EXCLUSIV | Andone, primul nume rostit de Negoiță la DNA! Ce rol a avut antrenorul în finala suspectă din 2011, Steaua – Dinamo 2-1. Andone: „Câțiva au jucat prost, dar nu cred că au fost blat. Dacă au făcut, sunt fără caracter”

Autor: Costin Ștucan Publicat: 14 May. 2015, 16:08 Actualizat: 14 May. 2015, 22:26 Fotbal Intern

ProSport a scris în exclusivitate, marți, 12 mai, despre vizita făcută de Ionuț Negoiță la sediul DNA. Finanțatorul lui Dinamo a mers împreună cu ofițerul de Integritate al FRF, Costin Negraru, în strada Știrbei Vodă nr.79-81 și a discutat cu procurorii mai bine de o oră. Surse din club susțin că Negoiță a vorbit mai mult despre finala Cupei României din 2011, Steaua – Dinamo 2-1, meci jucat la Brașov. ProSport revine astăzi cu noi informații în exclusivitate din discuția Negoiță – procurorii DNA, informații care duc către fostul antrenor al clubului, Ioan Andone.

În 25 mai 2011, ziua finalei, actualul finanțator de la Dinamo era doar sponsor. Acționarii, adică oamenii cu decizie și cu influență asupra jucătorilor, erau Nicolae Badea și Cristi Borcea. Vasile Turcu se afla pe picior de plecare, certat cu cei doi pe suma de bani care i se cuvenea din transferurile clubului, iar Dragoș Săvulescu, al patrulea acționar, părea un personaj dintr-un alt film.

Dincolo, la Steaua, finanțatorul George Becali se confrunta cu o criză majoră de rezultate. Clubul nu mai câștigase un trofeu de cinci ani, cu un an mai mult decât perioada de secetă de la rivala Dinamo, iar la finală echipa a fost antrenată de Cosmin Olăroiu, întors în țară ca un salvator pentru ultimele meciuri din sezonul 2010-2011.

Teoretic, finala era momentul în care Steaua și Dinamo trebuiau să sară una la beregata celeilalte pentru un trofeu. În culise însă, relația George Becali – Cristian Borcea se strângea din ce în ce mai tare. Cei doi se pregăteau de nunta ultimului, programată la trei luni după finală, în august 2011, nuntă la care Becali avea să fie naș de cununie.


Cristi Borcea și George Becali, doi rivali deveniți prieteni, apoi rude prin alianță. Până acum o lună, amândoi erau închiși. Amândoi au fost condamnați și pentru infracțiuni comise în fotbal

La scurt timp după partidă, în fotbalul românesc a apărut informația potrivit căreia Steaua ar fi plătit 500.000 de euro pentru a câștiga jocul cu rivala din Ștefan cel Mare. Era finala Cupei României. „Un trofeu nu are preț, nu te poți vinde la o finală”, spune Ioan Andone, contactat de ProSport. Cel poreclit „Fălcosul” refuză să creadă că meciul a fost blat. E același Andone căruia Cristi Borcea îi arunca în 2010, într-o tribună din Antalya, celebra frază înregistrată de camerele TV: „Controlam și vântul în 2004 ca să iei tu eventul!”.

ECHIPELE DIN FINALA DE LA BRAȘOV
Steaua: Tătărușanu – Emeghara, Galamaz, Gardoș, Latovlevici – Nicoliță, Tănase (89 Iliev), Brandan, Surdu – N. Dică (62 Bicfalvi), Bilașco (75 Szekely). Antr. Cosmin Olăroiu

Dinamo: Bălgrădean – Bărboianu, Grigore, Moți, Bordeanu – Torje, Mărgăritescu (87 Țucudean), Kone (72 Bakaj), C. Munteanu, Alexe – Dănciulescu (67 L. Ganea). Antr. Ioan Andone

Andone a stat pe bancă la Brașov și, fără să o recunoască, simțea că meciul cu Steaua va fi  ultimul ca antrenor al lui Dinamo. Atmosfera la club era proastă, echipa stătea pe locul 6, iar conducerea era nemulțumită de el. În afara acționarilor, Andone mai avea un inamic puternic în umbră: impresarul Ioan Becali, cel care avea sub contract aproape tot lotul lui Dinamo. Cu câteva zile înainte de meci, Becali a fost vizitat la sediul firmei sale de Cosmin Olăroiu. Martorii spun că, înainte de a intra în biroul impresarului, antrenorul Stelei a fost auzit spunând: „Hai, bă, Giovani, să vedem ce facem cu meciul ăsta”.  


George Becali și Cosmin Olăroiu privesc finala. Lângă ei se află Teia Sponte, în timp ce Mihai Stoica era pe bancă, alături de Caramarin

A doua zi după finala pierdută, Andone a fost criticat dur de Ioan Becali: „Dinamo nu are nici antrenor, nici jucători în afară de Torje și de Alexe. Dinamo a jucat și o tactică de neînțeles… Cu Cătălin Munteanu vârf… Eu nu l-am înțeles pe antrenorul echipei Dinamo, care a arătat ca o echipă care nu merită nici locul 6″.

Singurul aliat al lui Andone în acea perioadă era sponsorul Ionuț Negoiță, un om fără putere de decizie în club. „Am avut o relație bună cu el. Și acum suntem într-o relație super ok”, recunoaște antrenorul la 4 ani după acel moment. Luni, 11 mai 2015, Negoiță le-a explicat procurorilor DNA că această „relație super ok” l-a determinat pe Ioan Andone să-i mărturisească înaintea meciului cu Steaua că partida va fi trucată. Discuțiile dintre cei doi au avut loc în mai multe rânduri, în zilele premergătoare partidei. Știu cine, știu locul, știu despre cât e vorba”, a declarat Negoiță acum 8 zile, în conferința de presă furtunoasă de la Săftica. Finanțatorul le-a oferit procurorilor aceste date obținute, susține el, de la Ioan Andone, antrenorul condamnat de pe banca lui Dinamo.

Nu m-ar șoca nimic despre meciul ăsta. La câte se aud și se întâmplă la televizor, cu atâtea cazuri care se întâmplă după atâția ani, și în fotbal s-au întâmplat… Dacă ar fi. Ce să mă mai surprindă? Eu am fost un fraier că am băgat bani în fotbal
Vasile Turcu, 12 mai 2015

Cine erau jucătorii lui Borcea?

Suma pronunțată este 500.000 de euro. Cine sunt însă jucătorii indicați că ar fi luat o parte din acești bani? Povestește un fost oficial important din club, sub protecția anonimatului: „Borcea avea jucătorii lui favoriți, băieți care îl ascultau mereu. Bălgrădean, Moți, Grigore, Cristea, Mărgăritescu, Niculescu”. La meciul din 25 mai 2011, pe teren s-au aflat Bălgrădean, Moți, Grigore și Mărgăritescu. Adrian Cristea și Niculescu erau plecați de la Dinamo de un sezon.

Bălgrădean a fost spectator la lovitura liberă din minutul 23, bătută de Nicolae Dică pe colțul portarului. Faultul la marginea careului fusese făcut de Mărgăritescu asupra lui Tănase. La faza autogolului lui Bărboianu, Moți greșește inexplicabil și iese 4 metri în față pentru a-l ataca pe Bănel Nicoliță, lăsându-l însă singur în spatele său pe Surdu.

Contactat de ProSport, Andone spune că nu îl bănuiește pe niciunul dintre jucătorii care au greșit în finală. Antrenorul, pentru care acel meci a fost ultimul pe banca lui Dinamo, admite însă că au fost greșeli multe și că finala a fost pierdută de „jocul slab al unora”. Ce spune despre discuția dintre Negoiță și procurorii DNA și despre apariția numelui său în dosar? Citiți interviul de mai jos:


Domnule Andone, v-am sunat să vă întreb despre un meci mai vechi.
(Râde) Sper să-mi amintesc. Dacă a fost frumos și bun.

Nu a fost frumos. Citeam interviurile pe care le-ați dat înainte…
(Jovial) Aoleu. Ia spune!

Era o finală de Cupă importantă.
Care? În 1988?

Nu, în 2011.
A, în 2011. Dinamo – Steaua la Brașov? Greu de comentat.  (râde) Acum după ce au trecut anii e și mai greu de comentat.

Ce mai țineți minte de la meciul respectiv?
E, cum!? Știu golul lui Torje…Am făcut un meci bun, noi, Dinamo. Era a doua mea experiență la Dinamo și era important să câștig un trofeu pentru că sezonul de campionat a fost groaznic. O experiență pe care n-aș vrea să o mai trăiesc. Cu evoluții oscilante, cu meciuri bune, cu meciuri foarte proaste. Foarte greu a fost. Era ultimul meci al sezonului, ne-am dorit foarte mult cupa. Știi cum e. Nici n-am avut noroc, s-au întâmplat foarte multe lucruri care nu mi-au plăcut.

Ce anume?
Evoluții dezamăgitoare la mai mulți jucători. Nu autogolul lui Bărboianu, în niciun caz ăla.

Dar la cine? La Moți care a greșit la golul doi?
În zonă centrală, da. A făcut niște gafe nepermise, nepermise pentru mine, dar nici n-am avut soluții. Doar Moți și Grigore, pentru că în săptămâna aia, îmi aduc aminte foarte bine, s-a accidentat ăsta….Găman. Eu aveam în minte un cuplu central Găman – Grigore, cu ei voiam să joc. Cam asta voiam eu la meciul ăla, n-am putut să-l mai recuperăm însă pe Găman.

Moți nu era în formă?
Nu era. Era sfârșit de sezon, n-a fost în formă. A făcut un meci prost, rău. Poate unul dintre cele mai proaste meciuri cât timp am fost eu la Dinamo cu el. Îl știam din prima perioadă când a venit cu mai mulți jucători de la Craiova. Pe mine m-a mirat evoluția lui. M-a mirat…a fost ultimul meci. Cred că a cedat la încărcătură. El mai făcea din astea la presiune. Dar nu numai el. Nici Grigore n-a jucat bine…

Evoluția lui Bălgrădean v-a mulțumit atunci?
Da, da.

La gol, a rămas pe loc.
La autogol?

Nu, la lovitura liberă a lui Dică nu se mișcă de pe loc.
Da. Dar la  autogolul lui Bărboianu nu a avut ce să facă și din nefericire…La lovitura lui Dică a stat pe loc și n-a închis bine. Da, nici n-a reacționat.

Nici Tătărușanu n-a reacționat la golul…
Lui Torje. Da, dar Bălgrădean era la prima finală. Nu era prea în regulă, venind din Ardeal, a avut competiție dură pe post cu Naumovski. Cred că e vorba de timiditate.

Nici jucătorii cu experiență nu v-au ajutat. Și Mărgăritescu a făcut un fault la lovitura liberă a lui Dică.
Știu. Uite o vorbă pe care am auzit-o în viața mea și am repetat-o și eu jucătorilor. Dacă ajungi într-o finală, trebuie să o câștigi. Mai bine nu ajungi în finală dacă nu o câștigi. Dacă nu ai caracter… Deziluzia e atât de mare, nopțile de nesomn, regretele…

Torje plângea la final în brațele dumneavoastră. Mai țineți minte ce v-a spus?
Da, cum să nu! Mi-a zis că nu se poate, că trebuia să câștigăm. Era extrem de supărat. Așa trebuie să te comporți când pierzi o finală. El a dat totul din el. Și el a făcut greșeli, nici el nu l-a ajutat pe Bărboianu, dar a dat tot în teren. Pentru un jucător ca ăsta ai tot respectul. M-am dus la el și i-am zis: „Bravo, mă, tu ai jucat bine. Vezi-ți de treaba ta!”. Era terminat. „Nu se poate, trebuia să câștigăm finala, nea Ando!”. I-am zis că și eu mi-am dorit la fel de mult ca el. Din păcate, a fost o zi mai proastă pentru unii jucători.


Andone spune că și-ar fi dorit ca mai mulți jucători să aibă atitudinea lui Torje de la finalul meciului de la Brașov

Ar fi pată neagră dacă s-ar dovedi că e adevărat. Să plătească vinovații dacă sunt dovezi clare. Cred că domnul Negoiță nu e un copil, să se joace cu vorbele. Dacă are probe, nu am nimic împotrivă să se afle. Nu cred însă că lucrurile au stat așa
Vasile Turcu, 12 mai 2015

Prima care i s-a părut „curioasă” lui Andone

Ionuț Negoiță a fost la DNA ieri…
Da!? Nu știu, nu știu. Nu sunt în România.

Despre Bărboianu ați auzit ce a declarat?
Da, am auzit.

La DNA, Negoiță a vorbit foarte mult despre finala Cupei din 2011.
(Devine mult mai rezervat) Aaaa, nu știu. Eu eram antrenor. Da…Nu știu.

Vi s-a părut ceva ciudat la meciul respectiv?
Poți să zici că un jucător sau altul a evoluat mai slab. Dar până la a declara că am știut, că am aflat după că ar fi trântit cineva meciul… Nu! N-am auzit după meciul ăla, nu știu nimic. Niciodată nu i-aș putea bănui pe Moți, pe Bărboianu, pe Bălgrădean, pe Mărgăritescu. Niciodată nu mi-ar trece prin cap că vreunul ar putea vinde o finală de Cupă. Asta nu se măsoară în bani. Nu are valoare în bani.

Vorbeați înainte de meci despre o primă.
A fost, a fost o primă specială. Era o primă specială și noi eram neplătiți de trei luni. Ă‚sta e iarăși un lucru…așa. Nu vi se pare curios?

Cum e posibil?
Da, da, salariile nu erau plătite de trei luni, dar la meciul ăsta am avut o primă mare, îmi amintesc. Nu mai știu suma exactă. Mie, ca antrenor, nu mi-a convenit nici asta. Mai bine îmi plătești jucătorii la timp și lasă-l, domnule. „Îți dau 10.000 de euro pentru meciul ăsta!”. Iarăși o strategie proastă. Eu am căutat să o schimb.

Nu m-am simțit păcălit la Dinamo, dar niciodată nu m-am simțit ca într-o echipă adevărată. De aia am și plecat. Ori suntem toți, ori niciunul. Nu pot să spun că m-am simțit ca într-o familie, să plecăm toți la luptă, să punem toți banii. Unul discuta cu un antrenor, altul discuta cu alt antrenor
Vasile Turcu, 12 mai 2015

10.000 de euro au fost?
Cred, cred. În jur de 10.000. Nu au fost o mie, două. A fost o sumă mare, dar nu e corect. Tu nu dai salariile trei luni de zile și dai o primă mare la un meci… (se întrerupe și discută cu cineva câteva secunde)

Vă las să discutați, vă sun mai târziu.
Nu, nu, nu. Sunt în Spania. Spuneți.

V-ar șoca dacă ați afla că DNA face rost de probe conform cărora Dinamo a primit o geantă cu 500.000 de euro?
M-ar șoca, da! N-aș crede. Pe cuvânt. Multe se întâmplă în fotbal, la Cluj geanta a fost de 1,7 milioane, nu? Și atunci m-a surprins nebunia asta. Eu am trăit din fotbal. M-ar surprinde tare de tot, nu cred așa ceva. Nu există bani să-ți plătească un trofeu. Nu există. Dacă vreunul a făcut-o înseamnă că a fost un inconștient. Fără caracter. Pe mine m-ar surprinde tare, sincer. Dacă s-a ajuns la așa ceva, la o finală Steaua – Dinamo, vreunul dintre ei să se vândă înseamnă că e păcat că s-a apucat de fotbal.

Mai țineți minte rolul domnului Negoiță în club la momentul respectiv?
Nu, nu… Era sponsor, da, Ionuț. Era perioada când domnul Badea și Borcea conduceau.

Aveați o relație în regulă cu el?
Da, da, da. Și acum sunt într-o relație super ok cu el. Mă miră multe lucruri. Nu sunt în România și acum chiar am treabă.

O ultimă întrebare.
Spune.

V-ar șoca dacă aflați că domnul Negoiță a vorbit despre dumneavoastră la DNA?
(Ezită). Da, bineînțeles că m-ar șoca.

Informațiile sunt că a spus că ați cunoaște lucruri, nu că ați fi făcut blat…
Da, da, da.

V-ar șoca?
Da. (Foarte grăbit) Bine, la revedere.

Ioan Andone trece pe lângă trofeu, cu medalia de învins în mână. E ultima poză cu el în postura de antrenor la Dinamo. După meci, a plecat

 

Autor: Costin Ștucan Publicat: 14 May. 2015, 16:08 Actualizat: 14 May. 2015, 22:26 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de ani
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de ani
Revoltă etnică într-o comună din Neamţ. Localnicii acuză membri ai comunităţii rome că le-au făcut traiul insuportabil
Revoltă etnică într-o comună din Neamţ. Localnicii acuză membri ai comunităţii rome că le-au făcut traiul insuportabil
Messi chiar deţine recordul pentru cele mai multe Baloane de Aur? France Football schimbă clasamentul în favoarea lui Pele
Messi chiar deţine recordul pentru cele mai multe Baloane de Aur? France Football schimbă clasamentul în favoarea lui ...
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” Ce spune despre descoperirile facute in lot
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” ...
Semnul timpuriu al demenței. 6 simptome precoce ale demenței
Semnul timpuriu al demenței. 6 simptome precoce ale demenței
Fustița i-a jucat feste lui Carmen Brumă și a rămas cu zonele intime la vedere! Nici măcar nu are chiloței
Fustița i-a jucat feste lui Carmen Brumă și a rămas cu zonele intime la vedere! Nici măcar nu are chiloței
Românul care a sfărâmat faţa partenerei sale şi i-a zdrobit craniul, judecat în Germania. Verdictul i-a surprins pe toţi
Românul care a sfărâmat faţa partenerei sale şi i-a zdrobit craniul, judecat în Germania. Verdictul i-a surprins pe toţi
Doamna Monica, femeia care face amor cu băiatul său în fiecare zi, nu vrea să se oprească: „Îl iubesc cu pasiune și nu mă voi opri”
Doamna Monica, femeia care face amor cu băiatul său în fiecare zi, nu vrea să se oprească: „Îl iubesc cu pasiune ...
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre această MARE civilizație
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre această MARE civilizație
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
Război lângă România?! Rușii au pregătit deja armele în Marea Neagră
Război lângă România?! Rușii au pregătit deja armele în Marea Neagră
Serena Williams, primele declarații despre retragere. A făcut anunțul chiar azi: ”S-a terminat”
Serena Williams, primele declarații despre retragere. A făcut anunțul chiar azi: ”S-a terminat”
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi ...
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Planurile neștiute ale companiei Dacia. Așa trebuia să arate Duster. Era OZN!
Planurile neștiute ale companiei Dacia. Așa trebuia să arate Duster. Era OZN!
Modul în care şi-a prins soția care îl înșela îi poate aduce închisoarea. A folosit o aplicație comună
Modul în care şi-a prins soția care îl înșela îi poate aduce închisoarea. A folosit o aplicație comună
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi câte buletine de vot primeşti
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi câte buletine de vot primeşti
Sărbătoare mare azi! Cui trebuie să îi spui La mulți ani
Sărbătoare mare azi! Cui trebuie să îi spui La mulți ani
Topul vedetelor care au desfăcut picioarele prea mult și s-a văzut tot!
Topul vedetelor care au desfăcut picioarele prea mult și s-a văzut tot!
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si a rupt tacerea
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si ...
BREAKING NEWS: Descoperirea care schimbă tot. Categoria care prezintă un risc mai mare de contaminare cu COVID-19. Medicii sunt în alertă
BREAKING NEWS: Descoperirea care schimbă tot. Categoria care prezintă un risc mai mare de contaminare cu COVID-19. Medicii ...
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Întrebarea pentru care cei mai mulți pică examenul auto. Tu știi să răspunzi?
Întrebarea pentru care cei mai mulți pică examenul auto. Tu știi să răspunzi?
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
FOTO. Vica, fosta amantă a lui Victor Piţurcă, s-a pozat goală complet în pat! Cum arată la 45 de ani
FOTO. Vica, fosta amantă a lui Victor Piţurcă, s-a pozat goală complet în pat! Cum arată la 45 de ani