EPISODUL 2 | Alexandria da, Pitești ba. Orașul lui Dobrin așteaptă din februarie un semn privind reabilitarea stadionului. Primarul Cornel Ionică: „Sunt dezamăgit. Toți suntem dezamăgiți. Noi am depus proiectul, le-am dat tot! Eram cu contribuție bună la bugetul național…”

Autor: Matei Udrea Publicat: 08 Aug. 2017, 08:07 Actualizat: 08 Aug. 2017, 08:08 Fotbal Intern
EPISODUL 2 | Alexandria da, Pitești ba. Orașul lui Dobrin așteaptă din februarie un semn privind reabilitarea stadionului. Primarul Cornel Ionică: „Sunt dezamăgit. Toți suntem dezamăgiți. Noi am depus proiectul, le-am dat tot! Eram cu contribuție bună la bugetul național…”

În timp ce proiectul de 12 milioane de euro pentru reconstrucția stadionului din Alexandria a intrat în linie dreaptă, cererea chiar mai rezonabilă în termeni financiari a Piteștiului este pusă în stand-by de guvernul de la București. ProSport a stat de vorbă cu primarul orașului a cărui echipă, FC Argeș, a câștigat două titluri (în 1972 și 1979) și i-a dat fotbalului pe Nicolae Dobrin și Adrian Mutu, pentru a afla că absolut toată documentația a fost livrată încă din luna februarie, dar nu s-a primit nici în ziua de azi un răspuns.

Piteștiul are pretenții mult mai mici decât Alexandria: dorește numai refacerea tribunelor pentru stadionul de 16.000 de locuri, restul facilităților – nocturnă, tabelă, teren de joc – urmând a fi păstrate sau renovate pe banii municipalității. Primarul Cornel Ionică a explicat pentru ProSport că această caracteristică a proiectului depus pentru a obține finanțare de la București face ca toată lucrarea să coste 50% din cât ar fi fost dacă se refăcea tot stadionul. Edilul spune că nu s-a primit nici până în ziua de azi vreun răspuns de la București, fie el pozitiv sau negativ, și că, foarte probabil, pe proiectul Piteștiului nu s-a uitat încă nimeni.

În oraș, spune primarul, există o stare de nemulțumire și dezamăgire. Piteștiul ar avea toate atuurile să intre pe o listă scurtă a proiectelor care merită atenție: are o tradiție de cel puțin o jumătate de secol în fotbal, FC Argeș a fost reînviată și, cu susținerea Primăriei, vizează în noul sezon promovarea în Liga 1, orașul are o populație mare și contribuie la PIB-ul național, planurile autorităților vizează finanțarea unui mare centru de copii și juniori. Cu toate acestea, Bucureștiul dă undă verde altor proiecte, în orașe mai mici, fără forță economică și fără tradiție în fotbal, pe criterii încă neștiute, iar exemplele Alexandria și Turnu Măgurele țin capul de afiș.

Consultat de ProSport, Adrian Cefalan, director în cadrul Companiei Naționale de Investiții, oferă însă o variantă diferită. Oficialul CNI spune că piteștenii au primit deja un răspuns: vor trebui să aștepte până se vor termina stadioanele pentru Euro 2020, pentru că nu există finanțare pentru toate proiectele.

ProSport: Domnule primar Cornel Ionică, până la urmă, cererile Piteștiului de a fi refăcut stadionul au fost respinse?
Cornel Ionică, primarul Piteștiului: N-au fost nici respinse, nici confirmate. Probabil nu s-a înțeles acolo că noi cerem doar reabilitarea tribunelor, care sunt în pericol să se dărâme, și a spațiilor administrative. În rest, stadionul – gazonul, pista, instalația de nocturnă – rămâne în forma care era.

Concret, ce ar trebui refăcut la stadion?
E vorba de reamenajarea tribunelor care au fost făcute prin muncă patriotică în 1963. N-au niciun fel de armătură, se prăvălesc scările. Tot timpul găsim soluții să le ținem pe loc. Și mai e vorba de acoperiș pentru tribune, care s-ar impune la Tribuna I și Tribuna a II-a, cu un număr de locuri. Pentru că, din 2020, stadioanele nu vor mai fi omologate dacă nu au și un număr de locuri acoperite în raport cu numărul total de locuri. Capacitatea totală a stadionului nu o vom mări.

„Trebuie să insistăm. Vom insista în continuare la CNI. Mă rog… Nu știu de ce. N-am primit niciun răspuns”

Dumneavoastră aveți șanse să reveniți, ca oraș, în Liga 1. Veți avea nevoie să îndepliniți aceste cerințe.
E foarte important. Ținem de stadion, e în formă bună. Ne-a ajutat federația, ne-a făcut niște rapoarte, ca să susținem refacerea arenei. Refacem și centrul de copii și juniori, pe care l-am băgat acum în reabilitare pe banii noștri. Despre asta e vorba.

Centrul de copii și juniori?
Am dat acum drumul la lucrări. De câteva zile. A câștigat cineva licitația și am început lucrările de reabilitare.

Revenind la subiect, spuneți că n-ați primit de la CNI niciun răspuns. Nici da, nici nu…
Nici da, nici nu. Trebuie să insistăm. Vom insista în continuare la CNI. Mă rog… Nu știu de ce. N-am primit niciun răspuns.

Nu e frustrant să vedeți că stadioane din alte orașe, care n-au nici 10% din trecutul și tradiția Piteștiului, primesc prioritate și finanțare?
N-aș vrea să merg până acolo… Dar, este, sigur! Piteștiul a dat foarte multe talente, a fost fotbal de foarte înaltă calitate…

Aveți tradiție.
Sigur că da. Noi vom insista. Păcat de baza sportivă pe care vrem s-o facem.

„La stadion e vorba numai de reabilitarea, efectiv, a tribunelor și a spațiilor administrative. Deci ar costa sub 50% din suma necesară”

Când ați făcut cererea la CNI?
Proiectul este trimis din februarie sau martie, nu mai știu exact.

Deci, aproximativ patru luni.
Cel puțin!

Puteți să-mi spuneți, cu aproximație, și de ce sumă era vorba?
Nu s-a stabilit pentru că acolo (n.r. – la CNI) se va face evaluarea. Noi am depus proiectul, nu numai cererea! Proiectul, studiul de fezabilitate, avizele! Ne-au cerut completare… Le-am dat tot!

Deci, le-ați dat tot…
Tot, tot! Inclusiv proiectul pentru o sală polivalentă.

Și nu ați primit răspuns.
Nu s-a primit nimic. Sunt dezamăgit. Toți suntem dezamăgiți. Mă rog… Eram cu contribuitivitate bună la bugetul național și…

Cât la sută din investiție urma să fie suportată de Pitești și cât de la bugetul de stat?
Pe date financiare nu s-a intrat. În momentul în care se dă acceptul, se trece la negocieri și la discuții directe pe proiect.

OK.
Da. Și la stadion e vorba numai de reabilitarea, efectiv, a tribunelor și a spațiilor administrative. Deci ar costa sub 50% din suma necesară pentru a reconstrui stadionul în întregime. Nici nu ar fi complet acoperit, cum e la Craiova. Stadionul are capacitatea de 16.000 de locuri și rămâne acolo! E clar!


„Piteștiul a primit un răspuns. Au fost reprezentanții de la Direcția Investiții. Ideea e următoarea, apropo de stadionul din Trivale: deocamdată vrem să rezolvăm partea de Euro 2020, pentru că trebuie să vedem efortul bugetar. Noi avem anual un buget de 100-110 milioane de euro pe care-l împărțim pe vreo vreo cinci subprograme. Adică noi facem și spitale, și tribunale, și judecătorii, și cămine culturale, și săli de sport. Tot. Și atunci, noi avem constant 240 de șantiere, că probabil lumea nu știe cu ce ne ocupăm. Din 240, finalizăm anual cam 130. Deci, 130 de localități din România primesc anual OK de la CNI. Că e o judecătorie, o sală, un complex sportiv, un cămin… Și atunci, pe subprogramul ăsta de complexuri sportive prin care se fac stadioanele vrem mai întâi să vedem efortul bugetar, să rezolvăm întâi cu studiile de prefezabilitate și fezabilitate la Steaua, Rapid, Arcul de Triumf, că la Dinamo, deocamdată, situația e incertă. Și, funcție de alocațiile bugetare disponibile, urmează să mai promovăm, că așa mai avem și «Dan Păltinișanu» din Timișoara, și… Eu iubesc fotbalul, joc fotbal, chiar îmi doresc. Dar e ca într-o familie, îți dorești multe chestii, dar trebuie să îți stabilești prioritățile.”
Adrian Cefalan, director Compania Națională de Investiții

Autor: Matei Udrea Publicat: 08 Aug. 2017, 08:07 Actualizat: 08 Aug. 2017, 08:08 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
Cum au încercat trei români să păcălească un englez la cumpărarea unei maşini: „Din fericire, soţia mea se uita pe geam şi a văzut totul“
Cum au încercat trei români să păcălească un englez la cumpărarea unei maşini: „Din fericire, soţia mea se uita ...
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil pentru aprobarea operaţiunii | DOCUMENT
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil ...
„Vad ca el imi face preturile pentru jucatori, intrebati-l pe el!” Ce a spus Becali despre plecarea lui Tanase de la FCSB
„Vad ca el imi face preturile pentru jucatori, intrebati-l pe el!” Ce a spus Becali despre plecarea lui Tanase de la ...
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Denise Rifai a ŞOCAT toată România! Ce a putut face în emisiune? Politicianul a rămas mască
Denise Rifai a ŞOCAT toată România! Ce a putut face în emisiune? Politicianul a rămas mască
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Fără cuvinte! Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
Fără cuvinte! Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui să afle acest SECRET
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui ...
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Ofensivă fără precedent a Poliției Române. 11 mașini au fost deja confiscate. Cine urmează?
Ofensivă fără precedent a Poliției Române. 11 mașini au fost deja confiscate. Cine urmează?
Vreă să vezi cum se mișca, atunci când era vie, o rudă care a murit înainte de a te naște? Acum poți face asta!
Vreă să vezi cum se mișca, atunci când era vie, o rudă care a murit înainte de a te naște? Acum poți face asta!
Ungaria trece prin cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei COVID-19. Viktor Orban: „Am doar veşti proaste”
Ungaria trece prin cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei COVID-19. Viktor Orban: „Am doar veşti proaste”
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Motivul neaşteptat pentru care un grup civic strânge 400.000 de euro la Cluj. „E un hidoşag, o ruşine, o să-l dărâmăm”
Motivul neaşteptat pentru care un grup civic strânge 400.000 de euro la Cluj. „E un hidoşag, o ruşine, o să-l dărâmăm”
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, în 7 zile consecutive
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, ...
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
Exemplu de ȚEAPĂ CLASICĂ  pe OLX. Skoda Octavia de performanță la 2000 de euro ASCUNDE o mare problemă
Exemplu de ȚEAPĂ CLASICĂ pe OLX. Skoda Octavia de performanță la 2000 de euro ASCUNDE o mare problemă
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?