Doar 7% dintre fotbaliști trăiesc din banii câștigați din sport. Ce soluții au ceilalți după retragere

  • Publicat:
  • Actualizat:
Doar 7% dintre fotbaliști trăiesc din banii câștigați din sport. Ce soluții au ceilalți după retragere

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar

  • În 2005, Călin Târnăvean avea 22 de ani și era sub contract cu Gloria Bistrița, în Liga I. Atacantul a suferit o accidentare gravă, ruptură de ligament și de menisc, și a fost nevoit să stea șase luni departe de teren.
  • La 28 de ani, Târnăvean și-a încheiat prematur cariera din cauza numeroaselor probleme medicale. În paralel cu sportul de performanță, vârful și-a continuat studiile și a terminat, cu mari eforturi, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Acest ultim lucru s-a dovedit a fi salvator pentru viața de după fotbal a bărbatului care pe 3 ianuarie a împlinit 30 de ani. În prezent, acesta conduce staff-ul medical al lui Gaz Metan Mediaș, echipă din Liga I.
  • Cazul său, prezentat săptămâna trecută pe larg de ProSport, evidențiază una dintre marile probleme ale fotbalului românesc: lipsa soluțiilor pentru reconversia profesională a jucătorilor.

„Doar 7% dintre jucători pot trăi doar din fotbal”

În medie, cariera unui fotbalist este de opt ani. În acest timp, un jucător de la o echipă de mijlocul clasamentului din Liga I – cu un salariu aproximativ de 50.000 de euro pe an – înregistrează venituri de 400.000 de euro. Alți 100.000 de euro ar putea fi adunați de fotbalist din diferite bonusuri de performanță. Calculul a fost făcut pentru ProSport chiar de către un jucător din primul eșalon, iar suma, chiar dacă poate părea inaccesibilă omului de rând, se dovedește insuficientă pentru a-i asigura acestuia confortul financiar pentru întreaga viață.
Confirmarea acestei idei vine și de la președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori (AFAN), Emilian Hulubei: „Doar 7% dintre cei care joacă într-un campionat ajung să se întrețină după retragere din banii câștigați din fotbal”.
În Liga a II-a, siguranța financiară este o necunoscută pentru fotbaliști. Cu un salariu mediu de 800 de euro pe lună, un jucător reușește să aibă în opt ani de carieră venituri de aproximativ 77.000 de euro. Bonusurile îl pot aduce pe jucătorul din eșalonul secund la 100.000 de euro câștigați în întreaga carieră, sumă insuficientă pentru a-i permite să gestioneze liniștit perioada de după retragere.
Fără studii și cu perspective reduse pentru un nou job – în fotbal sau în alt domeniu – au probleme majore de adaptare după ce renunță la sport.

Cum gândesc fotbaliștii: „O să fac bani mulți și văd ce-o fi apoi”


Le spun mereu jucătorilor că banii sunt puțini și să fie atenți cum au grijă de ei. După ce termină fotbalul, mulți dintre ei se deprimă din cauza situației financiare

Ovidiu Sabău, antrenor

În aproape trei decenii de carieră, Viorel Hizo a antrenat 11 echipe din România și sute de fotbaliști. Tehnicianul de 66 de ani, recent retras din activitate, vorbește despre mentalitatea jucătorului român: „Câți jucători din campionatul nostru sunt studenți sau au o facultate terminată? Cred că foarte puțini. Jucătorul român este foarte ușor luat de val, obișnuit cu un anumit stil de viață, neglijează studiile sau chiar le întrerupe. Cunosc astfel de cazuri… Uitați-vă la unii care au câștigat foarte mulți bani în fotbal și, după ce s-au retras, situația lor financiară s-a deteriorat incredibil”.
Emilian Hulubei, actualul președinte AFAN și fost jucător în Liga I, identifică momentul în care fotbaliștii încep să fie preocupați de viitor: „În general, în jurul vârstei de 30 de ani încep să aibă această grijă. Eu am fost fotbalist și știu… nu te gândești decât atunci când ai cuțitul la os. Când ești tânăr și ești pe val îți zici «Lasă, mă, că eu o să fac bani din fotbal și văd ce-o să fac după…». Trebuie lucrat la mentalitatea lor încă din școli, pentru că, dacă îi educi așa cum trebuie, vor conștientiza mai devreme că nu merge doar cu fotbalul. Dar și la școală ți se spune «Lasă că tu te faci fotbalist și o să câștigi bani mulți» Nu ți se spune că nu ajung toți fotbaliști, că e greu să ajungi mare jucător și că câștigi bani foarte mulți”.

După fotbal, tot fotbal

Un sondaj realizat în 2010, la care au participat 5.050 de sportivi – dintre care 2.771 au fost fotbaliști din toate categoriile – ajută la identificarea priorităților sportivilor de performanță.
Raportul a scos la suprafață și interesul scăzut al sportivilor profesioniști pentru educație. În proporție de 43% aceștia își doresc să rămână în sport după retragere și doar 5% dintre ei acordă importanță studiilor. Paradoxal, sportivii susțin că vor să primească informații referitoare la posibilitățile de formare și reconversie profesională (60% dintre sportivi). Un plus la acest capitol este adus de categoria sportivilor cu minimum zece ani de experiență: 70% dintre ei vor să fie informați despre reconversia profesională. Sportivii par însă selectivi atunci când vine vorba despre metodele prin care să dobândească anumite cunoștințe profesionale. 77% dintre participanții la acest sondaj nu ar vrea să participe la cursuri online.

Soluții doar pentru viitor

În momentul de față, în România există un singur program de reconversie profesională destinat exclusiv sportivilor, dar și acesta este, deocamdată, în faza de testare. Programul de e-learning dezvoltat de AFAN, în colaborare cu Federația Română de Fotbal (FRF), propune cursuri pentru meserii precum: administrator de societăți sportive, consilier sportiv, antrenor sau organizator de evenimente sportive.
„În ultimii doi ani am făcut cursuri-pilot pentru testarea platformei și pentru testarea tutorilor. Deocamdată suntem la nivelul de acreditare a cursurilor de către Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor (CNFPA)”, detaliază Emilian Hulubei, președintele AFAN. Proiectul a fost finanțat din fonduri europene.
Oficialii AFAN susțin că, tot prin atragerea fondurilor europene, intenționează să implementeze în viitorul apropiat un alt program de reconversie profesională. Acesta a fost deja pus în practică de omologii din Bulgaria și are la bază un model conceput și implementat de belgieni în urmă cu un deceniu. „Bugetul pentru acest proiect este de aproximativ 200 de milioane de euro. Noi ne vom axa pe ceea ce înseamnă sport. Programul se bazează pe un sistem de vouchere”, spune președintele AFAN. Acesta explică, în detaliu, și modul de funcționare: „Vom face o licitație pentru a desemna furnizorii de servicii pentru diferite domenii din sport. Apoi, dacă un club va dori, de exemplu, să specializeze doi oameni: un fizioterapeut și un administrator de bază, va primi două vouchere pe care le dă mai departe persoanelor pe care vor să le specializeze. Avantajul este că beneficiarii acestor vouchere pot fi chiar fotbaliștii. Jucătorul merge apoi la furnizorul de servicii, face cursuri și devine specializat într-un domeniu. După aceea, clubul are obligația să îl angajeze minimum un an. În această perioadă, salariul proaspătului angajat este plătit din fonduri europene. E un proiect de formare prin care vrem să avem fotbaliști specializați în diferite domenii și să ordonăm piața”.


35.000 de șomeri, instruiți în 2013

Pe parcursul anului trecut, în programele de formare profesională organizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) au fost incluși circa 35.000 de șomeri. Cei mai mulți dintre cei care au încercat astfel să se califice pentru o nouă meserie au sub 35 de ani (55,92%).
Pentru a doua lună a lui 2014, ANOFM va organiza 152 de programe de formare profesională pentru 3.111 persoane. Cele mai solicitate meserii sunt: lucrător în comerț  (280 de persoane), bucătar (205), ospătar (202), instalator (177), inspector resurse umane (121), coafor (109), lucrător în construcții (96), formator (87), manichiurist (86).

Pe aceeași temă
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Imagini cu Anamaria Prodan goală-puşcă, scăpate pe internet. Impresara a găsit vinovatul: „Ştiu cine le-a dat” FOTO
Imagini cu Anamaria Prodan goală-puşcă, scăpate pe internet. Impresara a găsit vinovatul: „Ştiu cine le-a dat” FOTO
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în aceste zile
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în…
Barca, gata de orice pentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care renunță
Barca, gata de orice pentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care…
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Adevărul despre starea lui Vârciu! Veștile sunt crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Adevărul despre starea lui Vârciu! Veștile sunt crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Bătrânii vor da test de conducere în realitate virtuală pentru a-și păstra permisul
Bătrânii vor da test de conducere în realitate virtuală pentru a-și păstra permisul
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
Lovitura supremă pentru cei care au centrale termice de apartament! La asta chiar nu s-ar fi așteptat nimeni
Lovitura supremă pentru cei care au centrale termice de apartament! La asta chiar nu s-ar fi așteptat nimeni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Înțelegere pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Înțelegere pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Un hectar de teren costă mai mult în România faţă de Franţa sau Ungaria. Iată ce arată datele Eurostat
Un hectar de teren costă mai mult în România faţă de Franţa sau Ungaria. Iată ce arată datele Eurostat
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
CTP, revoltat: „Messi, Balon de Aur? Nu doar în politică se petrec măgării!“. Cum arată topul său
CTP, revoltat: „Messi, Balon de Aur? Nu doar în politică se petrec măgării!“. Cum arată topul său
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi: ”Ce e așa liniște?” / VIDEO
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi:…
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
<