EPISODUL 2 | Alexandria da, Pitești ba. Orașul lui Dobrin așteaptă din februarie un semn privind reabilitarea stadionului. Primarul Cornel Ionică: „Sunt dezamăgit. Toți suntem dezamăgiți. Noi am depus proiectul, le-am dat tot! Eram cu contribuție bună la bugetul național…”

Redactor:
Matei Udrea
EPISODUL 2 | Alexandria da, Pitești ba. Orașul lui Dobrin așteaptă din februarie un semn privind reabilitarea stadionului. Primarul Cornel Ionică:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În timp ce proiectul de 12 milioane de euro pentru reconstrucția stadionului din Alexandria a intrat în linie dreaptă, cererea chiar mai rezonabilă în termeni financiari a Piteștiului este pusă în stand-by de guvernul de la București. ProSport a stat de vorbă cu primarul orașului a cărui echipă, FC Argeș, a câștigat două titluri (în 1972 și 1979) și i-a dat fotbalului pe Nicolae Dobrin și Adrian Mutu, pentru a afla că absolut toată documentația a fost livrată încă din luna februarie, dar nu s-a primit nici în ziua de azi un răspuns.

Piteștiul are pretenții mult mai mici decât Alexandria: dorește numai refacerea tribunelor pentru stadionul de 16.000 de locuri, restul facilităților – nocturnă, tabelă, teren de joc – urmând a fi păstrate sau renovate pe banii municipalității. Primarul Cornel Ionică a explicat pentru ProSport că această caracteristică a proiectului depus pentru a obține finanțare de la București face ca toată lucrarea să coste 50% din cât ar fi fost dacă se refăcea tot stadionul. Edilul spune că nu s-a primit nici până în ziua de azi vreun răspuns de la București, fie el pozitiv sau negativ, și că, foarte probabil, pe proiectul Piteștiului nu s-a uitat încă nimeni.

În oraș, spune primarul, există o stare de nemulțumire și dezamăgire. Piteștiul ar avea toate atuurile să intre pe o listă scurtă a proiectelor care merită atenție: are o tradiție de cel puțin o jumătate de secol în fotbal, FC Argeș a fost reînviată și, cu susținerea Primăriei, vizează în noul sezon promovarea în Liga 1, orașul are o populație mare și contribuie la PIB-ul național, planurile autorităților vizează finanțarea unui mare centru de copii și juniori. Cu toate acestea, Bucureștiul dă undă verde altor proiecte, în orașe mai mici, fără forță economică și fără tradiție în fotbal, pe criterii încă neștiute, iar exemplele Alexandria și Turnu Măgurele țin capul de afiș.

Consultat de ProSport, Adrian Cefalan, director în cadrul Companiei Naționale de Investiții, oferă însă o variantă diferită. Oficialul CNI spune că piteștenii au primit deja un răspuns: vor trebui să aștepte până se vor termina stadioanele pentru Euro 2020, pentru că nu există finanțare pentru toate proiectele.

ProSport: Domnule primar Cornel Ionică, până la urmă, cererile Piteștiului de a fi refăcut stadionul au fost respinse?
Cornel Ionică, primarul Piteștiului: N-au fost nici respinse, nici confirmate. Probabil nu s-a înțeles acolo că noi cerem doar reabilitarea tribunelor, care sunt în pericol să se dărâme, și a spațiilor administrative. În rest, stadionul – gazonul, pista, instalația de nocturnă – rămâne în forma care era.

Concret, ce ar trebui refăcut la stadion?
E vorba de reamenajarea tribunelor care au fost făcute prin muncă patriotică în 1963. N-au niciun fel de armătură, se prăvălesc scările. Tot timpul găsim soluții să le ținem pe loc. Și mai e vorba de acoperiș pentru tribune, care s-ar impune la Tribuna I și Tribuna a II-a, cu un număr de locuri. Pentru că, din 2020, stadioanele nu vor mai fi omologate dacă nu au și un număr de locuri acoperite în raport cu numărul total de locuri. Capacitatea totală a stadionului nu o vom mări.

„Trebuie să insistăm. Vom insista în continuare la CNI. Mă rog… Nu știu de ce. N-am primit niciun răspuns”

Dumneavoastră aveți șanse să reveniți, ca oraș, în Liga 1. Veți avea nevoie să îndepliniți aceste cerințe.
E foarte important. Ținem de stadion, e în formă bună. Ne-a ajutat federația, ne-a făcut niște rapoarte, ca să susținem refacerea arenei. Refacem și centrul de copii și juniori, pe care l-am băgat acum în reabilitare pe banii noștri. Despre asta e vorba.

Centrul de copii și juniori?
Am dat acum drumul la lucrări. De câteva zile. A câștigat cineva licitația și am început lucrările de reabilitare.

Revenind la subiect, spuneți că n-ați primit de la CNI niciun răspuns. Nici da, nici nu…
Nici da, nici nu. Trebuie să insistăm. Vom insista în continuare la CNI. Mă rog… Nu știu de ce. N-am primit niciun răspuns.

Nu e frustrant să vedeți că stadioane din alte orașe, care n-au nici 10% din trecutul și tradiția Piteștiului, primesc prioritate și finanțare?
N-aș vrea să merg până acolo… Dar, este, sigur! Piteștiul a dat foarte multe talente, a fost fotbal de foarte înaltă calitate…

Aveți tradiție.
Sigur că da. Noi vom insista. Păcat de baza sportivă pe care vrem s-o facem.

„La stadion e vorba numai de reabilitarea, efectiv, a tribunelor și a spațiilor administrative. Deci ar costa sub 50% din suma necesară”

Când ați făcut cererea la CNI?
Proiectul este trimis din februarie sau martie, nu mai știu exact.

Deci, aproximativ patru luni.
Cel puțin!

Puteți să-mi spuneți, cu aproximație, și de ce sumă era vorba?
Nu s-a stabilit pentru că acolo (n.r. – la CNI) se va face evaluarea. Noi am depus proiectul, nu numai cererea! Proiectul, studiul de fezabilitate, avizele! Ne-au cerut completare… Le-am dat tot!

Deci, le-ați dat tot…
Tot, tot! Inclusiv proiectul pentru o sală polivalentă.

Și nu ați primit răspuns.
Nu s-a primit nimic. Sunt dezamăgit. Toți suntem dezamăgiți. Mă rog… Eram cu contribuitivitate bună la bugetul național și…

Cât la sută din investiție urma să fie suportată de Pitești și cât de la bugetul de stat?
Pe date financiare nu s-a intrat. În momentul în care se dă acceptul, se trece la negocieri și la discuții directe pe proiect.

OK.
Da. Și la stadion e vorba numai de reabilitarea, efectiv, a tribunelor și a spațiilor administrative. Deci ar costa sub 50% din suma necesară pentru a reconstrui stadionul în întregime. Nici nu ar fi complet acoperit, cum e la Craiova. Stadionul are capacitatea de 16.000 de locuri și rămâne acolo! E clar!


„Piteștiul a primit un răspuns. Au fost reprezentanții de la Direcția Investiții. Ideea e următoarea, apropo de stadionul din Trivale: deocamdată vrem să rezolvăm partea de Euro 2020, pentru că trebuie să vedem efortul bugetar. Noi avem anual un buget de 100-110 milioane de euro pe care-l împărțim pe vreo vreo cinci subprograme. Adică noi facem și spitale, și tribunale, și judecătorii, și cămine culturale, și săli de sport. Tot. Și atunci, noi avem constant 240 de șantiere, că probabil lumea nu știe cu ce ne ocupăm. Din 240, finalizăm anual cam 130. Deci, 130 de localități din România primesc anual OK de la CNI. Că e o judecătorie, o sală, un complex sportiv, un cămin… Și atunci, pe subprogramul ăsta de complexuri sportive prin care se fac stadioanele vrem mai întâi să vedem efortul bugetar, să rezolvăm întâi cu studiile de prefezabilitate și fezabilitate la Steaua, Rapid, Arcul de Triumf, că la Dinamo, deocamdată, situația e incertă. Și, funcție de alocațiile bugetare disponibile, urmează să mai promovăm, că așa mai avem și «Dan Păltinișanu» din Timișoara, și… Eu iubesc fotbalul, joc fotbal, chiar îmi doresc. Dar e ca într-o familie, îți dorești multe chestii, dar trebuie să îți stabilești prioritățile.”
Adrian Cefalan, director Compania Națională de Investiții

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât merge darul de nuntă la petrecerea lui Smiley şi Gina Pistol! Suma colosală pe care o vor încasa
Cât merge darul de nuntă la petrecerea lui Smiley şi Gina Pistol! Suma colosală pe care o vor încasa
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au făcut analize. Au ramas înmărmurit.
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au făcut analize. Au ramas înmărmurit.
Gina Pistol și Smiley au vorbit despre al doilea copil, chiar în ziua nunții! Vestea emoționantă pe care au dat-o
Gina Pistol și Smiley au vorbit despre al doilea copil, chiar în ziua nunții! Vestea emoționantă pe care au dat-o
Scandal imens în finala Cupei! Trofeul ar putea fi retras: „Este o rușine”
Scandal imens în finala Cupei! Trofeul ar putea fi retras: „Este o rușine”
Gigi Becali, anunţul care dă fiori: Am  început să mă gândesc la moarte în fiecare zi. Mă gândesc cum o să fiu mort în coşciug
Gigi Becali, anunţul care dă fiori: Am început să mă gândesc la moarte în fiecare zi. Mă gândesc cum o…
Ion Ţiriac, investiţia uriaşă care l-a lăsat cu gura căscată până şi pe Gigi Becali: Ar fi putut face altceva cu banii
Ion Ţiriac, investiţia uriaşă care l-a lăsat cu gura căscată până şi pe Gigi Becali: Ar fi putut face altceva…
Cum ȘTII dacă sarea de Himalaya este PE BUNE sau nu? SIMPLU ca bună ziua!
Cum ȘTII dacă sarea de Himalaya este PE BUNE sau nu? SIMPLU ca bună ziua!
Reacţia unei cliente când vede cât a ajuns să coste un pui de ţară. ''Obrazul subţire cu cheltuială se ţine''
Reacţia unei cliente când vede cât a ajuns să coste un pui de ţară. ''Obrazul subţire cu cheltuială se ţine''
Cum s-a îmbrăcat Andreea Esca la nunta lui Smiley cu Gina Pistol? Decolteul a atras atenţia tuturor
Cum s-a îmbrăcat Andreea Esca la nunta lui Smiley cu Gina Pistol? Decolteul a atras atenţia tuturor
Anunț SOC despre Simona Halep! TONI IURUC a spus ADEVĂRUL: Ea știe cel mai bine...
Anunț SOC despre Simona Halep! TONI IURUC a spus ADEVĂRUL: Ea știe cel mai bine...
IMAGINI EXCLUSIVE! Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a „băgat” și el capul!
IMAGINI EXCLUSIVE! Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a „băgat” și el capul!
Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?
Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?
Top 50 de vedete topless la mare și în poziții incitante! Pe ce loc sunt Antonia, Margherita și Elena Udrea
Top 50 de vedete topless la mare și în poziții incitante! Pe ce loc sunt Antonia, Margherita și Elena Udrea
Cum arăta Tina Turner, în tinerețe. Imagini rare cu artista în anii ’60
Cum arăta Tina Turner, în tinerețe. Imagini rare cu artista în anii ’60
Polițiștii au spart o casă cu o „femeie fără viață”. Au dat peste ceva uluitor
Polițiștii au spart o casă cu o „femeie fără viață”. Au dat peste ceva uluitor
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
BANCUL ZILEI. Vine un moșuleț de 80 de ani la doctor: Mă însor cu una de 21!
BANCUL ZILEI. Vine un moșuleț de 80 de ani la doctor: Mă însor cu una de 21!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Guvernul nu măreşte salariile profesorilor. 220.000 de profesori, primă de 2.500 de lei
Guvernul nu măreşte salariile profesorilor. 220.000 de profesori, primă de 2.500 de lei
Topul SUV-urilor cu rechemări periculoase. Modele cu probleme de siguranță
Topul SUV-urilor cu rechemări periculoase. Modele cu probleme de siguranță
Marii absenți de la nunta Ginei Pistol și a lui Smiley. De ce nu au venit la eveniment mulți dintre colegii de la Chefi la cuțite
Marii absenți de la nunta Ginei Pistol și a lui Smiley. De ce nu au venit la eveniment mulți dintre…