EXCLUSIV | Ce au ascuns Becali, FRF și LPF. Tribunalul București: „FCSB a înregistrat cu rea-credință marca. CSA Steaua a fost și este singura care deține un drept legitim asupra numelui Steaua” | DOCUMENTE

Autor: Matei Udrea Publicat: 31 Jul. 2016, 09:33 Actualizat: 31 Jul. 2016, 12:34 Fotbal Intern

După ce ProSport a dezvăluit vineri că CSA Steaua l-a notificat să nu mai folosească numele „Steaua” și să plătească în 30 de zile 37 de milioane de euro pentru folosirea ilegală a mărcii în perioada 2004-2014, Gigi Becali a contraatacat cu trei minciuni într-o frază. Latifundiarul a negat vineri, la DigiSport, că a fost notificat de clubul Armatei, supralicitând că ar fi ajuns la el, în schimb, o altă adresă, de la Registrul Comerțului, care i-ar permite să folosească numele Steaua. „Nu am primit nicio notificare. Din moment ce nu există o hotărâre judecătorească… Eu am notificare, de acum două zile, dar în sens invers, că pot folosi”, a pretins patronul FCSB.


Așa cum se poate vedea clar în notificarea publicată încă de vineri, în exclusivitate, de ProSport, pe ștampila executorilor judecătorești cu mențiunea „s-a comunicat” figurează data de 14.07.2016. Becali a pretins, câteva ore mai târziu, că această notificare nu există

În toate cazurile, Becali a mințit. Există mai multe sentințe judecătorești, ultima – datată 5 noiembrie 2015, care atestă că FCSB nu are dreptul să folosească numele Steaua. Ștampila Biroului Executorilor Judecătorești Drăgănescu, Ionescu și Crafcenco, aplicată pe adresa cu antetul CSA Steaua, indică fără niciun dubiu nu numai că notificarea a fost primită, dar și data la care a ajuns la FCSB: acum mai bine de două săptămâni, pe 14 iulie 2016. Iar Registrul Comerțului invocat de Becali nu este instanță de judecată, ca să poată înlocui sentințele emise Tribunal.

Becali a cerut întâi permisiunea Armatei să folosească numele Steaua. Nu a primit-o, așa că a înregistrat-o pe furiș, cu rea-credință

ProSport vă prezintă, în exclusivitate, un document care îl pune într-o situație foarte dificilă pe Gigi Becali: motivarea sentinței prin care Tribunalul București a respins cererea FCSB de a anula marca „Steaua”. Sentința a fost comunicată pe 5 noiembrie 2015, dar motivarea instanței a venit abia la începutul lunii iulie 2016, iar rândurile scrise de judecătoare sunt demolatoare pentru latifundiar și clubul său. Instanța constată că FCSB a fost de rea-credință, că a folosit ilegal timp de 10 ani marca, menționează că acest abuz nu poate servi drept justificare pentru a fi perpetuat și – cel mai important – că singurul în drept să folosească numele „Steaua” și „Steaua București” este clubul Armatei!

În baza acestei motivări publicate la începutul lunii iulie, CSA Steaua a făcut și notificarea către FRF, LPF și echipa lui Gigi Becali – document publicat de ProSport, de asemenea în exclusivitate, vineri.  

După cum se poate citi și alăturat, în facsimil, judecătoarea Laura-Elena Pleșa scrie: În condițiile în care Clubul Sportiv al Armatei Steaua București deținea încă din anul 1996 dreptul legitim asupra mărcii care conținea elementul verbal Steaua București, iar în ceea ce privește sigla, era titulara mărcii notorii (a cărei anulare se solicită), în contextul în care FCSB a solicitat acordul de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București pentru a își înregistra marca 61735, iar aceasta nu i l-a acordat, ulterior reieșind că FCSB a depus cu rea-credință marca la înregistrare și a fost anulată printr-o decizie a ICCJ, reiese concluzia că Clubul Sportiv al Armatei Steaua București a fost și este singura care deține un drept legitim asupra numelor Steaua București, Steaua și asupra siglei ce face obiectul mărcii nr. 72827″.


Acestea sunt paragrafele esențiale din motivarea sentinței date de Tribunalul București. Judecătoarea a desființat toate argumentele fluturate de Gigi Becali în ultimii ani, constatând că latifundiarul a fost permanent de rea-credință

Rândurile de mai sus constituie o lovitură de ciocan pentru Gigi Becali și pretențiile sale că deține legal Steaua, pentru că judecătoarea scoate în evidență că FCSB a cerut inițial permisiunea de la CSA Steaua să folosească marca, dar a fost refuzată și apoi a înregistrat-o pe furiș, cu rea-credință. Instanța mai spune clar, negru pe alb, că gruparea Armatei „a fost și este singura care deține drept legitim asupra numelor Steaua, Steaua București și asupra siglei”. Expresia este fără echivoc și constituie temelia juridică a ofensivei pe care a declanșat-o CSA Steaua.

„Folosirea fără drept a unei mărci (de către FCSB) nu poate da naștere unui drept în patrimoniul acesteia”

Gigi Becali a folosit vineri următorul argument: „Suntem în legalitatea asta de 15 ani. Am stat în legalitate și după 15 ani ți-ai dat seama că am plătit toate datoriile și acum te-ai trezit că folosesc fraudulos?”.


Dovada că Becali minte o dată în plus când spune că 15 ani nu a avut nimeni de obiectat în privința folosirii numelui „Steaua” de către echipa sa. ProSport publica marți, 6 noiembrie 2001, declarația comandantului de atunci al CSA Steaua, colonelul Laurențiu Roșu, care spunea că Gigi Becali folosește ilegal marca și denumirea Steaua
 

Numai că judecătoarea, în motivarea dată publicității, desființează tot discursul patronului FCSB: „Cu privire la afirmația reclamantei că aceasta folosea marca la momentul la care Clubul Sportiv al Armatei Steaua București a depus-o la înregistrare, arată că folosirea fără drept a unei mărci (de către FCSB) nu poate da naștere unui drept în patrimoniul acesteia, de care să se folosească împotriva propriului titular de marcă. Folosirea fără drept înseamnă utilizarea numelui și a siglei fără acordul titularului”.

Argumentația e dincolo de orice discuție suplimentară: așadar, Tribunalul a hotărât că Becali a folosit fără drept, în tot acest timp, numele „Steaua”.


Sentința Tribunalului București. SC FC Steaua București a fost reclamant, CSA Steaua și OSIM au fost pârâți. Tribunalul a respins cererea. La începutul lunii iulie a venit și motivarea

„Acordul FCSB-AFC Steaua nu putea suplini lipsa consimțământului Clubului Sportiv al Armatei Steaua București”

Prefăcându-se că nu știe de această sentință și nici de motivarea instanței, latifundiarul mai afirmase vineri, la DigiSport, că „prin hotărârea din 2014 pot să fac zece desene, pe care noi le-am înregistrat la Registrul Comerțului, dar care mi-a dat dreptul să folosesc denumirea de Steaua București, eu așa mă numesc, cu niciun fel de siglă, joc cu tricoul gol”. Dar Registrul Comerțului nu poate și nici nu are dreptul legal să stabilească cine poate să folosească numele Steaua. Acest lucru e stabilit, în România, de instanțele de judecată, iar acestea au dat câștig de cauză CSA Steaua.

În sfârșit, judecătoarea constată că AFC Steaua (a lui Viorel Păunescu), de la care latifundiarul pretinde că a preluat palmaresul și sigla, nu avea drept asupra lor și, deci, nu le putea da mai departe: „Reclamanta FCSB o fi avut acordul Asociației Fotbal Club Steaua București, însă acel acord nu putea suplini lipsa consimțământului Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. Mai mult decât atât, Asociația nu putea consimți în mod legal la înstrăinarea către, înregistrarea de către sau utilizarea de către FCSB a siglei pe care o folosea FCSB (abuziv), întrucât Asociația nu deținea niciun drept asupra acesteia. Astfel, orice înțelegere dintre Asociație și FCSB la care Clubul Sportiv al Armatei Steaua București nu a fost parte nu îi este opozabilă acesteia dinurmă, în temeiul principiului relativității efectelor actului juridic civil”.

„Dacă nu plătesc, îi dăm în judecată”. ProSport a solicitat răspuns oficial de la LPF și FRF: de ce au ascuns notificarea venită de la CSA Steaua


Gigi Becali, Răzvan Burleanu și Gino Iorgulescu au ascuns atât motivarea tribunalului, cât și notificarea primită de la CSA Steaua. Dacă în cazul FCSB gestul este explicabil, rămâne de neînțeles atitudinea FRF și LPF, două instituții care ar trebui să apere legea 

După cum ProSport a anunțat în exclusivitate vineri, CSA Steaua a dat termen FCSB să plătească 36.826.310 euro în termen de 30 de zile, banii reprezentând valoarea prejudiciului adus de Gigi Becali prin folosirea ilegală (după cum a stabilit instanța) a numelui „Steaua”, a mărcii, siglei și palmaresului în intervalul 2004-2014.

Becali a anunțat la DigiSport că nu va plăti niciun ban. „În acest caz, după expirarea termenului legal prevăzut în notificarea trimisă prin executor judecătoresc, CSA Steaua va da în judecată FCSB și va obține în instanță aceste despăgubiri. FCSB va fi nevoită să plătească, în plus, toate cheltuielile suplimentare de judecată”, a declarat pentru ProSport juristul CSA Steaua București, colonelul Florin Talpan.

ProSport a trimis adrese oficiale la FRF și LPF, pentru a afla de ce aceste instituții nu au dat publicității nici faptul că au fost notificate de CSA Steaua, nici vreun punct de vedere asupra acestui caz foarte serios în care sunt acuzate că au fost părtașe la ilegalitățile comise de Gigi Becali. De asemenea, publicația noastră a solicitat FRF să dea publicității documentele în baza cărora a decis afilierea clubului lui Gigi Becali.

Autor: Matei Udrea Publicat: 31 Jul. 2016, 09:33 Actualizat: 31 Jul. 2016, 12:34 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cine sunt victimele criminalului din Oneşti: „Silviu era orfan de mamă de la trei ani“
Cine sunt victimele criminalului din Oneşti: „Silviu era orfan de mamă de la trei ani“
VIDEO Incendiu puternic în Prahova, la o societate care fabrică produse din ţiţei. Două victime în stare gravă
VIDEO Incendiu puternic în Prahova, la o societate care fabrică produse din ţiţei. Două victime în stare gravă
Reactia lui Gigi Becali dupa ce s-au aflat salariile celor de la Steaua! „Pentru ce dai bani unei echipe care oricum va retrograda?”
Reactia lui Gigi Becali dupa ce s-au aflat salariile celor de la Steaua! „Pentru ce dai bani unei echipe care oricum va ...
Jennifer Lopez și-a impresionat fanii cu o fotografie în costum de baie. Cum arată la 51 de ani
Jennifer Lopez și-a impresionat fanii cu o fotografie în costum de baie. Cum arată la 51 de ani
ȘOC! Cine sunt cei doi muncitori care și-au pierdut ieri viața la Onești! Bărbații nevinovați uciși de un individ care a vrut să-și facă singur dreptate. Ce s-a aflat acum despre cei doi, cum au ajuns să renoveze acel apartament:
ȘOC! Cine sunt cei doi muncitori care și-au pierdut ieri viața la Onești! Bărbații nevinovați uciși de un individ ...
Viorica Dăncilă rupe tăcerea! Ce i-au făcut Lia Olguța Vasilescu și Irina Tănase
Viorica Dăncilă rupe tăcerea! Ce i-au făcut Lia Olguța Vasilescu și Irina Tănase
Tragedia de la Răcari a fost filmată. Imagini cu fetiţa spulberată de TIR, pe trecerea de pietoni
Tragedia de la Răcari a fost filmată. Imagini cu fetiţa spulberată de TIR, pe trecerea de pietoni
Ce salariu are patriarhul Daniel!  Suma uriașă pe care o câștigă lunar!
Ce salariu are patriarhul Daniel! Suma uriașă pe care o câștigă lunar!
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă. A stat ASCUNS acolo zeci de ani
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă. A stat ASCUNS acolo zeci de ani
Pedeapsa neobișnuită primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins cu un clip pentru adulți
Pedeapsa neobișnuită primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins cu un clip pentru adulți
'Vom ÎNCHIDE şcolile pe 8 martie'. Scenariul sumbru se adevereşte
'Vom ÎNCHIDE şcolile pe 8 martie'. Scenariul sumbru se adevereşte
Starul TV cu care s-a iubit Alexandra Dinu înainte să devină celebră. L-a părăsit ca să se mărite cu Adrian Mutu
Starul TV cu care s-a iubit Alexandra Dinu înainte să devină celebră. L-a părăsit ca să se mărite cu Adrian Mutu
Ce se întâmplă? În numai 3 zile, dobânzile au explodat. Atenţie pentru cei care au rate
Ce se întâmplă? În numai 3 zile, dobânzile au explodat. Atenţie pentru cei care au rate
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
5 modele SECOND-HAND care sunt considerate și azi mașini de lux și care costă mai puțin decât o Dacia Logan nouă
5 modele SECOND-HAND care sunt considerate și azi mașini de lux și care costă mai puțin decât o Dacia Logan nouă
Se plimba printre rafturi la Lidl când un obiect i-a atras atenția. Nu se aștepta să găsească așa ceva acolo
Se plimba printre rafturi la Lidl când un obiect i-a atras atenția. Nu se aștepta să găsească așa ceva acolo
Doi muncitori ţinuţi ostatici şi omorâţi de fostul proprietar al unui apartament din Bacău VIDEO
Doi muncitori ţinuţi ostatici şi omorâţi de fostul proprietar al unui apartament din Bacău VIDEO
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum ameninţa public criminalul din Oneşti, în urmă cu doi ani, că-şi va face dreptate cu arma
Cum ameninţa public criminalul din Oneşti, în urmă cu doi ani, că-şi va face dreptate cu arma
A invitat-o pe soacra ei să-i viziteze, dar a uitat ceva pe masa de cafea. Când a ajuns, bătrâna a încremenit!
A invitat-o pe soacra ei să-i viziteze, dar a uitat ceva pe masa de cafea. Când a ajuns, bătrâna a încremenit!
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
Decizie radicală la Volvo. Ce se întâmplă cu toate modelele brand-ului?
Decizie radicală la Volvo. Ce se întâmplă cu toate modelele brand-ului?
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?