EXCLUSIV | Liga 1 are datorii la Stat de peste 370 milioane lei, de peste două ori mai mult decât pe vremea lui Bodu. În loc să-și achite taxele, cluburile au cerut și obținut eliminarea criteriului financiar din dosarul de licențiere. Cum îi învăța un fost șef ANAF să „fenteze” Statul pe finanțatorii fotbalului românesc

Autor: Florin Marian Publicat: 26 Mar. 2015, 09:04 Actualizat: 26 Mar. 2015, 13:06 Fotbal Intern
  • În perioada 2009-2014 s-au efectuat 99 de inspecții fiscale la cluburile de fotbal
  • S-au aplicat 16 amenzi în valoare totală de 186.200 lei

În această perioadă, românii stau la cozi în fața instituțiilor de taxe și impozite pentru a-și plăti dările la Stat și a benefia de o reducere de 10%. În fotbal, cluburile nu se grăbesc să facă același lucru. Ba dimpotrivă, acumulează datorii din ce în ce mai mari.

ProSport a solicitat Agenției Naționale de Administrație Fiscală (ANAF) datoriile pe care cluburile de fotbal din Liga 1 le au la Stat. În perioada 2009-2014, organele de inspecție fiscală au efectuat controale la toate cluburile de fotbal și datoriile rezultate în urma acestor acțiuni sunt uriașe, chiar le întrec pe cele de la începutul anilor 2000, pentru care Sebastian Bodu, fost șef la ANAF, s-a luptat să le recupereze.

7 sesizări înaintate organelor de urmărire penală, prejudiciu de peste 3 milioane de lei

Dacă în 2005, cluburile de fotbal din prima ligă aveau 165.310.832 lei datorii la Stat, acum, în urma controalelor efectuate de inspectori a rezultat o sumă de peste două ori mai mare, 374.071.648 lei, obligații fiscale și accesorii!

Conform datelor furnizate de ANAF, la solicitarea ProSport, în perioada 2009-2014 s-au efectuat 99 de inspecții fiscale, care pe lângă suma dezvăluită mai sus au condus și către 16 amenzi aplicate cluburilor,  în valoare totală de 186.200 lei.  

Mai mult, tot în urma acestor inspecții, ANAF a efectuat și 7 sesizări înaintate organelor de urmărire penală, valoarea prejudiciului fiind de  3.300.567 lei.  

Acumularea acestor datorii a stat probabil la baza modificării criteriului financiar din dosarul de licențiere al cluburilor din Liga 1, care trebuie întocmit până la finalul acestei luni. Conform noului criteriu, Departamentul de Licențiere din cadrul FRF nu mai trebuie să verifice datoriile cluburilor la Stat!

50,3 milioane de lei sunt datoriile la Stat înregistrate numai de CFR Cluj


Cred că suntem singurul club din Liga 1 care nu înregistrează nicio datorie la Stat

Cristian Tănase, președinte Concordia ChiajnaHagi crede că cine are datorii nu trebuie să mai fie joace în Liga 1 și condamnă faptul că s-a „umblat” la criteriul financiar în vederea licențierii, încă din timpul campionatului

Hagi e nervos: „FRF și LPF trebuie să dea un răspuns la lucrurile astea!”

Măsura a stârnit nemulțumirea lui Gheorghe Hagi. „Criteriul financiar la licențiere s-a eliminat în cursul campionatului, iar ăsta e foarte important. Unde mergem? S-a inventat play-off-ul și a apărut insolvența. Iar acum ce facem? Federația și LPF trebuie să dea un răspuns la lucrurile acestea. Nu se poate, s-au eliminat lucrurile serioase și s-a dat drumul la haiducie. Cum e cu fair-play-ul? Păi nu e deloc fair-play, din contră. Nu e corect. Se pun condiții, că ne trebuie nocturnă, că ne trebuie încălzire în gazon, deși unii o au acum și nu o folosesc, ne trebuie 4.000 sau 5.000 de locuri pe stadion… Păi eu dacă am teren cu 3.000 de locuri și arată bine, de ce să nu joc pe el? Spectatorii sunt ai mei. Eu trebuie să am calitate la stadion în vestiar, să am doping. Eu am 2.800 de locuri acum, de ce mă limitezi pe mine în asta cu locurile. Și este ferm. Păi criteriul financiar nu a fost în dosarul de licențiere? De ce acolo s-a scos, iar asta nu se scoate? Asta nu e tot criză? O investiție în nocturnă e 1 milion de euro, păi și pe criza asta să pună un club? Cum s-a pus la Botoșani. Nocturna era importantă? Nu putea să se joace duminica la ora 14.00, la 15.00. În Italia așa se joacă. Și tot plătesc televiziunile bani pentru drepturi”, a explicat Hagi, în urmă cu câteva săptămâni.


Lucrurile trebuie făcute bine. Oamenii mari, deștepți, liderii sunt cei care găsesc soluții. Dar noi ne ducem în jos și cu Liga a II-a și cu a III-a. Luăm decizii ca să dăm drumul la haiducie, scapă cine poate!

Gheorghe Hagi, patron și antrenor Viitorul


Criteriile pe baza cărora se vor acorda licențele pentru sezonul 2015-2016 pot fi citite aici.

Datoriile Stelei, când echipa era administrată de fosta asociație, au rămas neplătite

În 2005, Sebastian Bodu, pe atunci șef la ANAF, se lua la trântă cu cluburile din Liga 1 în privința datoriilor imense pe care acestea le aveau la Stat. E deja de notorietate scandalul pe care l-a avut cu Gigi Becali. La vremea respectivă, Steaua, prin fosta asociație condusă de Viorel Păunescu și ulterior de Teia Sponte, înregistra la Stat o datorie de aproape 11 milioane de euro, dar Bodu nu a putut să-l facă solidar pe Gigi Becali, de fapt pe societatea pe care o controlează și acum cu fosta asociație. Astfel, acele restanțe au rămas și astăzi neplătite, suportate din taxele și impozitele pe care le achită celelalte societăți comerciale și cetățeni ai acestei țări.


Cristi Borcea și Gigi Becali, doi dintre oamenii din fotbal care au fost condamnați pentru prejudicii aduse statului român

ANAF se opune ieșirii din insolvență a echipei Dinamo

În octombrie 2005, la presiunea ANAF, Dinamo și Rapid, alte două cluburi care înregistrau datorii imense la Stat, începuseră să își plătească din restanțe. Acum, 7 cluburi de fotbal din Liga 1 sunt deja în insolvență și, deși se spunea că Dinamo are mari șanse să iasă din această situație la finalul acestei luni, se pare că lucrurile nu stau chiar așa.

Asta pentru că ANAF se opune încheierii procedurii de insolvență. Instanța a amânat pronunțarea pentru o săptămână. Este greu de estimat ce anume va dispune, pentru că Finanțele s-au opus la închiderea procedurii, motivând faptul că au formulat apel la hotărârea de confirmare a planului. În mod normal, nu este suspensiv de executare, este posibil ca instanța să dispună fie închiderea procedurii și reinserția în activitatea economică a debitoarei, fie să spună că prorogă disputarea închiderii procedurii până când se soluționează apelul înaintat către Curtea de Apel. Nu știm încă ce se va întâmpla. A amânat pronunțarea o săptămână, practic joia viitoare vom cunoaște soluția„, a declarat administratorul judiciar, Cătălin Dascăl, pentru Mediafax.


Românii stau la cozi pentru a-și plăti dările la stat. FOTO: Mihai Dăscălescu (MEDIAFAX)

Blejnar, fost șef la ANAF îi învăța pe Becali și Borcea cum să scape de datorii

Datoriile de peste 370 de milioane lei pe care cluburile de fotbal le au la Stat sunt calculate începând cu 2009, de când cei de la Fisc au întreprins din nou inspecții la societățile cu caracter sportiv, având ca domeniu de activitate fotbalul. În realitate ele sunt mult mai mari. Despre vechile restanțe nu se mai știe nimic. Dar sigur nu s-au achitat. Unele cluburi și-au amânat aceste plăți până când au intrat în insolvență.

Nici nu avea cum să fie altfel, din moment ce Sorin Blejnar, președinte la ANAF din ianuarie 2009 și până în aprilie 2012, îi învăța pe patronii echipelor de fotbal din Liga 1 cum să își amâne plățile conform Ordonanței de Urgență numărul 92 din 2009. Practic, statul român își pusese un „lup paznic la oi”.


Sorin Blejnar, un sfătuitor al evazioniștilor din fotbal

Într-o discuție pe care chiar el a recunoscut-o, Blejnar le-a luminat mintea finanțatorilor de la Steaua și Dinamo, Cristi Borcea și Gigi Becali, după ce aceștia veniseră în biroul lui să-l întrebe cum pot amâna aceste datorii către Stat.

Șeful ANAF de atunci le-a spus despre respectiva ordonanță care dădea posibilitatea oricăror societăți să-și amâne obligațiile bugetare și cei doi și-au frecat mâinile de bucurie. Ba chiar au convenit să nu-i spună de „șmecherie” lui George Copos pentru a-l lăsa în agonie. „Băi Cristi, să nu-i spunem lui Copos de treaba asta, că ăla înnebunește. Lasă-l așa”, îi spunea Gigi Becali lui Borcea, printre hohote de râs.  

Sorin Blejnar este anchetat încă de acum un an pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproape 56 milioane de euro!

 

Autor: Florin Marian Publicat: 26 Mar. 2015, 09:04 Actualizat: 26 Mar. 2015, 13:06 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Ce surpriză! Cine sunt de fapt cei doi componenți ai Duo Maintenant, care au luat Golden Buzz azi-noapte de la Mihai Petre, la Românii au Talent de la Pro TV
Ce surpriză! Cine sunt de fapt cei doi componenți ai Duo Maintenant, care au luat Golden Buzz azi-noapte de la Mihai Petre, ...
Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele două teste au fost negative
Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele două ...
Rammstein anunţă pe Facebook că Till Lindemann nu are coronavirus. Mesajul publicat
Rammstein anunţă pe Facebook că Till Lindemann nu are coronavirus. Mesajul publicat
„Va fi nenorocire in tara, va urma o infectare in masa!” Ce spune Dumitru Dragomir despre reluarea Ligii 1
„Va fi nenorocire in tara, va urma o infectare in masa!” Ce spune Dumitru Dragomir despre reluarea Ligii 1
Faci comenzi online? Recomandările medicului pentru a nu contracta COVID-19 de pe colete
Faci comenzi online? Recomandările medicului pentru a nu contracta COVID-19 de pe colete
TOP 30
TOP 30 "cameltoe" - Vedete din România cu bikini prea mulați. Atât de mulați, că s-a văzut tot
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Jobul făcut profitabil de coronavirus. „Fetele primesc acum 12.000 de dolari“
Jobul făcut profitabil de coronavirus. „Fetele primesc acum 12.000 de dolari“
Ungaria a fost lovită. Guvernul Viktor Orban resimte din plin impactul crizei
Ungaria a fost lovită. Guvernul Viktor Orban resimte din plin impactul crizei
Un VIRUS  mai fatal decât COVID-19 a apărut deja în China. Nu are LEAC
Un VIRUS mai fatal decât COVID-19 a apărut deja în China. Nu are LEAC
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
A învins coronavirus! ”Există tratament, nu vă temeţi!”. S-a refăcut după ce a fost depistat pozitiv la COVID-19
A învins coronavirus! ”Există tratament, nu vă temeţi!”. S-a refăcut după ce a fost depistat pozitiv la COVID-19
Băsescu, umilinţă supremă pentru Orban! A luat partea duşmanului în scandalul momentului
Băsescu, umilinţă supremă pentru Orban! A luat partea duşmanului în scandalul momentului
Ce se întâmplă la Centrala Cernavodă cu cei care au grijă de curentul electric din România. Măsură fără precedent
Ce se întâmplă la Centrala Cernavodă cu cei care au grijă de curentul electric din România. Măsură fără precedent
ING înrăutăţeşte semnificativ perspectivele României: Ce urmează să se întâmple
ING înrăutăţeşte semnificativ perspectivele României: Ce urmează să se întâmple
Motociclist care nu respecta CARANTINA: „Știi cine e TATA?” Polițiștii au REACȚIONAT în secunda doi - VIDEO
Motociclist care nu respecta CARANTINA: „Știi cine e TATA?” Polițiștii au REACȚIONAT în secunda doi - VIDEO
Site-ul YouPorn va difuza filme cu cele mai mari VEDETE de la Hollywood
Site-ul YouPorn va difuza filme cu cele mai mari VEDETE de la Hollywood
Un angajat al Spitalului din Piteşti, cercetat penal după ce a furat măşti, mănuşi şi dezinfectanţi
Un angajat al Spitalului din Piteşti, cercetat penal după ce a furat măşti, mănuşi şi dezinfectanţi
Alexandru Rafila, ne dă cifrele ascunse de autorități: Peste 650 de români mor zilnic
Alexandru Rafila, ne dă cifrele ascunse de autorități: Peste 650 de români mor zilnic
APARIȚIE miraculoasă a Fecioarei Maria, în plină criză planetară. „Este semnul pe care-l așteptam” FOTO
APARIȚIE miraculoasă a Fecioarei Maria, în plină criză planetară. „Este semnul pe care-l așteptam” FOTO
Veste mare pentru o vedeta de la noi! A adus pe lume al doilea copil in plina pandemie de coronavirus. Unde a nascut pana la urma, desi spitalul unde era programata nasterea a fost inchis
Veste mare pentru o vedeta de la noi! A adus pe lume al doilea copil in plina pandemie de coronavirus. Unde a nascut pana ...
Membrii familiei regale britanice i-au facut numai rau! Cu ce probleme se confrunta Meghan Markle dupa ce a decis sa se mute in Canada cu sotul sau
Membrii familiei regale britanice i-au facut numai rau! Cu ce probleme se confrunta Meghan Markle dupa ce a decis sa se mute ...
Cine este medicul româm despre care DIGI24 a spus că ar fi murit. Raed Arafat: Starea ei este critică
Cine este medicul româm despre care DIGI24 a spus că ar fi murit. Raed Arafat: Starea ei este critică
Lovitură pentru coronavirus?! Frigul ar putea salva România în lupta cu COVID! Anunţul lui Adrian Streinu Cercel
Lovitură pentru coronavirus?! Frigul ar putea salva România în lupta cu COVID! Anunţul lui Adrian Streinu Cercel
METODA RAED ARAFAT! Cum se protejează de coronavirus: SECRETELE împotriva COVID! Cum ține încălțămintea și cum spală hainele
METODA RAED ARAFAT! Cum se protejează de coronavirus: SECRETELE împotriva COVID! Cum ține încălțămintea și cum spală ...
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din noi. Şi medici, şi pacienţi!”
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din ...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru ROMÂNIA, doar că șoferii de la noi sunt prea FRICOȘI să o cumpere
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru ROMÂNIA, doar că șoferii de la noi sunt prea FRICOȘI să o cumpere