Dinamo, în „Groapă”! Situație dramatică pentru „câini”: de 50 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva! „Joacă foarte prost, nu cred că prind play-off-ul!”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Cu Cosmin Contra (plecat, între timp, la națională) și Vasile Miriuță pe bancă, iar patronul Ionuț Negoiță în lojă, Dinamo a atins în toamna lui 2017 o contraperformanță veche de 50 de ani. „Roș-albii” au, la sfârșitul turului, mai multe înfrangeri decât victorii. Este doar a 3-a oară în istoria echipei când se întâmplă așa ceva, ultima oară un asemenea episod catastrofal având loc tocmai acum jumătate de secol, în sezonul 1967/1968.

Pentru că motivele prăbușirii de atunci au fost cu totul aletele decât cele din prezent, „câinii” au reușit, în returul sezonului 1967/1968, se redreseze rapid și să se claseze, la finalul campionatului, pe locul 3, după ce încheiaseră prima parte a sezonului pe locul 12! Acum, situația din clasament și circumstanțele competiției sunt ceva mai bune decât atunci, Dinamo păstrând șanse la o clasare mult mai bună, mai ales că, la finalul sezonului regulat, punctele se vor înjumătați. Problema cea mare rămâne chiar în interiorul grupării „roș-albe”, unde lipsa de valoare a jucătorilor se suprapune peste incompetența conducerii.

Dinamo se află azi în fața unei situații rar întâlnite în trecutul său. Finalul turului din campionatul 2017/2018 consemnează una dintre cele mai slabe performanțe din istorie. Distanța față de lider, în acest moment, este uriașă: 15 puncte.

Particularitatea momentului este că, începând din 2015-2016, campionatul s-a reorganizat ca structură, restrângându-se la numai 14 echipe, dar, în același timp, împărțindu-se în două competiții distincte: sezonul regulat și cel play-off/play-out, cu înjumătățirea punctajului. Pe hârtie, asta înseamnă că, teoretic, o echipă mediocră, dar care prinde locul 6, are șanse notabile la titlu dacă face un parcurs ireproșabil în faza play-off. Realitatea primelor două ediții în noul sistem competițional a demonstrat însă că astfel de „accidente” sunt puțin probabile. De fiecare dată, echipele care au câștigat campionatul regulat (Astra și Viitorul) și-au adjudecat și titlul.

În acest moment, Dinamo duce însă o luptă grea și cu șanse incerte de reușită pentru intrarea în play-off. Situația a stat și mai prost în 2014/2015, ultimul sezon cu 18 echipe, Dinamo fiind la nu mai puțin de 17 puncte de locul 1, însă atunci avea, totuși, mai multe victorii decât înfrângeri.


Sezonul 1967-1968 a fost ultimul în care Dinamo a mai terminat turul campionatului cu mai multe înfrângeri decât victorii. Situația de atunci era însă diferită, pentru că echipa se afla în schimb de generații după o serie de patru titluri câștigate și o victorie istorică, în Cupa Campionilor, cu Inter Milano (2-1 la București). Secvența de mai sus, din arhiva Revistei „Sport”, este surprinsă din timpul partidei Dinamo – U Cluj

Ceea ce semnalează că Dinamo traversează o criză fără precedent în istoria clubului este, dincolo de contraperformanța bilanțului victorii – înfrângeri, bilanțul ultimilor ani. Acesta este al șaselea an consecutiv când echipa termină turul campionatului de la locul 5 în jos. Niciodată nu s-a mai întâmplat, până acum, așa ceva. Cele mai lungi crize de rezultate au durat câte doi ani și s-au petrecut de două ori: la înființarea clubului (sezoanele 1948-1949 și 1950) și în ultimii ani cu Borcea și Badea la comandă: 2009-2010 și 2010-2011. 

ProSport a discutat cu doi jucători emblematici ai grupării „roș-albe”, în încercarea de a afla ce se întâmplă la Dinamo. Două extreme de superclasă ale istoriei dinamoviste, componentul echipei de aur de la sfârșitul aniilor ’90, Claudiu Vaișcovici, și „Săgeata Carpaților” din anii ’60, prima generație de top a fotbalului din Ștefan cel Mare, Ion Pârcălab, sunt de acord că haosul de la club, lupta pentru putere dintre Negoiță și Badea și absența posibilităților financiare stau la originea declinului din ultimii ani. „Se poate intâmpla o dată la 50 de ani și lucrul acesta. E o situație dezastruoasă. După părerea mea, dacă nu se iau măsuri, crede-mă că o să jucam în play-out”, anticipează, pesimist, Claudiu Vaișcovici.

Investițiile sunt singura soluție pentru a scoate Dinamo din criză, este de parere fostul internațional român: „Să investească! Să aducă jucători de valoare, că altfel, cu jucători de mâna a doua și a treia, nu poți avea rezultate. Asta e de făcut”.

Conflictul Negoiță – Badea, principala problemă

Ion Pârcălab nu vede o scăpare până nu se rezolvă problemele între Negoiță și Badea: „Se intâmplă lucruri bizare la Dinamo. Nu mai știm cine este acționar, cine nu este, sunt discuții cu terenul… Cu mai multe lucruri. E o situație neplacută, Dinamo este ca o echipă fără stăpân. Terenul e, practic, închiriat, nu au nicio bază. Domnul Negoiță a cumpărat echipa, are jucătorii, dar unde joacă cu ei? Am fost la meci când ei nu puteau intra în lojă. Nu decide Negoiță! Badea are terenul, așa am înțeles. Ei se antrenează la Săftica. Este o chestie foarte complicată, nu mi-o explic”.

„Săgeata Carpaților” a jucat la Dinamo chiar în 1967, ultimul an când Dinamo a mai „reușit” să termine turul cu mai multe înfrângeri decât victorii: „În ’67 era sfârșitul unui ciclu, se schimbau generațiile după ce câștigasem în ultimii ani 4 titluri la rând (n.r. – 1961-1962, 1962-1963, 1963-1964, 1964-1965. Eu, de altfel, am și plecat în Franța la sfârșitul acelui campionat. Echipa era patronată atunci de Ministerul de Interne, avea stăpân, nu erau probleme cu banii, se juca fotbal!”.

„Negoiță nu se implică destul”


În urmă cu aproape două săptămâni, Dinamo atingea culmea ridicolului într-un meci pierdut acasă, scor 2-3, cu codașa Concordia Chiajna. Actuala generație de fotbaliști „se bate”, cu șanse mari de reușită, la titlul de cea mai slabă din istoria clubului. FOTO: Mediafax

Pârcălab nu este de acord cu decizia finanțatorului de la Dinamo, de a nu mai plăti jucătorii până nu vor ajunge pe locul 3. Acesta are dubii că se va reuși măcar o clasare în play-off la sfârșitul campionatului regulat: „Domnul Negoiță nu se implică mai mult, să facă o dată ordine. A lăsat-o mai moale. Nici n-a venit la ultimul meci. E a nimănui echipa… Nu este normal să ameninți jucătorii că nu vor mai fi plătiți până nu ajung pe o anumită poziție. Nu termină pe locul 3 anul ăsta, joacă foarte prost, nu cred că prind nici play-off-ul. E o situație neplăcută pentru toată lumea”.

Unul dintre cele mai dezamăgitoare rezultate este, fără îndoială, înfrângerea de acasă împotriva Concordiei Chiajna, Dinamo fiind, practic, îngropată de foștii ei jucători alungați pe ușa din dos. Cu toate acestea, Pârcălab are încredere în Miriuță: „Este un antrenor bun, nu are cine știe ce rezultate, dar poate face treabă bună. Antrenor s-a pus, acum să vedem cine este conducătorul acestei echipe. Așa, ei nu au niciun Dumnezeu. Mi se pare o echipă dezorientată, parcă e adormită în teren. Nu se poate să tragem într-o repriză doar un șut spre poartă! Pasează pe la mijloc și atât. Nu jucăm nimic și vine Chiajna și te bate acasă, cu jucători cedați chiar de noi necorespunzător. Și Bumba, și Batin au marcat, jucători care nu trebuiau să plece. Nu înțeleg cine conduce aceast club”.

„Am râs prea mult de ei și acum sunt în aceeași situație”

„Jucătorii au o nesiguranță, nu joacă acasă! Terenul e, practic, închiriat, nu au nicio bază. Este o chestie foarte complicată, nu mi-o explic. Încerc să înțeleg ceva, poate într-o zi se va face lumină și aflăm și noi cine conduce echipa. Și la FCSB este o situație asemănătoare, probabil am râs prea mult de ei și acum pățim si noi același lucru. Să se rezolve tot! Să nu mai fie 2, 3, 7 conducători. Jucătorii știu lucrurile astea și îi frământă sigur. Trebuie tras un semnal de alarmă! Foarte bine că s-a sesizat presa, trebuiesc mai multe intervenții ale fostelor glorii! Păi, Dinamo joacă cu 1.000 de persoane în tribune?  Este inacceptabil! Ce atmosferă era odată în Ștefan cel Mare! Acum, în meci de Liga 1, vin mai puțin de 1.000 de persoane”, a încheiat Ion Pârcălab pentru ProSport.

Articol scris de Alexandru MONE

 

Pe aceeași temă
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
Simona Halep, o nouă decizie radicală! Schimbarea care îi poate influenţa decisiv viitorul carierei
Simona Halep, o nouă decizie radicală! Schimbarea care îi poate influenţa decisiv viitorul carierei
Boom la licitaţiile online pentru albume Panini. Se oferă până la 12.000 de euro pentru o colecţie de stickere
Boom la licitaţiile online pentru albume Panini. Se oferă până la 12.000 de euro pentru o colecţie de stickere
Fatih Terim îi avertizează pe jucătorii săi! Ce le-a interzis după ultimele înfrângeri
Fatih Terim îi avertizează pe jucătorii săi! Ce le-a interzis după ultimele înfrângeri
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor. E puțin șocant…
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor. E puțin șocant…
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
De la 1 octombrie NU mai poate fi folosită cartea de identitate! Atenție, români!
De la 1 octombrie NU mai poate fi folosită cartea de identitate! Atenție, români!
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Planul DIABOLIC al lui Ceauşescu. Urma să se aplice în 1992 - FOTO
Planul DIABOLIC al lui Ceauşescu. Urma să se aplice în 1992 - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei organiza orgii. Detalii tulburătoare
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei organiza orgii. Detalii tulburătoare
E OFICIAL! Ce pensie alimentară va plăti Reghe pentru fiul pe care îl are cu Anamaria Prodan
E OFICIAL! Ce pensie alimentară va plăti Reghe pentru fiul pe care îl are cu Anamaria Prodan
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Tânăr informatician dispărut de o săptămână, găsit mort. Era atârnat de un stejar, lângă o fermă din Pavia, Italia
Tânăr informatician dispărut de o săptămână, găsit mort. Era atârnat de un stejar, lângă o fermă din Pavia, Italia
Produse auto și pentru bicicliști, disponibile la Lidl săptămâna viitoare
Produse auto și pentru bicicliști, disponibile la Lidl săptămâna viitoare
Naţionala feminină de fotbal a României, start perfect în campania de calificare la CM2023. Laura „Lala” Rus, fotbalista comparată cu Cristiano Ronaldo
Naţionala feminină de fotbal a României, start perfect în campania de calificare la CM2023. Laura „Lala” Rus, fotbalista comparată cu Cristiano Ronaldo
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Prima fotografie autentică a unui OZN: Incidentul de la „Westall“, cu peste 200 de martori oculari VIDEO FOTO
Prima fotografie autentică a unui OZN: Incidentul de la „Westall“, cu peste 200 de martori oculari VIDEO FOTO
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Simona Gherghe cere ajutorul fanilor. Cu ce problemă se confruntă vedeta de când are copiii la grădiniță: „Mi-e groază” / VIDEO
Simona Gherghe cere ajutorul fanilor. Cu ce problemă se confruntă vedeta de când are copiii la grădiniță: „Mi-e groază” / VIDEO
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar merită banii ceruți?
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar merită banii ceruți?
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy