Despre greșeala lui Andrei Chivulete la U. Craiova – UTA și imprudența lui Iliev la Mioveni-Dinamo. Bonus primit de Horațiu Feșnic la UEFA | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 20

Despre greșeala lui Andrei Chivulete la U. Craiova - UTA și imprudența lui Iliev la Mioveni-Dinamo. Bonus primit de Horațiu Feșnic la UEFA | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 20
  • Publicat:
  • Actualizat:

Etapa cu numărul 20 a fost dominată de meciul dintre FCSB și Rapid București. Un meci spectaculos, atât în teren cât și în tribună, meci care ne-a mai scos din monotonia campionatului intern.

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, în cazul de față a 18-a, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

Despre greșeala lui Andrei Chivulete la U. Craiova – UTA și imprudența lui Iliev la Mioveni-Dinamo. Bonus primit de Horațiu Feșnic la UEFA | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 20

Nu am să mai revin asupra fazelor care au fost foarte comentate și analizate în ultimele zile și voi face doar câteva considerente generale despre arbitraj.

Istvan Kovacs, arbitru din elita europeană, a abordat meciul că pe o finală. Când spun asta mă refer la sancțiunile disciplinare, pe care le-a întârziat cât de mult se putea, conștient fiind că într-un astfel de meci, dacă aplici “la sânge” legile jocului, riști să elimini foarte repede jucători și să strici din spectacolul sportiv.

Deciziile majore, cele două lovituri de la 11 metri și eliminarea lui Junior Morais, au fost corecte și astfel nu arbitrul a fost cel care a influențat rezultatul final al jocului. Singurul reproș pe care aș putea să i-l fac este indulgența cu care l-a tratat pe Sapunaru, fotbalist cu mare experiență, un lider adevărat în vestiarul Rapidului, dar care nu a dat un exemplu pozitiv prin atitudinea pe care a avut-o față de arbitrul meciului, riscând să fie eliminat foarte devreme și astfel să își dezavantajeze propria echipă.

Una peste alta, având în vedere importanța meciului, încărcătura unui astfel de derby, numărul deciziilor importante luate corect și imaginea pozitivă pentru arbitru în finalul jocului, putem spune că Istvan Kovacs este arbitrul etapei.

Unde a greșit Andrei Chivulete și de ce?

O fază interesantă s-a petrecut în meciul Universitatea Craiova – UTA Arad. Astfel în minutul 28 la o acțiune de atac a echipe arădene, în urma unei centrări de pe partea dreaptă David Miculescu trimite cu capul pe lângă poartă dintr-o poziție avantajoasă.

Faza nu se referă la jucătorul care joacă mingea ci la duelul dintre Bancu, fundașul celor de la Craiova și un alt atacant arădean, care nu poate juca mingea. Bancu făcând marcaj strâns își tine adversarul în mod evident, prelungit, ajungând chiar să îl trântească la pământ în suprafața de poartă. Mingea fiind într-o altă zonă a suprafeței de pedeapsă, probabil arbitrul Andrei Chivulete urmarea ce se întâmplă acolo.

Cu toate acestea în momentul în care mingea este trimisă în suprafață de pedeapsă, un arbitru experimentat știe că trebuie să urmărească acele “perechi” de jucători care se formează. Bancu începe lupta directă cu adversarul și ținerea acestuia cu mult înainte că centrarea să ajungă și astfel arbitrul avea obligația să urmărească și ce se întâmplă acolo.

CCA le-a trasat recomandarea următoare arbitrilor: când un apărător își folosește ambele brațe în jurul corpului adversarului, indiferent de intensitate, arbitrul trebuie să acorde fault. A avea ambele brațe pe adversar nu este o acțiune normală de fotbal și trebuie sancționată. Ținerea adversarului cu două mâini, trântirea lui la pământ, sunt elemente care ne dau decizia corectă: lovitura de la 11m și cartonaș galben.

Iliev a făcut aceeași imprudență și la meciul precedent

O altă fază interesantă s-a petrecut în meciul Mioveni – Dinamo București, în minutele de prelungire. Portarul celor de la Dinamo face o greșeală aproape identică cu cea din etapa trecută din meciul cu Chindia Târgoviște, fapt ce ne arată că declarația lui de la final prin care spunea că nu înțelegea unde a fost faultul este reală.

Astfel Iliev, portarul dinamovist, din nou sare pentru a juca mingea cu mâinile și își lovește în plina figură adversarul care joacă în mod corect mingea cu capul. Faultul este evident iar arbitrul Costreie, bine plasat, acordă corect lovitură de la 11 metri.

Faptul că se repeta această greșeală a portarului și dacă în meciul trecut penalty-ul acordat a fost ratat, iată că de data asta a avut un rezultat dezastruos pentru propria echipă. Ar trebui că cei din conducerea tehnică a clubului să poarte o discuție cu Iliev să corecteze maniera aceasta neglijentă în care gestionează săriturile asupra adversarilor în lupta pentru minge.

Așa cum am remarcat și în articolul trecut genul acesta de fază este o problemă pentru campionatul intern și recomand CCA să prezinte arbitrilor soluții de a rezolva și preveni astfel de greșeli ale portarilor.

Kyros Vassaras, un pas înapoi! Recunoaște presiunea publică și trece la fapte

Iată că toată presiunea pusă de conducători, antrenori, jucători, suporteri și nu în ultimul rând de către presă, in urma greselilor arbitrilor, a avut un efect asupra activitățîi Comisiei Centrale a Arbitrilor. Astfel pe lângă faptul că l-am văzut prezent pe președintele CCA la mai multe meciuri în liga 1, acesta și-a intensificat și activitatea de educare și pregătire a arbitrilor.

Pentru prima dată de când a fost introdusă platforma online de analiză a fazelor, avem un feed-back din partea CCA prin care prezintă deciziile asupra unor faze controversate pentru ca arbitrii să știe ce trebuie să facă în meciurile următoare.

Motivele pentru care nu au făcut-o până acum sunt diverse și aș menționa aici doar faptul că expunând public greșelile unor arbitri nu mai pot să îi delege imediat, trebuie să arate că au avut unele consecințe, altfel generând frustrări din partea unor arbitri care nu au greșit și nu au meciuri. Acum făcând analiza fazelor în mod transparent trebuie a arate și echilibru în delegări.

Horațiu Feșnic, săltat de cei de la UEFA în elita arbitrajului

Închei articolul de azi într-o notă pozitivă anunțând promovarea într-o categorie superioară la UEFA a lui Horațiu Feșnic. Acesta fiind până acum în categoria “Second” a fost promovat lângă Radu Petrescu în “First”, fiind astfel doar la un pas în spatele celor doi,

Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs, aflati în categoria “Elite”. Astfel după un sezon bun atât pe plan intern cât și pe plan internațional, munca lui Horațiu este răsplătită prin aceasta promovare. Felicitări și succes!

Sursă foto: capturi Digi Sport / Telekom Sport / Look Sport

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen