El este viitorul portar al echipei naţionale! Are doar nouă ani, dar visează deja la o carieră de succes. Promisiunea: „Voi ajunge mai mare decât Buffon şi voi apăra poarta României”

23 ian 2018 2365 afişări Fotbal Intern
El este viitorul portar al echipei naţionale! Are doar nouă ani, dar visează deja la o carieră de succes. Promisiunea: „Voi ajunge mai mare decât Buffon şi voi apăra poarta României” 23 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16942354/3/img-20180119-wa0002.jpg

La doar 9 ani, vârstă pe care o va împlini în luna martie, băcăuanul Tudor Andrei Coşa este unul dintre cei mai buni portari din ţară la categoria sa. Fiul fostului goal-keeper Gabriel Coşa joacă la grupele 2008 şi 2009 ale Academiei FC Bacău „Cristian Ciocoiu” şi este pregătit de antrenorul Radu Ciobanu, fostul fundaş central al lui FCM Bacău şi Poli Iaşi. De la vârsta de 5 ani şi jumătate şi până acum, Tudor a participat la peste 20 de turnee pentru copii şi a strâns foarte multe medalii, dar şi trofee individuale pentru „cel mai bun portar”. „Microbul” i-a fost insuflat de către tatăl său Gabriel Coşa, fostul goal-keeper al Bacăului. Acesta este convins că fiul său îi va depăşi performanţele şi va avea o carieră strălucită.

„Din punct de vedere sportiv mă moşteneşte şi cred că sunt şanse mari să ajungă mai sus decât mine. La 9 ani, are 1,50 m înălţime şi 38 de kilograme, un fizic foarte bun. Joacă la grupa 2009, dar şi la cei mai mari. De multe ori adversarii vor să se convingă cu actul în mână că nu e mai mare decât ai. Contextul este bun pentru Tudor, are perspective frumoase. Eu m-am apucat târziu de fotbal, pe la 13-14 ani, iar el la 5 ani şi jumătate. Dacă va fi sănătos şi va munci mult, va fi mult peste mine. Eu am prins şi lotul naţional de juniori, chiar dacă m-am apucat târziu. El poate realiza mult mai mult”, spune Gabriel Coşa.

Dus la fotbal la îndemnul lui Ghiţă Poenaru

Coşa senior explică cum a ajuns fiul său la fotbal, pe când avea doar cinci ani şi jumătate. „Sincer să fiu, nu am vrut să-l dau la fotbal. Voiam să-l dau la un sport, pentru a face mişcare. Într-o toamnă, pe când Tudor avea 5 ani şi jumătate, m-am întâlnit cu nea’ Ghiţă Poenaru. Am discutat cu el şi când a aflat că am băiat mi-a spus să-l aduc la fotbal. „E cam devreme, e prea mic”, i-am spus eu, dar dânsul mi-a răspuns: „Adu băiatul să facă mişcare, scoate-l de la tabletă”. L-am dus şi i-a plăcut”, povesteşte Gabriel Coşa.

Tatăl a vrut fundaş, Radu Ciobanu l-a băgat portar

La nici şase ani împliniţi, după doar patru luni de fotbal sub comanda lui Radu Ciobanu, Tudor Coşa a participat la primul turneu ca portar şi a fost desemnat cel mai bun. De atunci n-a mai ieşit din poartă. „Iniţial nu l-am dus ca portar, am vrut fundaş stânga, pentru că e stângaci. Radu Ciobanu îi băga pe rând în poartă, pentru că nu avea portar. L-am dus în noiembrie, iar în februarie au participat la un turneu la Braşov. Mi-a zis Radu că-l bagă în poartă, şi atunci m-am supărat, i-am spus că îl iau de la grupa lui şi îl duc în altă parte dacă îl bagă portar. Până la urmă am acceptat. A intrat atunci în poartă la Braşov, a apărat foarte bine şi acolo a rămas. Nu a mai ieşit din poartă”, continuă Coşa senior.

Îi place şi golul

Tudor se descurcă de minune nu doar în poartă, ci şi în atac. Îi place golul la fel de mult, are un stâng bun. Tatăl său povesteşte cum Tudor şi-a salvat echipa de la o înfrângere într-un meci, marcând două goluri din postura de portar.

„La un turneu, echipa lui Tudor juca un meci cu Didi Junior Iaşi. Ieşenii aveau 2-0, dar Tudor a egalat cu două goluri marcate din lovituri libere. Radu Ciobanu l-a pus să bată, pentru că are forţă în şut. A egalat la doi, s-a ajuns la loviturile de departajare, iar acolo a marcat din nou, a apărat bine şi a contribuit decisiv la victoria echipei lui”.

Şi-a schiţat traseul în carieră: De la FC Bacău la Steaua, apoi la Fener, Liverpool şi Barcelona

Gabriel Coşa a povestit un episod recent care i-a demonstrat că fiul său chiar îşi doreşte să facă performanţă. „Un bun prieten de-al meu turc, Jean Aksoy, de la minifotal, era la Istanbul, la un derby Fenerbahce – Galatasaray. El este fan înrăit Fener, noi la fel. L-am sunat de acasă, el fiind pe stadion, iar Tudor al meu striga la telefon „Hai Fener, Hai Fener!”. Prietenului meu i-a plăcut cât de înflăcărat era Tudor şi i-a promis că îi va aduce de la Istanbul un compleu de portar pentru copii, personalizat, de la clubul Fenerbahce. A primit cadoul de la Jean şi a fost foarte încântat de acel cadou. Atunci, mi-a spus ceva ce m-a pus pe gânduri şi mi-a demonstrat că la vârsta lui chiar şi-a făcut un traseu în carieră. Fără să sară vreo etapă. Mi-a spus că după FC Bacău ar vrea să joace la Steaua, apoi la Fenerbahce, Liverpool şi Barcelona. Să dea Dumnezeu să aibă gura aurită. M-a impresionat că nu a aruncat nişte echipe, ci le-a pus cumva în ordinea valorică. Orice jucător şi-ar dori să aibă un astfel de parcurs”, spune Gabi Coşa, tatăl micuţului portar.

Se va implica în pregătirea lui după vârsta de 10 ani

Tatăl său nu se implică deocamdată în pregătire, dar o va face după ce Tudor va împlini 10 ani. „Până acum nu m-am implcat în pregătirea lui. O voi face după 10 ani. Eu l-am adus la fotbal pentru a face mişcare. Dacă îi va plăcea în continuare şi va dori să fie portar, mă voi imlica personal în pregătirea lui, dar după vârsta de 10 ani. Deocamdată este bine, chiar foarte bine. Îmi place că prinde repede, fură meserie, cum se spune. Îl iau de multe ori cu mine la meciurile de minifotbal şi fură meserie. Într-o zi mă uitam la el de pe margine şi l-am văzut cum încerca să se corecteze singur la unele faze. Simula de unul singur respingerile de balon, plonjoane. E foarte bine că încearcă să se corecteze singur. M-a impresionat acest lucru. Meseria nu se învaţă, ci se fură. Iar el face asta de mic”, spune Gabriel Coşa.

Buffon, idolul lui. Tatăl îl compară cu Neuer
 
Italianul Gianluigi Buffon este idolul lui Tudor Coşa, în timp ce tatăl său îl compară cu neamţul Manuel Neuer, enumerând mai multe calităţi ale micuţului portar.

„Tudor are joc de picior bun, nu o degajează la întâmplare. Joacă mingea cu fundaşii, aşa l-a învăţat şi Radu Ciobanu. Are forţă în braţ, repune echipa bine pe contraatac. Are reflexe bune. Dacă ar fi să-l asemăn cu un portar din zilele noastre, l-aş asemăna cu Manuel Neuer. Are calităţile lui. Lui îi place mult Buffon. E idolul lui şi de multe ori îmi spune că va ajunge mai mare decât portarul italian”, spune tatăl lui Tudor.

Mingi din şosete şi hârtie

Ca orice copil care iubeşte fotbalul, Tudor Coşa nu stă departe de sportul iubit nici acasă. „Îşi face mingi din şosete, din hârtie, din orice. A mai spart câte ceva prin casă, e normal. Bate mingea de perete şi apoi o prinde, mă mai pune să i-o arunc eu şi el plonjează pe covor. Avem antrenamente şi acasă”, se amuză tatăl lui Tudor, care este elev în clasa a II-a A la Şcoala „Alexandru cel Bun” din Bacău.

Tatăl Gabriel Coşa, fost internaţional de juniori, campion european la minifotbal

Gabriel Coşa, tatăl lui Tudor, a început fotbalul la FC Bacău, a terminat junioratul la Tractorul Braşov, iar în carieră a mai evoluat la Petrolul Moineşti, FC Braşov, Aerostar Bacău, FC Botoşani şi Pambac Bacău. La 16 ani a fost component al lotului naţional de juniori, avându-i colegi pe Mirel Rădoi, Răzvan Raţ, Paul Codrea sau Marius Niculae. „A fost o perioadă frumoasă, cu jucători foarte buni, cu turnee prin străinătate. Chiar m-am întâlnit recent cu Adrian Boiangu, pe care l-am avut antrenor la lot şi am depănat amintiri”, spune Gabriel Coşa.Tatăl lui Tudor şi-a încheiat cariera la 28 de ani, dar a continuat activitatea sportivă la minifotbal, unde a avut parte de mari satisfacţii. Coşa senior apără poarta echipei băcăuane Golden Boys, cu care a câştigat titlul pe plan local în ultimii şapte ani şi a devenit vicecampion naţional în 2013, de alte trei ori clasându-se pe locul 5 la turneul final al Campionatului Naţional. În 2013, Coşa a devenit campion european cu echipa naţională de minifotbal a României, iar anul trecut a participat în Champions League cu echipa băcăuană. „Minifotbalul mi-a adus mari satisfacţii pe linie sportivă. În 2013 am devenit campion european în Creta, iar pe plan intern am jucat finala Campionatului Naţional. Am foarte multe amintiri frumoase în cei şapte ani de când apăr la minifotbal”, mărturiseşte Gabriel Coşa.

Interviu cu micuţul Tudor Coşa

Tudor, unde îţi place mai mult, în poartă sau în atac?
Cel mai mult îmi place să stau în poartă. Am reflexe bune, am câştigat multe trofee de cel mai bun portar la turnee. Îmi place să dau şi gol, dar mai mult în poartă. Vreau să-l depăşesc pe tatăl meu.

Care sunt idolii tăi?
Gianluigi Buffon, Manuel Neuer şi Keylor Navas îmi plac foarte mult. Buffon îmi place cel mai mult, este modelul meu, vreau să ajung mai mare decât el.

Şi portarul român preferat?
Niţă, de la Steaua.

Tatăl tău şi mulţi antrenori de la grupe de copii spun că vei ajunge portarul echipei naţionale.
Îmi doresc să fiu un portar mare. Vreau să joc la echipe puternice şi la echipa naţională. Îl voi depăşi pe tata şi voi juca la echipa naţională.

Radu Ciobanu: „E un copil bun, are calităţi, dar e prea devreme să vorbesc despre viitor la această vârstă”

Antrenorul lui Tudor, fostul mare fundaş băcăuan Radu Ciobanu, a declarat că Academia FC Bacău „Cristian Ciocoiu” îşi propune să scoată viitori fotbalişti de valoare, punând mai puţin accentul pe rezultatele imediate. Chiar şi aşa, Academia la care lucrează s-a calificat la turneul semifinal cu grupa 2006, o premieră pentru fotbalul băcăuan în ultimii 20 de ani. În ceea ce-l priveşte pe elevul său Tudor Coşa, Radu Ciobanu este convins că are calităţi pentru a ajunge un mare portar, dar consideră că este prematur să dea verdicte despre viitor.

„Tudor este apreciat cam peste tot pe unde joacă, primeşte laude la fiecare turneu la care participăm. În acelaşi timp este şi contestat, mulţi antrenori cred că este adus de la o grupă mai mare, pentru faptul că este mai bine dezvoltat. Este un copil foarte bun, dar din punctul meu de vedere este prea devreme să vorbim despre parcursul lui ulterior. Cel puţin aşa văd eu lucrurile. Asta putem spune despre un copil la 14-15 ani. Nu putem şti acum care va fi cursul lui, dacă va continua, dacă va evolua. Nu vorbesc neapărat despre Tudor, este valabil pentru toţi copiii. Având tatăl fost fotbalist, Tudor este crescut într-un mediu sportiv. Este foarte important să fie capacitat, să-şi dorească să joace fotbal, să mănânce ce trebuie încă de la această vârstă”, a declarat Radu Ciobanu.

Obiectivul Academiei FC Bacău „Cristian Ciocoiu”: „Să creştem fotbalişti”

„Noi lucrăm total diferit faţă de mulţi alţii. Noi vrem să creştem copii, nu jucăm pentru medalii şi trofee obţinute acum. Vrem să dăm fotbalişti la Liga I şi poate mai sus. Abia atunci ne atingem scopul, când un fotbalist ajuns sus spune că a crescut la Academia FC Bacău „Cristian Ciocoiu”. Altfel, lucrăm în zadar. Vrem să ducem copiii spre performanţă, nu facem fotbal pentru a strânge taxe. După trei ani de muncă, am ajuns la turneul semifinal cu grupa 2006, o performanţă pe care fotbalul băcăuan nu a mai cunoscut-o în ultimii 20 de ani”, a punctat fostul mare stoper Radu Ciobanu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.