EXCLUSIV Lichidatorul judiciar al Rapidului explică de ce NU poate înscrie echipa în Liga 1: „Încalc o sentință judecătorească dacă reiau activitatea. Rapid se salvează doar dacă se plătesc creanțele”. HOTĂ‚RÂREA INSTANȚEI

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Asaltat de patroni și de suporterii Rapidului, în ultimele zile, să semneze cererea de înscriere în Liga 1, lichidatorul judiciar al clubului intrat în faliment, Aurel Brihac, a acceptat să explice, prin intermediul ProSport, de ce nu poate face acest demers.

Practicianul în insolvență a evitat, o lungă perioadă de timp, să facă declarații publice, însă confuzia și informațiile contradictorii, răspândite inclusiv de conducătorii LPF, l-au determinat să lămurească lucrurile. Brihac a menționat că mandatul primit de la judecătorul sindic pe 13 iunie, descris până în amănunt în motivarea sentinței, nu îi permite să angajeze noi cheltuieli și datorii și nici să repună în funcțiune societatea. În tot timpul în care patronii au cerut vehement să se reia activitatea, aceștia nu au virat niciun leu în contul unic al clubului, ceea ce ar fi însemnat, explică Brihac, că s-ar fi sporit necontenit datoriile, acestea urmând a-i fi imputate ulterior lui, dacă ar fi dat curs solicitărilor.

Restanțele la ANAF au crescut, confirm informațiilor ProSport, în ritmul a circa 170.000 de lei lunar. Patronii nu au mai plătit la bugetul de stat niciun ban încă din august 2015, a afirmat Brihac. Tabloul zugrăvit de acesta e cumplit, iar banii din drepturile TV, de care s-a agățat toată lumea, ar trebui – conform legii insolvenței – să meargă către creditori, și nicidecum către angajarea unor fotbaliști.

Lichidatorul a oferit, în finalul interviului, și soluția pentru ca Rapid să se salveze de la dispariție: acționarii majoritari Valerii și Violeta Moraru – sau altcineva – să plătească toți cei 4,5 milioane de euro datorați către stat, angajați, companiile furnizoare de servicii, administratorii speciali și ceilalți creditori. Apoi, cu societatea curățată de datorii, se poate cere, cu șanse de succes, reinserția Societății Comerciale FC Rapid SA în circuitul economic și în competițiile fotbalistice.

Citiți mai jos ce l-a mandatat instanța de la Tribunalul București pe lichidatorul judiciar:

Luni, la LPF, se discută cazul Rapidului. Cele trei posibilități

Informațiile ProSport sunt că luni, la sediul LPF, Comisia de Disciplină va lua în discuție situația Rapidului. Există trei posibilități:

1) Rapid să fie acceptat în Liga 1 – caz în care e probabil să fie exclus după două partide, pentru că echipa n-are conducători, antrenori, jucători și nici bani să asigure activitatea (loc unde să se antreneze, contract pentru un stadion unde să joace, bani de cazare și de deplasări etc). Lichidatorul explică și faptul că, din cauza sentinței judecătorești, societății nu îi este permis să contracteze noi împrumuturi pentru a acoperi aceste cheltuieli.

2) Să se constate că Rapid nu întrunește condițiile pentru a juca în Liga 1 – caz în care apar două variante, fie campionatul continuă cu 13 echipe, fie este admisă ACS Timișoara, deși această ultimă variantă este la limita regulamentelor, deoarece competiția a început deja.

3) Să se amâne speța pentru a solicita membrii comisiei noi lămuriri.

„Voi fi chemat în instanță și ANAF îmi va imputa mie noile datorii, dacă reiau activitatea societății”

ProSport: Domnule Brihac, patronii Rapidului și unii suporteri spun că nu vreți să înscrieți echipa în Liga 1. De ce?
Aurel Brihac: Nu se pune problema că nu vreau. Pur și simplu nu am dreptul.

E adevărat că familia Moraru, prin Azuga Waters, se oferă să plătească pentru contracte, pentru activitate?
Ei nu pot să vină, în momentul de față, să completeze diferența pentru că este o hotărâre dată de judecător și judecătorul ar trebui să se pronunțe că se menține activitatea societății. Eu nu am, în sentința civilă de la Tribunal, permisiunea să desfășor activitate. Ca să pot angaja cheltuieli și relua activitatea, trebuie ca patronii să obțină de la instanță, de la judecător, această permisiune. Ei au încercat acest lucru, dar n-au reușit. Falimentul înseamnă lichidare. Îi rog pe suporteri să citească sentința civilă, ca să vadă că eu nu am fost împuternicit de judecător să reiau activitatea societății. Acolo e tot, de la cap la coadă, ce am voie să fac. Dacă patronii vor să repornească activitatea societății, trebuie să se adreseze instanței, nu mie. Să decidă instanța. Să-l convingă pe judecător, nu pe mine. Eu execut acum o sentință dată de tribunal. Și mai pun o întrebare. Dacă se oferă să plătească, de ce nu au plătit până acum? Până să se intre în faliment? Nu s-ar fi ajuns aici.

S-au retras cererile de faliment…
Eu am primit cerere de înscriere a creanței pe tabelul suplimentar de la ANAF. Am primit-o pe mail. Eu trebuie, conform hotărârii instanței, să fac tabelul suplimentar cu creanțele. Dacă ANAF își retrăgea cererea (n.r. – așa cum s-a vehiculat zilele trecute), de ce mi-ar mai fi trimis Fiscul cererea de înscriere pe tabelul suplimentar?

Când v-a trimis-o?
Săptămâna trecută.

La cât a ajuns datoria față de stat?
10.186.000 de lei. Datoria a crescut. Erau vreo 9.400.000. A crescut restanța la stat cu încă 800.000 de lei.

Patronii n-au plătit nimic de la ultima actualizare a datoriei către ANAF?
Nimic.

Deci dumneavoastră spuneți, de fapt, că, dacă dați curs cererii suporterilor și a patronilor, datoriile vor crește și mai mult.
Da, și mai mult. Iar eu voi fi chemat în instanță, ca lichidator, și voi fi tras la răspundere de ce am făcut lucrul ăsta. Și ANAF îmi va imputa mie aceste cheltuieli care se fac în continuare.

„Instanța m-a desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare, nu pentru funcționare”

Ați trimis vineri adresă oficială la FRF și LPF în care ați menționat că nu ați aprobat acea cerere de înscriere a echipei în Liga 1…
Le-am trimis adresă și le-am precizat că nu pot aviza așa ceva, fiind lichidator judiciar al societății. Deci lichidatorul nu are dreptul să facă asta. Spunea cineva că pierde statul 1,2 milioane de euro din drepturile TV, dacă Rapid nu joacă în Liga 1. Să știe suporterii că aceste drepturi TV nu sunt pentru plata ANAF! Aceste drepturi sportive sunt pentru a funcționa în Liga 1, pentru a juca acolo, pentru că altfel nu se dau banii. Drepturile TV se iau numai dacă joacă echipa respectivă. Eu, ca lichidator, n-am nicio treabă cu LPF și FRF. Nu pot să trimit nici cerere că se înscrie echipa, nici că se retrage din competiție. Eu funcționez acum pe o lege specială, pe procedura falimentului. Eu nu acționez, la momentul de față, ca lichidator judiciar, ca reprezentant legal al FC Rapid, pentru funcționare. Instanța m-a desemnat reprezentant legal al FC Rapid pentru lichidare. Ca să pot face altceva, trebuie să se obțină o altă decizie în instanță. Dacă eu înscriu acum echipa, încalc o hotărâre judecătorească!

De ce?
Poate lumea nu înțelege. Să vă explic. Procedura insolvenței se împarte în două etape. Prima categorie: depunerea unui plan de reorganizare, și i se spune perioadă de observație, unde îți bagi toate creanțele pe care le ai într-un plan și apoi îl respecți. În acest timp, trebuie să îți plătești și celelalte datorii la zi. Ceea ce patronii Rapidului nu au făcut. La această categorie am fost încadrați până pe 13 iunie, când s-a dat sentința falimentului. În momentul în care se trece la a doua categorie, adică la faliment, înseamnă că această procedură de la prima etapă, aceea a perioadei de observație din timpul planului de reorganizare, s-a înschis.

Și ce se schimbă?
Se trece la etapa falimentului, care înseamnă lichidarea activelor pe care le are societatea și plata pasivelor (n.r. – a datoriilor) din activele astea. Dacă nu se reușește plata pasivelor, rămâne gaură la toată lumea. În acest punct suntem noi, la etapa falimentului, adică la lichidarea activelor. Asta nu înseamnă că, dacă înscriu eu echipa acum, toată lumea se umple de bani. Din contră. Dacă înscriu echipa, FC Rapid va avea o creanță mult mai mare, pentru care voi fi eu răspunzător. În plus, încalc o sentință a unui judecător.

Conform legii, banii din drepturile TV trebuie folosiți pentru plata datoriilor și nu pentru angajarea altor fotbaliști!

Care este ordinea priorităților la plată, conform legii falimentului, dacă vă intră bani în cont. Se poate ca, din acești 430.000 de euro, cât ar reprezenta prima tranșă din drepturile TV, să angajați fotbaliști, antrenori, medic etc?
Conform legii, din banii care intră în contul societății trebuie să se achite datoriile într-o ordine strictă, care nu poate fi încălcată. Mai întâi sunt cheltuielile de procedură. Ce să vă spun, am plătit din contul meu, de când am venit la Rapid, absolut tot. În al doilea rând, sunt obligat să plătesc onorariile tuturor foștilor administratori judiciari.

Nu au fost plătiți nici ei?
Nu. Și onorariul meu, care, de asemenea, nu a fost plătit din decembrie, de când am fost numit de instanță.

Apoi?
Apoi, în al treilea rând vin salariații. Fiindcă eu, săptămâna viitoare, fac un tabel pe care-l depun la instanță pentru salariați.

Sunt datorii mari?
Nu pot să vă spun exact. Dar e vorba de toți salariații, inclusiv foștii salariați. Se adună o sumă destul de mare. (n.r. – conform motivării sentinței pe care a emis-o Tribunalul București, până în decembrie 2015 se strânseseră 1,7 milioane de lei datorii către angajați)

Apoi?
După aceea, în al patrulea rând, vin creanțele bugetare.

Deci cei peste 10 milioane de lei de la ANAF.
ANAF, primării, consiliul local, pentru că și acolo sunt datorii. Vedem ce solicitări avem din partea lor.

Apoi?
În ultimul rând, creanțele chirografare. Facturi, utilități, toate firmele astea care nu au garanție.

OK, voi publica punctul dumneavoastră de vedere.
Scrieți, vă rog, poate așa se lămuresc lucrurile. Să înțeleagă și Liga Profesionistă, și FRF, și suporterii și toată lumea. Deci, în concluzie: judecătorul sindic a dat acolo că este executorie… Indiferent dacă se face recurs. S-a făcut recurs, dar până atunci trebuie să vii cu bani, închizi creanțele și spui în fața instanței: „Domnule judecător, uitați dovezile, eu am plătit, vreau reinserția societății”. Și rămâne clubul în activitate! În niciun caz nu înseamnă că până la recurs clubul rămâne să funcționeze, face alte cheltuieli, alte datorii… Fiindcă judecătorul nu a menționat lucrul ăsta. Eu nu pot decide, de capul meu, peste hotărârea instanței, să repun în funcțiune clubul Rapid.


