FIFA: „Vă cerem să ne trimiteți imediat dovada deducerii punctelor în cazul Rapid!”. Burleanu nu aplică sancțiunea deși e avertizat că putem fi excluși de la Euro. Clubul a prezentat joi doar un acord cu Obed și nu dovada plății

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Rapid a contractat un împrumut de 56.150 de euro pentru a-și achita datoria față de Obed, dar a trimis la FRF doar un acord cu jucătorul și nu dovada plății. ProSport a intrat în posesia actului prin care Comitetul creditorilor de la Rapid era convocat luni de urgență, pentru a aproba un împrumut pe 6 luni „pentru plata unei obligații salariale jucător, în sumă de 55.975,29 euro + 180 euro – dobânda până la momentul plății”. Departamentul de comunicare al FRF a explicat însă, joi dimineață, că Rapid a trimis doar copia unui acord cu fotbalistul, și nu dovada plății. Clubul a trimis acest acord la FRF, care le-a trimis mai departe, la FIFA. În acest moment, toată lumea așteaptă răspunsul forului mondial.


ProSport a obținut documentul prin care administratorul judiciar al Rapidului convoca adunarea creditorilor pentru a obține un împrumut în cazul Obed. Cel de-al doilea punct pe ordinea de zi, după cum se poate observa, este o expertiză contabilă asupra contractelor semnate pe durata mandatului lui Radu Birlică, fostul administrator special

Pe 11 mai 2016, după un an și jumătate de adrese rămase fără răspuns din partea Rapidului, FIFA a trimis la FRF o scrisoare ultimativă, în care cerea pe un ton imperios depunctarea imediată a clubului. Motivul sancțiunii era acela că nu se plătiseră despăgubirile către Rhema Obed, fotbalist care câștigase la FIFA, în octombrie 2014, un proces cu Rapid.

„Niciodată, dar niciodată în istoria FIFA nu s-a întâmplat ca, după ce a fost trimisă o astfel de scrisoare unei federații naționale, să fie schimbată decizia depunctării”

Un expert în regulamente internaționale consultat de ProSport a menționat însă că șansele ca FIFA să se răzgândească în privința depunctării Rapidului sunt mai degrabă teoretice. „Niciodată, dar niciodată în istoria FIFA nu s-a întâmplat ca, după ce a fost trimisă o astfel de scrisoare unei federații naționale, să fie schimbată decizia depunctării. Am citit, în ultimele zile, o puzderie de aberații spuse de diverși așa-ziși oameni care se pricep la fotbal. Cum că ar mai fie existat cazuri în Rusia, cum că ar mai fi nu știu ce termen. Am citit și eu scrisoarea și, după părerea mea, Rapid va fi depunctată. Dacă federația își asumă acest risc, de a sfida FIFA, e problema celor de acolo, nu mă mai miră nimic. Dar când se specifică faptul că FRF poate fi exclusă din toate competițiile organizate de FIFA, sancțiunea vizează și Euro, chiar dacă acest turneu este al UEFA”, a explicat specialistul la care a apelat ProSport.


După cum se poate vedea, mesajul FIFA este pe un ton ultimativ. Se cere depunctarea imediată a Rapidului și prezentarea dovezilor că s-a aplicat această sancțiune. „Tonul folosit arată că în această speță a existat și o corespondență anterioară cu federația”, a comentat specialistul în relațiile cu FIFA și UEFA consultat de ProSport 

Rămâne absolut surprinzătoare, în acest caz, atitudinea FRF. „Vă cerem să ne trimiteți imediat dovada deducerii punctelor, în particular clasamentul diviziei respective, în care să se poată vedea că șase (6) puncte au fost deduse de la echipa mare a clubului SC FC Rapid București în campionatul intern. Vă rugăm să ne permiteți să vă reamintim că, în cazul în care asociația voastră nu va aplica decizia, Comitetul Disciplinar al FIFA va pronunța o sancțiune împotriva FRF. Aceasta poate duce la excluderea din toate competițiile FIFA.” Acesta este finalul amenințător al scrisorii prin care forul mondial cerea FRF, pe 11 mai, sancționarea imediată a Rapidului cu șase puncte în cazul Obed.

De atunci au trecut opt zile și federația încă nu s-a conformat somației FIFA. Modalitățile de temporizare au fost dintre cele mai diverse.

Motive românești să tragem de timp: nu e șefu’; a venit șefu’, dar mai dăm 48 de ore; e prea târziu azi, vorbim mâine 

Mai întâi, timp de cinci zile, federația n-a mișcat un deget pe motiv că președintele Răzvan Burleanu e plecat la congresul FIFA din Mexic.

Apoi, luni, 16 mai, la cinci zile după acest ultimatum, Comitetul Executiv al FRF a decis să dea curs cererii Rapidului de a suspenda ordinul FIFA! „Ia act de solicitarea FIFA din 11 mai 2016 cu privire la depunctarea clubului Rapid București precum și de Adresa FC Rapid S.A. prin care se solicită suspendarea executării acestei decizii. Mandatează Serviciul Juridic al FRF să solicite clubului Rapid documentele relevante, clubul având obligația de a prezenta FRF și FIFA respectivele documente într-un termen de 48 de ore”, scrie în comunicatul postat de FRF pe site-ul său luni.

Acest nou termen, acordat de federație deși mesajul FIFA era cât se poate de clar, ar fi trebuit să expire miercuri. Numai că, surpriză, Departamentul Juridic al FRF, condus de Adrian Stângaciu, a mai temporizat o dată toată povestea și a decis să nu înștiințeze Rapidul luni, atunci când s-a publicat comunicatul pe site-ul www.frf.ro, ci cu o zi întârziere, adică marți. Termenul limită acordat de FRF s-a mutat astfel cu încă o zi, iar cele 48 de ore stabilite în Comitetul Executiv au devenit 72.

Aparent, aceste mici amânări și tergiversări sunt prea puțin importante. În realitate, orele câștigate prin deciziile luate de juristul federației, Adrian Stângaciu, au fost determinante. Luni, 16 mai, consiliul creditorilor de la Rapid a aprobat împrumutul pentru a fi plătit Obed. Marți și miercuri s-au căutat modalități de a obține acest împrumut. În tot acest timp, avocații familiei Moraru au negociat cu reprezentanții fotbalistului. Așa s-a ajuns ca abia joi să se poată trimite la FRF un acord semnat de jucător, care miercuri, 18 mai, încă mai declara pentru ProSport că nu s-a ajuns la nicio înțelegere!

Violeta Moraru, patroană la Rapid, mărturisea luni pentru ProSport că are încă speranțe că va reuși să evite depunctarea, chiar dacă își dă seama că e foarte-foarte greu și că șansele sunt mici.

Preferințele lui Burleanu și Stângaciu

Două sunt însă anomaliile în atitudinea FRF față de acest caz.

Prima ar fi că Burleanu și Stângaciu expun nejustificat federația unor sancțiuni din partea forului mondial. FIFA n-a cerut, în mesajul trimis la FRF pe 11 mai, nici alte lămuriri, nici documente suplimentare, ci aplicarea sancțiunii, dar Răzvan Burleanu a decis să încerce o negociere. „Nu știu pe ce se bazează ei când încearcă această tocmeală cu FIFA. Repet că nu mă mai miră nimic. Ce e acolo… Este foarte riscant ce fac”, a menționat specialistul consultat de ProSport.

A doua anomalie este că, prin această atitudine, Burleanu și Stângaciu se dovedesc părtinitori. Dacă în alte cazuri FRF a fost drastică, aplicând imediat sancțiuni decise de comisii fără a veni vreo somație de la FIFA, de data aceasta încearcă să scape Rapidul cu orice preț. Dezavantajate sunt Dunărea Călărași și Dacia Brăila, contracandidatele giuleștenilor la promovarea în Liga 1.

FIFA a trimis, înaintea ultimatumului, patru somații de plată

Rapid a pierdut în 2014 un proces la FIFA cu fotbalistul britanic Rhema Obed, proces în urma căruia s-a stabilit că trebuie să plătească 52.737,99 euro. Banii n-au fost plătiți în ciuda repetatelor somații trimise de forul mondial în noiembrie 2014, ianuarie, martie și aprilie 2016. Între aceste somații a mai fost o înștiințare, în toamna lui 2015, în care forul mondial spunea că a suspendat cazul până la ieșirea Rapidului din insolvență. Informația a fost furnizată ProSport de Violeta Moraru și confirmată din alte surse.

Fotbalistul a cerut, pe 27 aprilie, depunctarea Rapidului. FIFA a dat curs solicitării, conform regulamentului, pe 11 mai. Pe 19 mai, Rapid a trimis, potrivit FRF, un document care atestă că ar fi ajuns la un acord cu fotbalistul. Sursele ProSport spun că acel acord semnat de jucător și trimis la FRF menționează că plata ar trebui făcută cel târziu vineri.

Potrivit regulamentului FIFA, dacă Rapid continuă să nu plătească datoria, pasul următor depunctării ar fi excluderea din competiție.

 

Pe aceeași temă
Viorica, prima reacție după ce Fulgy a dezvăluit că Margherita a fost violată de Dan Bursuc
Viorica, prima reacție după ce Fulgy a dezvăluit că Margherita a fost violată de Dan Bursuc
Poliţişti bătuţi de un fost coleg care se opunea încătuşării. Scena, sub privirile unui copil VIDEO
Poliţişti bătuţi de un fost coleg care se opunea încătuşării. Scena, sub privirile unui copil VIDEO
Viktor Orban nu renunţă, în ciuda criticilor din UE. Ungaria a anunţat când va avea loc referendumul privind controversata lege anti-LGBT
Viktor Orban nu renunţă, în ciuda criticilor din UE. Ungaria a anunţat când va avea loc referendumul privind controversata lege anti-LGBT
„Nu ai cum să-i înlocuiești pe ei patru”. Gigi Becali, anunț despre jucătorii care nu vor mai ieși din primul 11 al FCSB
„Nu ai cum să-i înlocuiești pe ei patru”. Gigi Becali, anunț despre jucătorii care nu vor mai ieși din primul 11 al FCSB
Dacă ai această grupă de sânge, atragi țânțarii ca un magnet
Dacă ai această grupă de sânge, atragi țânțarii ca un magnet
Alex Velea, dezvăluiri-șoc despre Fulgy:
Alex Velea, dezvăluiri-șoc despre Fulgy:
Decizie surprinzătoare! Anamaria Prodan se mută din România: „Nu vreau să mai aud de nimic"
Decizie surprinzătoare! Anamaria Prodan se mută din România: „Nu vreau să mai aud de nimic"
A fost filmat accidentul devastator din Sibiu, unde 4 oameni au murit într-o Dacia Duster, loviți de camion. Nu au avut nicio șansă
A fost filmat accidentul devastator din Sibiu, unde 4 oameni au murit într-o Dacia Duster, loviți de camion. Nu au avut nicio șansă
A murit fostul patron al echipei Rapid. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
A murit fostul patron al echipei Rapid. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au lucrat la el. ''Aveam zilnic în program...''
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au lucrat la el. ''Aveam zilnic în program...''
Se juca FIFA când a făcut o descoperire bizară. A crezut că nu vede bine / Incidentul e viral!
Se juca FIFA când a făcut o descoperire bizară. A crezut că nu vede bine / Incidentul e viral!
Fulgy, bilet de adio șocant. De ce nu se mai regăsește: 'Dumnezeu e sus și...'
Fulgy, bilet de adio șocant. De ce nu se mai regăsește: 'Dumnezeu e sus și...'
ATENȚIE! Un nou virus a fost confirmat în București. Ce acțiuni s-au luat de urgență
ATENȚIE! Un nou virus a fost confirmat în București. Ce acțiuni s-au luat de urgență
BOMBA ZILEI în POLITICĂ! Se RUPE COALIȚIA! USR iese de la guvernare
BOMBA ZILEI în POLITICĂ! Se RUPE COALIȚIA! USR iese de la guvernare
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Înfricoșător. De ce au început chinezii să poarte măști pe toată fața
Înfricoșător. De ce au început chinezii să poarte măști pe toată fața
Culoarea care a dispărut din configuratorul Dacia. Nu mai poți comanda un Logan în această nuanță
Culoarea care a dispărut din configuratorul Dacia. Nu mai poți comanda un Logan în această nuanță
Trei produse utile înainte de valul patru al pandemiei, disponibile la Lidl
Trei produse utile înainte de valul patru al pandemiei, disponibile la Lidl
Ţara care a devenit noul epicentru global al pademiei de COVID-19. OMS: peste 1300 de decese în 24 de ore
Ţara care a devenit noul epicentru global al pademiei de COVID-19. OMS: peste 1300 de decese în 24 de ore
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Japonia, îngenuncheată sub povara Jocurilor Olimpice: Cifrele unui dezastru financiar
Japonia, îngenuncheată sub povara Jocurilor Olimpice: Cifrele unui dezastru financiar
O polițistă a sunat la urgențe, pe motiv că e urmărită cu drona. Ce a urmat e uluitor
O polițistă a sunat la urgențe, pe motiv că e urmărită cu drona. Ce a urmat e uluitor
Alina Eremia s-a mutat la casă nouă. Primele imagini din locuința de lux a artistei: ”E absolut minunat” / VIDEO
Alina Eremia s-a mutat la casă nouă. Primele imagini din locuința de lux a artistei: ”E absolut minunat” / VIDEO
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Cum îți pregătești mașina pentru vacanță: Sfaturi pentru o călătorie fără stres
Cum îți pregătești mașina pentru vacanță: Sfaturi pentru o călătorie fără stres
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani