EXCLUSIV | Farul, spre al doilea faliment. Datorii mari, Fiscul a blocat conturile, Marica anunță: „Dacă nu găsesc urgent finanțare, desființez clubul”. Edilul Făgădău a dat în ultimul an 28,6 milioane de lei „la sport”, în principal la handbal, și zero bani la Farul

Autor: Matei Udrea Publicat: 30 May. 2019, 19:22 Actualizat: 30 May. 2019, 19:23 Fotbal Intern

FC Farul Constanța se îndreaptă cu viteză către incredibila situație de a da faliment pentru a doua oară în ultimii 4 ani. Echipa din Liga 2 are datorii mari, Fiscul a blocat conturile, patronul Ciprian Marica a ajuns la capătul resurselor iar primarul Decebal Făgădău, care în ultimul an nu a alocat niciun ban clubului, spune că nu-l poate finanța decât din sezonul viitor.

Problema este că, potrivit legii, autoritățile publice nu pot aloca bani pentru proiecte unor entități private decât dacă acestea au fișa fiscală curată – adică nu au datorii la stat. În acest moment, Farul are datorii de aproximativ 300-350.000 de euro către Fisc și către furnizori. Ciprian Marica, fostul internațional care a cumpărat brandul în vara trecută și a susținut activitatea în sezonul competițional pe cale să se încheie, a solicitat permanent sprijin de la autoritățile locale, dar în zadar. Decebal Făgădău promitea anul trecut, într-un interviu acordat ProSport, că va ajuta Farul dacă Marica vine cu un proiect în baza căruia să se poată aloca o sumă, exact cum se întâmplă și la numeroase alte formații din țară.
Surse ale ProSport spun însă că proiectul trimis de Marica a fost pierdut de funcționarii Primăriei!


„Când am venit aici, acum un an, am venit pentru că am avut o discuție cu primarul Constanței, care mi-a spus că va susține echipa. Altfel nu veneam și se desființa de atunci. Pe scurt, suporterii au înființat-o din dragoste și au dus-o până în Liga 2, iar eu am salvat-o. Dar acum nu se mai poate.

Ciprian Marica, patron Farul


Dacă pentru a finanța fotbalul s-a lovit de tot felul de probleme birocratice, în schimb primarul Decebal Făgădău a acordat către alte proiecte „de sport”, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 aprilie 2019, suma de 28.593.594,59 lei (circa 6.000.000 de euro). Principalul beneficiar al acestor alocări de fonduri a fost echipa Asociația Handbal Club Dobrogea Sud Constanța.

Din cei 28.593.594,59 lei,

– 20.908.594,59 lei au fost alocați de Primărie în 2018,

iar

– 7.685.000 de lei au fost alocați în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2019.

Așa cum am menționat mai sus, pentru echipa Farul Constanța (Liga 2) s-au alocat 0 (zero) lei.

Ciprian Marica: „Decizia domnului primar înseamnă închiderea clubului


Ciprian Marica a susținut financiar de unul singur Farul în sezonul 2018-2019. FOTO: Mediafax

Când a răspuns la apelul telefonic al ProSport, Ciprian Marica era negru de supărare. Fostul internațional a explicat că nu mai poate susține activitatea la Farul: „Sunt datorii mari. Voi încerca să caut sprijin la companii, la oamenii de afaceri. Dacă nu reușesc să găsesc urgent finanțare, atunci nu ne rămâne decât sa ne desființăm. Nu mai pot aștepta până în toamnă. Cea mai mare problemă o avem cu fiscul care ne-a pus poprire pe conturi. Avem 17 fotbaliști care termină contractele. Le-am spus să-și caute echipe, am fost sincer cu ei. Nu îi pot amăgi, să le spun că se rezolvă, pentru că, în acest moment, decizia domnului primar înseamnă închiderea clubului. I-am spus acest lucru”.

Marica a dezvăluit că, atunci când a preluat echipa promovată în Liga 2, a făcut-o doar după ce a primit asigurările ferme ale primarului Făgădău că va fi sprijinit: „Când am venit aici, acum un an, am venit pentru că am avut o discuție cu primarul Constanței, care mi-a spus că va susține echipa. Altfel nu veneam și se desființa de atunci. Pe scurt, suporterii au înființat-o din dragoste și au dus-o până în Liga 2, iar eu am salvat-o. Dar acum nu se mai poate.

Primarul Făgădău îi ține pumnii lui Marica. Și atât: „Sper ca Farul să se înscrie în Liga 2


Primarul Decebal Făgădău i-a declarat textual reporterului ProSport, anul trecut, că așteaptă un proiect de la Farul pentru a finanța echipa. Între timp, s-a scufundat în explicații. FOTO: Mediafax

Iată cum vede Decebal Făgădău, primarul Constanței, problema echipei de fotbal: „Există îngrijorări cu privire la viitorul echipei Farul. (…) În sezonul 2017-2018, am alocat pentru prima dată în istoria Constanței o sumă de bani pentru fotbal. (…) Am finanțat Suporter Spirit Farul, echipa suporterilor. Care a promovat în 2018 în Liga 2. Cu alte cuvinte, cu bugetul municipalității în proporție de peste 99%, echipa a promovat în Liga 2. Ce-a urmat ulterior, pentru mine a fost mai greu de înțeles. Au promovat și au început să se certe între ei. Conducerea cu echipa tehnică, cu Grigoraș. Colac peste pupăză, Ciprian Marica a cumpărat de la executor sigla și palmaresul FC Farul. După ce a cumpărat această echipă, care nu exista, erau doar palmaresul și sigla, a început un război între echipa suporterilor și Ciprian Marica. Cine este, de fapt, Farul? La momentul respectiv am primit o notificare cum că titularul mărcii este Ciprian Marica și că ar fi ilegală finanțarea unui club care poartă aceeași denumire. Pe cale de consecință, nu am alocat bani, în buget, în 2018, pentru această echipă, întrucât la începutul anului Marica avea marca, suporterii aveau echipa și era un război. (…) Am avut în continuare două momente importante în 2018. Marica s-a înțeles cu suporterii și a preluat asociația suporterilor. El devenise și proprietarul mărcii, și managerul clubului. Al doilea moment important: în septembrie 2018 s-a modificat legea. Această modificare spune că în interiorul unui an fiscal, adică bugetar, calendaristic, nu poți încheia pentru același obiectiv mai multe contracte. Asta înseamnă că, dacă aveam un contract în ianuarie, în luna septembrie nu puteam încheia încă unul. Ordinul de ministru spune că nu pot fi finanțate retroactiv activități. Deci, nu poți finanța cheluieli din urmă, ci numai de aici înainte. (…)

În luna decembrie am primit o solicitare din partea lui Ciprian Marica de alocare a unui buget pentru anul 2019. (…) Nu vreau să spun sumele solicitate. (…)

Discuția a fost încă de la început că trebuie să avem aprobat bugetul pe anul 2019 și discutăm. În 2019, bugetul municipiului a fost aprobat la finele lunii aprilie. Imediat cum a fost aprobat, am avut o întâlnire cu Marica și i-am spus că intenționez să supun atenției Consiliului Local aprobarea unei sume pentru Farul Constanța. Toate bune și frumoase, am plecat, evident că suma propusă de noi nu era îndestulătoare, că așa e cam peste tot, dar una peste alta eu am venit la birou, am vorbit cu directorii mei și le-am spus să purceadă la redactarea propunerii pentru Consiliu. Abia în acel moment mi-au adus la cunoștință că, dacă finanțăm returul sezonului 2018-2019, în anul 2019 nu vom mai putea încheia niciun alt contract pentru a finanța sezonul 2019-2020. Cu alte cuvinte, dacă finanțam finalul de campionat, nu mai puteam finanța campionatul viitor. Mai mult, ca să plătim retroactiv este interzis de lege. Am explicat aceste lucruri, l-am invitat pe Ciprian să aibă o discuție tehnică cu colegii mei și i-am spus: hotărăște! Fie alocăm suma asta, dar înseamnă că nu putem finanța sezonul competițional următor, fie nu facem nimic acum și te asigur că vom finanța sezonul competițional 2019-2020. (…)

Înțeleg foarte bine situația dificilă în care se află echipa pentru că Ciprian Marica, din păcate, nu prea a fost sprijinit de nimeni la nivel de local. Nici de companii, nici de oameni de afaceri. Dar, în schimb, noi l-am sprijinit cu următorul lucru: stadionul. L-am adus la municipalitate. Știu, de asemenea, că îi este greu lui Ciprian, am avut o discuție și astăzi cu el, am discutat și ieri, și alaltăieri, știu starea de iritare din rândurile suporterilor, dar trebuie să înțeleagă că noi avem de respectat legea. (…) Sper ca echipa să se înscrie în Liga 2 și să le propun consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a sprijini echipa în sezonul 2019-2020, dar cu obiective clare, asumate de toată lumea”.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 30 May. 2019, 19:22 Actualizat: 30 May. 2019, 19:23 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
TOP 30 - Vedetele noaste au pățit-o rău. Unele nici nu au chiloți
TOP 30 - Vedetele noaste au pățit-o rău. Unele nici nu au chiloți
Femeia care şi-a trimis soţul să moară într-un duel medieval cu amantul
Femeia care şi-a trimis soţul să moară într-un duel medieval cu amantul
Imagini BOMBA din tineretea Andreei Marin! Au fost facute publice. Cum arata cand se IUBEA cu Tiriac
Imagini BOMBA din tineretea Andreei Marin! Au fost facute publice. Cum arata cand se IUBEA cu Tiriac
Patru bărbaţi acuzaţi de viol în grup şi crimă, ucişi de poliţie „în timpul reconstituirii”. Localnicii au sărbătorit moartea lor cu focuri de artificii
Patru bărbaţi acuzaţi de viol în grup şi crimă, ucişi de poliţie „în timpul reconstituirii”. Localnicii au sărbătorit ...
„A fost sunat Gigi, a spus ca il asteapta, dar nu se pune problema!” FCSB REFUZA un jucator de nationala
„A fost sunat Gigi, a spus ca il asteapta, dar nu se pune problema!” FCSB REFUZA un jucator de nationala
Este vestea tristă a zilei! A MURIT în Ajun de Moș Nicolae
Este vestea tristă a zilei! A MURIT în Ajun de Moș Nicolae
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
Impiegatul CFR care a vrut să facă sex cu o profă de matematică de 27 de ani. Cum a păcălit-o că este agent SIE: „«Mă simt pierdută». «Mă laşi să te găsesc eu?»“
Impiegatul CFR care a vrut să facă sex cu o profă de matematică de 27 de ani. Cum a păcălit-o că este agent SIE: „«Mă ...
S-a terminat: Euro ar putea fi ÎNLOCUIT
S-a terminat: Euro ar putea fi ÎNLOCUIT
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 kg şi poate face multe - VIDEO
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 kg şi poate face multe - VIDEO
Cartierul din Bucureşti care a EXPLODAT peste noapte. A devenit un nou pol imobiliar şi de birouri
Cartierul din Bucureşti care a EXPLODAT peste noapte. A devenit un nou pol imobiliar şi de birouri
FOTO-ŞOC! Cât de sexy a putut să se îmbrace Antonia la sala de fitness. Alex Velea va înnebuni
FOTO-ŞOC! Cât de sexy a putut să se îmbrace Antonia la sala de fitness. Alex Velea va înnebuni
Cutremur în PNL. Rolul lui Ponta este uriaș. Iohannis a intervenit (SURSE)
Cutremur în PNL. Rolul lui Ponta este uriaș. Iohannis a intervenit (SURSE)
Se întâmplă la PRO TV! Decizia luată de șefi, acum
Se întâmplă la PRO TV! Decizia luată de șefi, acum
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Dezvaluiri BOMBA despre sotii Ceausescu! Cum AU MURIT, de fapt. Avocatul a RUPT tacerea
Dezvaluiri BOMBA despre sotii Ceausescu! Cum AU MURIT, de fapt. Avocatul a RUPT tacerea
Concedieri la Antena 1! Jumătate din oameni au fost dați afară din acest departament
Concedieri la Antena 1! Jumătate din oameni au fost dați afară din acest departament
Au publicat acest clip şi au strâns 2 milioane de DISLIKE-uri în doar 2 zile! De ce urăşte toată lumea acest clip de pe YouTube
Au publicat acest clip şi au strâns 2 milioane de DISLIKE-uri în doar 2 zile! De ce urăşte toată lumea acest clip de ...
Un poliţist celebru va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne Vela
Un poliţist celebru va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne Vela
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Anamaria Ferentz, accident groaznic de mașină, în America! Ce se întâmplă acum cu vedeta
Anamaria Ferentz, accident groaznic de mașină, în America! Ce se întâmplă acum cu vedeta
SOC! A fost surprins de mana cu o alta femeie, iar acum a facut primele declaratii! Mesajul public catre sotia sa a facut inconjurul internetului
SOC! A fost surprins de mana cu o alta femeie, iar acum a facut primele declaratii! Mesajul public catre sotia sa a facut ...
Ce nu s-a vazut la receptia organizata de Regina Elisabeta! Gestul lui Carmen Iohannis fata de Melania Trump
Ce nu s-a vazut la receptia organizata de Regina Elisabeta! Gestul lui Carmen Iohannis fata de Melania Trump
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. Transformarea e DRAMATICĂ
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. ...
Doliu în muzica populară românească! A murit una dintre cele mai mari voci
Doliu în muzica populară românească! A murit una dintre cele mai mari voci
Horoscop Zodia Pești 7 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 7 Decembrie 2019
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie