotbaliști ieftini

  • Publicat:
  • Actualizat:

„Au venit jucători aduși de Nicolae Manea, impresariați de fiul său, Florin, sau de prieteni de-ai lor. Tudose, Feher, Balint, Bornescu, Filip. Nu au rămas, iar lui Manea nu îi convine”. Este mărturia unui om din clubul Rapid, de la care, pe 21 iulie, ProSport a realizat o analiză despre situația delicată din Giulești.

Tudose, Feher, Filip, Bornescu și Balint. Surse din clubul Rapid susțin că toți au fost aduși de Nicolae Manea și de fiul său, aceștia spun că doar Balint e jucătorul lor, iar Filip e impresariat de Ioan Codoban, un prieten bun al familiei Manea

„Ați greșit. Sursele din club nu știu ce vorbesc. Vreau un drept la replică”, a fost răspunsul nervos al lui Nicolae Manea după apariția articolului. La întâlnirea cu jurnalistul ProSport, președintele de la Rapid a venit însoțit de fiul său, fostul fotbalist Costin Manea, care acum îl ajută pe fratele său în impresariat, și de un prieten. „Am venit să te bușim dacă ne enervezi”. Deși iritat, Manea își păstrează simțul umorului. Acum mai bine de un deceniu, era fotografiat în mașină, alături de o profesoară a lui Costin, iar replica sa a fost dezarmantă: „Ia uite ce seamănă ăsta din poze cu mine!”.

Dialogul de o oră cu președintele și cu ajutorul de impresar din familia Manea a pornit cu o dezmințire, Tudose și Feher nu sunt impresariați de ei, și s-a încheiat cu dezvăluri care îți deschid ușa unei lumi întortocheate, plină de personaje îndoielnice, declarații de bune intenții și mecanisme financiare greu de înțeles și de explicat.

Nicolae Manea a recunoscut că i-a adus pe cei 5 jucători enumerați de sursa ProSport, însă neagă implicarea totală a fiului său. „Tudose nu este impresariat de Florin. Greșit. Nici Feher nu e impresariat de Florin Manea, nici nu știu de cine e impresariat. Eu n-am făcut ca alții, dacă sunt antrenor, voi semnați cu fiu-meu. Nu fac d-astea”.


Fiul cel mare al lui Nicolae Manea, Florin, este finul lui Mircea Sandu.

De ce au fost propuși la Rapid? De aici intră în scenă tatăl, Nicolae Manea, și fiul, Costin Manea, plus prietenul care completează sporadic discuția.

Tatăl: I-am adus, că n-aveam nimic
Fiul: I-a propus…

Reporter: I-ați vrut dumneavoastră sau v-a spus cineva de ei?
Tatăl: Eu îi știam de la Bistrița, mi-au jucat destul de bine. Fiind liberi, că ultima dată nici nu știu unde dracu” au jucat, la Săgeata, la Bistrița. Nu puteam să iau jucători pe bani când nu aveam un leu.

Potrivit lui Nicolae Manea, singurul jucător impresariat de fiul său este Valentin Balint, însă și aici este o nemulțumire:

Tatăl: Despre Balint ai scris că e fan al lui Dinamo.
Reporter: El a declarat-o!
Prietenul: Nu e!
Reporter: Cum nu e!?
Prietenul: A fost
Reporter: …!?
Prietenul: Dar nu mai e…
Tatăl: Nu contează…

A urmat subiectul Bornescu, despre care sursa ProSport a declarat că este un prieten al familiei Manea.

Tatăl: Nu sunt prieten cu Bornescu. Tu nu știi cum l-am adus eu de la Craiova, cu Mititelu. M-a trimis Copos să-l iau de acolo, mi-a dat 100.000 de euro și se înțelesese cu Mititelu pe 150.000. Când m-a sunat Mititelu și i-am spus că am doar o sută de mii, mi-a zis că bat drumul de pomană. Până la urmă, i-a dat toți banii.
Fiul: Cu Bornescu, se leagă de faptul că e și el cu nașu”. Cu Nicu (n.red. – Nicu Gheară, controversatul om de afaceri). Bornescu e finul lui Nicu, eu sunt finul lui.

Înțepătură la adresa lui Reghecampf: „Am venit după el și am salvat Bistrița de la retrogradare”

Discuția o pornește apoi spre culisele meseriei de impresar și spre jucătorii aduși de Florin Manea la Gloria Bistrița. Încet, încet, mecanismele lumii agenților de jucători ies la suprafață: jucători aduși, neplătiți și apoi convinși să accepte rezilierea contractului, împrumuturi de bani și, culmea ironiei, fotbaliști aflați sub contract cu un agent și propuși la cluburi de alți agenți.

Tatăl: Romario este adus de Florin, dar nu este Florin impresarul lui.

Reporter: Deci Florin poate aduce un jucător fără să fie impresarul lui
Fiul: Da!

Reporter: Adică putea să-i aducă și pe Tudose și Feher la Rapid fără să fie impresarul lor.
Tatăl (nu aude sau ignoră întrebarea): Florinel s-a rugat de impresarul lui Romario. „Băi, te rog eu frumos, hai să i-l dăm lui tata. Astea sunt condițiile”. Așa se fac lucrurile astea.

Reporter: De unde știm noi că Tudose și Feher n-au fost aduși tot așa!?
Tatăl (nu înțelege): Păi, eu i-am găsit la Bistrița.

Reporter: Nu la Bistrița, la Rapid. Să vă sune Florin și să vă spună să-i luați.
Tatăl: Niciodată. Am vorbit cu Tudose și cu Feher, erau liberi de contract. În orice caz, am vorbit cu Rada, era antrenor aici. I-am zis: „Mariane…”
Fiul (preia din zbor ideea tatălui său): „Mariane, tu hotărăști dacă e…”
Tatăl (continuă dialogul avut cu Rada): „…numai dacă îți convine. Eu nu ți-i impun. Crezi că te pot ajuta, bine. Nu, ne strângem mâna”. N-au venit cu pas de forță că răspundea Rada, nu eu.

„La Bistrița, Florin a cheltuit o grămadă de bani. Numai în pagubă a lucrat el pentru mine. Se poate dovedi dacă Florin a luat vreun leu pe vreun jucător adus acolo, neimpresariat de el. Repet, neimpresariat de el”
Nicolae Manea

Reporter: Dar la Bistrița ați adus mulți fotbaliști de-ai fiului dumneavoastră…
Tatăl: Bistrița are să-mi dea 250.000 de euro. Cât am stat acolo, n-am luat niciun leu.

Reporter: Adică v-a păcălit Jean Pădureanu…
Tatăl: Am avut prea mare respect pentru Jean Pădureanu, să pot cere eu banii înaintea jucătorilor.

Reporter: Ce înseamnă 250.000 de euro?
Fiul (răspunde în locul tatălui său): Trei ani de muncă.

Reporter: Salariul pe trei ani?
Tatăl: Da.

Reporter: Și Florin?
Tatăl: Florin, ce!?

Reporter: Spuneați că și față de el sunt niște datorii…
Tatăl (categoric): Niciun leu!
Fiul (către tatăl său): Ba nu, știu! Sunt banii ăia pe care i-a dat pentru avocat. Nu i-a mai cerut.
Tatăl (are o revelație): Aaaaaa…Florin l-a împrumutat pe nea Jean. Aia e altceva. Când era cu avocatul, la proces. 5.000 de euro, 5.000 de euro, Florin îl ajuta. Dar din respect, nu așa… Credeam că zici că să-i dea lui Florin din comisioane…Dar eu personal, cu Jean Pădureanu lângă mine, m-am întâlnit cu un prieten și ne-a împrumutat cu 150.000 de euro că nu aveam un leu. Nu poți să ții jucătorii ăia neplătiți trei ani. De unde să le plătim banii dacă ești în liga a doua și nu primești nimic de la televiziuni?

Reporter: Se pot plăti cum se mai plătesc jucătorii în liga a doua. Din pariuri.
Tatăl: Pffff…la liga a doua? Păi, eu de ce nu am plătit din pariuri?

Reporter: Poate că nu erați băgat…
Tatăl: N-am jucat în viața mea la pariuri. Să știi și tu.

Reporter: Și Reghecampf a spus la fel.
Tatăl (extrem de iritat): Nu mă compara pe mine cu Reghecampf, stai liniștit! Nu mă compara cu Reghecampf că nu suferă comparație. Am venit la Bistrița după Reghecampf și aveau doar 10 puncte. Cu Szukala, cu Morais, Băjenaru, Achim, Frăsinescu, un lot foarte bun. Am reușit să ne salvăm, dar ne-au retrogradat pentru o datorie la stat de 70.000 de euro. N-am văzut un om de vârsta lui nea Jean plângând așa, în hohote. Au plecat atunci liberi de contract 11 jucători. Revenind la Florin, dacă în actele clubului există un act în care scrie că el a luat comision un leu, un euro, sau ceva…Cum iau toți, că să nu crezi că toți care vin la Rapid vin cum aduce el pentru mine. Florin a făcut-o pentru mine. Iar jucătorii ăia, când trebuiau să plece, să ia bani, tot Florin i-a convins să nu mai ceară bani. Ai înțeles?

Reporter: Lucrează pro-bono?
Tatăl: Da. Își ajută părintele. 

Cine a luat banii pe Kanon? Corona, Manea sau avocata unui impresar african?

Discuția trece la Wilfried Kanon, un jucător adus la Bistrița de Florin Manea și antrenat de Nicolae Manea. Mutat la Corona de impresar și antrenat tot de tatăl acestuia, Kanon a plecat în iarnă la Den Haag, în prima ligă olandeză. Oficial, ivorianul a fost declarat liber de contract. Neoficial, surse din clubul Corona susțin că Den Haag a plătit 200.000 de euro pe jucător, însă banii nu au intrat în conturile clubului brașovean. Florin Manea a cerut rezilierea contractului lui Kanon și a oferit Coronei la schimb rezilierea tuturor înțelegerilor cu ceilalți fotbaliști aduși de el, care erau neplătiți.


Kanon, pe vremea când juca la Gloria Bistrița, în duel cu Pantelis Kapetanos

Reporter: Trecem la Corona, la Kanon.
Tatăl:
Stai să vezi cu Kanon. Pe Kanon mi l-a adus Florin, este impresariat de o italiancă. Soțul ei l-a luat din Coasta de Fildeș la 14-15 ani și l-a adus în Italia, la Empoli. Tot prin relațiile lui Florin…
Fiul: Nu ajungea niciodată în România.
Tatăl: Aaaa, bravo, explică-i!
Fiul: După ce a murit ăla, cu inima, în Seria A, Serie B, nu mai știu cum îl cheamă (n.red. – e vorba despre Piermario Morosini, jucătorul de 26 de ani de la Livorno, decedat pe gazon, în aprilie 2012, în urma unui infarct), s-au băgat controale foarte riguroase. Pe Kanon l-au găsit cu probleme la inimă. Nu-l mai legitimau în Italia niciodată. S-a dus în Franța, în Germania, toate testele erau ok, dar nu i-a găsit echipă. Florin, având relația cu Claudio Vigorelli (n. red. – impresarul italian care l-a dus pe Eto”o la Anji), avocata lucrează pentru Claudio Vigorelli, și ne-au propus să-l aducem în România. L-a dus tata prima oară la toți doctorii pentru inimă.
Tatăl: La toți doctorii la care am fost am auzit același lucru. „Trimiteți-l repede acasă că ăsta moare”. Îmi părea rău. Stai să vezi.
Fiul: La Spitalul Militar spui tu, dar viza a luat la Centrul de Medicină…
Tatăl: Nu, mă, nu știi tu mai bine ca mine! Deci, în primul rând l-am dus la Bistrița la un doctor particular. A pus aparatele alea pe el.
Fiul (completează): A zis „La revedere!”.
Tatăl: Mi-a zis. „Domnul Manea, du-l acasă că ăsta moare!”. Am zis „Lasă, bă, că-l duc la București!”. La Fundeni, la o doctoră la care m-a trimis Jean, că-i pusese lui stent la inimă, am primit același verdict. M-am dus la Spitalul Militar. Ă‚la mi-a zis la fel. Bă, p…. mă-sii, îl duc la forul care dă viza, la Centrul de Medicină Sportivă. M-am dus acolo și am luat viză.

Reporter: Poate au greșit cei de la Centru
Tatăl:
Mi-au zis că africanii au anumite probleme care nu periclitează activitatea sportivă.
Fiul: Îi cerea din 6 în 6 luni să ia viză.
Tatăl: A fost cu mine la Bistrița, apoi a venit la Corona.

Reporter: L-ați dus la Bistrița pentru că Florin o știa pe avocata lui Vigorelli.
Tatăl: Da, l-a adus. Era un jucător de mare perspectivă, dovadă și unde a ajuns (n. red. – la Den Haag), iar după puțin timp Vitesse a oferit 3 milioane pe el. După ce a ajuns în Olanda, l-au dus la cel mai mare specialist de inimă, în Anglia, și le-a spus că nu are nimic la inimă. A avut o infecție când a fost mic, care se rezolvă. L-au luat, joacă fotbal. O să-i facă o intervenție chirurgicală să-i scoată infecția aia, în rest nu are nimic. Valvele deschid bine. Apar niște mici modificări la EKG, dar nimic grav.
Fiul: Stai să spun cum a ajuns Kanon la Corona. Bistrița fiind în insolvență, el fiind extracomunitar, nu mai puteau să-l legitimeze. Ne-a sunat domnul Urs, administratorul clubului, și ne-a rugat să-i ajutăm să-l luăm pe Kanon de acolo. Avea de luat bani, ne-a zis să-l convingem noi să renunțe la bani. L-am luat de la Bistrița, l-am dus prima oară la Dinamo. Nu știe nimeni. Ne înțelesesem cu Dinamo pentru Kanon, dar domnul Anghelache a decis că vrea să-l vadă.
Tatăl (revoltat): Jucase meci de meci la mine, ce să-l mai vadă!? Nu a jucat tot în campionatul României!?
Fiul: Atunci a picat transferul la Dinamo și l-am adus la Corona. L-am adus gratis…

Reporter: Cum l-ați convins să plece de la Bistrița?
Fiul: Păi nu mai putea Bistrița să-l plătească, era în insolvență.

Reporter: Și el cum a acceptat să plece fără să ia banii?
Fiul: Dacă noi i-am promis că-l ducem în altă parte și-și ia banii…I-am zis. „Băi, decât să nu iei nimic, mai bine iei ceva!”.
Tatăl (citește fraza în care surse de la Corona susțin că Den Haag a plătit 200.000 de euro, dar Corona nu a luat niciun leu): Clubul a luat bani. Clubul a luat bani. Înțelegi?

Reporter: Ei spun că nu au luat bani.
Fiul: Nu, nu, spune acolo că Florin și-a luat dreptul…asta…ca să rezilieze ceilalți jucători.
Tatăl: Da, pe ăia trebuie să-i plătești și ăia au costat vreo 40-50.000.

Reporter: Și i-a plătit? Mai devreme spuneați că jucătorii reziliază și neplătiți.
Fiul (ezită): Nu…Da…I-a plătit.
Tatăl: Lui Kanon nu i-a mai plătit.

Reporter: E foarte complicată lumea impresarilor. Într-un caz, îi plătești ca să scapi de ei, în alt caz nu le dai nimic și le promiți că-i duci la mai bine.
Tatăl: Din banii ăștia… Eu am vorbit la club și oamenii mi-au zis. „Domnu” Manea, nu avem posibilități cu străinii ăștia. Au de luat bani. 2.000-2.500″. Au zis: „Stingeți litigiile cu ei, dați-le banii să plece, să nu mai avem nimic cu ei”. Au avut contracte pe doi-trei ani. O economie de bani mare pe care au făcut-o.

Reporter: Deci susțineți că nu a luat Florin 200.000?
Tatăl: Nu, nu.

Reporter: Nu a luat niciun ban din transferul la Den Haag?
Fiul: Nu avea cum să ia că noi…
Tatăl: Nu era jucătorul lui Florin. Înțelegi? (Mai târziu, din discuție reiese că un impresar poate să ia bani și atunci când intermediază transferul unui jucător cu care nu are contract).

Reporter: Lucrurile astea se reglează în impresariat.
Tatăl: Păi nu se rezolvă, că îți spun eu cum se reglează… Nu a luat niciun leu.

Reporter: Cine a luat banii atunci?
Tatăl: Nu a luat, mă. Hai că îți spun eu cum s-a făcut. S-a făcut un contract… (se întoarce spre fiul său) cât le-a lăsat procent la ăia?
Fiul: Deci el…ăăă…ăsta, impresarul lui Kanon din Coasta de Fildeș…

Reporter: Nevasta lui.
Tatăl: E nevasta lui, bărbatul unui italiance.
Fiul: Avocata e italiancă și are un iubit negru. Ea l-a luat în Italia. El e impresar în Coasta de Fildeș. Ea a zis. „Florine, fă în așa fel să scoți jucătorul de acolo pentru că eu voi câștiga niște procente de pe urma jucătorului ăsta. Mai repede îl vând din Olanda, decât din România”. Și și-au păstrat niște procente.

Reporter: Cine?
Fiul: Impresarul lui.

Reporter: Din ce povestiți, Florin e un fel de Maica Teresa. Lucrează pe gratis.
Fiul: Da.
Tatăl: Doar față de mine. Florin are alt nivel. A dus acum niște jucători din Portugalia la Rayo Vallecano.

Reporter: Mi-e greu să cred că nu câștigă nimic din toate transferurile astea.
Tatăl: Dacă vrei un exemplu. Din momentul ăla am zis că nu mă mai bag niciodată.
Fiul (preia el povestea): Era antrenor la Rapid Peseiro, președinte era Zotta. (Este perioada despre care ulterior George Copos avea să declare că a fost o gaură neagră financiară) Ni l-a dat Lucian Marinescu pe Wesley (n. red. – „ni l-a dat” înseamnă procură). Ni l-a dat pe un DVD, m-am uitat cu Florin și ne-a plăcut foarte mult. Eu și Florin, fiind rapidiști de mici, am zis să mergem la Rapid să-l propunem. Ne-am gândit. Peseiro, portughez, am zis că-l cunoaște. Ne-am dus la Rapid și le-am zis că jucătorul ăsta costă 250.000 și vrea să vină la Rapid. A venit domnul Zotta, trimis de Peseiro, și ne-a spus că Wesley nu face faza a doua. Atunci, Florin i-a zis: „Domn”e, lasă că o face bine pe prima!”.

Reporter: Și apoi?
Fiul: Nu l-a luat. L-am propus la Rapid pe Rui Duarte când era gratis. Nu l-au luat. Pe Spadacio și Fernandez noi aveam hârtie din Portugalia că se pot transfera pe 500.000 de euro.
Tatăl: S-au vândut cu două milioane și ceva. Dacă tu dai pe Fernandez, la 30 de ani, un milion, crede-mă că ești un tâmpit.

Reporter: Domnul Zotta a decis să dea banii.
Tatăl: Nu vreau să mai…Nu mai contează.

Reporter: Lumea impresarilor mi se pare o lume obscură.
Tatăl: Florin a pierdut foarte mulți bani din cauza mea și de atunci am zis că nu mă mai bag niciodată. El avea niște jucători la Vaslui, Gladstone, Adailton, Costly, și trebuia să plătească pe ei impresarilor acestor fotbaliști.

Reporter: El are vreun jucător al lui?
Fiul: Da. Gabi Tamaș, Valentin Balint, Nicușor Stanciu a fost jucătorul nostru până l-a luat…
Tatăl: Jepcăraia aia.
Fiul: Sergiu Buș a fost jucătorul nostru până a semnat la ȚSKA. Echipa a fost găsită de noi, dar când a ajuns acolo i s-a spus că trebuie să semneze cu alt impresar dacă vrea să ajungă la echipa asta.

Reporter: Cu cine a semnat?
Fiul: Cu un italian.
Tatăl: Goian e al lui Florin, Neacșa…Dar Florin, îți spun, a ajuns la un nivel foarte, foarte înalt.

Reporter: Dacă duci un jucător care nu e al tău la un alt club, ce câștigi?
Fiul: Dacă tu ai un jucător, să spunem pe Martin de la Rapid, și tu nu ai o relație bună în Anglia, să spunem. Vii la mine și îmi spui: „Băi, Florine, propune-mi-l și mie pe jucătorul ăsta în Anglia”.
Tatăl: Îi dai un mandat să-l reprezinte…
Fiul: Semnezi mandat pentru mine ca să am dovadă că-l reprezint pe Martin. Lucrând bine în Anglia, vin cluburile să se uite la jucătorul nostru. Atunci, îl transferăm. Când îl transferăm, discutăm și partea financiară a impresarilor, ce pretenții au ei, ca și partea noastră, că și noi am muncit.

Reporter: Cu clubul negociați sau cu cel care v-a mandatat?
Fiul: Cel care ne-a mandatat cere un comision. Clubul ne spune: „Putem să vă oferim comisionul ăsta”. Noi apoi discutăm cu impresarii.

Reporter: Voi cât vă opriți?
Fiul: Asta e înțelegerea cu mandatarul. Poate el vrea 70 la sută. Atunci, zicem noi că el a venit doar cu jucătorul și le propunem 60-40 sau 50-50. Să facem jumate-jumate. Mandatarul poate să-ți dea și jumate-jumate dacă îi duci un jucător în Anglia.
Tatăl: Deci, cam așa se procedează.

 

Amintiri din Cipru, cu cheltuieli de cazare umflate  de „cineva” din clubul Rapid

Discuția curge spre situația actuală de la Rapid. Când a ajuns la întâlnire, grupul Manea vorbea despre seriozitatea lui Angelo Massone. În timpul dialogului, italianul a părut că este favoritul familiei Manea.

Reporter: De ce credeți că cineva de la clubul Rapid e interesat să distribuie informația că jucătorii au fost aduși de Florin și de dumneavoastră?
Tatăl: Știi de ce? Dacă ai vedea ce e acolo, să vezi niște limbiști, niște oameni mici care au venit și stau pe lângă ăsta de zici că sunt străjeri.

Reporter: Pe lângă care „ăsta”?
Tatăl: Pe lângă Moraru ăsta. Inclusiv Butoi, pe care eu l-am adus.

Reporter: Ce salariu aveți la Rapid?
Tatăl: Trei mii (n. red. – suma e în euro)

Reporter: Și de când nu l-ați mai luat?
Tatăl: De când am venit. Ba, acum am luat. Mi-a băgat pe o lună. Am luat și eu.

Reporter: Deci nu mai lucrați gratis pentru Rapid…
Tatăl: Nu.
Fiul: Nu lucrează gratis luna asta, că lunile trecute a lucrat gratis.
Tatăl: Mereu am lucrat gratis. La Rapid, au fost președinți care au avut 10.000, au avut prime de obiectiv de 100.000. Eu n-am participat la asemenea chestii. Totdeauna am fost când e greu.

Reporter: Ok, să presupunem că sunt oameni mici. Dar de ce lovesc în dumneavoastră?
Tatăl: Am avut întotdeauna…cum să-ți spun eu…coloană vert…
Fiul (îl completează în același timp): Coloană vertebrală.
Tatăl: Inclusiv lui Copos i-am zis că prefer să mor de foame decât să-i cer o savarină.
Fiul: E antipatic pentru că e singurul din clubul ăla care are curaj să spună lucrurilor pe nume când îl prinde pe unul. La orice club se fac mișmașuri.
Tatăl: Am făcut un cantonament în Cipru, iarna…

Reporter: Când?
Tatăl (zâmbește șmecherește): Când eram la Rapid antrenor. Era un perete subțire în hotelul în care am stat de cădeai la vecinul în cameră dacă te sprijineai de el. Mâncarea ziceai că o aduce de la cantina săracilor. Întreb atunci: „Cât ne-a costat cazarea?”. 80 de euro. Iarna, niciodată nu costă mai mult de 40 de euro. Vă dați seama că erau niște bani care plecau în altă parte.

Reporter: Cine era președinte?
Tatăl: Nu mai întreba. Hai să vă povestesc altceva, ce a făcut Florin pentru o rivală a Rapidului, pentru Dinamo. Dacă Florin Manea nu se ducea în Uruguay, atunci când i l-a furat și pe Stanciu (n.red. – Nicușor Stanciu)…Florin trebuia să plece cu Stanciu, avea o ofertă de 1,5 milione. Când a auzit Porumboiu, a zis: „Oooo, Florine, cum să nu!”.

Reporter: De unde era oferta?
Fiul: Din Rusia.
Tatăl: I-a zis Porumboiu. „Cum vii de acolo, îl luăm și-l ducem”. Porumboiu a dat 200.000 de euro pe el, atât. Deci lua un milion și jumătate. Nu vă mai spun ce a făcut Florin pentru familia lui Stanciu.

Răpirea lui Nicușor Stanciu

Reporter: Și cum i l-au luat pe Stanciu?
Tatăl: Florin a plecat în Uruguay, l-au rugat ăștia de la Dinamo. Dinamo adusese o pleiadă de jucători din Uruguay…
Fiul: De la Defensor, vreo 4-5 jucători. I-a legitimat, apoi după 3 zile i-au gonit. E, în momentul în care tu i-ai legitimat s-a activat grila de formare. Degeaba spunea Dinamo că nu. Erau intrați în programul electronic al FIFA, cartea verde fusese emisă. (n.red. – Episodul a avut loc în 2009. José Pablo Rebollo Varela, Martín Pena Díaz, Federico Dario Anastasía și Diego Quintana Benítez au fost trimiși acasă, dar Dinamo trebuia să plătească 700.000 de euro, conform articolelor din presa de atunci. În martie 2013, Florin Manea a fost la Montevideo și a stins conflictul cu Defensor).
Tatăl: Dinamo trebuia să dea un milion și ceva lui Defensor. Dacă Florin nu se duce acolo, unde are un prieten foarte bun, cel mai tare… Pablo Betancourt, înțelegi? Florin a plecat, s-a dus acolo, s-a dus la ăsta acasă…Betancourt e cel mai tare. Florin a zic că trebuie să meargă la președintele lui Defensor. Pablo i-a zis: „Cum să mergem, să vină el la mine!”. A venit ăla și Pablo i-a spus că Florin e prietenul lui din România…
Fiul:…Și trebuie să-l ajuți.
Tatăl: Știi ce i-a zis președintele? „Domnul Pablo, ăia 800.000 de euro de vrea să-i reducă domnul Manea, luați-i dumneavoastră cu Florin Manea!”. Florin a zis nu.
 


Pablo Betancourt, prietenul lui Florin Manea, este agentul lui Cavani. În 2011, agentul a fost acuzat că a luat ostatic un jucător de 17 ani, Nicolas Lopez, care și-a permis să negocieze de capul său un transfer la Roma

Reporter: Președintele voia să spele niște bani.
Fiul (sare): Nu!
Tatăl: Florin s-a dus să le zică să reducă de la 1,5 milioane sau, cât aveau, mă? 1,4 milioane…
Fiul: Cam așa.
Tatăl: Din ăștia, Dinamo vă dă 600.000 sau 800.000. Nu mai știu.
Fiul: La jumate.
Tatăl: La jumate. Președintele a zis: „Banii ăștia sunt ai noștri, trebuie să ni-i dea. De ce să nu…Mai bine luați dumneavoastră 400.000, Florin 400.000 și noi 800.000”. Florin a zis: „Nu, domn”e, am promis unor oameni din România. Faceți actele!”. Dinamo nu băga după aia banii, Florin a stat o săptămână acolo până a băgat Dinamo banii. Dacă nu făcea treaba asta, Dinamo era în Divizia B, ca și noi.

Reporter: Și au plătit jumătate…
Tatăl: Da, nu e suficient? Și în timpul cât a fost plecat în Uruguay, a doua zi dimineață l-a luat Porumboiu pe Stanciu din pat, l-a luat la înjurături: „Bă, f…. Dumnezeii, că te omor!”. Cu Reghecampf, cu nevastă-sa, copilul nu a avut ce face. A semnat.

Reporter: Dacă era Florin în țară, nu se mai întâmpla asta?
Tatăl: Nu se mai făcea asta.
Fiul: Nicușor avea foarte mare încredere în Florin, dar l-au speriat. Dacă era aici, Florin se ducea la Palat, la Gigi.
Tatăl: Pe mine m-a sunat mama lui Stanciu. „Domnul Manea, ce facem? Uite, nu vor să mi-l dea la telefon”.

Reporter: Era sechestrat?
Tatăl: Nu-i dădeau voie să vorbească. Până la urmă, copilul nu a avut ce face, a semnat. Florin, să știi și tu, nu ia un ban de la jucători.
Fiul: Cluburile pot să ofere un comision, mai ales în Anglia, un comision variabil între 3 și 5 la sută. Vezi Doamne, din salariul jucătorului. Dar eu pot să mai cer încă 10 la sută din salariul jucătorului. Clubul din Anglia îl întreabă pe jucător dacă e de acord să dea impresarului 5 la sută din salariul lui brut. Prin contractul prin care mă leg cu jucătorul, eu pot să mai cer 10 la sută. Dar eu nu am luat niciodată. Noi am fost de acord să luăm ce ni se oferă de către club.
Tatăl: În Anglia, știi cum lucrează? Federația îți bagă banii în cont. Ai un contract ferm, la data de cutare, intră comisionul. Federația îi bagă în cont lui Florin. Uite , pe Tamaș. L-a dus acum, e căpitanul echipei. Sunt foarte mulțumiți englezii de el. Păcat de el că mai are scăpări, ar fi un mare jucător. Florin la nivelul ăsta a lucrat.
Fiul: Pe Raț nu tot noi l-am dus în Anglia?

Reporter: Mă întorc la Corona. Ce jucători ați dus acolo?
Fiul: Erau vreo 7. Cred că da. Din ăștia, toți au primit maximum trei salarii după care Corona a reziliat cu ei. Corona, dacă voia să rezilieze contractele fără Florin, adică să nu intervenim să-l ajutăm pe tata, le-ar fi cerut toți banii, pe toată perioada de contract. Dar Pablo (n.red – Betancourt), fiind uruguayeni de-ai lui, a zis: „Băi, spune-le la băieți să vină înapoi în Uruguay că le dau eu banii”. (n.red. – mai devreme, Nicolae Manea spusese că aceste rezilieri l-au costat pe fiul său 45-50.000 de euro).
Tatăl: Florin le-a luat bilete de avion.
Fiul: Noi am plătit biletele de avion ca să-i aducem la Corona.

Reporter: Pare o gaură neagră meseria asta.
Fiul (decis): Da!
Tatăl: Vrei să-ți spun ceva? Nimeni nu știe lucrurile astea. De aia m-a durut ce a apărut. Florin, săracu”, vrea să facă bine și voi scrieți că a făcut „colonie” la Corona.

Reporter: Când erați antrenor la Bistrița câți jucători ați adus?
Fiul: La Bistrița am adus așa…Kanon, Romario, Marchisio, Braganca, Bratu.
Tatăl: Bratu îmi era fin. Era finul meu.
Fiul: Am avut încredere în el. Nu poți să zici că Bratu nu e fotbalist. Așa…Mor Pouye. Din toți ăștia, Romario a luat unul sau două salarii, a plecat liber. Cei de la Bistrița, dacă erau băieți deștepți luau ceva bani, a ajuns la Petrolul. Marchisio și-a rupt ligamentele, aveam ofertă pentru el cu bani pentru Bistrița. Kanon, a fost discuția cu Dinamo, lua Bistrița niște bani.
Tatăl: Deci n-au fost niște jucători obscuri.


Florin Manea este nașul lui Florin Bratu. Fostul atacant a venit la Gloria Bistrița pentru a-l ajuta pe actualul președinte de la Rapid

Familia Manea e pentru Massone. Președintele se așteaptă să fie dat afară de Moraru

Reporter: Domnule Manea, pentru cine sunteți? Pentru Massone sau pentru Moraru?
Tatăl: Eu sunt pentru clubul Rapid.                                      

Reporter: Și pentru Rapid cum ar fi bine?
Tatăl: Nu știu nimic. Citesc și eu în presă. Am citit de domnul Moraru că nu prea are nimic. Are datorii. Asta mă îngrijorează.

Reporter: Despre domnul Massone, dacă citeați în presă aflați că a țepuit niște cluburi prin Marea Britanie.
Tatăl: Domnul Massone avea o ofertă pentru clubul nostru care, zic eu, putea să prindă contur. O relație cu Juventus, cu jucători pe care îi plăteau ei să joace la noi, și alt sprijin. Ne vom da seama acum, cu domnu”…

Reporter: Vi se părea Massone mai bun?
Tatăl: Pentru cum suntem noi acum, ca echipă, da. Domnul Moraru, cu echipa pe care o avem acum, mare mirare dacă rămânem în prima ligă.

Reporter: Poate aduce jucători. I-ați propus vreun jucător?
Tatăl: Nu, eu niciodată! Și toți jucătorii vin doar dacă au acordul antrenorului.

Reporter: V-am întrebat despre Massone pentru că mi-a povestit cineva care v-a auzit întâmplător pe o terasă, acum câteva zile. Vorbeați cu suporterii și erați foarte supărat că Moraru nu vrea să ia niște jucători.
Tatăl: Nu, nu că nu vrea să ia niște jucători. Nu este adevărat. Poate nu a auzit bine.
Fiul: Poate a interpretat greșit.
Tatăl: Nici nu s-a pus problema ca Moraru să ia jucători. Moraru a venit și i-a spus lui Ganea că are o listă de 70 de jucători din care să își aleagă. Mi-a mai spus că are un nigerian și un nu mai știu ce. I-am zis că nu are voie să îi ia pentru că sunt extracomunitari și noi, fiind în insolvență, nu putem să îi luăm. Ei și acum o țin în prostie că aduc nu știu ce. Moraru, care e acționar, nu patron, pentru că patron ești atunci când cumperi tot și dai banii, Moraru e acționar cum a fost și Zamfir. Acționar cum a fost Zamfir puteam să fiu și eu, că n-a luat nimic. Vedem. Vedem ce va face Massone, ăăăă, Moraru, în viitor. Dacă e bine pentru Rapid  și scoate clubul din insolvență, bravo lui! Înseamnă că într-adevăr are bani și face treabă. Mie nu are de ce să-mi pară rău. S-ar putea să vină cu echipa lui, să mă dea afară. Nu mă supăr.

Reporter: Aveți o informație în privința asta.
Tatăl: Tu unde crezi că trăiesc!? Când îi vezi, 20 de inși, cum îl mângâie și îl perie…

Reporter: Spunea într-un interviu pentru ProSport că îi sună telefoanele ca niciodată. Toată lumea îi propune jucători.
Tatăl: El nu-și dă seama unde a intrat, în ce junglă. Ar face o mare greșeală să-și ia lângă el oameni care nu pricep fotbalul.
Fiul: Nu care nu pricep, care nu au interes pentru fotbal.

Reporter: Dacă Moraru v-ar spune mâine să-l ajutați cu niște jucători, pe cine ați propune?
Tatăl: Pe nimeni. Niciunul. Dar dacă aș fi putut să-i aduc pe Rodriguez și Aguirre (n.red. – doi dintre jucătorii aduși de Florin Manea și la Corona), i-aș fi adus. Doi jucători tineri foarte buni.
Fiul: Noi am mai propus doi jucători. Pe unul dintre ei i l-am propus chiar domnului Vamă, dar a picat. Au jucat semifinala Copei Libertadores cu Defensor: Matias Malvino și Robert Herrera, care a fost propus și la Dinamo, Dinamo chiar a vrut să-l ia. Acești doi jucători i-am propus la Rapid. Dacă vreodată cineva ar apela la noi și ar vrea să-i ajutăm, i-am ajuta! Dacă nu e tata, cu comision, dacă e tata, fără comision, o facem pentru el.

Reporter: Sunt jucători din care Florin deține procente, deține drepturi federative?
Fiul: Nu. Nu putem. N-ai cum ca impresar. Cum a fost Wesley, juca la Leixoes în Portugalia, dar drepturile federative le deținea un club din liga a treia sau a patra braziliană. L-au dat împrumut.

Reporter: Se fac lucruri de genul ăsta.
Fiul: Se fac. Neymar e un exemplu bun. Tatăl lui deținea multe procente, Santos a luat restul. Noi ce putem să facem ca impresari…Noi putem să ducem un jucător la un club și să cerem să treacă în contractul meu ca la o viitoare vânzare să iau și eu 10 la sută, că l-am adus gratis.

La finalul discuției, ProSport a căutat referințe despre agentul uruguayan Pablo Betancourt. Impresarul lui Edison Cavani și al lui Gaston Ramirez a fost implicat în primăvara lui 2012 într-un scandal în țara sa natală. Betancourt a apărut în fața tribunalului, fiind suspectat că este în spatele unei rețele de prostituție pentru VIP-uri. Fetele racolate din Argentina și Uruguay erau plasate în patul unor fotbaliști și oficiali de cluburi din Europa.

La câteva ore după discuția cu Nicolae și Costin Manea, media internațională a confirmat împrumuturile a doi jucători de la Porto la Rayo Vallecano. Înțelegerile cu Lica și Abdoulaye Ba fuseseră anunțate în premieră de Nicolae Manea în timpul discuției cu reporterul ProSport, după un apel telefonic al fiului său.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele