EXCLUSIV | Interviu cu Romario Benzar, fotbalistul lui Lecce: „Mă uitam la loturi, cei mai puternici jucători din Serie A sunt pe partea mea: Ronaldo, Perisic, Insigne”. Ce spune fundașul despre relațiile cu Hagi și Becali, dar și despre puștii de la U21

EXCLUSIV | Interviu cu Romario Benzar, fotbalistul lui Lecce:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Două sezoane au fost suficiente pentru ca Romario Benzar, fundașul dreapta al FCSB-ului, să prindă un transfer în străinătate. Fotbalistul de 27 de ani a fost vândut recent de vicecampioana României în Serie A, la nou-promovata Lecce, echipă care a plătit 2 milioane de euro pentru serviciile fotbalistului. Benzar a făcut vizita medicală în Italia, a luat primul contact cu viața de la clubul unde își va petrece următoarele trei sezoane din carieră, apoi a acordat în exclusivitate un interviu pentru cititorii ProSport.

Romario, nu știu dacă te așteptai la asta, dar… Să știi că o să fie o idee mai greu cu Cristiano Ronaldo și Icardi decât cu Țucudean și Fortes.
(râde) Da, da! Îmi dau seama. Așa e într-un campionat de top, fotbaliștii sunt de cea mai înaltă valoare. Chiar mă uitam, am făcut o analiză, iar pe partea mea cred că joacă cei mai buni fotbaliști din campionatul Italiei. Mă refer la atacanții lateral stânga, adică Ronaldo, cel mai mare, Perisic de la Inter, Insigne de la Napoli, doar jucători de top. Sper să fac față, să fie totul OK.

Serios vorbind acum, era momentul transferului? Sau putea să vină și mai devreme clipa plecării?
Cred că a fost cel mai potrivit moment. Adică așa mi-am calculat și pașii, să plec de la Viitorul la o echipă care joacă în cupele europene. Am făcut asta, am jucat în grupele Europa League, am avut meciuri puternice acolo și cred că era firesc să vină o provocare mai mare, la o echipă dintr-un campionat mai puternic.

De ce Serie A? Te întreb asta pentru că, de-a lungul timpului, au mai apărut știri care te vizau și care te dădeau prin alte locuri.
Acum, adică vara asta, am avut oferte din Belgia și din Bulgaria.

„Nu era cazul să plec în țările calde”

Din Bulgaria? Ludogoreț, bănuiesc, că altceva nu prea mai există acolo.
(râde) Da, da. Dar nu… M-am gândit la Serie A doar, în ciuda faptului că aș fi câștigat bani mai mulți în altă parte. Am ales campionatul mai puternic.

Cum e să refuzi banii?
Simplu, m-am gândit exclusiv la partea sportivă. Nu sunt un fotbalist bătrân, am 27 de ani și cred că în Europa fotbaliștii de 27, 28, 29 de ani sunt căutați. Nu era cazul să plec pe afară, adică prin țările calde.

Am văzut fotografii, ai fost deja la club, ai fost prezentat. Care a fost prima impresie? Prima impresie e importantă, începând de la dragoste și terminând cu spațiul profesional, cu fotbalul în cazul tău.
Mi-a plăcut tare mult. Mi-a plăcut orașul, m-am bucurat că eu venisem de o zi în oraș și oamenii mă opreau deja la poze. Am luat contactul cu baza de pregătire, a fost totul foarte mulțumitor. La baza de pregătire sunt la același nivel cu cel de la Viitorul sau Steaua, adică unul înalt. E un aspect foarte important, l-am luat în calcul.

Ai avut două perioade diferite în România. Viitorul, rampa de lansare, unde ai câștigat un titlu neașteptat. Apoi FCSB, unde titlurile așteptate nu au venit. Cu ce ai rămas după fiecare dintre perioadele astea două?
La Viitorul am copilărit, practic. Adică acolo am învățat toate lucrurile pe care trebuie să le învețe un fotbalist, am avut uriașa șansă de a lucra cu domnul Hagi, căruia îi vor fi mereu recunoscător. Chiar l-am sunat când am plecat la Lecce, i-am mulțumit pentru tot și i-am spus că o parte din acest transfer i se datorează lui. Era fericit pentru mine că am reușit să plec într-un campionat bun. Dar și Steaua a avut o contribuție mare pentru că e mai ușor să pleci de la un astfel de club, expunerea în Europa e mai mare. 

La prima strigare, FCSB rămâne fără Benzar, Morais, Teixeira, Matei și Stoian. Știu că o să spui că le urezi succes, dar realist vorbind, cum le apreciezi șansele la titlu în acest sezon? Pentru că pare chiar mai dificil decât ediția trecută.
Dificil a fost și sezonul trecut și, uite, doi ani cât am jucat acolo nu am reușit să câștigăm titlul. În fiecare an au venit foarte mulți jucători, pretențiile erau foarte mari, și niciodată nu ne-a ieșit. Acum, da, au plecat jucători care au fost importanți pentru echipă, da lotul a rămas același, în mare. Au omogenitate, sper să ia titlul, însă depinde de ei. Eu le urez baftă!

„Viitorul m-a învățat să fiu corect cu mine”

Pentru tine a fost greu de gestionat presiunea asta asimilată cu FCSB-ul? Îmi aduc aminte că și în cazul tău a fost un discurs, acum două sezoane, de tipul: „Gata, Enache trebuie să fie titular pe postul de fundaș dreapta”.
Eu știam unde mă duc din clipa în care am avut în față pixul și contractul. Știam că domnul Becali te apreciază dacă ai evoluții bune și te critică dacă nu e așa. Eu nu mă supăram, singur îmi făceam critica atunci când nu jucam bine. Cred că orice jucător știe unde vine și, dacă joacă bine, nu are de ce să fie criticat, nu?

Spune-mi două lucruri pe care le-ai învățat, profesional vorbind, în perioada Viitorul.
În primul rând, că trebuie să muncesc foarte mult. Apoi, am mai învățat că trebuie să fiu corect cu mine. Să văd exact realitatea, să nu mă mint, să spun că sunt undeva când eu sunt, de fapt, jos. 

La fel, două lucruri pe care le-ai învățat în perioada FCSB.
Acolo am învățat să gestionez presiunea și să îmi doresc mereu să câștig. Acolo nu există egal sau alt rezultat în afară de victorie. Dacă ai făcut un egal, e scandal!

Nu știu cât urmărești Digi24, dar a apărut o știre care te vizează. Se spune că a ieșit o Ordonanță de Urgență a Guvernului care interzice fundașilor români care joacă în Serie A să mai refuze naționala. Ordonanța „Radu Ștefan” se numește.
(râde) Eh, eu voi proceda la fel. Când voi fi chemat, voi veni la lot. Acum, nu știu dacă voi mai fi chemat pentru că în ultimul timp nici nu prea am mai jucat la națională, am fost mai mult rezervă. Depinde de selecționer dacă mă va mai chema.

Te-ai uitat la EURO U21?
Da, normal!

Cu cine ai ținut?
(râde) Cu România, clar! Am văzut tot, toate meciurile.

„Nu cred că cei de la U21 vor avea nasul pe sus după acestă performanță”

Manea ți-a plăcut?
Da, da! Toți mi-au plăcut, toți fotbaliștii care au jucat. Au obținut o performanță foarte mare, au fost la un pas de finală și nu pot decât să îi felicit. De fapt, le-am și trimis mesaje de felicitare celor pe care îi cunoșteam din echipă. 

Cum trebuie să gestioneze copiii ăștia de la U21 momentul bun în care sunt?
Eu îi știu pe mulți de acolo, știu că sunt băieți echilibrați, nu cred că vor avea nasul pe sus pentru că au jucat o semifinală. Sunt convins că ei vor să joace acum și la naționala mare, să fie jucători importanți și acolo.

Te întreb pentru că impresia mea e că greșim abordarea. După un EURO bun, noi vorbim despre câte zeci de milioane vor oferi Barcelona, PSG sau City pe jucătorii de la U21. Bănuiesc că e greu să nu te ia valul.
Da, citesc și eu presa și văd că discuțiile sunt doar despre transferuri. În loc să discutăm despre fotbal, despre câte pase au dat, câte mingi au recuperat… Adică lucruri care i-ar ajuta și pe ei, dar și pe noi, să știm cum să ne creștem fotbaliștii. Vorbim prea ușor despre zeci de milioane, despre sute de milioane, ar trebui să fim un pic mai realiști.

Acum, ca să terminăm într-o notă veselă, hai să îți dau un test. Să vedem dacă ești pregătit pentru Italia. Ok?
Hai!

Se pune ketchup peste pizza?
Nuu!

Espresso sau cafea lungă cu lapte?
Espresso!

Fiat 500 sau Mercedes G-Class?
Fiat 500!

ProSport sau Corriere dello Sport?
Ah, pe amândouă le citesc!

Bun, ești declarat apt pentru Italia!
Mulțumesc, sper să iasă bine!


2.5 milioane de euro este cota la care a fost evaluat Romario Benzar de site-ul transfermarkt.com. Este la egalitate pe primul loc cu alți doi fotbaliști în topul celor mai valoroși jucători din lotul lui Lecce

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup