Eliberarea lui Gigi Becali se amână. Procurorii DNA au contestat decizia instanţei privind eliberarea condiţionată. Tribunalul Medgidia admisese cererea

6 mar 2015 22979 afişări Fotbal Intern
Eliberarea lui Gigi Becali se amână. Procurorii DNA au contestat decizia instanţei privind eliberarea condiţionată. Tribunalul Medgidia admisese cererea

UPDATE 20:08: Procurorii DNA au contestat, vineri, decizia Judecătoriei Medgidia care admisese eliberarea condiţionată a lui Gigi Becali, contestaţia urmând să fie soluţionată de Tribunalul Constanţa, la un termen care va fi stabilit la începutul săptămânii viitoare.

Avocatul lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, a declarat că procurorii au contestat la Judecătoria Medgidia decizia privind punerea în libertate a omului de afaceri, urmând ca această contestaţie să fie soluţionată de instanţa superioară, respectiv Tribunalul Constanţa.

Termenul pentru judecarea contestaţiei urmează să fie stabilit la începutul săptămânii viitoare.

Magistraţii Judecătoriei Medgidia au admis, vineri, cererea lui Gigi Becali de eliberare condiţionată din Penitenciarul Poarta Albă, unde execută trei ani şi şase luni de închisoare în dosarul "Valiza", sentinţa nefiind însă definitivă.

Gigi Becali va rămâne în închisoarea de la Poarta Albă, unde ispăşeşte pedeapsa în regim deschis, până la soluţionarea contestaţiei şi rămânerea definitivă a hotărârii instanţei.

Sursa: MEDIAFAX


UPDATE:  Gigi Becali ar putea deveni, de săptămâna viitoare, un om liber, după ce magistraţii Judecătoriei Medgidia au admis, vineri, cererea acestuia de eliberare condiţionată din Penitenciarul Poarta Albă, unde execută trei ani şi şase luni de închisoare în dosarul "Valiza", sentinţa nefiind definitivă.

Decizia de vineri a Judecătoriei Medgidia nu este definitivă, procurorii având dreptul să conteste la instanţa superioară în termen de trei zile de la comunicare.

În cazul în care decizia de vineri a Judecătoriei Medgidia va fi contestată, Gigi Becali va râmâne în închisoarea de la Poarta Albă, unde ispăşeşte pedeapsa în regim deschis, până la soluţionarea acesteia şi rămânerea definitivă a hotărârii instanţei.

"Nu sunt motive pentru a contesta această decizie. Becali a afirmat că după ce va fi eliberat, urmează să-şi facă o operaţie la coloană"

Bogdan VLAD, avocatul lui Becali, declaraţie pentru România TV

Ce s-a întâmplat în sala de judecată?

Gigi Becali s-a prezentat în faţa instanţei Judecătoriei Medgidia care a luat în discuţie cererea de eliberare condiţionată, după ce a executat aproximativ doi ani din pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare primită în dosarele în care a fost judecat. Solicitarea a ajuns la instanţă după ce o comisie de la Penitenciarul Poarta Albă, unde Becali este încarcerat, a stabilit că sunt îndeplinite condiţiile pentru eliberarea lui condiţionată.

Avocatul Bogdan Vlad i-a spus judecătorului că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru eliberarea condiţionată a lui Gigi Becali, în primul rând pentru că a executat fracţia de pedeapsă, respectiv două treimi, conform Codului penal vechi şi mai bine de jumătate din pedeapsă, potrivit noului cod.

Bogdan Vlad a mai arătat că Becali are 185 de zile câştig, caracterizări foarte bune, a muncit şi a scris două cărţi, una pe teme religioase şi cealaltă pe teme sportive, a fost recompensat de 11 ori în timpul detenţiei şi a participat la toate activităţile din penitenciar. Avocatul a precizat că Gigi Becali a achitat integral prejudiciul constatat în dosarele în care a fost condamnat, precum şi dobânzile aferente.

În final, avocatul a solicitat instanţei admiterea cererii de eliberare condiţionată a lui Gigi Becali.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să respingă cererea, pe motiv că nu este suficientă perioada executată de Becali în penitenciar şi că aceasta nu a dus la îndreptarea finanţatorului FC Steaua. Procurorul a precizat că Gigi Becali a fost sancţionat de mai multe disciplinar pe parcursul detenţiei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu ar trebui eliberat condiţionat.

În replică la cele spuse de procuror, avocatul Bogdan Vlad a arătat instanţei că sancţiunile la care s-a referit acuzarea au fost anulate.

Gigi Becali a arătat, în declaraţia dată în faţa instanţei, că, din închisoare, a făcut foarte multe acte de caritate şi că îndeplineşte condiţiile pentru a fi pus în libertate.

Instanţa de la Judecătoria Medgidia a rămas în pronunţare, după o şedinţă care a durat câteva zeci de minute, urmând să stabilească dacă admite solicitarea şi dispune eliberarea condiţionată a lui Gigi Becali sau dacă acesta va rămâne în penitenciar pentru a executa restul pedepsei.

Chiar dacă decizia instanţei îi va fi favorabilă, Gigi Becali nu va putea ieşi imediat din închisoare.

Avocatul Bogdan Vlad a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că dacă magistraţii decid că Becali poate fi pus în libertate şi nu se formulează contestaţii din partea procurorilor, hotărârea rămâne definitivă şi acesta va fi pus în libertate după expirarea termenului prevăzut de lege, de trei zile.


Din închisoare, direct la Steaua

Steaua FCSB pare că se află în regres după o toamnă în care a arătat o cu totul altă faţă, iar finanţatorul George Becali e roşu ca un taur furios după ultimele evoluţii ale lui Chipciu şi colegii săi.

  • Steaua se află pe primul loc în Liga 1, cu 44 de puncte, la "cinci lungimi" distanţă de Petrolul (39 puncte) şi "opt lungimi" de Târgu Mureş (36 puncte)
  • La Medgidia se analizează azi posibila eliberare a lui Gigi Becali, iar instanţa a rămas în pronunţare. Becali spune că întruneşte toate condiţiile să fie eliberat, după 2 ani. El are de executat o pedeapsă de 3 ani şi şase luni

Chiar dacă joi seara, pe "Ilie Oană" (1-1 cu Petrolul în turul din semifinalele Cupei), elevii lui Constantin Gâlcă au avut perioade în care nivelul jocului lor a crescut substanţial, evoluţiile per ansamblu din 2015, inclusiv din meciurile din cantonament, l-au determinat pe Becali să se gândească serios la variante pentru înlocuirea fostului mijlocaş de la FC Argeş, Steaua şi Espanol Barcelona.

Potrivit unor surse, capul Stelei se teme chiar că gruparea sa ar putea rata campionatul într-un sezon în care toate rivalele au avut evoluţii oscilante. Cel mai tare se pare că l-ar îngrijora venirea lui Mircea Rednic pe banca Petrolului, antrenor cu o experienţă vastă şi pe care îl apreciază de pe vremea în care antrena formaţia Rapid. Mai mult, discursul acid al lui Gâlcă de după partida cu Rapid (0-1, etapa a 18-a) l-ar fi lăsat mască pe omul care avea pretenţia ca niciun tehnician să nu prindă glas. Astfel, împreună cu omul său de încredere, Teia Sponte, şi cu omul orchestră, Valeriu Argăseală, el are în minte trei variante de tehnicieni: veşnicul Laurenţiu Reghecampf, gata să preia Steaua după eşecul total din Orient, dar cu condiţia să vină din vară, în timp ce Becali l-ar vrea în cazul unui eşec cu CFR, italianul Walter Zenga şi Mihai Stoichiţă, ambii cu experienţe în Ghencea. Steaua va juca duminică, live pe Digisport şi LookTV, cu CFR Cluj, ultima clasată după depunctare, într-un meci din etapa a 20-a a Ligii 1.

Dialog din Medgidia: "Eşti în stare să te întorci în societate?"

Latifiundiarul s-ar putea implica direct în complicatul mecanism de la FCSB dacă el va primi o decizie favorabilă azi la Tribunalul din Medgidia. El a cerut să fie eliberat, după 2 ani şi jumătate, iar la această oră oamenii în robe analizează. "Gigi Becali şi-a permis să facă glume, judecătorul l-a întrebat "Eşti în stare să te întorci în societate?", iar Becali a răspuns: "Nu mai vreau să fac parte din viaţa publică. Vreau să mă retrag în viaţa bisericească. Dacă Steaua îmi va aduce profit, o voi păstra. Dacă nu, o voi da!", a povestit la sport.ro, Ilknur Pintilie, reporterul ProTV aflat la Medgidia.

  • Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

Becali a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul schimbului de terenuri  cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul Valiza şi în cel al sechestrării persoanelor care i-au furat maşina. Becali este încarcerat la Poarta Albă. În inchisoare, el a terminat de scris două cărţi, iar luna trecută a anunţat că se apucă de a treia. Pentru fiecare volum scris, a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei.

În urmă cu şapte luni, comisia de specialitate a penitenciarului Poarta Albă i-a acordat lui Gigi Becali o permisie de cinci zile. Potrivit Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, persoanelor condamnate care au o bună conduită şi au dovedit stăruinţă în muncă sau în cadrul activităţilor educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale pot primi recompense, printre care şi permisiunea de ieşire din penitenciar pentru cinci zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an.

În închisoare, Gigi Becali a terminat de scris două cărţi, "Muntele Athos, patria Ortodoxiei” şi "Becali şi Steaua”, iar în februarie 2015 a anunţat că se apucă de o a treia carte, "Becali, Parlamentul Europei şi Parlamentul României”. Pentru fiecare dintre cărţile scrise, el a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.