EXCLUSIV Primarul Aradului, căutat de FRF după ce Rapid a intrat în faliment. Falcă: „Da, am avut discuții. UTA are sprijinul primăriei. Suntem pregătiți de Liga 1”. Ce spune ROAF și ce face Rapid

Redactor:
Marius ANGHEL
Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a declarat pentru ProSport că a fost căutat de conducerea FRF după ce Tribunalul București a dispus, luni, intrarea în faliment a clubului Rapid. Deși edilul a refuzat să divulge subiectul discuțiilor, sursele publicației noastre spun că Falcă a fost întrebat explicit dacă gruparea arădeană ar putea fi pregătită, până la reluarea campionatului, să joace în Liga 1. Interesant este, însă, că informația n-a fost confirmată dinspre FRF! Ba, mai mult decât atât, din punct de vedere regulamentar – deși este o situație unică în fotbalul european – nu există o bază juridică pentru ca Rapid să fie exclusă din competiție.

Falcă: „Dacă federația va decide ca UTA să activeze în Divizia A, vom fi pregătiți”. Conform ROAF, Rapid nu poate fi însă scoasă din Liga 1

Contactat de publicația noastră, Gheorghe Falcă – aflat, în acest moment, în Franța, la fel ca și conducătorii FRF – a confirmat explicit întâlnirea și discuțiile, dar a refuzat să spună și ce s-a vorbit: „Eu pot să vă spun doar că UTA, care este susținută de primărie, este pregătită și are susținerea noastră, dacă va fi să intre în Divizia A. Poate fi pregătită financiar și până la începerea sezonului va fi pregătită și logistica, terenul, tot. Când am mers la baraj, federația a venit să ne verifice, pentru că trebuie făcută omologarea. Ce spun eu e simplu: vom fi pregătiți dacă federația va decide ca UTA să activeze în Divizia A. Dacă mă întrebi dacă am avut discuții cu conducerea federației, eu confirm: da, dar nu pot spune ce„.


Burleanu pare să caute deja soluții de rezervă în cazul în care Rapid dispare din fotbal

Pe de altă parte, informația nu se confirmă dinspre FRF. Surse autorizate din interiorul federației ne-au explicat că situația în care s-a ajuns, cu o echipă din Liga 1 în faliment, nu are precedent, dar regulamentul nu stipulează scoaterea respectivului club din competiție. Nu există bază legală ca Rapid să fie înlocuit după ce s-a declarat falimentul. Mai mult decât atât, giuleștenii vor juca până când societatea va fi radiată și desființată efectiv.

În același timp, Rapid mai trage speranțe. După ce Tribunalul București va publica motivarea deciziei, clubul are la dispoziție 7 zile pentru a face recurs. Urmează vacanța judecătorească, iar în toamnă se va judeca din nou cazul la Curtea de Apel. Tehnic, există posibilitatea ca decizia Tribunalului București să fie casată și să se revină la situația anterioară, cu firma în insolvență și cu derularea unui plan de reorganizare, sau să se confirme falimentul. E imposibil de estimat acum cât va dura acest proces la Curtea de Apel.

Contractul antrenorului Alexa a expirat pe 31 mai. În aceeași situație sunt mai mulți jucători. Aducerea altora e problematică


Rapid nu are antrenor în acest moment. Conform surselor ProSport, contractul lui Dan Alexa a expirat pe 31 mai și n-a fost reînnoit

Situația Rapidului rămâne însă dramatică. Antrenorul Dan Alexa și-a încheiat contractul pe 31 mai. Din informațiile ProSport, conducerea clubului i-a făcut o propunere care conține clauze inacceptabile, motiv pentru care Alexa n-a semnat nimic, iar echipa n-are acum antrenor. Patronul Valerii Moraru a dat, într-un interviu la DigiSport, asigurări că Alexa va continua, dar în acest moment antrenorul nu mai e sub contract cu clubul.
Mulți jucători și-au încheiat contractele cu Rapid. Deși destui dintre ei aveau clauze de preemțiune, Rapid nu le-a activate cu 30 de zile înainte, așa cum ar fi trebuit. Datoriile către fotbaliști merg până la cinci luni. În noua situație, cu Rapidul intrat în faliment și actualii fotbaliști neplătiți de luni întregi, e greu de imaginat ce jucători de valoare ar fi dispuși să vină în Giulești.

Falimentul Rapidului a fost cerut de numeroși creditori. Foști antrenori, jucători, oficiali ai clubului, furnizori de servicii și ANAF au cerut în instanță declanșarea falimentului. Datoriile trec de 18 milioane de lei. Principala problemă este că Rapid nu a respectat prevederile legii insolvenței, care interzice unei societăți intrate în reorganizare judiciară să mai acumuleze datorii curente.

Din 2014, de când a intrat în insolvență și pe mâna soților Violeta și Valerii Moraru, Rapid și-a dublat datoriile. Numai în această primăvară s-au strâns alți 588.000 de lei restanțe la Fisc, bani reprezentând impozitele pe salarii și contribuțiile sociale ale angajaților.


Violeta Moraru declara pentru ProSport, în urmă cu o lună, că ANAF n-are niciun drept să ceară falimentul și că tribunalul va dicta o nouă amânare. Numai că judecătoarea a decis, luni, declanșarea falimentului. De la venirea soților Moraru, datoriile Rapidului s-au dublat

Conducerea le-a propus jucătorilor un târg: să semneze că renunță la restanțele salariale și să accepte ca banii datorați să-i primească, în schimb, direct de la LPF, din cei 355.000 de euro reprezentând prima tranșă din drepturile TV. Administratorul judiciar din acel moment, Aurel Brihac (devenit între timp, după pronunțarea falimentului, lichidator judiciar), a refuzat să semneze acest act. Informațiile ProSport sunt că Brihac – care a fost indicat de conducere, în fața suporterilor, drept principalul vinovat – s-a opus pentru că această procedură însemna evitarea tranzacției prin contul unic de administrare a clubului și, implicit, neplata impozitelor pe salarii.

Conducerea clubului le-a promis creditorilor că-și vor primi banii din drepturile TV. Problema e că anul acesta Rapid nu poate încasa mai mult de 1,4 milioane de euro, plătibili în trei tranșe întinse pe un an, în timp ce datoriile totale se apropie vertiginos de 5 milioane. La acestea s-ar adăuga și costurile necesare alcătuirii unui lot competitiv și cheltuielilor de funcționare în Liga 1 – alți minimum 1,5 milioane de euro.

Președintele ACS Timișoara: „Rapid n-are nicio șansă. Nu Aradul beneficiază, noi trebuie să beneficiem!”

O eventuală dispariție a Rapidului e însă pândită și de retrogradata ACS Poli Timișoara. Conform Art. 18 din ROAF, în cazul în care o echipă este scoasă din Liga 1 dintr-un motiv sau altul, în locul său ar trebui să fie adusă prima echipă retrogradată, în acest caz Timișoara. Ioan Miculaș, președintele ACS Poli, a comentat pentru ProSport: „Momentan, nu suntem pregătiți de Liga 1, dar ne putem pregăti în cel mai scurt timp. Nu am visat la chestia asta cu Rapidul, nici nu am gândit-o, că s-ar putea întâmpla în secolul XXI ca o echipă să fie exclusă din campionat pe motive financiare. Dar uitați că se întâmplă și probabil că vor fi din ce în ce mai multe. Și Târgu Mureș e într-o situație foarte urâtă, dar ei nu sunt în faliment. Rapid are termen zece zile să atace sau să plătească, dar nu are nicio șansă”.

Miculaș spune însă că se îndoiește că FRF l-ar fi căutat pe Falcă: „Nu am fost contactat de FRF pentru că toți oficialii sunt la meci, în Franța. Asta e o vrăjeală, o minciună de-a lor (n.r. – pe arădeni). Pentru ce să-i contacteze pe ei? Astea sunt zvonuri aruncare aiurea. Conform regulamentului nu au ce să caute ei în Liga 1, nu sunt ei cei care să beneficieze. Noi trebuie să beneficiem! Apoi Petrolul și abia după aceea să se ajungă la ei. Asta e aruncată de UTA sau de cineva la mișto. Noi, oficial, nu avem nimic”.

Oficialul timișorenilor spune că e atent la evoluția cazului și nu va lăsa ca altcineva să îi fure locul în Liga 1: „Vor să le facă reclamă sau ceva celor de la UTA, dar mai mult rău le fac prin chestia asta. Vă spun eu, nu se poate face niciun aranjament, e clar ce spune regulamentul. Poate Comitetul Executiv să hotărască schimbarea deciziei, dar noi vom contesta! Dacă noi am jucat și am respectat un regulament al Federației Române de Fotbal, trebuie să-l respecte și ei. Nu ne-a contactat nimeni și nici noi n-am contactat pe nimeni. Mai este termen de contestație, noi trebuie să ne pregătim, mâine la ora 17:00 ne reunim. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla, mai e timp”.

Articolul 18 al ROAF nu prevede posibilitatea ca o echipă care a pierdut barajul de promovare să fie primită în Liga 1

Ce spune Articolul 18 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice:

Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiții (nou)

1. Dacă într-o ediție de campionat rămân locuri vacante prin neînscrierea, excluderea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situații similare, se va proceda astfel:

a) dacă această situație a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate. În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile nu se vor mai completa;

b) dacă retragerea/excluderea echipelor a intervenit după începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar iar locurile vacante nu se vor mai completa. În acest caz, la sfârșitul campionatului, numărul echipelor care retrogradează va fi redus în mod corespunzător”.

Marius ANGHEL / Redactor
Activitatea jurnalistică îi este legată exclusiv de ProSport, în redacția căruia a pășit pentru prima dată la începutul anului 2009, la Casa Presei Libere, mai întâi în ”practică”. De atunci și până în prezent este ”legat”, inclusiv sufletește, de acest ziar care a scris ... citește mai mult
Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul adevărat pentru care Larisa Iordache s-a retras din gimnastică. Ce a pățit concurenta eliminată de la America Express 2023 de la Antena 1
Motivul adevărat pentru care Larisa Iordache s-a retras din gimnastică. Ce a pățit concurenta eliminată de la America Express 2023…
„Sacrificiul Porcului”: cum își momea victimele o rețea de „criptoromantism“
„Sacrificiul Porcului”: cum își momea victimele o rețea de „criptoromantism“
Au fost găsite drone ruseşti ce conţineau cipuri olandeze Nexperia şi NXP. Producătorii susţin că fac tot posibilul să împiedice furnizarea directă a cipurilor către Rusia, dar nu pot monitoriza comerţul dintre intermediari
Au fost găsite drone ruseşti ce conţineau cipuri olandeze Nexperia şi NXP. Producătorii susţin că fac tot posibilul să împiedice…
„Lasă drogurile!” Gerard Pique, implicat într-un nou scandal
„Lasă drogurile!” Gerard Pique, implicat într-un nou scandal
Imaginea care o va ÎNFURIA pe Prodanca. Reghe tace și le face! Antrenorul și Corina Caciuc sunt în culmea fericirii!
Imaginea care o va ÎNFURIA pe Prodanca. Reghe tace și le face! Antrenorul și Corina Caciuc sunt în culmea fericirii!
MORMÂNTUL lui Attila Hunul, găsit pe lotul 1 al autostrăzii A7
MORMÂNTUL lui Attila Hunul, găsit pe lotul 1 al autostrăzii A7
Prețul polițelor RCA a explodat. Nu se mai ține cont de accidentele din trecut
Prețul polițelor RCA a explodat. Nu se mai ține cont de accidentele din trecut
CRESC PENSIILE în România?! Marius Budăi a făcut anunțul în direct la TV: Am luat o decizie FOARTE CLARĂ
CRESC PENSIILE în România?! Marius Budăi a făcut anunțul în direct la TV: Am luat o decizie FOARTE CLARĂ
Un chiriaș din Cluj a avut un șoc când i-a venit factura la întreținere: 'M-a lăsat mască!'
Un chiriaș din Cluj a avut un șoc când i-a venit factura la întreținere: 'M-a lăsat mască!'
5 semne că ai polipi pe colon. Un indiciu poate fi culoarea închisă a scaunului
5 semne că ai polipi pe colon. Un indiciu poate fi culoarea închisă a scaunului
Când a văzut ce purta o concurentă la Miss Universe, publicul a încremenit. „Așa ceva...”
Când a văzut ce purta o concurentă la Miss Universe, publicul a încremenit. „Așa ceva...”
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
BANCUL ZILEI. Bulă iese din biserică și dă 50 de euro unei escorte: Nu, e prea puțin, trebuie minim 100!
BANCUL ZILEI. Bulă iese din biserică și dă 50 de euro unei escorte: Nu, e prea puțin, trebuie minim 100!
Povestea tragică a actorului care l-a interpretat pe maestrul din „The Karate Kid”
Povestea tragică a actorului care l-a interpretat pe maestrul din „The Karate Kid”
Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere
Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere
Hyundai a lansat cel mai frumos SUV de oraș. Concurenții germani să se ferească
Hyundai a lansat cel mai frumos SUV de oraș. Concurenții germani să se ferească
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!