Regele Alexandriei!** A prins naționala din Divizia B, dar Steaua și Dinamo erau vise interzise pentru el: el e Florea Voicilă

Autori: Antonio Robitu, Ioan Viorel Publicat: 26 Mar. 2012, 08:34 Actualizat: 26 Mar. 2012, 08:35 Diverse

I se spunea „Bombardierul”. Florea Voicilă, jucătorul român convocat la națională din Divizia B, dădea atât de tare în minge încât, spun cei care l-au l-au prins jucând, dacă aveai ghinionul să te găsești în calea șutului nu uitai toată viața acel moment. La sfârșitul anilor ’70 au fost câteva meciuri în care mingea a rupt pur și simplu plasa!

Florea Voicilă a fost, este și, foarte probabil, va rămâne pentru totdeauna regele neîncoronat al fotbalului teleormănean. Un jucător imens pentru un oraș prea mic, care a reușit performanța extrem de rară pentru un fotbalist de Divizia B să facă pasul din liga a doua direct la echipa națională! Pentru cei care se aflau însă în fenomen în anii 70, asta n-a constituit o surpriză atât timp cât el a fost ani la rând golgeterul absolut al tuturor celor trei serii de Divizia B. Pe vremea aceea, Alexandria chiar avea echipă de Divizia A, dar, cum spune și Voicilă – actual consilier local, președinte al Comisiei de Cultură, Sport, Religie și Turism în cadrul Primăriei Alexandria -, „pe atunci mai interveneau și alți factori, așa că trebuia să ascultăm ce ni se transmitea de sus, de la partid, anume că «anul ăsta trebuie să intre Scorniceștiul», apoi «anul ăsta trebuie să intre Târgoviște» și tot așa, până când ne-a trecut vremea”.

Partidul a fost mai tare ca Dinamo și Steaua
Cum totuși un fotbalist de echipă națională – chiar dacă la prima reprezentativă a prins doar patru meciuri – a jucat aproape o viață în Divizia B și n-a făcut pasul mai sus? „Pur și simplu nu m-au lăsat cei din conducerea județului să plec, indiferent câți bani s-au oferit pe mine. Și s-au oferit, credeți-mă! Gândiți-vă că a venit după mine jumătate din Divizia A. Corvinul, Bihorul lui Romică Pașcu, Târgoviște (conducătorul lor, Titi Ionescu, a venit de vreo trei ori cu sacoșele de bani la Alexandria!), nu mai zic de Steaua și Dinamo. Nelu Nunweiller a bătut de câteva ori drumul până la Alexandria după mine, dar degeaba! Ion Alecsandrescu, la fel, a vrut să mă ia la Steaua. Când ajungeau însă la conducerea județului, gata! Prim-secretar era Teodor Roman, dar în spatele tuturor era generalul Marin Dragnea, teleormănean și el, care era șeful CNEFS-ului pe vremea aia, adică șeful sportului românesc. Toți se temeau de el, iar dacă ăla spunea «nu-i dați drumul lui Voicilă», nu-mi dădeau drumul. Roman ăsta, altfel un om de treabă, îmi spunea: «Florică, crede-mă, dacă te las să pleci, îmi tai craca de sub picioare. Oamenii din oraș amenință că nu se mai duc la muncă dacă tu pleci de la echipă. De asta am eu nevoie? Dacă se întâmplă așa ceva, în secunda unu sunt destituit!»”, povestește fostul idol al suporterilor locali.

„Voicilă, vrem un gol / Că e criză de petrol”
„Adevărul este – continuă cel care momentan ocupă și funcția de președinte la FCM Alexandria, echipă aflată acum în Liga a III-a – că suporterii m-au iubit enorm. Dar și eu i-am respectat pe ei întotdeauna. Vorbeam cu ei, mergeam la o terasă, discutam despre meci, era un feeling extraordinar între mine și ei. După meciuri, plecam acasă cu un alai de câteva sute de oameni după mine! Eu intram în casă, dar ei mai stăteau vreo oră afară, sun balcon. Trebuia să ies de două-trei ori să le fac cu mâna. «Voicilă, vrem un gol / Că e criză de petrol!», parcă-i aud și acum, în vremea când benzina se dădea pe tichete. A doua zi dimineață, când ieșeam să mă duc la antrenament, iar erau câteva zeci să mă aștepte! Și ia-o pe jos cu ei, iar vorbeam despre meci, trebuia să le explici toate fazele cu amănuntul. Ei erau fericiți și dacă îți cărau geanta cu echipament sau măcar te atingeau, nu ca acum, la Rapid, de exemplu, când ajung să impună ei cine să joace și cine nu! Eram extraordinar de respectat, cred că și de aceea n-am pus foarte mult la suflet că nu m-au lăsat să plec. Și să vă mai spun ceva, să fii salutat de toată lumea pe stradă, așa cum sunt eu în orașul ăsta, face cât toți banii din lume!”.

Cu banii în cutia de scule a șoferului!
Totuși, la 33 de ani, cei de la Chimia Râmnicu Vâlcea au reușit să-i înduplece pe mai marii județului Teleorman să-i dea drumul lui Voicilă. „Au dat 100.000 de lei la club, alți 35.000 de lei ca să fiu ținut în servici la Alexandria și încă 75.000 de lei, adică o Dacie, mi-au dat mie. Toate astea pentru jumătate de an, un retur, atât a fost înțelegerea! Mi-aduc aminte că oficialii Chimiei au venit de la Vâlcea cu autobuzul echipei, că era iarnă și le era frică să nu rămână înzăpeziți, iar banii mi i-au adus în cutia de scule a șoferului, pe vremea aia nu riscai să fii prins cu sume din astea la tine! La Vâlcea, în returul ăla, am luat bani frumoși, dar în vară tot acasă m-am întors, eu sunt legat de Alexandria”.

„Rar am văzut un fotbalist cu asemenea forță”
Fost antrenor federal, Mircea Rădulescu admiră la Voicilă faptul că „în ciuda popularității sale a rămas un tip la fel de modest, nu i s-a urcat la cap. Puțini oameni au puterea asta. Când ieșea prin oraș se strângea lumea ca la urs după el! Ca fotbalist, păcat că n-a plecat de la Alexandria aia a lui. Ar fi jucat la orice echipă din prima ligă. Știu că toate echipele din București l-au vrut, dar nu l-a lăsat conducerea locală de partid să plece. Oricum un jucător cu o forță cum rar mi-a fost dat să văd. Lovea perfect și extrem de tare cu ambele picioare. Fizicul îl ajuta enorm, dar la el era ceva natural, nu lucrat la antrenamente”.

Își uda singur terenul în zori
Voicilă a dezvăluit un lucru incredibil, dar care arată cât de profesionist era ca fotbalist. „Cantonamentul era lângă stadion, gard în gard. Dacă ne culcam seara la 10, pe la 6 jumătate dimineață mă trezeam. Ei bine, în perioada călduroasă a anului, imediat cum mă trezeam mă duceam pe teren încălțat cu ghetele cu crampoane, luam furtunul și udam terenul în zonele unde acționam eu, până simțeam că e bine așa! Îl făceam un pic mai moale, pentru că eram jucător de forță, mă descurcam mult mai bine ca adversarul în condițiile astea”. Fotbalist de ambele picioare, cu care lovea perfect balonul, fostul fotbalist spune că „abilitatea asta mi-am dezvoltat-o în timp, pentru că după fiecare antrenament rămâneam și trăgeam cam 200 de șuturi la poartă cu ambele picioare”.

„Vedeam pendularea, apoi direct mingea în plasă!”
Unul dintre antrenorii cu care Florea Voicilă a lucrat câțiva ani a fost Petre Gavrilă. Actualul patron al Școlii „Eur-Africa” de la Bușteni spune că „n-am văzut în viața mea un fotbalist care să lovească mingea atât de curat și de tare cu ambele picioare. Era călit, crescut la țară, la antrenamente mă certam cu el să-și ia ghetele în picioare, că el juca desculț printre ăilalți! Cu mine, la Alexandria și, apoi, la Vâlcea, a dat vreo sută de goluri, dar vă jur că dintre astea au fost unele pe care nici nu le-am văzut, îl vedeam că pendulează și apoi cum mingea scutura plasa. Atât de tare dădea! Mare talent, genul acela care orice sport ar fi făcut ajungea sus”.

În toată cariera n-am întâlnit unul care să dea atît de tare ca Voicilă. Jucam cu Israelul la ei, în decembrie 1978. Ne conduceau cu 1-0. La o centrare, Voicilă a lovit din voleu, mingea s-a dus în bară, de acolo a venit în capul lui Stan, de la Buzău, care s-a ferit să nu-l lovească în față, și s-a dus în poartă. Așa am egalat!
Narcis Coman, portar, fost internațional

Pentru mine, cel mai mare fotbalist roman a fost Gicu Dobrin. Azi, lumea este încântată de Messi, dar pe cuvânt de onoare că nea Gicu era ca tehnică peste Messi. N-avea viteza lui de reacție, e adevărat, dar în ce privește tehnica era uluitor
Florea Voicilă

Școală de Maiștri special pentru el
Precum orice idol al unui întreg oraș, ca fotbalist Voicilă s-a bucurat și el de anumite avantaje din partea conducerii urbei și a județului.
„N-a fost însă nimic ieșit din comun. Când mi-am cumpărat Dacia am luat-o peste rând, știți cum era atunci, trebuia să te înscrii pe listă și așteptai câțiva ani. S-au dat însă niște telefoane și s-a rezolvat repede. Apoi, ce să spun?, eu până la Revoluția din 1989 n-am dat bani pe carne sau pește! Aveam abatorul în localitate, mergeam o dată pe săptămână și eram servit cu tot ce doream, iar pește luam de la crescătorie, eram așteptat cu pachetul făcut. Singurul avantaj cu adevărat important a fost că au făcut școală de maiștri în Alexandria special pentru mine! Pe vremea aia nu exista nici o instituție de învățământ superior în oraș, iar eu îmi doream o facultate. S-a ajuns la soluția asta de compromis, cu școala de maiștri, iar pe lângă mine au mai fost băgați patru băieți de la echipă”.

„Ori la meci, ori la fabrică!”
Fostul atacant are nostalgia stadionului plin la fiecare meci de pe teren propriu: „Veneau câte 10.000 de oameni, n-aveai loc să arunci un ac. De la ora 9.00 nu mai era loc în tribună! Veneau că le și plăcea, dar unii și forțați, ca să zic așa. Cum era la comuniști, oamenii mai erau chemați și sîmbăta sau duminica la muncă. Fabrica „Rulmentul” care finanța echipa, avea 7.000 de angajați, iar când erau chemați la muncă în zi de meci, conducerea fabricii le transmitea că ori cumpără bilet la meci, 7 lei, ori rămân la muncă până după-masă. Bineânțeles că toți alegeau meciul. Femeile se duceau acasă, dar bărbații veneau, în majoritate, la stadion!”.

Autori: Antonio Robitu, Ioan Viorel Publicat: 26 Mar. 2012, 08:34 Actualizat: 26 Mar. 2012, 08:35 Diverse
Pe aceeași temă
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
Cum au încercat trei români să păcălească un englez la cumpărarea unei maşini: „Din fericire, soţia mea se uita pe geam şi a văzut totul“
Cum au încercat trei români să păcălească un englez la cumpărarea unei maşini: „Din fericire, soţia mea se uita ...
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil pentru aprobarea operaţiunii | DOCUMENT
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil ...
„Vad ca el imi face preturile pentru jucatori, intrebati-l pe el!” Ce a spus Becali despre plecarea lui Tanase de la FCSB
„Vad ca el imi face preturile pentru jucatori, intrebati-l pe el!” Ce a spus Becali despre plecarea lui Tanase de la ...
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Germania trimite o undă de șoc în toată Europa. Decizie bombă de la Berlin. E oficial
Germania trimite o undă de șoc în toată Europa. Decizie bombă de la Berlin. E oficial
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Fără cuvinte! Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
Fără cuvinte! Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui să afle acest SECRET
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui ...
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Ofensivă fără precedent a Poliției Române. 11 mașini au fost deja confiscate. Cine urmează?
Ofensivă fără precedent a Poliției Române. 11 mașini au fost deja confiscate. Cine urmează?
Vreă să vezi cum se mișca, atunci când era vie, o rudă care a murit înainte de a te naște? Acum poți face asta!
Vreă să vezi cum se mișca, atunci când era vie, o rudă care a murit înainte de a te naște? Acum poți face asta!
Ungaria trece prin cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei COVID-19. Viktor Orban: „Am doar veşti proaste”
Ungaria trece prin cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei COVID-19. Viktor Orban: „Am doar veşti proaste”
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Motivul neaşteptat pentru care un grup civic strânge 400.000 de euro la Cluj. „E un hidoşag, o ruşine, o să-l dărâmăm”
Motivul neaşteptat pentru care un grup civic strânge 400.000 de euro la Cluj. „E un hidoşag, o ruşine, o să-l dărâmăm”
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, în 7 zile consecutive
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, ...
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
Exemplu de ȚEAPĂ CLASICĂ  pe OLX. Skoda Octavia de performanță la 2000 de euro ASCUNDE o mare problemă
Exemplu de ȚEAPĂ CLASICĂ pe OLX. Skoda Octavia de performanță la 2000 de euro ASCUNDE o mare problemă
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?