EXCLUSIV | Planul: cum pot reveni Petrolul, Oţelul, U Cluj şi Farul în Liga 1 începând din 2019. Strategia gândită în trei paşi şi de ce depinde această spectaculoasă turnură în fotbalul românesc

26 iun 2017 10416 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV | Planul: cum pot reveni Petrolul, Oţelul, U Cluj şi Farul în Liga 1 începând din 2019. Strategia gândită în trei paşi şi de ce depinde această spectaculoasă turnură în fotbalul românesc 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16516375/2/farul-la-baraj.jpg

Există o posibilitate concretă ca Petrolul Ploieşti, Oţelul Galaţi, Universitatea Cluj şi Farul Constanţa să revină în Liga 1 toate în acelaşi timp, peste doi ani. Planul existent presupune mai mulţi paşi. Trebuie ca mai multe condiţii să fie îndeplinite pentru ca aceste mari oraşe să revină în fotbalul profesionist şi nimeni nu garantează succesul, dar premise pentru atingerea ţelului există, iar paşii următori au fost deja stabiliţi.

Pentru a se concretiza această spectaculoasă răsturnare de situaţie într-un campionat populat acum, în bună măsură, de echipe din localităţi mici sau fără suporteri, este obligatoriu ca FRF şi LPF să se pună de acord, iar Petrolul, Oţelul, U Cluj şi Farul să performeze fără sincope.

Cele trei condiţii: două birocratice şi una sportivă


Burleanu a anunţat deja public că va cere Adunării Generale să schimbe sistemul competiţional şi să mărească, din 2019, numărul de echipe din Liga 1. FOTO: Mediafax

Iată condiţiile:

1. FRF intenţionează – acest lucru a fost deja anunţat, chiar dacă evaziv, de preşedintele Răzvan Burleanu – ca, începând cu sezonul 2019-2020, să revină la prima ligă cu 16 echipe. Această majorare a numărului de formaţii ar presupune că, la sfârşitul sezonului 2018-2019, din Liga 1 să retrogradeze două echipe, iar din Liga 2 vor promova 4.


„Dorim încă de anul acesta să stabilim ca, din sezonul 2019/2020, Liga 1 să pornească cu 16 echipe, să fie suficient spaţiu pentru echipele de tradiţie. Au început să vină din urmă, susţinute de suporteri.“

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, pe 13 mai


Măsura trebuie votată în Adunarea Generală a FRF, care are puterea de a schimba sistemul competiţional, dar nu mai târziu de primăvara anului viitor.

Burleanu a demonstrat deja, la Adunarea Generală a federaţiei din acest an, că reuşeşte să controleze cu mână de fier sutele de membri, care votează fără crâcnire orice li se pune pe masă şi chiar măsuri care nu li se aduc la cunoştinţă. O asemenea modificare a sistemului, care ar presupune mai multe echipe promovate, ar avea şi avantajul de a fi populară printre electori.

2. Deşi Adunarea Generală a FRF are forţă legislativă în fotbalul românesc şi poate dispune schimbarea sistemului competiţional fără să mai fie cenzurată de alte foruri, totuşi, cutuma de peste două decenii impune şi un aviz din partea LPF. Până în acest moment, Liga s-a opus acestei intenţii a lui Răzvan Burleanu.


Suporterii de la Petrolul au susţinut echipa reînfiinţată pe parcursul sezonului petrecut în Liga 4 şi, la final, au sărbătorit în stil sud-american promovarea în Liga 3. Atmosfera de pe "Ilie Oană" a dat clasă celor întâlnite pe stadioanele triste ale Ligii 1. Credit foto: Facebook, contul Petrolului

În atitudinea LPF au contat mai multe lucruri.

Preşedintele Gino Iorgulescu a anunţat de mai multe ori că actualul contract pentru drepturile TV prevede că Liga 1 trebuie să numere 14 echipe şi să se dispute în două faze: sistem regulat şi, apoi, play-off şi play-out. Dar această restricţionare dispare începând cu 2019, când expiră acest contract semnat, în 2014, pe o perioadă de cinci ani.

Mai este şi un motiv pentru care Liga se opune: animozitatea existentă între şefii LPF şi cei ai FRF. Între cele două foruri este o tensiune palpabilă, plecată în principal de la agresivitatea lui Burleanu şi a oamenilor săi. ProSport a scris încă de anul trecut de planul şefului FRF de a pune mâna pe organizarea Ligii 1, lăsând astfel fără obiect LPF. Pe Burleanu îl interesează banii din drepturile TV şi, pentru a-şi atinge obiectivul, nu a ezitat să recurgă la presiuni pe mai multe planuri. A înfiinţat o comisie pentru fotbalul profesionist care ar avea rolul să supravegheze ceea ce face LPF – măsură votată în Adunarea Generală din acest an. A cerut – şi obţinut – dreptul de a negocia cu LPF un procent din drepturile TV care să fie redirecţionat către cluburile din ligile inferioare. Nu trebuie omise nici ameninţările în arsenalul utilizat de FRF. Gabriel Bodescu, secretar general adjunct al federaţiei şi omul de încredere plantat de Burleanu acolo, l-a ameninţat cu puşcăria pe secretarul general al LPF, Justin Ştefan.


5.000 de constănţeni au venit sâmbătă pe stadionul "Farul" ca să sărbătorească promovarea echipei în Liga 3. Credit foto: Facebook, contul Farului

Totuşi, dincolo de aceste conflicte, probabil că şefii de cluburi din Liga 1 n-ar spune nu unei reveniri la sistemul clasic, cu 16 echipe şi campionat de 30 de etape, dacă li se va garanta că sumele încasate din drepturile TV rămân măcar egale cu cele primite acum.

În plus, nu trebuie uitat că în toamna acestui an vor fi alegeri pentru şefia LPF. Nu se ştie în acest moment dacă Gino Iorgulescu va mai candida sau dacă va mai fi reales. Sursele ProSport spun că Marius Stan, Anamaria Prodan şi Dinu Gheorghe ar fi printre cei care se gândesc să-şi încerce norocul. De preşedintele LPF va depinde mult această reformă.

3. Dacă primele două condiţii sunt de factură mai degrabă birocratică şi se pot rezolva prin voinţa unor persoane de la vârful federaţiei şi al ligii, în schimb cea de-a treia este mai dificilă şi imprevizibilă.

Mai întâi, este nevoie ca Petrolul, Oţelul, Farul şi U Cluj să promoveze, anul viitor, din Liga 3 în Liga 2. Cu o anumită stabilitate şi seriozitate, această primă ţintă nu este foarte dificilă. În Liga 3 există un grad înalt de amatorism, iar cele patru formaţii, cu suporteri mulţi, provenind din oraşe mari şi susţinute financiar, vor fi nişte Gulliveri printre pitici.

Cum vor arăta seriile de Liga 3 ale celor patru mari: formalitate pentru Petrolul şi U Cluj, misiune mai grea pentru Oţelul şi Farul


Meciul de promovare în Liga 3 al Oţelului Galaţi s-a jucat cu mii de oameni în tribune. Credit foto: Facebook, contul Oţelului

Cel mai probabil, cele patru mari promovate acum în Liga 3 vor fi repartizate astfel:

Oţelul Galaţi în Seria 1. Aici, cele mai periculoase contracandidate se anunţă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc şi – foarte probabil – o reprezentantă a Braşovului, care începând din acest campionat a rămas fără reprezentantă în primele două ligi. AFC Hărman a terminat sezonul trecut pe locul 2, dar în noul campionat polul de putere pare să se mute spre Olimpic Cetare Râşnov.

Farul Constanţa în Seria 2. Viitorul Domneşti, Unirea Slobozia, Delta Tulcea ar putea să le pună probleme „marinarilor“. Prin comparaţie cu aceste echipe, însă, Farul are în spate un oraş mare şi susţinerea unui număr important de suporteri. Teoretic, constănţenii pleacă în Seria 2 cu prima şansă, chiar dacă sunt abia promovaţi.

Petrolul Ploieşti în Seria 3. După promovarea echipei CSM Piteşti, aici pare să se fi creat un vid de putere pe care „găzarii“ ar trebui să fie în stare să-l exploateze. FC Voluntari II şi Flacăra Moreni ar putea emite pretenţii, dar în mod clar Petrolul se anunţă mare favorită la promovare.

U Cluj în Seria 5. Alt galop de sănătate. Este foarte puţin probabil ca vreuna dintre componentele acestei serii să poată pune vreo problemă „Şepcilor roşii“, care au deja în echipă numeroşi jucători cu experienţă în Liga 1 şi chiar în cupele europene. Unirea Jucu, FC Zalău şi Metalurgistul Cugir ar putea fi, totuşi, printre oponentele capabile de surprize, cu menţiunea că e posibil ca federaţia să mute Cugirul din această serie.


Galeria clujeană şi-a susţinut cu forţă echipa într-un sezon infernal petrecut prin localităţile din judeţ. Credit foto: Cristian Cosma/Contul de Facebook "Peluza Şepcile roşii"

Dacă vor trece de acest prim hop, Petrolul, Oţelul, U Cluj şi Farul vor intra, începând din sezonul 2018-2019, în Liga 2. În acest moment ar trebui să intervină FRF, conform planului, care va decide că la sfârşitul acelui campionat vor promova patru echipe în Liga 1.

Ultima parte a drumului va fi, însă, şi cea mai dificilă. De acest lucru sunt conştienţi şi cei care se ocupă acum de echipele renăscute cu susţinerea suporterilor. Din discuţiile cu oficialii acestora, ProSport a aflat că toate patru iau în calcul posibilitatea unei sincope şi staţionarea un sezon (dar nu mai mult de atât) în Liga 2.
În această ultimă etapă, noile promovate se vor intersecta, foarte probabil, atât cu echipele altor oraşe mari (UTA încearcă, de exemplu, de doi ani să promoveze, iar din acest sezon va fi prezentă acolo şi echipa Piteştiului), cât şi cu echipe retrogradate din prima ligă (cazul ASA Tg. Mureş în acest sezon) care îşi propun să revină cât mai repede de unde au căzut.

În orice caz, bugetul estimat de cei care se ocupă de cele patru echipe pentru promovarea în Liga 2, în sezonul următor, este identic: circa 400.000 de euro. Pentru a promova în Liga 1, cei de la Petrolul, Farul, Oţelul şi U Cluj au avansat, în dialogul cu ProSport, aproximativ aceeaşi sumă - 1.000.000 de euro.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.