Explicaţiile Jandarmeriei pentru modul în care au fost folosite gazele lacrimogene la Steaua – Academia: "Provoacă puţin disconfort". Urmează zeci de dosare întocmite pentru infracţiuni

14 apr 2018 8383 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
Explicaţiile Jandarmeriei pentru modul în care au fost folosite gazele lacrimogene la Steaua – Academia: "Provoacă puţin disconfort". Urmează zeci de dosare întocmite pentru infracţiuni

Intervenţia violentă a jandarmilor în timpul conflictelor dintre suporteri izbucnite la meciul Steaua – Academia Rapid a fost impusă de situaţie, a explicat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, într-o declaraţie telefonică acordată pentru DigiSport. Gazele lacrimogene, de care jandarmii au făcut uz în exces, sufocând sectoare întregi de spectatori aflaţi la distanţă mare de incidente, au reprezentat arma cel mai puţin periculoasă pe care o puteau folosi forţele de ordine, spune Enache, care arată cu degetul către firma de securitate Rotw Guard Security.

„Substanţele iritante sunt primul mijloc pe care forţele de ordine îl au la îndemână în cazul unor astfel de probleme, pentru că nu produc vătămări corporale şi nu pun în pericol viaţa oamenilor. Gazele lacrimogene pot produce iritaţii sau puţin disconfort, dar nu sunt armă letală. Toate celealte mijloace ale jandarmeriei produc vătămări. Folosirea acestor substanţe în spaţiu deschis e greu de controlat şi dirijat. E regretabil că am fost nevoiţi să folosim această măsură“, a afirmat Enache.

Acesta a refuzat să discute despre copiii afectaţi de felul în care jandarmii au folosit gazele, aproape la întâmplare: „Copiii erau puşi în situaţie de pericol de acele persoane care au produs incidentele. A fost un pericol mult mai mare decât cel provocat de gazele lacrimogene. Nu există alt mijloc ofensiv mai puţin dur decât aceste gaze. Astfel de lucruri (n.r. – incidente între galerii) nu s-au mai întâmplat de destul de multă vreme. Crezusem că am depăşit acele vremuri“.

Georgian Enache a anunţat şi că suporterii implicaţi în conflict vor fi aspru pedepsiţi, dar că pe listă este şi firma de securitate: „Dacă vor fi constatate nereguli sau neajunsuri din partea organizatorilor şi a firmei de pază, vor fi luate măsuri severe. Colegii mei vizionează înregistrarea partidei. Orice derapaj va fi constatat, vor fi luate măsuri. Sunt mai multe persoane cărora le vor fi întocmite dosare pentru săvârşirea de infracţiuni. Peste 50 de persoane vor fi sancţionate şi alte câteva zeci vor fi trase la răspundere pentru săvârşirea de infracţiuni. E regretabil, dar şi firmele de securitate ar trebui să facă eforturi mai mari să asigure siguranţa acestor evenimente“.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.