O echipă de români uimeşte Anglia. Vedetă e Cornea, fost la Astra şi FC Vaslui: "Câştigi mai mult în Liga a noua decât în Liga a doua de la noi"

3 sep 2014 18231 afişări Diverse
O echipă de români uimeşte Anglia. Vedetă e Cornea, fost la Astra şi FC Vaslui: "Câştigi mai mult în Liga a noua decât în Liga a doua de la noi"
  • FC România este o formaţia compusă exclusiv din jucători români, care evoluează în Liga a 9-a engleză.
  • Echipa românească din Londra a depăşit trei tururi în Cupa Angliei, în acest sezon.
  • Deşi e o echipă de amatori, mulţi dintre jucători au evoluat în primele două divizii din România.

O formaţie românească se luptă în fiecare săptămână cu echipele engleze, la ele acasă. La peste 2.400 de kilometri de Bucureşti, într-un cartier din Londra, FC România e echipa de suflet a românilor plecaţi la muncă în Anglia. S-a înfiinţat în 2006 şi joacă în liga a 9-a din Albion.

Chiar dacă nivelul la care evoluează este unul de amatori, la FC România aleg să joace tot mai mulţi fotbalişti care au trecut prin primele două ligi de la noi. Vedeta echipei e Cornel Cornea, un mijlocaş cu 38 de jocuri în Liga 1, pentru FC Vaslui, Astra şi Gloria Bistriţa. “Am ajuns aici după ce m-a chemat Florin Pelecaci, pe care îl ştiam de când jucam amândoi la Baia Mare. Când am auzit de Liga a 9-a am zis că ăia n-au nici apă caldă, dar nu e aşa. Avem un stadion de 3.000 de locuri, cu nocturnă, cu tribune acoperite, avem piscină, sală de forţă, vestiare moderne. Condiţiile sunt foarte bune”, povesteşte Cornel Cornea.

"Am jucat pe fals în Luxemburg"

Fotbalistul a avut şi o aventură europeană în Luxemburg. A jucat în liga a doua de acolo, dar n-a fost niciodată legitimat. “M-a dus un impresar. Nu mai ştiu cum se numea echipa. Mi-au promis 2400 de euro salariu. Era bine, dar a căzut transferul. Am jucat două meciuri şi am dat şi un gol din penalty. Când m-au băgat la joc i-am întrebat de legitimaţie, de carte verde. Au spuns că nu e problemă că se rezolvă. Mi-au făcut două poze şi am jucat pe fals, sub un alt nume”, povesteşte amuzat Cornea.

Jucătorii sunt angajaţi la o firmă de construcţii

Cum FC România nu poate plăti fotbaliştii, fiind un club amator, jucătorii echipei sunt angajaţi la o firmă de construcţii. Acolo lucrează şi Cornel Cornea. “Nu iau bani de la fotbal, dar toţi am venit pentru asta. Firma se numeşte Conarg. E sponsorul principal, iar patronul echpei e Ionuţ Vintilă. Dragoş Grigore, preşedintele nostru a fost voleibalist la Steaua. Noi suntem favorizaţi în firmă. Nu ne prea plac ceilalţi (râde). Muncim însă şi noi. Eu lucrez pe la bucătării. Mai pun silicon la gresie, mai fac una alta. Nu e muncă grea. La echipă joc şi sunt şi antrenor secund. Câştigăm destul de bine. Cel mai mic salariu este 1.200 de lire. Poţi trăi bine cu banii ăştia aici”, spune mijlocaşul de 33 de ani.

Cornea are şi alţi colegi care au jucat fotbal de performanţă în România. “În Liga I doar eu am jucat, dar mai e Bănică, fostul portar de la Craiova, Claudiu Vîlcu, care a fost pe la Dinamo II, Pelecaci. Suntem mai mulţi. Toţi au jucat însă fotbal în România. Nu e nimeni luat de pe stradă”, îşi prezintă echipa Cornea.

Nivel de Liga a II-a

Meciurile din liga a 9-a engleză sunt mereu încinse pentru români, spune Cornea. Când e meci e sărbătoare în comunitatea românească din Londra. “Nimeni nu ne iubeşte. Suntem o echipă de emigranţi, în Anglia. Se bagă material, ne mai fură şi arbitrii. Avem multe meciuri. Am jucat 5 partide în 2 săptămâni. La meciuri vine multă lume. Sunt mulţi români aici. Vin cu steaguri, fac galerie. E frumos. Nivelul e destul de bun. Cam Liga a III-a sau Liga a II-a la noi. Cu echipă noastră am promova lejer în Liga secundă din România”, spune fostul jucător de la FC Vaslui.

"1.000 de lire pe săptămână, în Liga a V-a"

Cornel Cornea le recomandă jucătorilor din România să aleagă cu încredere ligile inferioare din Anglia. “Dacă aş fi un jucător de 25 de ani şi aş juca în Liga a II-a aş veni 6 luni la FC România. Aici sunt 2-3 impresari la fiecare meci. Partidele se filmează. Dacă eşti bun te remarcă cineva. Dacă joci în Liga a IV-a sau a V-a câştigi 1000 de lire pe săptămână. Poţi face bani din fotbal în Anglia şi în ligile inferioare. Mai mulţi bani decât faci la noi în Liga a II-a sau chiar în Liga I”, încheie Cornea.

38 de partide şi 3 goluri a reuşit Cornea în Liga 1

7 meciuri a jucat mijlocaşul de 33 de ani pentru OFI Creta, în prima ligă din Grecia

1.200 de lire câştigă cel mai prost plătit jucător de la FC România

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.