Citiți mai jos motivarea, dar și sentința Tribunalului București în privința Rapidului pe 13 iunie 2016:

Pe aceeași temă
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
O dansatoare româncă şi-a convins iubitul spaniol să-i dea un milion de euro, dar totul s-a terminat prost. „Asistăm la o decizie istorică în justiţie”
O dansatoare româncă şi-a convins iubitul spaniol să-i dea un milion de euro, dar totul s-a terminat prost. „Asistăm la o decizie istorică în justiţie”
Veşti bune pentru persoanele care vor să meargă în SUA. Anunţul Ambasadei SUA de la Bucureşti
Veşti bune pentru persoanele care vor să meargă în SUA. Anunţul Ambasadei SUA de la Bucureşti
Echipa din Romania care le speria pe Steaua, Dinamo si Rapid e aproape sa se desfiinteze a 4-a oara in ultimii 7 ani
Echipa din Romania care le speria pe Steaua, Dinamo si Rapid e aproape sa se desfiinteze a 4-a oara in ultimii 7 ani
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
Fiica Andreei Esca, făcută de râs de propriul iubit.a făcut o declarație incredibilă.
Fiica Andreei Esca, făcută de râs de propriul iubit.a făcut o declarație incredibilă.
Delia Matache internată de urgență în spital. Jurata X Factor, conectată la perfuzii și oxigen
Delia Matache internată de urgență în spital. Jurata X Factor, conectată la perfuzii și oxigen
O jurnalistă aflată pe acoperișul unui bloc din Gaza în timpul unui LIVE a surprins cum o clădire vecină este bombardată
O jurnalistă aflată pe acoperișul unui bloc din Gaza în timpul unui LIVE a surprins cum o clădire vecină este bombardată
Mesajul FABULOS  al lui Ceaușescu dus de astronauți PE LUNĂ! Ce scria pe bilet
Mesajul FABULOS al lui Ceaușescu dus de astronauți PE LUNĂ! Ce scria pe bilet
SUPER-ARMA gândită de Hitler pentru „soluția UNIVERSALĂ” a devenit REALITATE. Este extrem de periculoasă
SUPER-ARMA gândită de Hitler pentru „soluția UNIVERSALĂ” a devenit REALITATE. Este extrem de periculoasă
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştire-șoc din spital! Ce s-a întâmplat cu el la Universitar
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştire-șoc din spital! Ce s-a întâmplat cu el la Universitar
Ce marcă de mașină își doresc cel mai mult românii. Ar face orice ca să o aibă, surpriza e imensă
Ce marcă de mașină își doresc cel mai mult românii. Ar face orice ca să o aibă, surpriza e imensă
Este oficial! Ce decizii intră de fapt în vigoare de mâine! Surpriză mare anunțată de Cîțu
Este oficial! Ce decizii intră de fapt în vigoare de mâine! Surpriză mare anunțată de Cîțu
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Mașini Volvo la 5.000 de euro. Printre oferte se află și o limuzină RARĂ cu 6 uși
Mașini Volvo la 5.000 de euro. Printre oferte se află și o limuzină RARĂ cu 6 uși
Două unelte foarte utile, în oferta Lidl de săptămâna viitoare
Două unelte foarte utile, în oferta Lidl de săptămâna viitoare
Confruntările dintre Israel şi palestinieni se extind şi în Cisiordania/ Nouă palestinieni au fost ucişi
Confruntările dintre Israel şi palestinieni se extind şi în Cisiordania/ Nouă palestinieni au fost ucişi
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Concurenţii de la Survivor România s-au luat la bătaie. Zanni, ţinta tensiunilor în echipa Faimoşilor FOTO
Concurenţii de la Survivor România s-au luat la bătaie. Zanni, ţinta tensiunilor în echipa Faimoşilor FOTO
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor ce trimit pe Stația Spațială
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor ce trimit pe Stația Spațială
”Răvășitoarele” s-au dezbrăcat aproape complet pentru primul bronz! Imagini HOT! HOT!
”Răvășitoarele” s-au dezbrăcat aproape complet pentru primul bronz! Imagini HOT! HOT!
ULTIMĂ ORĂ. Au apărut primele imagini cu Dacia pe care o așteaptă toată lumea!
ULTIMĂ ORĂ. Au apărut primele imagini cu Dacia pe care o așteaptă toată lumea!
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie