El e viitorul patron din Giuleşti! Nicolae Cristescu: "Am fost primul sponsor din istoria Rapidului"

14 iun 2013 10295 afişări Fotbal Intern
El e viitorul patron din Giuleşti! Nicolae Cristescu: "Am fost primul sponsor din istoria Rapidului"

ProSport l-a vizitat la Hanul Vlăsiei pe Nicolae Cristescu, viitorul patron al Rapidului. Acesta a explicat motivele care l-au determinat să preia clubul şi şi-a expus planurile pentru viitor. De asemenea, omul de afaceri a povestit cum l-a cunoscut pe George Copos şi de unde dragostea pentru culorile vişinii. Toată discuţia a pornit de la întrebarea pe care toţi rapidiştii şi-o pun de câteva zile. Cine este Nicolae Cristescu?

„Sunt rapidist de mic copil. În primul rând, m-am născut lângă Podul Grant şi am trăit toată viaţa acolo. Tata mă lua de la trei ani şi mă ducea pe stadion. Aşa am luat contact prima dată cu Rapid”. Riveran al Giuleştiului, Cristescu povesteşte cum s-a apropiat de vedetele generaţiei de înainte de Revoluţie: „Pot să spun că sunt primul sponsor al Rapidului.  Pe vremea lui Ceauşescu eram director la cel mai mare complex din România, complexul Floreasca, unde aveam casă de comenzi. Atunci se procurau foarte greu produsele alimentare, practic nu se găsea nimic, iar totul se dădea pe cartelă. Astfel, având această posibilitate o dată pe săptămână, încărcam o maşină cu carne, mezeluri, absolut tot ce trebuia şi le duceam în Giuleşti. Acest lucru a contat foarte mult pentru jucătorii din acea perioadă”.  

Cu Nae Manea la discotecă

Iar povestirile lui Cristescu despre vechiul Rapid nu se opresc aici:  „Cu Manea am copilărit. De pe la 16 ani, am mers cu el peste tot, la toate meciurile, eram împreună prin discoteci, la mare. La un moment dat am fost toată noaptea într-o discotecă până la şase dimineaţa. De acolo, am plecat direct la meci, la o partidă cu Steaua, iar Manea a dat două goluri. După joc, în cabină, am sărbătorit, iar antrenorul l-a lăudat pe Manea: «Vedeţi ce înseamnă ca un jucător să ducă viaţă sportivă, luaţi exemplu de la Nae». Pe noi ne-a bufnit râsul, Nae nu dormise nicio secundă”

„Nu vom accepta să stăm mai mult de un an în «B»”

Uşor, discuţia merge spre viitor. Prezentul doare în Giuleşti, însă fanii par că şi-au legat speranţele de promisiunile lui Cristescu. Iar acestea curg în continuare: „Este un proiect serios pe care îl am împreună cu partenerul meu, Adrian Zamfir, care este un om deosebit, este la fel ca mine, un mare rapidist.   Echipa asta este un brand al fotbalului românesc, iar locul ei este în prima ligă. Nu vom accepta să stăm în «B» mai mult de un sezon. Pentru sezonul care vine avem un buget de 1,4 milioane de euro. Este suficient pentru a ţine echipa în liga a doua. Am hotărât să oferim salarii de maximum 3.500 de euro lunar pentru primul an”.  

„Pancu va juca atât cât îl duc balamalele”

De la bani, Cristescu trece la oameni. Pentru proiectul său, viitorul şef din Giuleşti a ales oameni de-ai locului: „Nae Manea şi Grigore Sichitiu vor face parte din staff, Daniel Pancu va juca cât îl  duc balamalele, iar când se va retrage va face parte din conducere. Marian Rada va fi în continuare antrenor la Rapid”. Nu termină subiectul fără să mai facă o promisiune. Lor, cei care se întreabă în continuare cine este Nicolae Cristescu? „Vrem să avem suporterii alături de noi! Degeaba cumperi o echipă fară fani, fără ataşamentul lor nu putem să realizăm nimic. Vom ţine cont de dorinţele lor, niciodată nu voi transfera un jucător care în trecut a sfidat Rapidul”.

„Nu masoneria preia clubul. Îl preiau eu cu Zamfir”

Rapid echipă muncitorească! Aşa le place rapidiştilor să spună. În 2013, formaţia a fost preluată de un mason. Pentru Giuleşti pare un paradox. Cristescu cere însă să  nu se asocieze masoneria cu Rapidul: „Am rugămintea să să opriţi această asociere. Nu masoneria preia clubul, ci Nicolae Cristescu şi Adrian Zamfir. Dacă ne uităm în istoria României, cele mai importante evenimente au realizare masonică.  Marele Maestru al Marii Loje Naţionale din România este un reputat medic pediatru, Radu Bălănescu”.

Nu e la prima afacere cu George Copos

Cristescu, până la proba contrarie, proba scrisă în care trebuie să semneze actele cu George Copos, pare că a fost singurul care a reuşit să nu fie driblat din corp de şeful de la ANA. Experienţa pare a fi elementul care pe Cristescu nu l-a transformat în noul Taher, acesta nefiind la prima negociere cu fostul Berlusconi din Giuleşti: „L-am cunoscut pe George Copos în 1990 sau în 1991, atunci când făcea afaceri cu televizoarele alea coreene (n.r. Samsung). Deţineam complexul Floreasca, iar el era disperat să caute un spaţiu pentru un service. Atunci l-a trimis la mine pe Dinu Gheorghe pe care îl cunosc de peste 30 de ani, care mi-a spus că mă roagă Copos să-l ajut cu un spaţiu. M-am întâlnit eu cu George şi i-am făcut un preţ bun, 175.000 de dolari. Ce credeţi ? A încercat să mă facă să mai scad din preţ şi până la urmă l-a cumpărat Vasile Turcu cu 300.000 de dolari”.


În permanenţă am fost alături de Rapid, în trecut am făcut multe petreceri împreună aici la Hanul Vlăsiei. I-am invitat chiar  să viziteze Palatul Parlamen­tului  

Nicolae Cristescu, om de afaceri

Avem garanţia că după ce se vor semna actele, alături de noi vor veni mai mulţi oameni de afaceri potenţi

Nicolae Cristescu, om de afaceri

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.