EXCLUSIV Primarul Aradului, căutat de FRF după ce Rapid a intrat în faliment. Falcă: „Da, am avut discuții. UTA are sprijinul primăriei. Suntem pregătiți de Liga 1”. Ce spune ROAF și ce face Rapid

Redactor:
Marius ANGHEL
Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a declarat pentru ProSport că a fost căutat de conducerea FRF după ce Tribunalul București a dispus, luni, intrarea în faliment a clubului Rapid. Deși edilul a refuzat să divulge subiectul discuțiilor, sursele publicației noastre spun că Falcă a fost întrebat explicit dacă gruparea arădeană ar putea fi pregătită, până la reluarea campionatului, să joace în Liga 1. Interesant este, însă, că informația n-a fost confirmată dinspre FRF! Ba, mai mult decât atât, din punct de vedere regulamentar – deși este o situație unică în fotbalul european – nu există o bază juridică pentru ca Rapid să fie exclusă din competiție.

Falcă: „Dacă federația va decide ca UTA să activeze în Divizia A, vom fi pregătiți”. Conform ROAF, Rapid nu poate fi însă scoasă din Liga 1

Contactat de publicația noastră, Gheorghe Falcă – aflat, în acest moment, în Franța, la fel ca și conducătorii FRF – a confirmat explicit întâlnirea și discuțiile, dar a refuzat să spună și ce s-a vorbit: „Eu pot să vă spun doar că UTA, care este susținută de primărie, este pregătită și are susținerea noastră, dacă va fi să intre în Divizia A. Poate fi pregătită financiar și până la începerea sezonului va fi pregătită și logistica, terenul, tot. Când am mers la baraj, federația a venit să ne verifice, pentru că trebuie făcută omologarea. Ce spun eu e simplu: vom fi pregătiți dacă federația va decide ca UTA să activeze în Divizia A. Dacă mă întrebi dacă am avut discuții cu conducerea federației, eu confirm: da, dar nu pot spune ce„.


Burleanu pare să caute deja soluții de rezervă în cazul în care Rapid dispare din fotbal

Pe de altă parte, informația nu se confirmă dinspre FRF. Surse autorizate din interiorul federației ne-au explicat că situația în care s-a ajuns, cu o echipă din Liga 1 în faliment, nu are precedent, dar regulamentul nu stipulează scoaterea respectivului club din competiție. Nu există bază legală ca Rapid să fie înlocuit după ce s-a declarat falimentul. Mai mult decât atât, giuleștenii vor juca până când societatea va fi radiată și desființată efectiv.

În același timp, Rapid mai trage speranțe. După ce Tribunalul București va publica motivarea deciziei, clubul are la dispoziție 7 zile pentru a face recurs. Urmează vacanța judecătorească, iar în toamnă se va judeca din nou cazul la Curtea de Apel. Tehnic, există posibilitatea ca decizia Tribunalului București să fie casată și să se revină la situația anterioară, cu firma în insolvență și cu derularea unui plan de reorganizare, sau să se confirme falimentul. E imposibil de estimat acum cât va dura acest proces la Curtea de Apel.

Contractul antrenorului Alexa a expirat pe 31 mai. În aceeași situație sunt mai mulți jucători. Aducerea altora e problematică


Rapid nu are antrenor în acest moment. Conform surselor ProSport, contractul lui Dan Alexa a expirat pe 31 mai și n-a fost reînnoit

Situația Rapidului rămâne însă dramatică. Antrenorul Dan Alexa și-a încheiat contractul pe 31 mai. Din informațiile ProSport, conducerea clubului i-a făcut o propunere care conține clauze inacceptabile, motiv pentru care Alexa n-a semnat nimic, iar echipa n-are acum antrenor. Patronul Valerii Moraru a dat, într-un interviu la DigiSport, asigurări că Alexa va continua, dar în acest moment antrenorul nu mai e sub contract cu clubul.
Mulți jucători și-au încheiat contractele cu Rapid. Deși destui dintre ei aveau clauze de preemțiune, Rapid nu le-a activate cu 30 de zile înainte, așa cum ar fi trebuit. Datoriile către fotbaliști merg până la cinci luni. În noua situație, cu Rapidul intrat în faliment și actualii fotbaliști neplătiți de luni întregi, e greu de imaginat ce jucători de valoare ar fi dispuși să vină în Giulești.

Falimentul Rapidului a fost cerut de numeroși creditori. Foști antrenori, jucători, oficiali ai clubului, furnizori de servicii și ANAF au cerut în instanță declanșarea falimentului. Datoriile trec de 18 milioane de lei. Principala problemă este că Rapid nu a respectat prevederile legii insolvenței, care interzice unei societăți intrate în reorganizare judiciară să mai acumuleze datorii curente.

Din 2014, de când a intrat în insolvență și pe mâna soților Violeta și Valerii Moraru, Rapid și-a dublat datoriile. Numai în această primăvară s-au strâns alți 588.000 de lei restanțe la Fisc, bani reprezentând impozitele pe salarii și contribuțiile sociale ale angajaților.


Violeta Moraru declara pentru ProSport, în urmă cu o lună, că ANAF n-are niciun drept să ceară falimentul și că tribunalul va dicta o nouă amânare. Numai că judecătoarea a decis, luni, declanșarea falimentului. De la venirea soților Moraru, datoriile Rapidului s-au dublat

Conducerea le-a propus jucătorilor un târg: să semneze că renunță la restanțele salariale și să accepte ca banii datorați să-i primească, în schimb, direct de la LPF, din cei 355.000 de euro reprezentând prima tranșă din drepturile TV. Administratorul judiciar din acel moment, Aurel Brihac (devenit între timp, după pronunțarea falimentului, lichidator judiciar), a refuzat să semneze acest act. Informațiile ProSport sunt că Brihac – care a fost indicat de conducere, în fața suporterilor, drept principalul vinovat – s-a opus pentru că această procedură însemna evitarea tranzacției prin contul unic de administrare a clubului și, implicit, neplata impozitelor pe salarii.

Conducerea clubului le-a promis creditorilor că-și vor primi banii din drepturile TV. Problema e că anul acesta Rapid nu poate încasa mai mult de 1,4 milioane de euro, plătibili în trei tranșe întinse pe un an, în timp ce datoriile totale se apropie vertiginos de 5 milioane. La acestea s-ar adăuga și costurile necesare alcătuirii unui lot competitiv și cheltuielilor de funcționare în Liga 1 – alți minimum 1,5 milioane de euro.

Președintele ACS Timișoara: „Rapid n-are nicio șansă. Nu Aradul beneficiază, noi trebuie să beneficiem!”

O eventuală dispariție a Rapidului e însă pândită și de retrogradata ACS Poli Timișoara. Conform Art. 18 din ROAF, în cazul în care o echipă este scoasă din Liga 1 dintr-un motiv sau altul, în locul său ar trebui să fie adusă prima echipă retrogradată, în acest caz Timișoara. Ioan Miculaș, președintele ACS Poli, a comentat pentru ProSport: „Momentan, nu suntem pregătiți de Liga 1, dar ne putem pregăti în cel mai scurt timp. Nu am visat la chestia asta cu Rapidul, nici nu am gândit-o, că s-ar putea întâmpla în secolul XXI ca o echipă să fie exclusă din campionat pe motive financiare. Dar uitați că se întâmplă și probabil că vor fi din ce în ce mai multe. Și Târgu Mureș e într-o situație foarte urâtă, dar ei nu sunt în faliment. Rapid are termen zece zile să atace sau să plătească, dar nu are nicio șansă”.

Miculaș spune însă că se îndoiește că FRF l-ar fi căutat pe Falcă: „Nu am fost contactat de FRF pentru că toți oficialii sunt la meci, în Franța. Asta e o vrăjeală, o minciună de-a lor (n.r. – pe arădeni). Pentru ce să-i contacteze pe ei? Astea sunt zvonuri aruncare aiurea. Conform regulamentului nu au ce să caute ei în Liga 1, nu sunt ei cei care să beneficieze. Noi trebuie să beneficiem! Apoi Petrolul și abia după aceea să se ajungă la ei. Asta e aruncată de UTA sau de cineva la mișto. Noi, oficial, nu avem nimic”.

Oficialul timișorenilor spune că e atent la evoluția cazului și nu va lăsa ca altcineva să îi fure locul în Liga 1: „Vor să le facă reclamă sau ceva celor de la UTA, dar mai mult rău le fac prin chestia asta. Vă spun eu, nu se poate face niciun aranjament, e clar ce spune regulamentul. Poate Comitetul Executiv să hotărască schimbarea deciziei, dar noi vom contesta! Dacă noi am jucat și am respectat un regulament al Federației Române de Fotbal, trebuie să-l respecte și ei. Nu ne-a contactat nimeni și nici noi n-am contactat pe nimeni. Mai este termen de contestație, noi trebuie să ne pregătim, mâine la ora 17:00 ne reunim. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla, mai e timp”.

Articolul 18 al ROAF nu prevede posibilitatea ca o echipă care a pierdut barajul de promovare să fie primită în Liga 1

Ce spune Articolul 18 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice:

Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiții (nou)

1. Dacă într-o ediție de campionat rămân locuri vacante prin neînscrierea, excluderea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situații similare, se va proceda astfel:

a) dacă această situație a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate. În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile nu se vor mai completa;

b) dacă retragerea/excluderea echipelor a intervenit după începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar iar locurile vacante nu se vor mai completa. În acest caz, la sfârșitul campionatului, numărul echipelor care retrogradează va fi redus în mod corespunzător”.

Marius ANGHEL / Redactor
Matei Udrea / Redactor
Pe aceeași temă
S-a aflat! Gina Pistol, 'zburată' de la Chefi! Care e motivul incredibil
S-a aflat! Gina Pistol, 'zburată' de la Chefi! Care e motivul incredibil
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Raisei. O şoferiţă din spatele maşinii de Poliţie a surprins tragicul accident
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Raisei. O şoferiţă din spatele maşinii de Poliţie a surprins tragicul accident
Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui
Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui "conflict militar" Beijing- Washington în jurul insulei
Becali anunță plecarea lui Omrani de la CFR Cluj: „Și dacă era prost, tot îl ducea mintea la asta!” Cu cine va semna
Becali anunță plecarea lui Omrani de la CFR Cluj: „Și dacă era prost, tot îl ducea mintea la asta!” Cu…
Un alt MARE actor al României părăseşte scena teatrului
Un alt MARE actor al României părăseşte scena teatrului
Nicuşor Dan l-a dat afară pe Arşinel: De 60 de ani joc în teatrul ăsta!
Nicuşor Dan l-a dat afară pe Arşinel: De 60 de ani joc în teatrul ăsta!
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Simptomele
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Simptomele
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Moment jenant pentru Elon Musk. Iată unde va ajunge o rachetă SpaceX „rebelă”
Moment jenant pentru Elon Musk. Iată unde va ajunge o rachetă SpaceX „rebelă”
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
Bomba zilei despre certificatul verde. Rafila a făcut anunțul: România este obligată
Bomba zilei despre certificatul verde. Rafila a făcut anunțul: România este obligată
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna dispoziție
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna dispoziție
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Scandal la o mare companie. E scandalos ce ar fi cerut pe lângă „sâni mai mari”
Scandal la o mare companie. E scandalos ce ar fi cerut pe lângă „sâni mai mari”
Cât timp poate fi folosită o mască de tip FFP2? Iată ce spun specialiştii
Cât timp poate fi folosită o mască de tip FFP2? Iată ce spun specialiştii
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
Fost consilier pentru patru preşedinţi americani, despre discuţiile sale cu Putin: „Părea să aibă instinctele unui cap al mafiei siciliene”
Fost consilier pentru patru preşedinţi americani, despre discuţiile sale cu Putin: „Părea să aibă instinctele unui cap al mafiei siciliene”
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat e uluitor
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat e uluitor
Câți copii are, de fapt, Liviu Vârciu. Secretul din viața prezentatorului
Câți copii are, de fapt, Liviu Vârciu. Secretul din viața prezentatorului
Unde a dispărut iubita lui Reghecampf! Antrenorul a fost surprins singur
Unde a dispărut iubita lui Reghecampf! Antrenorul a fost surprins singur
Imagini BIZARE suprinse de o cameră de bord, în plină noapte. Șoferul s-a crucit când a văzut ce se petrece
Imagini BIZARE suprinse de o cameră de bord, în plină noapte. Șoferul s-a crucit când a văzut ce se petrece
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte