Dezastru fotbalistic în formă pură la Brașov! Au dispărut echipele, au dispărut și stadioanele. Mai nou, suporterii au luat foc, după ce Primăria a decis să reînființeze Corona, formația „meteorit” de acum 5 ani

Autor: Marius Hutu Publicat: 24 Jul. 2019, 08:17 Actualizat: 24 Jul. 2019, 10:46 Fotbal Intern

Brașovul fotbalistic este pe un butoi cu pulbere. Partea și mai proastă, la un nivel foarte jos, de Liga 3 și 4! În timp ce AS SR Brașov, echipa cu care se identifică cei mai mulți suporteri (echipa este văzută la poalele Tâmpei drept continuatoare a defunctei FC Brașov) a trecut prin momente dificile, fiind la un pas de desființare, Primăria a decis să reînființeze o secție de fotbal la Corona Brașov. Echipa autorităților a apărut cu câțiva ani în urmă ca un meteorit în Liga 1 (2013) și a dispărut la fel de repede, doar că și cu datorii de câteva milioane de euro!

Istoricul ultimilor 2 ani

În urmă cu 2 ani, a devenit evident că FC Brașov va intra în faliment, după câțiva ani în care echipa s-a chinuit să supraviețuiască, iar jucători, antrenori și-au luat multe „țepe”! Pentru ca tradiția, spiritul „stegarilor” să fie dus mai departe, iar fenomenul fotbalistic să nu moară în oraș, suporterii au decis să înființeze o nouă echipă – AS SR Brașov – și au afiliat-o în Liga a 4-a. Din donațiile fanilor, echipa a ajuns să conteze în lupta pentru promovare în Liga a 3-a după prima jumătate de sezon la „Județ”.

În iarna sezonului 2017-2018, fanii l-au convins pe Simon Maurer să se implice financiar la echipă, condiția acestuia fiind să și conducă destinele clubului. Suporterii au spus OK, părțile au bătut palma. În returul sezonului respectiv, SR Brașov a câștigat Liga a 4-a, a câștigat apoi și barajul de promovare, doar că „sacrificiile” au fost enorme. Pentru un retur de campionat la Liga 4 s-au cheltuit, spun surse ProSport, în jur de 350.000 de euro. Enorm! Aceasta ar fi fost și concluzia lui Simon Maurer. Că a fost „curățat” ori ba de bani, acestea sunt doar pure speculații, cert este că omul de afaceri s-a retras fără să stea foarte mult la discuții.

În vara anului trecut, la club a venit Paul Enache, în speranța că SR Brașov se va asocia cu Primăria după promovarea în Liga 3. S-a reușit alcătuirea unei echipe bunicele pentru atacarea promovării în Liga 2, doar că și problemele au venit destul de repede. Sprijinul autorităților locale nu a venit, primarul George Scripcaru când a auzit de Paul Enache ar fi văzut negru în fața ochilor (conducătorul brașovean s-a retras prin octombrie), iar clubul a făcut împrumuturi pentru a supraviețui. În iarnă, SR Brașov a ajuns cu datorii în jur de 120.000 de euro, fiind pusă pentru prima dată în situația de a se retrage. Suporterii au preluat din nou controlul, și-au asumat datoriile și au început să facă din demersuri la Primăria pentru a salva corabia.

Prin luna decembrie 2018, Liviu Dragomir (președintele ACS Corona – clubul susținut de Primărie) i-a invitat pe suporteri pentru prima dată la discuții, astfel că timp de vreo 2 luni între părți au existat mai multe runde de negocieri. Datoriile au fost asumate de suporteri, LSS (Liga Suporterilor Stegari) și-a luat angajamentul că le va plăti, astfel că orice asociere s-ar fi făcut, ar fi început practic de la zero.

Negocierile Primărie – SR Brașov s-au blocat, după ce suporterii au pus o condiție pentru a preîntâmpina dezastrul din finalul erei lui Neculaie

Povestesc surse ProSport, negocierile s-au blocat în momentul în care s-a pus problema ca echipa să-i fie cedată lui Cristian Eftinca, un om de afaceri care ar avea contracte cu Primăria Brașov și legături cu Corona Brașov. Autoritățile locale ar fi intrat într-o astfel de asociere. Suporterii au zis OK în cele din urmă, dar cu condiția ca omul de afaceri să înapoieze echipa dacă s-ar retrage. „Noi atât am spus, dacă îi dăm echipa lui Eftinca, să plătească și datoriile. Și să semneze un act, în momentul în care nu mai poate susține echipa, să o dea gratis înapoi LSS. Tocmai, pentru a preîntâmpina ce s-a întâmplat cu Neculaie. A luat echipa gratis în 1998, a umplut-o de datorii și nu a mai dat-o înapoi comunității. Am încercat să preîntâmpinăm asta”, sunt relatările din mijlocul negocierilor care au avut loc.

Colaborarea suporteri – autorități locale a rămas în stand-by. În schimb, de curând, toată suflarea stegară a asistat la reapariția în paralel a Coronei Brașov. Cu o echipă de seniori, deși proiectul inițial era pentru secție de fotbal pentru copii și juniori. Bineînțeles, suporterii au luat foc, s-au simțit trădați. Primăria a mai avut o încercare în trecut cu Corona Brașov, nici atunci nu s-a putut asocia cu un FC Brașov plin de datorii, numai că și echipa susținută de autoritățile locale a lăsat în urmă o gaură mare. Până la urmă, atât FC Brașov, cât și Corona Brașov au sfârșit prin a se desființa!

Suspiciunile sunt acum că planul autorităților ar fi să cumpere brandul FC Brașov când se va scoate la licitație și să-l pună lângă Corona Brașov. Suporterii dezaprobă însă total acest scenariu. „Nu ar fi decât o struțo-cămilă. Asta a încercat să facă și Robu la Timișoara cu ACS Recaș. Echipa suporterilor a rămas în picioare, în timp ce ACS Recaș, susținută de Primărie, a retrogradat și în Liga 3, iar acum se desființează. Dacă Primăria ia brandul FC Brașov și îl pune lângă Corona, nu vom susține niciodată această echipă”, susține un suporter „stegar”.

Între timp, AS SR Brașov a reușit să iasă dintr-o criză acută, dar problemele încă sunt departe de a fi rezolvate. Clubul a reușit să plătească la FRF suma de 20.000 de lei pentru înscrierea în Liga 3, jumătate din datoriile către ANAF și jumătate din alte datorii. Echipa încearcă să se întărească în această perioadă, astfel încât să fie gata de competiție când va începe campionatul. Lipsesc însă lucrurile importante care dau greutate unui proiect, partea financiară care poate fi asigurată de sponsori, de autorități locale. Deocamdată totul pare o flacără care încă mai pâlpâie.

De ce a plecat până și simbolul „stegarilor” din ultimii 30-40 de ani?

Că e Liga 3 sau Liga 4, fotbalul din Brașov a ajuns într-o situație foarte tristă. În urmă cu vreo 20 de ani, orașul avea echipă de primă ligă (FC Brașov este în Top 10 all-time într-un clasament în Liga 1) și alte cinci echipe în liga secundă. Între timp, au dispărut toate acele reprezentante, dar și … stadioanele! Arenele Municipal, Tractorul, Metrom nu mai există, ICIM este într-o stare deplorabilă, iar Tineretului a rămas la rândul lui fără o tribună și cu altele care stau să se prăbușească. Ca să nu mai spunem că situația juridică a stadionului este extrem de întortocheată, tribunele i-ar aparține lui Neculaie, iar gazonul Primăriei!

Iar peste toată această imagine sumbră, orgoliile guvernează azi fotbalul la nivel foarte mic din Brașov. Din partea autorităților, din partea oamenilor de fotbal, din partea suporterilor. Din tot acest tablou nu trebuie omise însă și alte aspecte, pentru că nu este vorba doar de încercarea Primăriei de a încerca din nou într-un proiect în care a eșuat flagrant în urmă cu 5 ani. Ar fi și aspecte de genul: SR Brașov a avut peste 300.000 de euro într-un retur de campionat în Liga 4 și nu a fost în stare să gestioneze banii lui Simon Maurer. Cine a gestionat banii, cine a întocmit contractele?

Faptul că în această vară i s-a făcut o retragere oficială lui Răzvan Mitroi, cu tot respectul, jucător care nu a însemnat nimic în istoria FC Brașov, iar fotbaliști de legendă precum Mugurel Pele Buga, ajuns chiar la Corona Brașov la 41 de ani, nici nu au fost băgați în seamă (numai dacă ar fi amintită echipa din 2000-2001 condusă de profesorul Gabriel Stan, cea care a terminat pe locul 3 și a adus Inter la poalele Tâmpei, lista ar fi deja destul de consistentă). „Închiderea” unui astfel de tablou nu se poate face fără următoarea întrebare: De ce până și Andrei Șanta, omul care a slujit practic o viață întreagă suflarea stegară, cu rezistență de invidiat având în vedere câte probleme a îndurat de-a lungul timpului, a plecat de la SR Brașov? Un mare semn de întrebare, cu siguranță că nu a plecat de bine ce i-a fost!

Așadar, problemele sunt de tot felul, de organizare, de orgolii, de management. Fără un Iosif Kovacs, Petre Ivăncescu, chiar și un Romeo Pașcu contestat, Brașovul nu pare să mai aibă șansa să vadă nici măcar Liga 1. Fotbalistic, incluzând aici și toată infrastructura, arată ca un oraș mort și îngropat! Mai crede cineva în minuni?

 

Autor: Marius Hutu Publicat: 24 Jul. 2019, 08:17 Actualizat: 24 Jul. 2019, 10:46 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Din păcate, s-a adeverit. Primul caz suspect de coronavirus în București!
Din păcate, s-a adeverit. Primul caz suspect de coronavirus în București!
VIDEO Director de instituţie publică, beat-criţă la serviciu: „Mă doare în p..ă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“
VIDEO Director de instituţie publică, beat-criţă la serviciu: „Mă doare în p..ă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“
Autoritatile, in ALERTA! Persoana cu CORONAVIRUS, in ROMANIA
Autoritatile, in ALERTA! Persoana cu CORONAVIRUS, in ROMANIA
Unul dintre cele mai mari fluvii din lume este în pericol de a seca. Zeci de milioane de oameni ar putea rămâne fără sursă de apă
Unul dintre cele mai mari fluvii din lume este în pericol de a seca. Zeci de milioane de oameni ar putea rămâne fără ...
Becali a ajuns in TOATA PRESA MONDIALA dupa ce a vorbit in direct! Declaratia lui face inconjurul lumii
Becali a ajuns in TOATA PRESA MONDIALA dupa ce a vorbit in direct! Declaratia lui face inconjurul lumii
Ce păţeşti dacă spargi un furuncul
Ce păţeşti dacă spargi un furuncul
ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților
ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților
Top 80 cele mai bombate fundulețe din showbizul românesc! Galerie FOTO incendiară
Top 80 cele mai bombate fundulețe din showbizul românesc! Galerie FOTO incendiară
FOTO Cum arată acum perla litoralului românesc. Celebrul complex turistic din Olimp va fi redeschis în vara anului 2020
FOTO Cum arată acum perla litoralului românesc. Celebrul complex turistic din Olimp va fi redeschis în vara anului 2020
ULTIMELE detalii despre situaţia coronavirusului din România
ULTIMELE detalii despre situaţia coronavirusului din România
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
BREAKING | Hagi a prins transferul cel mare. Anunţ-BOMBĂ. Pentru ce echipa va juca din vară:
BREAKING | Hagi a prins transferul cel mare. Anunţ-BOMBĂ. Pentru ce echipa va juca din vară: "Decizia e luată"
Toate pensiile se mută pe card?! Precizări de ultimă oră pentru toți pensionarii
Toate pensiile se mută pe card?! Precizări de ultimă oră pentru toți pensionarii
Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă
Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă
Ultima ora! Coronavirusul, alerta in Romania. Medicii, decizie de URGENTA
Ultima ora! Coronavirusul, alerta in Romania. Medicii, decizie de URGENTA
Cercetătorii au descoperit categoria de persoane care nu este afectată de coronavirus
Cercetătorii au descoperit categoria de persoane care nu este afectată de coronavirus
Râzi cu lacrimi! Cum l-a umilit fiica lui Puya pe Dorian Popa:
Râzi cu lacrimi! Cum l-a umilit fiica lui Puya pe Dorian Popa: "Este un..."
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât vom mai suporta astfel de lucruri pe banii noştri?” [VIDEO]
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât ...
Mama a trei copii care a transformat meseria de menajeră într-o afacere cu senzaţii tari şi reguli stricte
Mama a trei copii care a transformat meseria de menajeră într-o afacere cu senzaţii tari şi reguli stricte
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Adevărul despre Vulpița de la Acces Direct. Câte clase are iubita lui Viorel
Adevărul despre Vulpița de la Acces Direct. Câte clase are iubita lui Viorel
DECLARAȚII EXCLUSIVE! Roxana Ionescu ne-a dezvaluit cât de mult își dorește un copil
DECLARAȚII EXCLUSIVE! Roxana Ionescu ne-a dezvaluit cât de mult își dorește un copil
Lili Sandu trăiește momente inedite! Vedeta a postat PRIMELE IMAGINI cu burtica de gravidă
Lili Sandu trăiește momente inedite! Vedeta a postat PRIMELE IMAGINI cu burtica de gravidă
Horoscop Camelia Pătrășcanu 24 februarie – 1 martie 2020, emoții mari pentru 3 zodii
Horoscop Camelia Pătrășcanu 24 februarie – 1 martie 2020, emoții mari pentru 3 zodii
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi crapă egării!'
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi ...
Daniela Crudu, UMILITĂ GRAV, după ce s-a întors la iubitul care a călcat-o în picioare: "Aşa trebuie, bătute!"
Daniela Crudu, UMILITĂ GRAV, după ce s-a întors la iubitul care a călcat-o în picioare: "Aşa trebuie, bătute!"
Cum să construieşti o relaţie sănătoasă cu partenerul
Cum să construieşti o relaţie sănătoasă cu partenerul