Decizia lui Mutu de a sta pe bancă la ASA – Botoșani i-a deschis ochii lui Grigoraș: „Nu mi-am dat seama că nu trebuia să-l bag deloc. El și-a dat seama și a făcut ce trebuia. Schimbarea asta a fost cea mai bună”

Redactor:
Matei Udrea
Decizia lui Mutu de a sta pe bancă la ASA - Botoșani i-a deschis ochii lui Grigoraș:
  • Publicat:
  • Actualizat:

După partida ASA – FC Botoșani 1-0, disputată sâmbătă seară, în ultima etapă din sezonul regulat, Petre Grigoraș, fostul antrenor al mureșenilor, spune că a înțeles principala greșeală pe care a comis-o când a fost pe banca acestora: folosirea lui Adrian Mutu. Într-un interviu acordat ProSport, Grigoraș mărturisește că tocmai decizia lui Mutu, cel care i-a urmat pe bancă, de a nu se introduce în teren l-a făcut să-și dea seama de eroare și își reproșează că a fost prea sentimental atunci când, deși își dădea seama că fotbalistul de 37 de ani nu e la un nivel corespunzător, a decis totuși să-l trimită pe teren.

ProSport: V-ați uitat aseară la meciuri?
Petre Grigora
ș: M-am uitat, sigur.

Ce părere aveți? Cum vi s-a părut că a jucat ASA?
Mă așteptam… Le-am și spus că vor intra în play-off. Mă bucur că au intrat. În rest… Ambele meciuri au fost cu încărcătură mare, miza era calificarea. Și Iașiul, și ASA luptau pentru play-off, era normal să-și pună amprenta miza asta.

Vi se pare că s-a schimbat ceva în atitudinea celor de la ASA.
Nu. Era normal să apară o asemenea atitudine. Era ultima șansă de a intra în play-off.

„Nostalgia lui Mutu de demult m-a făcut să-l bag în teren”


Adi Mutu s-a scos singur din echipă când a devenit antrenor la ASA. FOTO: Mediafax

Da, dar miză a fost și la primele două meciuri din sezonul de primăvară. Și atunci au fost niște șanse de a rezolva prezența în play-off.
Au fost, dar… Atunci eram eu pe bancă. Acum a fost altcineva (n.r. – Mutu). Cel mai tare mă bucur că nu s-a băgat în teren. Eu nu mi-am dat seama că nu trebuia să-l bag deloc. El și-a dat seama și a făcut ce trebuia. Schimbarea asta a fost cea mai bună. Eu am greșit, se pare.

Am o curiozitate: în cele două etape petrecute pe bancă la ASA l-ați băgat pe teren pe Adi Mutu convins că poate face față, după ce l-ați văzut și în perioada de pregătire, sau ați mizat pe experiența sa?
Am mizat pe experiență, mai ales că echipa per total era una cu mare-mare experiență. Poate și… Nostalgia lui Mutu de demult m-a făcut să fac și lucrul ăsta. Ce să zic… N-aș vrea să intru în niciun fel de polemică. E neplăcut să vezi astfel de lucruri, dar acum chiar vreau să pun o întrebare. Când era el mai supărat: că îl băgam în teren sau de ce îl băgam în teren? Pentru că am văzut că, atunci când a ajuns în postura de a lua decizii…

„Nu știu dacă pe Mutu l-au adus jucător sau l-au adus altceva”

S-a lăsat pe bancă.
S-a lăsat pe bancă, da. Era supărat pe mine că-l scoteam, îl lăsam pe bancă, nu-l băgam titular… Acum s-a lăsat singur pe bancă. Oare de ce? Sunt multe semne de întrebare, iar răspunsul nu știu dacă îl vom găsi vreodată. Nu știu cât de dorit am fost eu acolo… Pe Mutu nu știu dacă l-au adus jucător sau l-au adus altceva.

De ce v-au mai căutat pe dumneavoastră dacă…
Eu am venit înainte de a veni el.

În momentul acela nu se știa dacă vine Mutu.
Da, poate atunci nu erau siguri că vine el la echipă. Cine știe… Mă gândesc și eu. Îmi pun întrebări.

Viceprimarul Maior anunță că vor merge înainte în formula aceasta, cu Mutu antrenor-jucător.
Da, e problema lor, nu vreau să mă mai gândesc. Am însă o curiozitate… Părerea mea e că aceia care au fost pe lângă echipă… Cred că nu am fost atât de dorit de ei și nici suficient de sprijinit. Aceasta e părerea mea. Mă gândesc și la managerul general, și la cei care erau pe lângă echipă. Nu știu cât de mult au încercat să mă sprijine pentru a rămâne acolo. Dar, până la urmă, știți cum e… N-am avut rezultate, rezultatele te… Jocul și rezultatele. Că a fost cam repede, după doar două etape, asta e altceva.

Așa este, dar Gâlcă a avut la Espanyol șapte partide fără victorie. Când s-a pus problema schimbării lui, jucătorii au intervenit la conducere și au cerut să mai rămână. Apoi au venit și victoriile. Etapa trecută au învins Deportivo La Coruna, acum Sporting Gijon.
Asta e când fiecare își vede de treaba lui și încearcă să facă ce știe cel mai bine să facă. Antrenorul să antreneze, jucătorul să joace, conducătorii să creeze cadrul prielnic pentru performanță. Dacă vrei să fii și una, și alta, cred că e mai greu. Dacă vrei să fii și conducător, și jucător, și antrenor nu prea e în regulă. Sunt niște semne de întrebare pe care mi le pun. Până la urmă, atât de repede să fii îndepărtat… Până la urmă nu intram eu pe teren. Să lăsăm la o parte pregătirea prea dură în Antalya și chestiile de genul ăsta că n-au niciun suport real. Sau că s-a lucrat mai puțin tactic și n-aveau idei. Haideți să fim serioși! Lucrezi tactic când ai potență să faci nu știu ce. Știți că jocul meu era pe presing, pe… Din păcate, mi-am dat seama că nu pot să fac lucrul ăsta la echipă din diverse motive și am încercat să mă adaptez pentru primele trei etape, care duceau în play-off, cu un stil mai aproape de posibilitățile echipei. Ați văzut că nici în ultima partidă nu și-au schimbat stilul, să facă presing în 16 metri…

„Astra, Steaua și Dinamo se bat la titlu”


Petre Grigoraș crede că la titlu se vor bate Astra, Steaua și Dinamo. FOTO: Mediafax

Cine credeți că va câștiga titlul?
E greu de spus, sunt foarte multe surprize. Vedeți, Viitorul pierde acasă, câștigă în deplasare, Steaua nu reușește să bată de două etape, Astra s-a împiedicat pe teren propriu. Pare, la prima vedere, că Astra are un avantaj.

Chiar și fără Budescu?
Chiar și fără el. Mi s-a părut că rolul lui Budescu a fost luat de Boldrin și s-a descurcat foarte bine deocamdată. E clar că era un jucător cu execuție și cu importanță în economia jocului.

Pe cine ați miza, dacă ar fi să vă urmați intuiția și experiența de antrenor și de fost fotbalist?
Cred că sunt trei echipe care ar putea să fie: Astra, Steaua și Dinamo. Cu tot respectul pentru Viitorul, pe care o simpatizez pentru modul de a evolua în teren, pentru stilul ofensiv și avântat, vorba lui Gică Hagi, nu știu câtă experiență au să se bată la nivelul ăsta. Câtă forță psihică au în momentele cheie pentru a se lupta cu adversari puternici la titlu.

„ASA poate să nu mai facă, de acum, niciun punct, pentru că și-a asigurat prezența în cupele europene”

Cum vi se pare sistemul cu play-off și play-out, după ce a trecut deja prima parte? Prunea, președintele de la Iași, a afirmat și aseară, așa cum spusese încă de la începutul sezonului, că nu e o idee bună.
Dacă vă uitați în urmă, veți vedea că și eu am spus de la început că nu mi se pare în regulă să joci pe teren și apoi să fie punctele înjumătățite. Nu mi se pare foarte normal. De ce să se înjumătățească? Dacă tot vrei să faci play-out și play-off, mergi cu toate punctele pe care le-ai câștigat. Nu le-ai câștigat pe teren.

Ce motivație mai au ultimul loc din play-off, ASA, care în mod clar nu va intra în lupta pentru titlu, și primul loc din play-out, CSMS Iași, care la fel de clar este că nu va retrograda? De ce vor mai juca aceste două formații încă 10, respectiv 14 meciuri?
E adevărat. E o întrebare foarte bună și răspunsul trebuia să-l dea altcineva. Nu știu dacă era necesară chestia asta în campionatul nostru sau ăsta e motivul pentru care fotbalul românesc a luat-o ușor la vale în ultimii ani. Nu mă refer aici doar la play-off și la play-out. Echipa națională și echipele de club au avut cel mai mare succes când jucau în prima ligă 18 cluburi cu un campionat normal și retrogradau 2, 3, 4, câte se stabilea. Când merge ceva bine, de ce trebuie să schimbi? Cred că altceva trebuia schimbat. Să se facă investiții în infrastructură, să aduci jucători de valoare, să joci pe terenuri foarte bune. Nu să aduci 10 jucători vara, 10 jucători iarna, schimbă-i iar… Aici trebuia să se lucreze. Nu la sistem, că e play-out și play-off, 16 sau 18 echipei. Asta e părerea mea și o susțin. Sunt curios acum: Dinamo nu poate juca în cupele europene. Iar ASA este oricum, după meciul de aseară, în cupele europene. Poate să nu mai facă niciun punct, pentru că avem cinci echipe în preliminariile Ligii Campionilor și Europa League: patru din campionat și una din Cupă. Iar Cupa cine poate s-o câștige, ca să fie din afară? Eventual, CFR, dar și ei sunt în insolvență și n-au voie în cupele europene. Deci… Sunt și eu curios ce se va întâmpla în continuare.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…