EXCLUSIV Lichidatorul judiciar al Rapidului explică de ce NU poate înscrie echipa în Liga 1: „Încalc o sentință judecătorească dacă reiau activitatea. Rapid se salvează doar dacă se plătesc creanțele”. HOTĂ‚RÂREA INSTANȚEI

Autor: Matei Udrea Publicat: 24 Jul. 2016, 16:23 Actualizat: 24 Jul. 2016, 17:01 Fotbal Intern

Asaltat de patroni și de suporterii Rapidului, în ultimele zile, să semneze cererea de înscriere în Liga 1, lichidatorul judiciar al clubului intrat în faliment, Aurel Brihac, a acceptat să explice, prin intermediul ProSport, de ce nu poate face acest demers.

Practicianul în insolvență a evitat, o lungă perioadă de timp, să facă declarații publice, însă confuzia și informațiile contradictorii, răspândite inclusiv de conducătorii LPF, l-au determinat să lămurească lucrurile. Brihac a menționat că mandatul primit de la judecătorul sindic pe 13 iunie, descris până în amănunt în motivarea sentinței, nu îi permite să angajeze noi cheltuieli și datorii și nici să repună în funcțiune societatea. În tot timpul în care patronii au cerut vehement să se reia activitatea, aceștia nu au virat niciun leu în contul unic al clubului, ceea ce ar fi însemnat, explică Brihac, că s-ar fi sporit necontenit datoriile, acestea urmând a-i fi imputate ulterior lui, dacă ar fi dat curs solicitărilor.

Restanțele la ANAF au crescut, confirm informațiilor ProSport, în ritmul a circa 170.000 de lei lunar. Patronii nu au mai plătit la bugetul de stat niciun ban încă din august 2015, a afirmat Brihac. Tabloul zugrăvit de acesta e cumplit, iar banii din drepturile TV, de care s-a agățat toată lumea, ar trebui – conform legii insolvenței – să meargă către creditori, și nicidecum către angajarea unor fotbaliști.

Lichidatorul a oferit, în finalul interviului, și soluția pentru ca Rapid să se salveze de la dispariție: acționarii majoritari Valerii și Violeta Moraru – sau altcineva – să plătească toți cei 4,5 milioane de euro datorați către stat, angajați, companiile furnizoare de servicii, administratorii speciali și ceilalți creditori. Apoi, cu societatea curățată de datorii, se poate cere, cu șanse de succes, reinserția Societății Comerciale FC Rapid SA în circuitul economic și în competițiile fotbalistice.

Citiți mai jos ce l-a mandatat instanța de la Tribunalul București pe lichidatorul judiciar:

Luni, la LPF, se discută cazul Rapidului. Cele trei posibilități

Informațiile ProSport sunt că luni, la sediul LPF, Comisia de Disciplină va lua în discuție situația Rapidului. Există trei posibilități:

1) Rapid să fie acceptat în Liga 1 – caz în care e probabil să fie exclus după două partide, pentru că echipa n-are conducători, antrenori, jucători și nici bani să asigure activitatea (loc unde să se antreneze, contract pentru un stadion unde să joace, bani de cazare și de deplasări etc). Lichidatorul explică și faptul că, din cauza sentinței judecătorești, societății nu îi este permis să contracteze noi împrumuturi pentru a acoperi aceste cheltuieli.

2) Să se constate că Rapid nu întrunește condițiile pentru a juca în Liga 1 – caz în care apar două variante, fie campionatul continuă cu 13 echipe, fie este admisă ACS Timișoara, deși această ultimă variantă este la limita regulamentelor, deoarece competiția a început deja.

3) Să se amâne speța pentru a solicita membrii comisiei noi lămuriri.

„Voi fi chemat în instanță și ANAF îmi va imputa mie noile datorii, dacă reiau activitatea societății”

ProSport: Domnule Brihac, patronii Rapidului și unii suporteri spun că nu vreți să înscrieți echipa în Liga 1. De ce?
Aurel Brihac: Nu se pune problema că nu vreau. Pur și simplu nu am dreptul.

E adevărat că familia Moraru, prin Azuga Waters, se oferă să plătească pentru contracte, pentru activitate?
Ei nu pot să vină, în momentul de față, să completeze diferența pentru că este o hotărâre dată de judecător și judecătorul ar trebui să se pronunțe că se menține activitatea societății. Eu nu am, în sentința civilă de la Tribunal, permisiunea să desfășor activitate. Ca să pot angaja cheltuieli și relua activitatea, trebuie ca patronii să obțină de la instanță, de la judecător, această permisiune. Ei au încercat acest lucru, dar n-au reușit. Falimentul înseamnă lichidare. Îi rog pe suporteri să citească sentința civilă, ca să vadă că eu nu am fost împuternicit de judecător să reiau activitatea societății. Acolo e tot, de la cap la coadă, ce am voie să fac. Dacă patronii vor să repornească activitatea societății, trebuie să se adreseze instanței, nu mie. Să decidă instanța. Să-l convingă pe judecător, nu pe mine. Eu execut acum o sentință dată de tribunal. Și mai pun o întrebare. Dacă se oferă să plătească, de ce nu au plătit până acum? Până să se intre în faliment? Nu s-ar fi ajuns aici.

S-au retras cererile de faliment…
Eu am primit cerere de înscriere a creanței pe tabelul suplimentar de la ANAF. Am primit-o pe mail. Eu trebuie, conform hotărârii instanței, să fac tabelul suplimentar cu creanțele. Dacă ANAF își retrăgea cererea (n.r. – așa cum s-a vehiculat zilele trecute), de ce mi-ar mai fi trimis Fiscul cererea de înscriere pe tabelul suplimentar?

Când v-a trimis-o?
Săptămâna trecută.

La cât a ajuns datoria față de stat?
10.186.000 de lei. Datoria a crescut. Erau vreo 9.400.000. A crescut restanța la stat cu încă 800.000 de lei.

Patronii n-au plătit nimic de la ultima actualizare a datoriei către ANAF?
Nimic.

Deci dumneavoastră spuneți, de fapt, că, dacă dați curs cererii suporterilor și a patronilor, datoriile vor crește și mai mult.
Da, și mai mult. Iar eu voi fi chemat în instanță, ca lichidator, și voi fi tras la răspundere de ce am făcut lucrul ăsta. Și ANAF îmi va imputa mie aceste cheltuieli care se fac în continuare.

„Instanța m-a desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare, nu pentru funcționare”

Ați trimis vineri adresă oficială la FRF și LPF în care ați menționat că nu ați aprobat acea cerere de înscriere a echipei în Liga 1…
Le-am trimis adresă și le-am precizat că nu pot aviza așa ceva, fiind lichidator judiciar al societății. Deci lichidatorul nu are dreptul să facă asta. Spunea cineva că pierde statul 1,2 milioane de euro din drepturile TV, dacă Rapid nu joacă în Liga 1. Să știe suporterii că aceste drepturi TV nu sunt pentru plata ANAF! Aceste drepturi sportive sunt pentru a funcționa în Liga 1, pentru a juca acolo, pentru că altfel nu se dau banii. Drepturile TV se iau numai dacă joacă echipa respectivă. Eu, ca lichidator, n-am nicio treabă cu LPF și FRF. Nu pot să trimit nici cerere că se înscrie echipa, nici că se retrage din competiție. Eu funcționez acum pe o lege specială, pe procedura falimentului. Eu nu acționez, la momentul de față, ca lichidator judiciar, ca reprezentant legal al FC Rapid, pentru funcționare. Instanța m-a desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare. Ca să pot face altceva, trebuie să se obțină o altă decizie în instanță. Dacă eu înscriu acum echipa, încalc o hotărâre judecătorească!

De ce?
Poate lumea nu înțelege. Să vă explic. Procedura insolvenței se împarte în două etape. Prima categorie: depunerea unui plan de reorganizare, și i se spune perioadă de observație, unde îți bagi toate creanțele pe care le ai într-un plan și apoi îl respecți. În acest timp, trebuie să îți plătești și celelalte datorii la zi. Ceea ce patronii Rapidului nu au făcut. La această categorie am fost încadrați până pe 13 iunie, când s-a dat sentința falimentului. În momentul în care se trece la a doua categorie, adică la faliment, înseamnă că această procedură de la prima etapă, aceea a perioadei de observație din timpul planului de reorganizare, s-a înschis.

Și ce se schimbă?
Se trece la etapa falimentului, care înseamnă lichidarea activelor pe care le are societatea și plata pasivelor (n.r. – a datoriilor) din activele astea. Dacă nu se reușește plata pasivelor, rămâne gaură la toată lumea. În acest punct suntem noi, la etapa falimentului, adică la lichidarea activelor. Asta nu înseamnă că, dacă înscriu eu echipa acum, toată lumea se umple de bani. Din contră. Dacă înscriu echipa, FC Rapid va avea o creanță mult mai mare, pentru care voi fi eu răspunzător. În plus, încalc o sentință a unui judecător.

Conform legii, banii din drepturile TV trebuie folosiți pentru plata datoriilor și nu pentru angajarea altor fotbaliști!

Care este ordinea priorităților la plată, conform legii falimentului, dacă vă intră bani în cont. Se poate ca, din acești 430.000 de euro, cât ar reprezenta prima tranșă din drepturile TV, să angajați fotbaliști, antrenori, medic etc?
Conform legii, din banii care intră în contul societății trebuie să se achite datoriile într-o ordine strictă, care nu poate fi încălcată. Mai întâi sunt cheltuielile de procedură. Ce să vă spun, am plătit din contul meu, de când am venit la Rapid, absolut tot. În al doilea rând, sunt obligat să plătesc onorariile tuturor foștilor administratori judiciari.

Nu au fost plătiți nici ei?
Nu. Și onorariul meu, care, de asemenea, nu a fost plătit din decembrie, de când am fost numit de instanță.

Apoi?
Apoi, în al treilea rând vin salariații. Fiindcă eu, săptămâna viitoare, fac un tabel pe care-l depun la instanță pentru salariați.

Sunt datorii mari?
Nu pot să vă spun exact. Dar e vorba de toți salariații, inclusiv foștii salariați. Se adună o sumă destul de mare. (n.r. – conform motivării sentinței pe care a emis-o Tribunalul București, până în decembrie 2015 se strânseseră 1,7 milioane de lei datorii către angajați)

Apoi?
După aceea, în al patrulea rând, vin creanțele bugetare.

Deci cei peste 10 milioane de lei de la ANAF.
ANAF, primării, consiliul local, pentru că și acolo sunt datorii. Vedem ce solicitări avem din partea lor.

Apoi?
În ultimul rând, creanțele chirografare. Facturi, utilități, toate firmele astea care nu au garanție.

OK, voi publica punctul dumneavoastră de vedere.
Scrieți, vă rog, poate așa se lămuresc lucrurile. Să înțeleagă și Liga Profesionistă, și FRF, și suporterii și toată lumea. Deci, în concluzie: judecătorul sindic a dat acolo că este executorie… Indiferent dacă se face recurs. S-a făcut recurs, dar până atunci trebuie să vii cu bani, închizi creanțele și spui în fața instanței: „Domnule judecător, uitați dovezile, eu am plătit, vreau reinserția societății”. Și rămâne clubul în activitate! În niciun caz nu înseamnă că până la recurs clubul rămâne să funcționeze, face alte cheltuieli, alte datorii… Fiindcă judecătorul nu a menționat lucrul ăsta. Eu nu pot decide, de capul meu, peste hotărârea instanței, să repun în funcțiune clubul Rapid.


Citiți mai jos motivarea, dar și sentința Tribunalului București în privința Rapidului pe 13 iunie 2016:

Autor: Matei Udrea Publicat: 24 Jul. 2016, 16:23 Actualizat: 24 Jul. 2016, 17:01 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
EXCLUSIV. Câți bani a pus Anamaria Prodan în plic la nunta fiicei lui Gigi Becali! S-a stabilit un nou record naţional
EXCLUSIV. Câți bani a pus Anamaria Prodan în plic la nunta fiicei lui Gigi Becali! S-a stabilit un nou record naţional
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un
poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins de cameră VIDEO
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins ...
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
BOMBA: Pleaca Puscas de la Reading?! Juventus il poate scapa pe internationalul roman de cosmarul din Anglia! Detaliile unui transfer SENZATIONAL
BOMBA: Pleaca Puscas de la Reading?! Juventus il poate scapa pe internationalul roman de cosmarul din Anglia! Detaliile unui ...
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ucide inclusiv femei gravide / Rivalii traficantului, paralizaţi de frică după ce au văzut ce metodă de execuţie preferă - FOTO
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ...
Cutremur PUTERNIC în ROMÂNIA! Unde s-a produs și câte GRADE a avut
Cutremur PUTERNIC în ROMÂNIA! Unde s-a produs și câte GRADE a avut
România a dat lovitura în Europa: Suntem campioni absoluți la furat banii
România a dat lovitura în Europa: Suntem campioni absoluți la furat banii
A înșelat-o Ion Țiriac Jr pe Ileana Lazariuc cu Soarana Cîrstea? Cine i-a dat de gol pe cei doi
A înșelat-o Ion Țiriac Jr pe Ileana Lazariuc cu Soarana Cîrstea? Cine i-a dat de gol pe cei doi
Mulți români HABAR NU AU! 3 lucruri pe care e bine să le dai de pomană astăzi, de Sfânta Parascheva
Mulți români HABAR NU AU! 3 lucruri pe care e bine să le dai de pomană astăzi, de Sfânta Parascheva
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Gestul făcut de Valentina Pelinel la miezul nopții, la nunta fiicei lui Gigi Becali! A crezut că NU află nimeni
Gestul făcut de Valentina Pelinel la miezul nopții, la nunta fiicei lui Gigi Becali! A crezut că NU află nimeni
Eliza este iubita unui celebru cântăreț de muzică populară de la noi. Ea are 26 de ani, el 58!
Eliza este iubita unui celebru cântăreț de muzică populară de la noi. Ea are 26 de ani, el 58!
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ei, abia acum civil
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ...
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit despre mama copiilor sai
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit ...
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de la moartea tragică a acestuia!
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de ...
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă cu fanii
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă ...
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?