EXCLUSIV | Farul, spre al doilea faliment. Datorii mari, Fiscul a blocat conturile, Marica anunță: „Dacă nu găsesc urgent finanțare, desființez clubul”. Edilul Făgădău a dat în ultimul an 28,6 milioane de lei „la sport”, în principal la handbal, și zero bani la Farul

Autor: Matei Udrea Publicat: 30 May. 2019, 19:22 Actualizat: 30 May. 2019, 19:23 Fotbal Intern

FC Farul Constanța se îndreaptă cu viteză către incredibila situație de a da faliment pentru a doua oară în ultimii 4 ani. Echipa din Liga 2 are datorii mari, Fiscul a blocat conturile, patronul Ciprian Marica a ajuns la capătul resurselor iar primarul Decebal Făgădău, care în ultimul an nu a alocat niciun ban clubului, spune că nu-l poate finanța decât din sezonul viitor.

Problema este că, potrivit legii, autoritățile publice nu pot aloca bani pentru proiecte unor entități private decât dacă acestea au fișa fiscală curată – adică nu au datorii la stat. În acest moment, Farul are datorii de aproximativ 300-350.000 de euro către Fisc și către furnizori. Ciprian Marica, fostul internațional care a cumpărat brandul în vara trecută și a susținut activitatea în sezonul competițional pe cale să se încheie, a solicitat permanent sprijin de la autoritățile locale, dar în zadar. Decebal Făgădău promitea anul trecut, într-un interviu acordat ProSport, că va ajuta Farul dacă Marica vine cu un proiect în baza căruia să se poată aloca o sumă, exact cum se întâmplă și la numeroase alte formații din țară.
Surse ale ProSport spun însă că proiectul trimis de Marica a fost pierdut de funcționarii Primăriei!


„Când am venit aici, acum un an, am venit pentru că am avut o discuție cu primarul Constanței, care mi-a spus că va susține echipa. Altfel nu veneam și se desființa de atunci. Pe scurt, suporterii au înființat-o din dragoste și au dus-o până în Liga 2, iar eu am salvat-o. Dar acum nu se mai poate.

Ciprian Marica, patron Farul


Dacă pentru a finanța fotbalul s-a lovit de tot felul de probleme birocratice, în schimb primarul Decebal Făgădău a acordat către alte proiecte „de sport”, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 aprilie 2019, suma de 28.593.594,59 lei (circa 6.000.000 de euro). Principalul beneficiar al acestor alocări de fonduri a fost echipa Asociația Handbal Club Dobrogea Sud Constanța.

Din cei 28.593.594,59 lei,

– 20.908.594,59 lei au fost alocați de Primărie în 2018,

iar

– 7.685.000 de lei au fost alocați în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2019.

Așa cum am menționat mai sus, pentru echipa Farul Constanța (Liga 2) s-au alocat 0 (zero) lei.

Ciprian Marica: „Decizia domnului primar înseamnă închiderea clubului


Ciprian Marica a susținut financiar de unul singur Farul în sezonul 2018-2019. FOTO: Mediafax

Când a răspuns la apelul telefonic al ProSport, Ciprian Marica era negru de supărare. Fostul internațional a explicat că nu mai poate susține activitatea la Farul: „Sunt datorii mari. Voi încerca să caut sprijin la companii, la oamenii de afaceri. Dacă nu reușesc să găsesc urgent finanțare, atunci nu ne rămâne decât sa ne desființăm. Nu mai pot aștepta până în toamnă. Cea mai mare problemă o avem cu fiscul care ne-a pus poprire pe conturi. Avem 17 fotbaliști care termină contractele. Le-am spus să-și caute echipe, am fost sincer cu ei. Nu îi pot amăgi, să le spun că se rezolvă, pentru că, în acest moment, decizia domnului primar înseamnă închiderea clubului. I-am spus acest lucru”.

Marica a dezvăluit că, atunci când a preluat echipa promovată în Liga 2, a făcut-o doar după ce a primit asigurările ferme ale primarului Făgădău că va fi sprijinit: „Când am venit aici, acum un an, am venit pentru că am avut o discuție cu primarul Constanței, care mi-a spus că va susține echipa. Altfel nu veneam și se desființa de atunci. Pe scurt, suporterii au înființat-o din dragoste și au dus-o până în Liga 2, iar eu am salvat-o. Dar acum nu se mai poate.

Primarul Făgădău îi ține pumnii lui Marica. Și atât: „Sper ca Farul să se înscrie în Liga 2


Primarul Decebal Făgădău i-a declarat textual reporterului ProSport, anul trecut, că așteaptă un proiect de la Farul pentru a finanța echipa. Între timp, s-a scufundat în explicații. FOTO: Mediafax

Iată cum vede Decebal Făgădău, primarul Constanței, problema echipei de fotbal: „Există îngrijorări cu privire la viitorul echipei Farul. (…) În sezonul 2017-2018, am alocat pentru prima dată în istoria Constanței o sumă de bani pentru fotbal. (…) Am finanțat Suporter Spirit Farul, echipa suporterilor. Care a promovat în 2018 în Liga 2. Cu alte cuvinte, cu bugetul municipalității în proporție de peste 99%, echipa a promovat în Liga 2. Ce-a urmat ulterior, pentru mine a fost mai greu de înțeles. Au promovat și au început să se certe între ei. Conducerea cu echipa tehnică, cu Grigoraș. Colac peste pupăză, Ciprian Marica a cumpărat de la executor sigla și palmaresul FC Farul. După ce a cumpărat această echipă, care nu exista, erau doar palmaresul și sigla, a început un război între echipa suporterilor și Ciprian Marica. Cine este, de fapt, Farul? La momentul respectiv am primit o notificare cum că titularul mărcii este Ciprian Marica și că ar fi ilegală finanțarea unui club care poartă aceeași denumire. Pe cale de consecință, nu am alocat bani, în buget, în 2018, pentru această echipă, întrucât la începutul anului Marica avea marca, suporterii aveau echipa și era un război. (…) Am avut în continuare două momente importante în 2018. Marica s-a înțeles cu suporterii și a preluat asociația suporterilor. El devenise și proprietarul mărcii, și managerul clubului. Al doilea moment important: în septembrie 2018 s-a modificat legea. Această modificare spune că în interiorul unui an fiscal, adică bugetar, calendaristic, nu poți încheia pentru același obiectiv mai multe contracte. Asta înseamnă că, dacă aveam un contract în ianuarie, în luna septembrie nu puteam încheia încă unul. Ordinul de ministru spune că nu pot fi finanțate retroactiv activități. Deci, nu poți finanța cheluieli din urmă, ci numai de aici înainte. (…)

În luna decembrie am primit o solicitare din partea lui Ciprian Marica de alocare a unui buget pentru anul 2019. (…) Nu vreau să spun sumele solicitate. (…)

Discuția a fost încă de la început că trebuie să avem aprobat bugetul pe anul 2019 și discutăm. În 2019, bugetul municipiului a fost aprobat la finele lunii aprilie. Imediat cum a fost aprobat, am avut o întâlnire cu Marica și i-am spus că intenționez să supun atenției Consiliului Local aprobarea unei sume pentru Farul Constanța. Toate bune și frumoase, am plecat, evident că suma propusă de noi nu era îndestulătoare, că așa e cam peste tot, dar una peste alta eu am venit la birou, am vorbit cu directorii mei și le-am spus să purceadă la redactarea propunerii pentru Consiliu. Abia în acel moment mi-au adus la cunoștință că, dacă finanțăm returul sezonului 2018-2019, în anul 2019 nu vom mai putea încheia niciun alt contract pentru a finanța sezonul 2019-2020. Cu alte cuvinte, dacă finanțam finalul de campionat, nu mai puteam finanța campionatul viitor. Mai mult, ca să plătim retroactiv este interzis de lege. Am explicat aceste lucruri, l-am invitat pe Ciprian să aibă o discuție tehnică cu colegii mei și i-am spus: hotărăște! Fie alocăm suma asta, dar înseamnă că nu putem finanța sezonul competițional următor, fie nu facem nimic acum și te asigur că vom finanța sezonul competițional 2019-2020. (…)

Înțeleg foarte bine situația dificilă în care se află echipa pentru că Ciprian Marica, din păcate, nu prea a fost sprijinit de nimeni la nivel de local. Nici de companii, nici de oameni de afaceri. Dar, în schimb, noi l-am sprijinit cu următorul lucru: stadionul. L-am adus la municipalitate. Știu, de asemenea, că îi este greu lui Ciprian, am avut o discuție și astăzi cu el, am discutat și ieri, și alaltăieri, știu starea de iritare din rândurile suporterilor, dar trebuie să înțeleagă că noi avem de respectat legea. (…) Sper ca echipa să se înscrie în Liga 2 și să le propun consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a sprijini echipa în sezonul 2019-2020, dar cu obiective clare, asumate de toată lumea”.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 30 May. 2019, 19:22 Actualizat: 30 May. 2019, 19:23 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Anunţ disperat al unui fost lider interlop: „Mi s-a furat maşina. Recompensa e cu 4 zerouri”
Anunţ disperat al unui fost lider interlop: „Mi s-a furat maşina. Recompensa e cu 4 zerouri”
118 persoane suspecte de COVID-19 după ce au fost la un restaurant. Locul a ajuns focar de infecţie
118 persoane suspecte de COVID-19 după ce au fost la un restaurant. Locul a ajuns focar de infecţie
BBC anunta ca transferul lui Ianis Hagi e ca si facut! Ultimele informatii despre internationalul roman
BBC anunta ca transferul lui Ianis Hagi e ca si facut! Ultimele informatii despre internationalul roman
Horoscop iunie 2020: relaţii tensionate din cauza banilor, iluzii pe plan profesional
Horoscop iunie 2020: relaţii tensionate din cauza banilor, iluzii pe plan profesional
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Gura maaaaare! Topul vedetelor care s-au dezbrăcat de haine și au înfulecat pe nerăsuflate
Gura maaaaare! Topul vedetelor care s-au dezbrăcat de haine și au înfulecat pe nerăsuflate
Viaţa agitată a fetei găsite spânzurate în pădure: a fost filmată făcând striptease. Cine era bărbatul de care era îndrăgostită
Viaţa agitată a fetei găsite spânzurate în pădure: a fost filmată făcând striptease. Cine era bărbatul de care ...
Dezvăluiri incredibile! Cine este mama biologică a băiețelului adoptat de Horia Brenciu
Dezvăluiri incredibile! Cine este mama biologică a băiețelului adoptat de Horia Brenciu
S-a uitat la acest FILM pentru adulţi timp de două ore. Ceva ŞOCANT s-a întâmplat apoi
S-a uitat la acest FILM pentru adulţi timp de două ore. Ceva ŞOCANT s-a întâmplat apoi
Reacția lui Fulgy, după ce Margherita a produs accidentul de mașină sub influența drogurilor! Ce decizie radicală a luat fratele vedetei 
Reacția lui Fulgy, după ce Margherita a produs accidentul de mașină sub influența drogurilor! Ce decizie radicală a ...
Gata! SE TAIE aceste pensii. S-a depus deja legea la Parlament
Gata! SE TAIE aceste pensii. S-a depus deja legea la Parlament
Cine sunt, de fapt, cei opt bărbați care au dus sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen. Mărturie cutremurătoare
Cine sunt, de fapt, cei opt bărbați care au dus sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen. Mărturie cutremurătoare
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO
Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO
Ce este și cum funcționează cutia de viteze DSG. Toți românii își doresc asta pe mașină!
Ce este și cum funcționează cutia de viteze DSG. Toți românii își doresc asta pe mașină!
Reclamă la un telefon mobil INTERZISĂ! Demonstra cum face poze pe sub fustele femeilor
Reclamă la un telefon mobil INTERZISĂ! Demonstra cum face poze pe sub fustele femeilor
Imagini greu de privit. Ferrari de sute de mii de euro făcut PRAF într-o comună din România! FOTO
Imagini greu de privit. Ferrari de sute de mii de euro făcut PRAF într-o comună din România! FOTO
România, din nou în pragul STĂRII DE URGENȚĂ. Când se decide
România, din nou în pragul STĂRII DE URGENȚĂ. Când se decide
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din lume
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din ...
Ce vrea să facă Ioana Simion după divorțul de Ilie Nastase! Femeia nu vrea sa mai auda de fostul tenismen
Ce vrea să facă Ioana Simion după divorțul de Ilie Nastase! Femeia nu vrea sa mai auda de fostul tenismen
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
O asistentă de la spitalul din Botoșani a murit la doar 46 de ani din cauza coronavirusului! A tratat mulți pacienți cu COVID-19, dar boala nu a cruțat-o și pe ea
O asistentă de la spitalul din Botoșani a murit la doar 46 de ani din cauza coronavirusului! A tratat mulți pacienți ...
Cum se schimb, de fapt, viața după 1 iunie. Anunțul pe care toți îl așteptau
Cum se schimb, de fapt, viața după 1 iunie. Anunțul pe care toți îl așteptau
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Cum arată un conflict în trafic la Moscova. Și-au scos puștile de asalt KALASHNIKOV și au început să tragă în tot ce mișcă
Cum arată un conflict în trafic la Moscova. Și-au scos puștile de asalt KALASHNIKOV și au început să tragă în tot ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...
Fostul soț al Israelei Vodovoz s-a recăsătorit la doi ani de la moartea sa! Ce avere a moștenit
Fostul soț al Israelei Vodovoz s-a recăsătorit la doi ani de la moartea sa! Ce avere a moștenit