De ce e falsă teoria „jucătorii sunt proști, nici Mourinho nu califica România”. Și substratul acestei strategii viclene și lașe

Autor: Matei Udrea Publicat: 05 Sep. 2017, 20:04 Actualizat: 05 Sep. 2017, 20:10 Fotbal Intern

„Muncim pe brânci pentru binele fotbalului”, povestea astă-primăvară, de la prezidiul Adunării Generale a FRF, președintele Răzvan Burleanu. Un tânăr bine, îmbrăcat într-un impecabil costum bleu-petrol, ușor mai închis la nuanță față de oamenii săi din cercul închis al puterii de la Casa Fotbalului: vreo 20 de inși în sacouri și pantaloni cu dungă, bleu-deschis – ulterior, am descoperit că erau copiate la milimetru după costumele băieților de la Ministerul de Externe.

Acestei confesiuni despre sudoarea care curge prin birourile de la Casa Fotbalului i-a urmat citirea unui lung text, scris parcă pentru un ziar de casă, cu comparații ridicole și asemănări forțate între actualul selecționer al României și alți antrenori de naționale. Statistici feliate în așa fel încât să arate bine, date trunchiate ca să dea bine pe hârtie.
Cineva îi băgase sub nas lui Burleanu prostia asta, iar lui, străin de fenomen, i s-a părut o găselniță bună. S-a bălăcit în băltoaca de ridicol minute în șir, umflându-și fericit vocea, într-o liniște deplină. Audiența găina: în sală era cald, bine, cateringul fusese îndestulător, berea rece. Era tot ce conta la acel moment.

„Naționala de rahat” avea, acum doi ani, șapte meciuri la rând fără gol primit

Această (ne)calificare rușinoasă a naționalei, eliminată matematic din cursa pentru Mondialele din Rusia – în premieră, cu două etape înainte de finalul preliminariilor -, trebuie să fie despre Burleanu și nu despre Daum. Despre șefii FRF și nu despre fotbaliști. Despre competențele „guvernanței corporatiste” din fotbal încercate de niște civili și nu despre abilitățile de jucători ale tricolorilor.

Prost e ăla care dă, nu ăla care cere. Daum a cerut, cineva i-a dat. Dar dacă acel „cineva” nu a fost prost?

Interesant este că președintele Burleanu reușește cumva, nu se știe cum, să se extragă de fiecare dată din miezul problemei atunci când apar (din ce în ce mai des) veștile proaste.

Peștișorii roșii aruncați in apă de oamenii președintelui FRF tind să ducă iar pe piste greșite discuția după un eșec catastrofal al naționalei.
Lucrurile trebuie readuse pe fagașul lor: e normal să discutăm despre ce se întâmplă acum, nu despre ce a fost acum 4 ani. Despre ce a fost atunci, am discutat la vremea respectivă. Ba, încă, am făcut-o cu vârf și îndesat. Dar, azi, subiectul este cum gestionează Burleanu și oamenii săi fotbalul. Inclusiv naționala.
Știți ce golaveraj aveam acum doi ani, pe vremea asta, cu „zaharisitul” Iordănescu senior pe bancă? 7-1. Un gol primise naționala în primele opt meciuri de calificare, interval în care jucase cu Grecia, Irlanda de Nord, Ungaria (fiecare, de câte două ori), Finlanda și Insulele Feroe. Și aveam 16 puncte. 16!
Chestia asta cu „greaua moștenire”, repetată obsesiv de securiștii și activiștii de partid care au jecmănit România în ultimii 28 de ani, nu mai ține.
Se invocă azi calitatea foarte slabă a jucătorilor. Vezi-Doamne, nici Mourinho n-ar avea ce face cu ăștia. Și atunci, normal, de ce am acuza actuala conducere a naționalei? Daum știe meserie, dar n-are cu cine. Și nu ne-ar durea atât de Daum, dar e clar că, prin ricoșeu, nici guvernanța corporatistă a FRF, însuși domnul președinte Burleanu, n-au ce să facă. De unde alții, dacă noi cu proștii ăștia defilăm?
Dar aceiași jucători „foarte slabi” arătați cu degetul de oamenii FRF pentru că azi sunt pe locul 4, la 10 (zece!) puncte de locul 1, cu două victorii în opt meciuri (ambele cu Armenia și ambele datorate faptului că adversarul a rămas în inferioritate numerică), se calificau, acum doi ani, la Euro 2016. Terminau preliminariile cu 20 de puncte.

Tot jucătorii ăștia au avut 7 meciuri fără gol primit în precedentele preliminarii. Tot ei au pierdut la mustață meciul cu Franța, de la Euro, după un fault la portar al francezilor la golul decisiv. Tot ei au bătut în Grecia și Turcia.

Acum patru ani, exact aceeași generație ne califica, de pe locul 2, la barajul pentru Mondiale dintr-o grupă cu Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia și Andorra. Vi se par cumva Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia și Kazahstan mai bune?
I-am înjurat în 2013 pentru că au pierdut calificarea la Mondiale în fața Greciei. Rușine, rușine rușine. În grupă făcusem 19 puncte, ne bătuse Olanda de ne sunase apa-n cap, 4-0 și 4-1. Olanda, care câteva luni mai târziu, la turneul final, bătea campioana mondială Spania cu 5-1, Chile cu 2-0 și Brazilia cu 3-0.

2. „Muncim mai mult și mai bine”, se lăuda astă-primăvară Burleanu, de la prezidiul Adunării Generale unde a propus (și obținut cu numai 10 voturi contra din 200 de participanți) modificarea regulamentelor, astfel încât Lupescu, Chivu și Marica, de exemplu, să nu poată candida împotriva sa la anul. 

Cât de mult se muncește? Cât de bine? Pe un om îl definesc rezultatele.
3. „Am preluat federația într-un moment în care mergea spre faliment. Am redresat situația, iar azi avem depozite în bancă de 4 milioane de euro”, povestea același Burleanu auditoriului în transă. Uitînd să spună că, în momentul sosirii, găsise în bancă depozite de 6 milioane de euro. „Redresarea” situației a însemnat că, în 3 ani de „guvernare corporativă”, Burleanu și oamenii săi au mâncat cu 2 milioane de euro mai mult decât au produs.
4. Avocații diavolilor bleu mai invocă faptul că Burleanu a preluat o situație dezastruoasă și că n-a avut timp să crească valorile necesare pentru ca echipele naționale să obțină performanțe.
Totuși, trebuie spus că naționalele de juniori, pe măsură ce a trecut timpul sub comanda lui Burleanu, au realizat premiere fantastice: înfrângeri cu Liechtenstein, 0-8 cu Germania la tineret și 1-10 cu aceeași Germania la sub 16 ani.
Arta unui manager – sau a unui antrenor, dacă vreți – e să urce valoarea colectivului pe care-l gestionează. Naționala României este – după cum realist o evalua chiar Florin Andone – de nota 6. Daum trebuia s-o facă să joace măcar de 7. Că de nota 4 poate s-o facă oricine să joace…

Ce-ar mai fi de spus? Daum și stafful său costă fotbalul românesc aproape 2.000.000 pe an. În sumă sunt incluși și cei 4.000 de euro net, lunar, plătiți fiului lui Daum, angajat pe post de analist video.

Totuși, ne puteam face de râs și cu numai 200.000 de euro…

Niște cifre. Reale

Spre aducere aminte:
România în preliminariile CM 2014: 1-4, 0-4 cu Olanda, 3-0 și 2-2 cu Ungaria, 1-0 și 0-2 cu Turcia, 2-0 și 2-0 cu Estonia, 4-0 și 4-0 cu Andorra.

România în preliminariile Euro 2016: 2-0 și 0-0 cu Irlanda de Nord, 1-1 și 0-0 cu Ungaria, 1-1 și 2-0 cu Finlanda, 1-0 și 3-0 cu Insulele Feroe, 0-0 și 1-0 cu Grecia.

România în preliminariile CM 2018: 0-3 și 1-3 cu Polonia, 1-1 și 0-1 cu Muntenegru, 0-0 cu Danemarca, 1-0 și 5-0 cu Armenia, 0-0 cu Kazahstan. Mai sunt de jucat partidele România – Kazahstan și Danemarca – România.

De-a lungul acestor ultimi patru ani, nucleul de jucători de la națională a rămas aproximativ același. Față de campania pentru Cupa Mondială din 2014, dintre jucătorii notabili s-au retras Raț, Marica și Goian. Față de preliminariile pentru Euro 2016, în plus s-a mai retras și Sânmărtean.

Au apărut, în schimb, pe parcursul acestor ani, Florin Andone, Alibec, Budescu, Nicolae Stanciu, Benzar, Cristian Ganea, Toșca, Răzvan Marin.

Autor: Matei Udrea Publicat: 05 Sep. 2017, 20:04 Actualizat: 05 Sep. 2017, 20:10 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Se pregăteşte o nouă Ordonanţă de Urgenţă chiar ACUM! Viaţa românilor se schimbă RADICAL, de la 1 iunie
Se pregăteşte o nouă Ordonanţă de Urgenţă chiar ACUM! Viaţa românilor se schimbă RADICAL, de la 1 iunie
Revanşa unui şofer al Poştei Române sancţionat cu tăierea salariului pentru o sticlă cu apă
Revanşa unui şofer al Poştei Române sancţionat cu tăierea salariului pentru o sticlă cu apă
Cele şapte judeţe care au sub 100 de cazuri de COVID-19
Cele şapte judeţe care au sub 100 de cazuri de COVID-19
Craiova da o super lovitura! Aduce un jucator de nationala de 2,5 milioane de euro!u mai putin!” Ianis Hagi, facut praf de o fosta glorie a lui Rangers! Cine l-a desfiintat pe fiul „Regelui” si ce a spus
Craiova da o super lovitura! Aduce un jucator de nationala de 2,5 milioane de euro!u mai putin!” Ianis Hagi, facut praf ...
EA este femeia cu cel mai sexi posterior din lume!
EA este femeia cu cel mai sexi posterior din lume!
Coana Mița biciclista din showbizul românesc! Topul celor mai sexy fundulețe pe biciclete
Coana Mița biciclista din showbizul românesc! Topul celor mai sexy fundulețe pe biciclete
Asistentul SMURD chemat să-şi salveze propriul copil. „Nu am crezut ca văzându-mi băiatul plângând o să fiu cel mai fericit“
Asistentul SMURD chemat să-şi salveze propriul copil. „Nu am crezut ca văzându-mi băiatul plângând o să fiu cel ...
O prostituată româncă primește 20.000 de lei pe lună de la stat! Ce face pentru banii primiți!
O prostituată româncă primește 20.000 de lei pe lună de la stat! Ce face pentru banii primiți!
Stârneşte multe CONTROVERSE dar este pe placul BĂRBAŢILOR: ce FANTEZIE au femeile dar le este ruşine să spună
Stârneşte multe CONTROVERSE dar este pe placul BĂRBAŢILOR: ce FANTEZIE au femeile dar le este ruşine să spună
Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada
Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada
România dă SUPER lovitura! UE a pus banii pe masă. Primim o sumă astronomică
România dă SUPER lovitura! UE a pus banii pe masă. Primim o sumă astronomică
Mii de români vor primi 710 lei pe lună, începând cu 31 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Mii de români vor primi 710 lei pe lună, începând cu 31 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
O femeie şi-a scos 6 coaste ca să arate ca personajul preferat din desenele animate
O femeie şi-a scos 6 coaste ca să arate ca personajul preferat din desenele animate
31 de maşini lăsate PE BUTUCI în doar 40 de minute. Paguba este de peste 100 de mii de euro - FOTO
31 de maşini lăsate PE BUTUCI în doar 40 de minute. Paguba este de peste 100 de mii de euro - FOTO
Locuia cu un angajat de la poliție. Recent, tânăra a descoperit ceva șocant în casă
Locuia cu un angajat de la poliție. Recent, tânăra a descoperit ceva șocant în casă
Imagini incredibile. Ţara unde asistentele care tratează bolnavii de COVID poartă uniforme transparente. FOTO
Imagini incredibile. Ţara unde asistentele care tratează bolnavii de COVID poartă uniforme transparente. FOTO
Se schimbă modul în care să dă examenul auto! Hotărârea de guvern care dă peste cap tot
Se schimbă modul în care să dă examenul auto! Hotărârea de guvern care dă peste cap tot
FOTO. Gina Chirilă a născut o fetiță perfect sănătoasă! Prima imagine cu micuta sa
FOTO. Gina Chirilă a născut o fetiță perfect sănătoasă! Prima imagine cu micuta sa
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din lume
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din ...
Cel mai sumbru clasament: A devenit ţara cu cele mai multe decese provocate de COVID-19 în numai 24 de ore. Ce s-a putut întâmpla
Cel mai sumbru clasament: A devenit ţara cu cele mai multe decese provocate de COVID-19 în numai 24 de ore. Ce s-a putut ...
Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲
Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲
Revenim la viața normală! Nelu Tătaru a dezvăluit data exactă
Revenim la viața normală! Nelu Tătaru a dezvăluit data exactă
Explozia TikTok
Explozia TikTok
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...