Diagrama unor coincidențe tulburătoare: de ce ai șanse mari să pierzi cu Viitorul dacă bați Steaua. Sau invers. Cazul Petrolul se repetă de alte șapte ori în acest sezon

Redactor:
Matei Udrea
Diagrama unor coincidențe tulburătoare: de ce ai șanse mari să pierzi cu Viitorul dacă bați Steaua. Sau invers. Cazul Petrolul se repetă de alte șapte ori în acest sezon
  • Publicat:
  • Actualizat:

Steaua și Viitorul au obținut rezultate „în oglindă” cu adversarii în 8 din cele 26 de etape disputate până acum în acest campionat.

Acuzațiile aduse de suporterii Petrolului, revoltați de mascarada pe care o acuză în ultimele etape – victoria cu Steaua, de la București, și eșecul cu Viitorul, de la Ploiești -, readuc în discuție o temă vehiculată deja: cea a rezultatelor adesea surprinzătoare înregistrate între Steaua și Viitorul, pe de o parte, și unele dintre echipele din prima ligă, pe de alta. Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, refuză să creadă că e posibil traficul de puncte, iar cei vizați resping acuzațiile. Totuși, în cazul Petrolul, de exemplu, se poate observa că atât în tur, cât și în retur a existat o anumită secvențialitate a rezultatelor: în etapa a 8-a, Steaua a bătut la Ploiești cu 3-2, iar în etapa următoare, a 9-a, Petrolul a învins Viitorul la Chiajna cu 3-1. Acum, în retur, în etapa a 26-a, Petrolul a obținut cu Steaua prima victorie în deplasare din ultimii 16 ani, 1-0 pe Arena Națională, iar în etapa următoare, a 27-a, a pierdut acasă, scor 1-2, cu Viitorul.


„Chiar tot timpul se întâmplă ceva când noi câștigăm? Eu nu joc la pariuri, nu știu nimic. Ne iese pentru că noi muncim mult.”
Gheorghe Hagi, patron și antrenor la Viitorul


În afara „dublei” cu Petrolul, astă-toamnă s-au mai înregistrat alte cinci serii de situații în care Steaua și Viitorul au avut rezultate opuse cu aceiași adversari: cu Botoșani (2-0 Steaua, 1-2 Viitorul), Gaz Metan (3-1 Steaua, 1-3 Viitorul), Ceahlăul (0-1 Steaua, 2-0 Viitorul), Rapid (3-1 Steaua, 1-2 Viitorul) și CFR (1-0 Steaua, 0-2 Viitorul). În cinci dintre cazuri, Steaua a câștigat meciurile, apoi Viitorul a pierdut în fața acelorași adversari. Steaua a terminat turul pe locul 1, cu 9 puncte avans față de locul 2, în timp ce Viitorul – pe 9, la 3 puncte de locul 13, primul retrogradabil. E de menționat că, potrivit tragerii la sorți de la începutul sezonului, adversarii joacă mai întâi cu Steaua, apoi, în etapa următoare, cu Viitorul.

În retur, în cele nouă etape jucate până acum, s-au înregistrat alte două serii de coincidențe – ultimele două, soldate și cu un scandal. Mai întâi, în etapa 21, Pandurii a produs o mare surpriză învingând Steaua la Târgu Jiu cu 3-1. În etapa imediat următoare, la Chiajna, aceeași echipă Pandurii avea să piardă la scor, 0-4, cu Viitorul. Apoi a venit „dubla” cu Petrolul acuzată de membrii galeriei din Ploiești.

Hagi nu joacă la pariuri și nu știe nimic: „Ne iese pentru că muncim mult”

Cei vizați, dar și responsabilii de la FRF și LPF fie neagă acuzațiile, fie evită să le comenteze. Gino Iorgulescu, șeful Ligii, e sceptic: „Nu cred că în anul 2015 cineva își mai permite să facă blaturi în Liga 1 sau trafic de puncte”.


Gică Hagi după ce a pierdut în Ghencea. „Eu nu bag mâna în foc pentru altul, dar noi n-am făcut nimic. Mă refer aici la acuzele
de la acel 2-5 cu Steaua”, a spus joi „Regele”. Deși a spus „acel 2-5 cu Steaua”, meciul a fost chiar de echipa sa FOTO: Prosport

Gheorghe Hagi, cel care ar fi principalul beneficiar al acestor ciudate coincidențe, respinge indignat orice insinuare: „Chiar tot timpul se întâmplă ceva când noi câștigăm? Eu nu joc la pariuri, nu știu nimic. Ne iese pentru că noi muncim mult. Sunt supărați suporterii, îi înțeleg, dar și ei trebuie să înțeleagă că nu pot să fiu mereu echipa care ia bătaie. Încep și eu să cresc, să pun probleme granzilor”, protestează patronul-antrenor de la Viitorul”.

„Regele” a adăugat, vineri, la conferința de presă: „Când nu băteam pe nimeni, nu ne băga nimeni în seamă. Acum, dacă am început să câștigăm, deranjăm! Eu înțeleg lucrurile astea. Nu mai sunt la echipa națională, să mă iubească toată lumea. Sunt rival pentru mulți. Mai aud una-două din tribune, în timpul meciului, dar tac, ce să fac? Dar după partidă, ați văzut, toți vin la mine să facă poze și să le dau autografe. Am luat toată presiunea asta asupra mea, jucătorii mei trebuie să se concentreze numai la ce au de făcut pe teren”.

Crângu, director executiv la Petrolul: „Nu mai face nimeni blaturi în ziua de azi!”

Mircea Rednic, antrenorul de la Petrolul, a cerut vineri un răgaz, promițând că va oferi un punct de vedere într-o oră și jumătate, după ce va citi opinia suporterilor. Ulterior, n-a mai fost de găsit la telefon. Directorul executiv al clubului Petrolul, Andi Crângu, subliniază o nuanță în comunicatul suporterilor: „Dacă citești cu atenție, vei observa că le este adresat jucătorilor, nu conducerii. Avem suporteri deștepți, atenți la nuanțe, când au avut ceva cu noi, ne-au zis ce-au avut de zis. Acum e vorba de jucători. Firește că nu s-a întâmplat nimic din acuzațiile de blat făcute de ei. Nu mai face nimeni blaturi în ziua de astăzi. Pentru ce să faci? Asta e situația, atât putem, atât am jucat”. Crângu a propus totuși ca să fie interogați și jucătorii despre cele afirmate de suporteri: „Ei ar trebui întrebați, nu crezi? Așa ar fi profi!”.

Costin Negraru, ofițer de integritate la FRF și inițiatorul unui site unde așteaptă sesizări de la jucători, antrenori și arbitri, nu a dorit să comenteze acuzațiile lansate de suporterii de la Petrolul.


„Firește că nu s-a întâmplat nimic din acuzațiile de blat făcute de ei. Nu mai face nimeni blaturi în ziua de astăzi. Pentru ce să faci?”
Andi Crângu, director executiv la Petrolul


Galeria Petrolului s-a săturat de „jocuri de culise și meciuri trucate”

Toate facțiunile din galeria Petrolului s-au pus de acord joi asupra unui comunicat în care acuză mascarada la care s-ar fi pretat echipa și blaturile pe care le-ar fi făcut, fiind nominalizat explicit meciul cu Viitorul, 1-2 la Ploiești, în etapa a 27-a. „A sosit ziua în care să spunem răspicat faptul că s-a umplut paharul! Ultima înfrângere suferită pe stadionul Ilie Oană, în fața celor de la Viitorul Voluntari, ne-a demonstrat încă o dată faptul că am fost vânduți de propriii idoli”, scriu reprezentanții grupurilor „Hooligans”, „Contrasens”, „Zona Vest”, „Mihai Bravu”, „BariBoca”, „Agresiv” și „Yong Boys”.

„Nu mai acceptăm ca Petrolul Ploiești, un club de tradiție, să fie implicat în jocuri de culise și meciuri trucate”, avertizează suporterii. „În semn de protest față de modul în care suntem tratați, galeria Â«Lupii Galbeni» a decis să nu se mai prezinte la meciuri pe termen nelimitat. Nu vrem să facem parte din acest teatru ieftin în care a fost târât FC Petrolul Ploiești.”

„Triunghiul” Steaua – Vaslui – Viitorul, de acum un an, a născut primele discuții

Situația din acest campionat nu este însă o premieră. Prima oară când au apărut discuții în jurul unor rezultate obținute de Steaua și Viitorul cu terțe echipe a fost anul trecut, în primăvară, după ce FC Vaslui a pierdut acasă în etapa a 26-a cu Viitorul și în etapa următoare a câștigat în Ghencea cu Steaua – ambele meciuri s-au terminat 1-0.


17 a fost cota oferită anul trecut pentru victoria oaspeților de SportingBet anul trecut, la meciul Steaua – Vaslui 0-1. Ulterior, casa de pariuri a blocat meciul


Steaua era deja virtual campioană, despre Vaslui se știa că va pica pentru că nu primise licența, iar cele trei puncte obținute în Moldova au contat decisiv pentru Viitorul, care a terminat pe locul 12, cu 40 de puncte, două mai multe decât ACS Poli Timișoara, prima echipă retrogradată. Casele de pariuri au scos atunci din ofertă meciul Steaua-Vaslui.

Cote bune la casele de pariuri


Cine a avut ideea, acum exact un an și cam în același moment al campionatului, să parieze pe Vaslui în Ghencea a dat lovitura:
cu 1.000 de lei puteai câștiga 17.000. FOTO: Mediafax

În ultima etapă de campionat, casele de pariuri au oferit o cotă între 4,2 și 4,5 pentru victoria Viitorului la Petrolul. Cotele au căzut, oricum, în mod substanțial pe măsură ce s-a apropiat ora partidei, indiciu că s-a pariat masiv pe victoria oaspeților. Bet365 a redus cota de la 5,5 la 4,5, în timp ce SportingBet – de la 5 la 4,2. Cu o etapă înainte, victoria ploieștenilor în deplasare, la Steaua, fusese cotată între 5,5 și 7,5. În acest caz, casele de pariuri măriseră mult cotele. Bet365 a crescut chiar oferta de la 5,5 până la 7,5 pentru succesul oaspeților.


„Nu cred că în anul 2015 cineva își mai permite să facă blaturi în Liga 1 sau trafic de puncte”
Gino Iorgulescu, președintele LPF, când a fost întrebat ce părere are de rezultatele înregistrate între Steaua, Viitorul și Pandurii


Anul trecut, succesul celor de la Vaslui în Ghencea, cu Steaua, a avut o cotă fabuloasă, între 15 și 17. Casa de pariuri SportingBet a blocat meciul și, în cele din urmă, l-a scos din ofertă. Victoria echipei lui Hagi în etapa următoare, la Vaslui, a primit o cotă de 4,5-5.

Istoricul relației Becali – Hagi, una reciproc avantajoasă


Gigi Becali (al doilea din dreapta) urmărind din lojă cum Steaua pierde acasă, după 16 ani, cu Petrolul. FOTO: ProSport

Relația dintre Gigi Becali, patron la FCSB, și Gică Hagi, stăpân la Viitorul, este foarte strânsă. Cei doi au un lung istoric împreună. Prieteni încă dinainte de 1989, machidonii și-au întins mâna când au avut nevoie. Hagi l-a împrumutat pe Becali după Revoluție pentru ca acesta să aducă din Turcia camioane de blugi și săpun, apoi i-a fost naș. Becali l-a adus antrenor la Steaua în 2007, tot atunci survenind și prima criză: revoltat că i se făcea echipa din lojă, „Regele” și-a dat demisia și a ținut o conferință de presă în care l-a făcut praf pe Gigi. A urmat pacea, Hagi a promovat cu Viitorul în Liga 1, iar în primul sezon, 2012-2013, a fost scandalul uriaș de la meciul direct din retur. Hagi avea nevoie disperată de puncte pentru a se salva de la retrogradare, iar latifundiarul a cerut ca echipa sa să joace „fără răutate” în meciul direct. A plecat înainte de fluierul final, când oaspeții conduceau, declarând că „e mulțumit” de ce s-a întâmplat, iar meciul s-a terminat 5-2, în Ghencea, pentru Viitorul.

Ulterior, după ce a fost condamnat la închisoare, Gigi Becali a fost scos din penitenciar de Gică Hagi. Acesta din urmă a făcut cerere la direcția unității de la Poarta Albă pentru a i se trimite deținuți care să muncească la baza de la Academia Hagi. Postul România TV a reușit să filmeze câteva cadre în prima zi a lui Becali în bază și l-a surprins pe acesta la costum, plimbându-se pe alei cu mâinile la spate și însoțit de un mic alai de slujitori. Începând de a doua zi, Hagi a ordonat ca baza să fie securizată și păzită, astfel încât nimeni să nu mai poată filma sau poza ce se petrece înăuntru.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Am prins-o pe Denise Rifai cu un bărbat însurat, la miez de noapte! A condus-o acasă şi...
Am prins-o pe Denise Rifai cu un bărbat însurat, la miez de noapte! A condus-o acasă şi...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au făcut analize. Au ramas înmărmurit.
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au făcut analize. Au ramas înmărmurit.
Prima reacție a Mishei, după ce s-a aflat că a fost înșelată de  Connect-R în timpul mariajului. A luat o decizie la care nimeni nu se aștepta
Prima reacție a Mishei, după ce s-a aflat că a fost înșelată de Connect-R în timpul mariajului. A luat o…
Manchester City pregătește prima lovitură pe piața transferurilor! Au început deja negocierile
Manchester City pregătește prima lovitură pe piața transferurilor! Au început deja negocierile
S-a anunţat cât va fi suspendată Simona Halep pentru dopaj. Când va putea reveni în circuitul WTA
S-a anunţat cât va fi suspendată Simona Halep pentru dopaj. Când va putea reveni în circuitul WTA
Cristi Borcea renunţă la dragostea vieţii lui! A anunţat decizia radicală
Cristi Borcea renunţă la dragostea vieţii lui! A anunţat decizia radicală
GREȘEALĂ făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
GREȘEALĂ făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Satul pitoresc din România unde Regele Charles al III-lea va face prima oprire, după vizita la Cotroceni. Suveranul a cumpărat aici trei case vechi de peste 100 de ani
Satul pitoresc din România unde Regele Charles al III-lea va face prima oprire, după vizita la Cotroceni. Suveranul a cumpărat…
Câți bani a dat această femeie pe un cappuccino într-o cafenea. Nu a citit meniul și, când i-a venit nota de plată, a înlemnit
Câți bani a dat această femeie pe un cappuccino într-o cafenea. Nu a citit meniul și, când i-a venit nota…
România e în stare de SOC! Ion Țiriac a....
România e în stare de SOC! Ion Țiriac a....
Puțini șoferi știu. Ce riscă cei care circulă cu anvelope de iarnă pe timp de vară
Puțini șoferi știu. Ce riscă cei care circulă cu anvelope de iarnă pe timp de vară
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Top 50 de vedete topless la mare și în poziții incitante! Pe ce loc sunt Antonia, Margherita și Elena Udrea
Top 50 de vedete topless la mare și în poziții incitante! Pe ce loc sunt Antonia, Margherita și Elena Udrea
10 semne că ai glicemia scăzută. Ce alimente sunt bune în pragul unei crize de hipoglicemie
10 semne că ai glicemia scăzută. Ce alimente sunt bune în pragul unei crize de hipoglicemie
Țara arde și baba se piaptănă? Ordin bizar dat de Vladimir Putin
Țara arde și baba se piaptănă? Ordin bizar dat de Vladimir Putin
România, mereu fascinantă: FCSB și Dinamo pot ajunge într-o situație bulversantă în vară
România, mereu fascinantă: FCSB și Dinamo pot ajunge într-o situație bulversantă în vară
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Macron, Ursula şi Zelenski vor mânca astăzi sarmale şi vor avea o garnitură sub forma „Coloanei Infinitului” / Iată meniul românesc de la Castelul Mimi, km 0 al Europei
Macron, Ursula şi Zelenski vor mânca astăzi sarmale şi vor avea o garnitură sub forma „Coloanei Infinitului” / Iată meniul…
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Stelian Nistor, concurentul din echipa lui chef Florin Dumitrescu, are o soție superbă. Cât de frumoasă este Daniela
Stelian Nistor, concurentul din echipa lui chef Florin Dumitrescu, are o soție superbă. Cât de frumoasă este Daniela