EXCLUSIV: Documentul intern prin care LPF solicită scoaterea licenţelor pentru sezonul viitor. Ce modificări vrea să facă Gino Iorgulescu în regulamente

21 mar 2014 4422 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV: Documentul intern prin care LPF solicită scoaterea licenţelor pentru sezonul viitor. Ce modificări vrea să facă Gino Iorgulescu în regulamente

ProSport a intrat în posesia documentelor prin care Liga Profesionistă cere Federaţiei suspendarea procesului de licenţiere şi modificarea unor articole din ROAF pentru a facilita implementarea acestei metode. Oficialii LPF solicită începerea de urgenţă a unei corespondenţe cu Departamentul de Licenţiere al UEFA pentru a primi un punct de vedere oficial legat de intenţiile exprimate prin vot de aproape toţi reprezentanţii cluburilor din Liga I. Miercuri, 19 martie, la sediul Ligii doar Astra Giurgiu şi Ceahlăul - reprezentate de Dinu Gheorghe, respectiv Viorel Măstăcăneanu - s-au abţinut de la vot. Toate celelalte 17 formaţii din Liga I au fost de acord cu suspendarea procesului de licenţiere pentru sezonul 2014-2015.

"Stimate domnule Preşedinte, aşa cum ştiţi, în şedinţa din data de 19.03.2014 la care aţi participat, membrii Ligii Profesioniste de Fotbal (cu majoritate de voturi) au fost de acord cu eliminarea condiţiei licenţierii pentru participarea în Campionatul Naţional <Liga I>. Găsiţi anexat prezentei solicitarea membrilor LPF privind obţinerea unui acord din partea UEFA pentru eliminarea licenţei ca şi condiţie de participare în Campionatul Naţional <Liga I>. Faţă de voinţa acestor membri, agreată şi de Liga Profesionistă de Fotbal, vă solicităm respectuos să emiteţi cât mai curând posibil o adresă către UEFA - Administraţia de Licenţiere - prin care să solicitaţi acordul acestui for cu luarea în considerare a următoarelor elemente", se arată în cererea pe care Gino Iorgulescu i-a trimis-o omologului de la FRF, Răzvan Burleanu. Solicitările LPF sunt prezentate în facsimil. 

Pentru ca procesul de licenţiere să fie suspendat, conducătorii fotbalului românesc sunt obligaţi să modifice şi ROAF-ul. În cererea înaintată către FRF, oficialii Ligii au prezentat şi modul în care ar trebui să arate articolele referitoare la licenţiere. Pentru ca această intenţie a LPF să se materializeze, Federaţia trebuie să convoace o şedinţă a Comitetului Executiv "care să aibă ca punct pe ordinea de zi Convocarea Adunării Generale Extraordinare a FRF pentru adoptarea unei decizii cu privire la modificarea articolului 24 din Regulamentul de aplicare a Statutului FRF şi a următoarelor puncte". 

LIGA AŞTEAPTĂ MUTAREA LUI BURLEANU

În acest moment, oficialii Ligii aşteaptă ca Federaţia, for de care aparţine Departamentul de Licenţiere, să facă demersurile atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Interesant este însă că Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a fost rezervat în declaraţii atunci când a fost întrebat de subiectul licenţei. Chiar dacă Gino Iorgulescu şi-a manifestat clar intenţiile de suspendare a procesului de licenţiere şi, ulterior, de a trece Comisia de Licenţiere sub tutela Ligii, Burleanu a susţinut că această variantă nu a fost nici măcar luată în calcul: "Comisia de Licenţiere rămâne la Federaţie. Nici nu s-a pus în discuţie vreo modificare în acest sens".

"UEFA N-ARE CUM SĂ INTERZICĂ"

Mai mulţi oficiali de club din Liga I susţin că posibilitatea ca forul european să interzică suspendarea licenţei pentru Liga I este una infimă. Teoria a fost confirmată şi de fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir. "UEFA n-are ce să facă", a explicat Dragomir, cel care a criticat dur intenţia actualilor conducători ai Ligii. "Ajungem în lumea a treia dacă se renunţă la licenţiere. Cluburile cu mari datorii fac presiuni să se implementeze această măsură. Dacă se va aproba asta, fotbalul românesc nu va avea niciun viitor. Ar fi o nenorocire! Licenţierea era singurul lucru care obliga cluburile să aibă stadioane bune şi datoriile achitate". În urmă cu nici un an, pe când era preşedinte al Ligii, şi Dragomir anunţa că ia în calcul varianta renunţării la sistemul licenţelor: "E posibil să nu mai fie nevoie de licenţă pentru echipele care nu participă în cupele europene, dar nu e drept. Atunci ar fi haos în fotbalul românesc"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.