Detenția naște scriitori. Oamenii de fotbal ajunși după gratii scriu de zor. Popescu și Becali au deja două cărți la activ, Pădureanu lucrează la un best-seller despre blaturi. De ce nu scrie și Borcea o carte

  • Publicat:
  • Actualizat:

Gigi Becali, Gică Popescu, Mihai Stoica și Jean Pădureanu au devenit scriitori în închisoare. Fiecare carte a acestora scade 30 de zile din pedepsele primite. Finanțatorul Stelei o va publica și pe cea de-a doua la începutul anului 2015. Cei trei au abordat subiecte total diferite. Fostul căpitan al Barcelonei a scris despre sectorul juvenil de fotbal, Mihai Stoica despre Campionatul Mondial din Brazilia, pe care l-a văzut în spatele gratiilor, iar Gigi Becali despre religie și Muntele Athos.

Cu o zi înainte de alegerile de la Federația Română de Fotbal, inculpații în cazul „Dosarul Transferurilor” și-au aflat sentințele după mai bine de cinci ani și jumătate de la trimiterea în judecată și peste 60 de termene. Astfel, lui Gigi Becali, care  i se alăturau alți opt oameni de fotbal în spatele gratiilor, după cum urmează:

  • George Copos – 3 ani și 8 luni de închisoare
  • Mihai Stoica – 3 ani și 6 luni de închisoare
  • Cristi Borcea – 6 ani și 4 luni de închisoare
  • Victor Becali – 4 ani și 8 luni de închisoare
  • Ioan Becali – 6 ani și 4 luni de închisoare
  • Jean Pădureanu – 2 ani și 4 luni de închisoare
  • Gică Popescu – 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare
  • Gigi Nețoiu – 3 ani și 4 luni de închisoare

„M-au înmuiat. Din leu, m-au făcut cățeluș, așa că eu mă declar învins”, declara finanțatorul Stelei cu puțin timp înainte să îi bată la ușă organele abilitate. Totuși, închisoarea nu l-a transformat pe latifundiar în cățeluș, ci în scriitor, meserie care ajută deținuții în privința pedepsei pe care o au de executat. Mai exact, o carte scrisă este echivalentă cu o scădere de 30 de zile din totalul anilor pe care judecătorii i-au considerat potriviți pentru faptele săvârșite. Astfel, Becali a început să scrie. Prima sa carte, „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, a ajuns deja la o editură care o va tipări în 9.000 de exemplare.

Gigi Becali povestește în aceasta ce înseamnă viața de zi cu zi pe Muntele Athos, dezvăluind câteva dintre întâmplările sale din desele vizite acolo. De remarcat faptul că finanțatorul Stelei face eforturi deosebite pentru a-i fi micșorată pedeapsa. În urmă cu patru ani, explica durerile prin care trece atunci când este nevoit să parcurgă câteva rânduri dintr-un text: „Așa m-a făcut mama, sunt constructiv, iar cei care sunt complexați să n-aibă dușmănie pe mine. Mie nu-mi place să citesc, că îmi lăcrimează și mă dor ochii”.

Gică Popescu și juniorii

„Gică Popescu e bine, scrie cărți”, dezvăluia Daniel Prodan în urmă cu doar o lună atunci când era întrebat de starea de sănătate a fostului căpitan al Barcelonei. Prima este deja la o editură din Craiova, „Scris Românesc”, dar nu a ajuns în nicio librărie, fiind o lucrare de circuit închis. Gică Popescu a scris despre lucrul cu juniorii, acesta având experiență în acest domeniu, cu școala de fotbal proaspăt intrată în faliment. „Abordări teoretice și practici metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii și juniori”, este titlul cărții lui Popescu, una scrisă în cinci luni.

Urmează cea de-a doua: „Baciul, șef la FRF”. În prima parte a acesteia, Popescu va scrie despre discuțiile pe care le-a purtat cu șefii federațiilor de fotbal din Germania, Spania, Anglia și Italia în perioada campaniei electorale, în timp ce cea de-a doua parte promite dezvăluiri în privința lucrurilor pe care le-ar fi făcut fostul internațional dacă ar fi fost ales la „Casa Fotbalului”. În loc de asta, în ziua alegerilor la FRF, când voturile îl dădeau câștigător pe Răzvan Burleanu, Popescu își petrecea prima zi de închisoare în Penitenciarul Rahova.

Managerul Stelei și Campionatul Mondial văzut după gratii

Ultimul pe lista condamnaților transformați în scriitori este Mihai Stoica. Din închisoare, managerul Stelei a abordat o temă de actualitate, iar Campionatul Mondial din Brazilia din această vară l-a inspirat pe acesta. Conform sportnews.ro, titlul cărții lui Mihai Stoica este „FIFA World Cup Brazil. Statistici, analize, comentarii”, scoasă la editura „Oscar Print”. Tot tirajul a fost luat de clubul Steaua, lucrarea nefiind destinată comercializării. Nu se știe dacă Mihai Stoica a început să lucreze la cea de-a doua carte.

Contactată de ProSport, editura din Craiova care a tipărit prima lucrare a lui Gică Popescu a reacționat vehement: „Îi faceți rău. Știți și voi foarte bine de ce oamenii ăștia scriu de acolo de unde sunt. Din punctul nostru de vedere, nu avem ce comenta. Nu puteți intra în posesia lucrării nici dacă vreți”, a izbucnit omul de la celălalt capăt al firului. Aceeași conversație s-a repetat la „Oscar Print”, acolo unde Mihai Stoica și-a publicat cartea despre un turneu final pe care l-a văzut din celulă.

Jean Pădureanu scrie despre ce știe el mai bine: blaturi

Jean Pădureanu este închis în Penitenciarul Rahova și internat în spitalul unității din cauza problemelor grave de sănătate pe care le are. Fostul președinte al Gloriei Bistriția se afla și înainte de încarcerare într-o stare deplorabilă, adormind la termene și uitând cele ce avea de declarat, fiind obligat de avocat să citească de pe foi A4. „Nu se mai fac blaturi pentru că oamenii nu mai au onoare”, era dezamăgit Pădureanu ori de câte ori se aduceau în discuție acțiunile Cooperativei. Pentru că viața acestuia a fost marcată de lucruri mai mult sau mai puțin legale, Pădureanu scrie. Și despre blaturi:

„Scrie despre secrete numai de el știute. E ajutat de un alt deținut care îi este însoțitor. Este un adevărat oracol, știe orice, despre foarte multă lume. Însă cartea va fi publicată numai după moartea sa, în niciun caz înainte. Asta a fost condiția lui, pe care a discutat-o cu cei apropiați și s-a asigurat că totul va ieși așa cum vrea dânsul”, a dezvăluit un apropiat al celui care a împlinit 78 de ani în luna martie.

Cum titlul cărții lui Jean Pădureanu nu este cunoscut, ProSport are patru propuneri de copertă pentru editura care va obține drepturile de tipărire ale cărții care, dacă va fi scrisă sincer, se anunță a fi un best-seller:

La ce titluri de cărți ne-am putea aștepta anul următor de la cei din închisoare

Ce să scrie? El nu avea cărți nici în casă. Borcea l-a invitat odată pe Cornel Dinu la casa lui din Pantelimon să se laude ce frumoasă e. Și Dinu l-a întrebat unde e biblioteca, la care Borcea i-a sunat pe ăia cu mobila și le zice: «Aoleo, tâmpiților, nu mi-ați pus bibliotecă în casă! Mâine să veniți cu biblioteca!», iar ăia îl întreabă: «Cu cărți, domnule Borcea?», «Și cu cărți, normal!», «Ce cărți?», la care Borcea: «Nu contează!» – See more at: http://www.fanatik.ro/cristi-borcea-si-luat-biblioteca-de-urgenta-ce-carti-comandat-350719#ad-image-0La ce romane ne mai putem aștepta în perioada următoare

De ce nu scrie și Borcea o carte?

Până în acest moment, Cristi Borcea nu și-a manifestat dorința de a scrie o carte, dar asta nu surprinde pe nimeni. În 2010 a fost dezvăluită o întâlnire între Cornel Dinu și dinamovistul aflat după gratii în acest moment: „El nu avea nici cărți în casă. Borcea l-a invitat odată pe Cornel Dinu la casa lui Pantelimon să se laude ce frumoasă e. Dinu a fost impresionat, dar la un moment dat i-a spus că mai lipsește ceva. Borcea nu avea în casă nicio carte”. Legenda spune că a doua zi, Borcea a cumpărat o bibliotecă pe care a umplut-o cu cărți cumpărate de-a valma dintr-o librărie.

Directorul liceului pe care l-a terminat Borcea a vorbit în urmă cu câțiva ani despre sârguința elevului, oferind poate încă un argument pentru care nu avem nicio lucrare a acestuia în vreo editură, gata să fie tipărită: „Era un elev mediocru. Cred că-i plăcea cartea cum îi place ochiului sarea”. Borcea a luat examenul de Bacalaureat la 26 de ani, când era deja director de marketing la Dinamo de 12 luni.

Deși nu a anunțat încă publicarea vreunui volum, Criti Borcea ar putea opta totuși pentru memorii într-o versiune multimedia: eBook sau audiobook.

Pe aceeași temă
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Istoria celui mai scurt război din lume. A durat aproape cât o pauză de cafea şi a făcut sute de victime
Istoria celui mai scurt război din lume. A durat aproape cât o pauză de cafea şi a făcut sute de…
Joe Biden a fost diagnosticat cu o leziune posibil pre-canceroasă la colon. Ce spune medicul său
Joe Biden a fost diagnosticat cu o leziune posibil pre-canceroasă la colon. Ce spune medicul său
A intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă degajare cu mâna din istoria fotbalului!
A intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă degajare cu mâna din istoria fotbalului!
Florin Călinescu, derapaj grav la TV față de marea handbalistă Narcisa Lecușanu: „Contează la voi ovarele? Maternitatea? Drăguții? Iubirea?”
Florin Călinescu, derapaj grav la TV față de marea handbalistă Narcisa Lecușanu: „Contează la voi ovarele? Maternitatea? Drăguții? Iubirea?”
Andreea a murit la doar 14 ani, într-un BMW strivit de un tir. Șoferul de 18 ani abia își luase permisul
Andreea a murit la doar 14 ani, într-un BMW strivit de un tir. Șoferul de 18 ani abia își luase…
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Dispozitiv neobișnuit pentru baie, vândut de Lidl în curând
Dispozitiv neobișnuit pentru baie, vândut de Lidl în curând
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
Doliu uriaș în lumea presei. A murit o celebră jurnalistă: Amintirea ta va fi întotdeauna cu noi
Doliu uriaș în lumea presei. A murit o celebră jurnalistă: Amintirea ta va fi întotdeauna cu noi
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la apariția cheagurilor de sânge
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la apariția cheagurilor de sânge
Un bătrânel de 68 de ani a văzut moartea cu ochii, chiar de ziua lui. Omul a confundat un crocodil de 4 metri, cu unul de jucărie
Un bătrânel de 68 de ani a văzut moartea cu ochii, chiar de ziua lui. Omul a confundat un crocodil…
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Pfizer dă în judecată o angajată care ar fi furat date secrete despre vaccinul său
Pfizer dă în judecată o angajată care ar fi furat date secrete despre vaccinul său
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
Descoperire uimitoare în munţi, lângă Sarmizegetusa Regia. Ce au lăsat în urmă romanii din anii războaielor cu dacii
Descoperire uimitoare în munţi, lângă Sarmizegetusa Regia. Ce au lăsat în urmă romanii din anii războaielor cu dacii
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Scandal de proporții între avocata familiei Melencu și mama Alexandrei Măceșanu: ”Dacă nu soliciți probe, înseamnă că știi unde e”. Femeia a izbucnit în plâns
Scandal de proporții între avocata familiei Melencu și mama Alexandrei Măceșanu: ”Dacă nu soliciți probe, înseamnă că știi unde e”.…
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
TOPUL celor mai PĂGUBOASE mașini. După expirarea garanției devin PERICOLE FINANCIARE
TOPUL celor mai PĂGUBOASE mașini. După expirarea garanției devin PERICOLE FINANCIARE
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
<