EXCLUSIV S-a vândut Rapidul! Trei suporteri giuleșteni au răscumpărat de la Moraru, cu 3.000 de lei, clubul intrat în faliment. Căprăroiu: „Căutăm investitor. Vom cere la TAS introducerea echipei în Liga 1” | ACTELE

Autor: Matei Udrea Publicat: 04 Sep. 2016, 17:25 Actualizat: 04 Sep. 2016, 18:18 Fotbal Intern

Deși era greu de crezut că situația de la Rapid se poate complica și mai tare, zilele trecute s-a petrecut un nou eveniment surprinzător: Valerii Moraru și-a vândut acțiunile, contra a 3.000 de lei, către trei suporteri! Inițial de necrezut, informația a fost confirmată de unul dintre noii proprietari ai clubului falimentar. Mai jos puteți citi și contractul pus pe contul de pe Facebook al suporterilor de la Tribuna a II-a.

Actul de vânzare a acțiunilor este semnat de fostul proprietar Valerii Moraru, de principalul creditor, firma Azuga Waters, care era și acționar minoritar – pe de o parte, și de cei trei suporteri, Vasile Paul Ciobanu, Alexandru Răzvan Căprăroiu și Cătălin Tudor – pe de alta.

Doi dintre noii proprietari fac parte din grupul de patru suporteri care, în vara lui 2014, au preluat clubul de la precedentul patron, Adrian Zamfir, și i l-au cedat lui Valerii Moraru. Cei patru fani implicați în tranzacția de atunci au fost Răzvan Căprăroiu, Paul Ciobanu, Iulian Udrea și Adrian Matei. Moraru a primit 94% din acțiuni, iar suporterii au păstrat, fiecare, câte 1-1,8% din acțiuni. Ulterior, Iulian Udrea și-a cedat acțiunile lui Cătălin Tudor.
Adrian Matei a fost exclus acum din operațiunea de răscumpărare a acțiunilor.

Noul acționar: „Am semnat un acord. Căutăm investitori”

Răzvan Căprăroiu, unul dintre semnatarii noului acord cu Valerii Moraru, a explicat pentru ProSport că aceasta reprezintă ultima încercare de a mai salva clubul Rapid de la dispariție. Un nou proprietar ar urma să plătească datoriile, să ceară instanței reinserția Rapidului în circuitul economic, iar Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne – reprimirea echipei în Liga 1. „Deocamdată am semnat un acord. Mai departe, trebuie să căutăm investitori. Pe cineva care să plătească datoriile și care să ne reprezinte, să ne cerem dreptul de a juca în Liga 1, cum l-am avut dintotdeauna. În fața LPF, pentru că am fost nedreptățiți de Ligă”, a declarat Căprăroiu pentru ProSport.

Această tranzacție are însă mai multe probleme majore. Una dintre ele ar fi aceea că acțiunile lui Moraru (94%) sunt sechestrate și scoase la licitație de Marfin Bank pentru o datorie de 250.000 de euro. Căprăroiu spune că noul patron ar trebui să plătească și această creanță: „Și cu Marfin Bank e o problemă, dar acolo nu e o sumă foarte mare, e vorba de 250.000 de euro. Dacă e cineva care vrea să preia Rapid, se uită în perspectivă și vede exact ce poate să facă cu acest club, nu cred că ar fi un inconvenient foarte mare 250.000 de euro. Deocamdată, ceea ce am semnat noi cu Moraru e un angajament, un acord prin care promite că, în momentul în care se rezolvă problema cu banca, ne va vinde acțiunile”.

Aici se naște însă o întrebare: dacă un om, oricine, ar plăti 250.000 de euro către Marfin Bank, acesta ar deveni proprietar al Rapidului fără să mai aibă nevoie de acordul celor trei suporteri, cărora Moraru le-a vândut niște acțiuni puse deja sub sechestru.

Lepădarea de Moraru: „În niciun caz nu se pune problema să mai revină. Moraru nu mai are ce căuta la Rapid”


Răzvan Căprăroiu, care face parte din conducerea galeriei de la Tribuna a II-a, neagă orice asociere sau prietenie cu Valerii Moraru, pe care afirmă că l-a contestat permanent

Răzvan Căprăroiu spune că și-a luat asigurări ca Valerii Moraru să nu mai poată contesta sau anula tranzacția și să revină la cărma clubului: „În niciun caz nu se pune problema să mai revină Moraru. Moraru nu mai are ce căuta la Rapid. El știe de mult timp că nu mai are ce căuta”.

Suporterul spune că la această situație s-a ajuns și pentru că rapidiștii, în general, n-au reacționat atunci când patronul a dus echipa spre dezastru: „Mai trist e că, și cu Moraru și fără el, chiar dacă a fost rău, lumea nu a venit alături de noi. Noi l-am contestat tot timpul pe Moraru. Nu l-a contestat nimeni mai mult decât l-am contestat noi, băieții de la tribună. Cu toate că s-a vehiculat altceva, că suntem oamenii lui Moraru. Pe de altă parte, eu îți demonstrez clar că eu am fost împotriva lui și ceilalți rapidiști nu au făcut nimic, nu au venit să spună măcar o dată: «Du-te, bă, de aici!». Trei mesaje pe stadion? Alea erau egale cu zero. Chestia asta o faci acolo, față-n față cu el, nu așa… Oameni care ar fi putut să facă ceva și să spună multe. Dar ei motivează neimplicarea lor spunând: «Păi, nu v-am lăsat pe voi?». Stai, domnule, cine sunt eu ca să mă lași pe mine? Să mă lași pe mine să ce? Să conduc Rapidul? Păi, eu nu conduc Rapidul. Eu sunt suporter, atâta tot. Noi suntem împreună ca să nu-l fure Moraru ăsta sau oricare altcareva”.

O altă problemă majoră o reprezintă datoriile Rapidului către Azuga Waters. După cum puteți citi și în contractul pe care-l publicăm, se menționează acolo că firma soților Moraru nu renunță la creanțe. Căprăroiu spune că aici trebuie să se ajungă la o înțelegere cu foștii patroni: „Vom încerca să facem o reeșalonare a datoriilor pe care le are Rapid față de Azuga Waters. E greu să renunțe la datorii pentru că sunt creanțe, sunt bani dați. Să rămână cumva, în baza datoriei, cu un contract de sponsorizare. Datoriile sunt de vreo două milioane de euro. Ce a băgat el în club. El va trebui să înțeleagă. Moraru nu poate să-și recupereze banii pe creanțe acum. Nu există chestia asta. Pentru că nici el nu a băgat toți banii o dată și nu are cum să facă asta. Ideal ar fi să rămână cu creanțele chirografare, ca mulți alți creditori. El își va recupera banii, dar în timp, o dată cu redresarea clubului. Trebuie să înțeleagă că asta e singura șansă pentru el. Și statul trebuie să înțeleagă chestia asta. Singura șansă să mai recupereze bani de la societatea asta. Altfel, pierde toată lumea”.

Plata datoriilor, apoi război cu FRF. Și o dilemă: cum reintroduci în Liga 1 o echipă după 15 etape?


Gino Iorgulescu și Justin Ștefan, șefii LPF, s-ar putea să se confrunte cu un proces la TAS și, apoi, în instanțele civile

Nu se știe nici cum se mai poate reintroduce Rapidul în Liga 1, chiar și în situația unei victorii la TAS. S-au jucat deja șase etape din noul campionat, iar până la posibila soluționare a unui proces în Elveția, chiar dacă totul s-ar petrece cu cea mai mare viteză, vor mai trece măcar alte două luni, moment în care Liga 1 va fi ajuns la etapa a 15-a. „Reintroducerea Rapidului în Liga 1 se poate face la TAS. Nu știu cum s-ar putea juca meciurile de până acum. E foarte complicat. LPF ne-a prejudiciat clar, grav, pentru că noi am avut tot dreptul de a juca în Liga 1″, spune Căprăroiu, care în iulie a semnat acea controversată cerere de înscriere a Rapidului în Liga 1, pe care lichidatorul judiciar Aurel Brihac a contestat-o. Căprăroiu spune în continuare că a reprezentat legal Rapid, dar LPF a comis un abuz neluând în seamă cererea: „Am avut mandat clar eu, când m-am dus și am făcut cererea de înscriere în Liga 1. Am făcut notificări către ei și nu răspund. Nu înțeleg de ce. Am mai fost pe la LPF și mi s-a spus că nu e nimeni. Evită răspunsul”.

Suporterul, căruia lichidatorul a declarat la ProSport că-i va face plângere penală, crede că la mijloc a fost o ostilitate a celor care ar fi putut ajuta Rapid: „Brihac, lichidatorul nostru judiciar… Nu știu ce se întâmplă cu el. Probabil că el va primi redactarea motivării și celelalte acte, pentru că el e lichidatorul societății. Nu știu de ce atâta rea-voință! Pe noi ne ajuta mult de tot LPF dacă ne băga în Liga 1. Aveam cu ce să jucăm. Aveam contracte, aveam tot, le-am depus la LPF, nu ni le-au acceptat. Aveam 15 jucători. De ce n-a vrut Brihac? Nu erau angajate alte cheltuieli pentru club deoarece contractele erau semnate înainte de a intra în faliment. Erau semnate când eram în insolvență. Trebuiau luate în considerare. Te uitai și la situația clubului: măi, stai puțin, ce se întâmplă? Intrau niște bani care, într-adevăr, de acord cu el, în niciun caz nu trebuia să pună Moraru mâna pe ei. Dar puteai să faci o înțelegere cu LPF, se dădeau banii împărțiți, pe bucăți. Sau orice altceva. Ne ajuta mult de tot înscrierea în Liga 1. Și în instanță. După aceea puteam să punem un fel de presiune pe instanță, uite, ne continuăm activitatea, recuperăm din bani, suntem aici să plătim. Așa, ei ne-au complicat mult de tot. Pe de altă parte, și ei și-au complicat situația dacă noi reușim să scăpăm de faliment”.

La vremea respectivă, Aurel Brihac a declarat pentru ProSport că Rapid nu mai avea contract decât cu trei jucători (care au fost și ei concediați în scurt timp). Lichidatorul a explicat atunci că, prin hotărârea instanței de a băga Rapid în faliment, i s-a interzis să mai angajeze cheltuieli și s-a declarat procedura de lichidare a societății. În iulie, când LPF a hotărât întâi să primească Timișoara în Liga 1, apoi să trimită cazul la Comisia de Disciplină și, în final, să respingă cererea Rapidului și să-i includă pe bănățeni în competiție, giuleștenii nu mai aveau decât un singur angajat: pe directoarea economică.

Dincolo de toate aceste probleme, Căprăroiu spune că, în mod evident, puținele șanse de salvare a Rapidului atârnă de viteza cu care el și ceilalți doi acționari vor reuși să găsească un om de afaceri dispus să preia clubul aflat în faliment. „Trebuie să ne mișcăm foarte repede. Ar trebui să ne prezentăm în instanță și pe 12 septembrie, la cerea de suspendare a falimentului. Noi ar trebui să demonstrăm încă de acum, de la prima înfățișare, că s-a schimbat ceva acolo în bine. Dacă se suspendă decizia de faliment, totul e OK.

Avem câteva piste în ceea ce privește investitorii. Doar nu am plecat câine surd la vânătoare! Știm ce avem de făcut. E o ultimă șansă mică, foarte mică, pe care încercăm să o valorificăm”.

„Rapizii” din Liga 5 și-au amânat prima etapă

În acest timp, cele două echipe care încearcă să asigure supraviețuirea numelui „Rapid”, înscrise în Liga 5 a campionatului din București, AFC Rapid și Mișcarea CFR, și-au amânat prima etapă. O a treia echipă cu numele SSC Rapid, care a disputat deja un prim meci (pierdut cu 13-4 contra VK Soccer), s-a dovedit că e, de fapt, deținută de suporteri dinamoviști. În sfârșit, cea de-a patra formație, AS FC Rapid, s-a înscris în Liga 4 a campionatului din Județul Ilfov.


Inițiativa unor membri ai Clubului Aristocratic Rapid, conduși de doctorul Mihai Pârvu (centru), de a înființa o nouă echipă în Liga 5, nu e susținută de noul acționar al SC FC Rapid

Căprăroiu spune că această spargere a mișcării rapidiste în numeroase cluburi mici e o eroare: „Nu ne interesează sub nicio formă acele echipe apărute în Liga 5. N-am încercat să punem bețe în roate pentru că noi avem altceva de făcut. Ne interesează mai mult situația actuală a societății și a Rapidului. Mi se pare un circ ieftin. S-a ajuns deja la o campanie. Nu trebuia să se întâmple niciodată. Au fost trei săptămâni de campanie electorală. După ce au dat o săptămână unii în alții, au început să facă campania propriu-zisă, să se laude care mai de care că el e Rapidul. Stați, măi, puțin, că Rapid e în instanță! Nu e mort. Nu înțeleg de ce au făcut așa. Am avut deja o discuție. Le-am spus: «Măi, băieți, dacă erați deștepți, de ce nu v-ați unit?»”.
Noul proprietar al SC FC Rapid SA povestește că acești mici urmași ai marelui Rapid sunt prea orgolioși ca să se unească: „Pe lângă asta, s-au și întâlnit de vreo câteva ori Rapid 1 cu Rapid 2 și cu Rapid 3. Au spus că nu s-au înțeles. Păi, cum adică, nu v-ați înțeles, măi, băieți? La ce nu v-ați înțeles? De ce? Ce aveți de împărțit? Adică vrei să faci un nou Rapid, dar nu te înțelegi să faci unul singur. Au plecat fiecare pe drumul lui, cu câte un Rapid, cu ambiții prostești. Foarte trist. Nu e normal. Scopul e unul, nu? Să salvezi identitatea clubului și să continui cu un Rapid. Dacă ăla are AFC, sau ce are, celălalt are altceva, ce facem?”.

De ce planul suporterilor e mai degrabă utopic

Inițiativa celor trei suporteri, despre care chiar Căprăroiu ezită să spună ce șanse are, ridică unele nedumeriri. E greu de spus de ce ar accepta un om de afaceri, indiferent cum s-ar chema el, să preia clubul Rapid, aflat în moarte clinică, când nimeni n-a fost interesat până acum, când situația nu era atât de gravă.

În plus, un eventual bogătaș interesat de Rapid ar avea la îndemână o metodă mult mai ieftină de a prelua clubul. Oricine are banii necesari poate cumpăra acum, de la Marfin Bank, contra a 250.000 de euro, acțiunile SC FC Rapid SA, devenind proprietar cu acte în regulă. Apoi poate contesta, cu șanse mari de succes, creanțele pe care le reclamă Azuga Waters. Lichidatorul judiciar Aurel Brihac a afirmat, pentru ProSport, că Azuga a evitat sistematic contul unic al clubului prin care se puteau face plățile legal și că va contesta în instanță orice tabel de creanțe depus de această firmă. Cu alte cuvinte, reprezentantul clubului Rapid nu recunoaște datoriile pe care soții Moraru spun că le are formația giuleșteană către ei. Un nou proprietar, folosindu-se de această situație, ar putea scăpa, dintr-un foc, de multe milioane de lei datorii.
Chiar și așa, însă, lucrurile sunt foarte complicate, pentru că, prin intrarea în faliment, s-au reactivat datorii inițial șterse, atunci când s-a aprobat planul de reorganizare când s-a intrat în insolvență. Ar fi vorba de 20 de milioane de lei datorii către ANAF, 3 milioane către salariați, alte 10 milioane rezultate din litigii pierdute la FIFA cu diverse persoane. La Curtea de Apel e chiar acum pe rol un proces pentru taxe restante către Sectorul 6 în valoare de circa 17 milioane de lei. Dacă, până pe 13 iunie, datoriile clubului erau de 4,5 milioane de euro, acum acestea trec cu ușurință de 10 milioane de euro.

Pe lângă aceste probleme mai există una foarte mare: înfățișările la Curtea de Apel încep să curgă peste numai câteva zile. Dacă până atunci nu apare un nabab dispus să investească milioane de euro, timp și nervi într-o societate aproape moartă, șansele – puține, câte sunt – se vor risipi.

ACORDUL

 

 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 04 Sep. 2016, 17:25 Actualizat: 04 Sep. 2016, 18:18 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut un tânăr din Vaslui într-un bordel din București
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut un tânăr din Vaslui într-un bordel din București
Dominic Fritz şi noua revoluţie de Timişoara
Dominic Fritz şi noua revoluţie de Timişoara
Preşedintele unui echipe de fotbal a fost suspendat pe viaţă de FIFA. Acuzaţiile care i se aduc
Preşedintele unui echipe de fotbal a fost suspendat pe viaţă de FIFA. Acuzaţiile care i se aduc
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” Ce spune despre descoperirile facute in lot
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” ...
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat în corpul lui
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat în corpul lui
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Şomerul din Beiuş, care a candidat independent şi nu a promis nimic, a ajuns consilier local. A avut 10 afişe electorale în care a pozat în trening
Şomerul din Beiuş, care a candidat independent şi nu a promis nimic, a ajuns consilier local. A avut 10 afişe electorale ...
Florentin Pandele, reacție după eșecul Gabrielei Firea: „Îmi voi câștiga soția și mama copiilor. I s-au tăiat 30 cm din colon”
Florentin Pandele, reacție după eșecul Gabrielei Firea: „Îmi voi câștiga soția și mama copiilor. I s-au tăiat ...
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
Gabriela Firea, în stare de ȘOC: Urmează Purgatoriul pentru mine
Gabriela Firea, în stare de ȘOC: Urmează Purgatoriul pentru mine
Gigi Becali, decizie fără precedent în România. Acum este clar, anunțul oficial
Gigi Becali, decizie fără precedent în România. Acum este clar, anunțul oficial
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi ...
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Cel mai CHEL Mercedes-Benz S-Class arată INCREDIBIL. Are jante de TABLĂ dar toți bogații și-l doresc
Cel mai CHEL Mercedes-Benz S-Class arată INCREDIBIL. Are jante de TABLĂ dar toți bogații și-l doresc
Moment rar: o confruntare violentă între un TIGRU şi un URS. Rezultatul luptei, neașteptat!
Moment rar: o confruntare violentă între un TIGRU şi un URS. Rezultatul luptei, neașteptat!
OMS anunţă teste rapide COVID-19 la 5 dolari pentru ţările cu venituri mici şi medii
OMS anunţă teste rapide COVID-19 la 5 dolari pentru ţările cu venituri mici şi medii
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Cum fac amor thailandezele. Metoda care șochează pur și simplu orice bărbat!
Cum fac amor thailandezele. Metoda care șochează pur și simplu orice bărbat!
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si a rupt tacerea
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si ...
Ce şanse ai să iei COVID dacă zbori cu avionul
Ce şanse ai să iei COVID dacă zbori cu avionul
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Mașina lui Nicușor Dan ne arată ce fel de șofer este în trafic: agresiv sau echilibrat? FOTO
Mașina lui Nicușor Dan ne arată ce fel de șofer este în trafic: agresiv sau echilibrat? FOTO
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat