Dinamo a mers cu ultrașii la comisie! Juristul clubului, declarații în premieră despre judecata „câinilor”. „Articolul în care este prevăzută sancțiunea este restrictiv, pentru că permite comisiei dispunerea unei sancțiuni sportive unice”. Nicolescu schimbă strategia pentru recurs. Apelează la „specialiști”. EXCLUSIV

Dinamo a mers cu ultrașii la comisie! Juristul clubului, declarații în premieră despre judecata „câinilor”. „Articolul în care este prevăzută sancțiunea este restrictiv, pentru că permite comisiei dispunerea unei sancțiuni sportive unice”. Nicolescu schimbă strategia pentru recurs. Apelează la „specialiști”. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport a discutat cu Dragoș Petcu, șeful departamentului juridic SC Dinamo 1948 SA, cel care a reprezentat clubul în fața membrilor Comisiei de Disciplină.

Juristul a explicat cum s-au apărat roș-albii în fața avocaților care fac parte din comisia Federație Române de Fotbal. „Câinii” au adus în ședință chiar și ultrașii de la Sud Dinamo: „pentru a expune punctul de vedere al grupului respectiv de suporteri”.

Ce spune juristul care i-a reprezentant pe „câini” în fața membrilor care au hotărât pedeapsa dură: Articolul în care este prevăzută sancțiunea este restrictiv”. Strategie conducerii, Dinamo a mers cu ultrașii la comisie și, în apel, merge pe mâna „specialiștilor”. 

EVENIMENTELE. Perdeaua de fum. Cu puțin timp înaintea debutului partidei contra celor de la UTA, fanii dinamoviști de la Sud Dinamo – poziționați la Tribuna a II-a-, au aprins mai multe torțe pe care le-au aruncat în direcția rivalilor aflați în apropiere. Obiectele pirotehnice nu au atins ținta, multe dintre ele s-au oprit în panourile publicitare, iar acest detaliu pare că a făcut parte, spun surse din cadrul jandarmeriei care s-au adresat, la rândul lor, comisiei și au cerut sancțiuni dure!, dintr-un plan bine pus la punct.

© FOTO: Simion MECHNO/SPORT PICTURES

Astfel s-a creat o perdea de fum între cele două tabere, moment în care mai mulți ultrași dinamoviști au sărit în teren, s-au îndreptat spre peluza în care se aflau și dușmanii de la Sud Steaua (înfrățiți cu arădenii), răspunsul acestora fiind prompt, astfel că mai mulți suporteri au sărit la contact. Pe gazon s-a iscat o încăierare care a fost oprită, cu întârziere, de reprezentanții firmei de pază, total luați prin surprindere și de jandarmii care au ajuns din afara stadionului în zona incidentelor.

SANCȚIUNEA. Comisia de Disciplină a sancționat dur ambele cluburi. 4 meciuri fără spectatori și o amendă de 100.000 lei. Cine sunt membrii comisiei și în baza cărui articol au judecat

4 etape cu porțile închise pentru meciurile de pe teren propriu și o amendă de 100.000 lei, aceasta a fost decizia dură a Comisiei de Disciplină, după două amânări, în urma incidentelor care au avut loc înaintea partidei cu UTA. Avocații au judecat în baza Articolelor 82.1, 82.2f din Regulamentul Disciplinar.

Acestea sunt articolele invocate de Comisia de Disciplină:

  • 82.1 – Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă și interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcție de circumstanțe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parțial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.
  • 82. 2f – Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de gravitatea faptelor, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă si/sau cu masura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate in deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.
  • Punctul f – împiedicarea prin orice mijloace a activităţii sau acţiunii forţelor de ordine şi conflictul cu acestea.
  • Daniel Cernat (președinte), Mihai Mitroi (vicepreședinte), Lucian Ghiță, Marian Tudor, Liviu Popa și secretarul Ștefănescu Alina fac parte din Comisia de Disciplină.

APĂRAREA. Dinamo a mers cu ultrașii în fața comisiei și a transmis că aceștia au fost provocați. Detaliul prezenței Sud Steaua la meci nu a contat

Dinamo a fost reprezentată în fața Comisiei de Disciplină de șeful departamentului juridic, Dragoș Petcu. Acesta a venit în club în 2023 și, în trecut, a fost consilier juridic la Rapid, în perioada august 2020- februarie 2022. La ședințele Comisiei de Disciplină a mai fost prezent responsabilul de ordine și siguranță de la Dinamo, domnul Cojocaru.

Din informațiile ProSport, în mod surprinzător pentru astfel de cazuri, poate chiar unic, în fața comisiei au fost prezenți și suporteri din Sud Dinamo! Detaliul a fost confirmat de Dragoș Petcu. „Da. Pentru a expune punctul de vedere al grupului respectiv de suporteri”. 

© FOTO: Simion MECHNO/SPORT PICTURES

Conform surselor noastre, Dinamo a invocat, în cadrul ședinței, prezența rivalilor de la Sud Steaua în peluza adversă, detaliu care nu a părut important pentru avocații din comisiei, dar și faptul că dinamoviștii au fost provocați prin afișarea unui steag de brigadă (Front din Peluza Cătalin Hildan) înaintea evenimentelor.

Prin aceste detalii, „câinii” au vrut să demonstreze și carențele forțelor de ordine, care au permis accesul rivalilor cu acel steag care nu avea nicio legătura cu meciul în sine.

ProSport a luat legătura cu Dragoș Petcu, cel care i-a apărat pe „câini” în această speță din postura șefului departamentului juridic, discuție care a avut loc, la solicitarea oficialului dinamovist, în scris. Șeful departamentului juridic explică felul în care s-au apărat roș-albii și consideră că clubul și-a îndeplinit toate obligațiile regulamentare prevăzute de regulamente.

„Dinamo 1948 S.A. și-a îndeplinit toate obligațiile regulamentare de club organizator al meciului oficial conform RD (art.80) -am depus planul de acțiune, solicitările (îndeplinite de noi) jandarmeriei si masurile organizatorice asigurate prin firma de paza – și astfel clubul răspunde doar pentru responsabilitatea față de comportamentul neregulamentar al suporterilor (art. 82 RD). Dinamo 1948 S.A. nu poate răspunde pentru suporterii altor cluburi. Sunt circumstanțe atenuante în cauză”.

În continuarea răspunsului, Dragoș Petcu (foto jos) a citat din Regulamentul de Disciplină al FRF:

„Respectarea de către persoana în cauză a tuturor prevederilor statutare și regulamentare înainte de săvârșirea abaterii; stăruința depusă de persoana în cauză pentru a înlătura rezultatul abaterii sau a repara paguba pricinuită; săvârşirea abaterii ca urmare a provocării”.

Juristul clubului Dinamo a transmis că, încă de la început, cunoștea faptul că roș-albii vor fi judecați în baza paragrafelor articolelor mai sus menționate. Întrebat dacă, în realitatea fotbalului românesc consideră că a mai existat o astfel de aplicare practică, Petcu a identificat incidentul din 2011, în care George Galamaz, pe atunci fotbalist la FCSB, a fost lovit de un suporter al Petrolului care a pătruns pe teren la jocul disputat pe arena Ilie Oană.

Cred ca ultimul dosar de genul acesta a fost Petrolul – Steaua 2011, un suporter intra pe teren si il lovește pe Jucătorul George Galamaz” – Dragoș Petcu, jurist SC Dinamo 1948 SA

  • 6 etape cu porțile închise și o amendă de 60.000 lei a primit Petrolul Ploiești în urma incidentului în care a fost implicat George Galamaz 

Totuși, oficialul „câinilor” consideră articolul restrictiv, după ce, în comunicatul emis de SC Dinamo 1948 SA în urma hotărârii Comisiei de Disciplină, clubul a punctat că „a existat mențiunea decizie luată după regulamente rămase de mulți ani în vigoare”.

Este un regulament adoptat în 2017, 7 ani sunt integrați în „de mulți ani in vigoare” articolul în care este prevăzută sancțiunea este restrictiv pentru că permite comisiei dispunerea unei sancțiuni sportive unice: 4 meciuri programate fără suporteri. Nu suntem în stare de recidivă în cazul abaterii respective și Comisia nu a invocat acest aspect” – Dragoș Petcu, jurist SC Dinamo 1948 SA

RECURSUL. Nicolescu schimbă strategia și apelează la „specialiști, alții decât noi”

Contactat de Gazeta Sporturilor, Andrei Nicolescu a vorbit pe marginea deciziei dure pe care Dinamo a primit-o din partea Comisiei de Disciplină. Administratorul special a dat de înțeles că în apel, clubul se va baza și pe părerile altor avocați.

Tehnic, vom ataca decizia. Am luat opinia unor specialiști, alții decât noi, vom vedea ce putem remedia”.

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele