De ce „acasă” e la Espanyol, nu la Steaua. INTERVIU | Gâlcă despre următorul vis, cum l-au privit jucătorii în vestiar, grătarele cu antrenori, dilema Messi și banii pe care-i va putea cheltui pe transferuri

Autor: Costin Ștucan Publicat: 18 Dec. 2015, 12:59 Actualizat: 18 Dec. 2015, 14:27 Fotbal Intern

„În perioadele în care nu antrenăm, ne simțim singuri”, scrie Walter Zenga în cartea sa „Antrenor”. „Nu ne interesează să ni se amintească numele pe poza din albumul cu fotbaliști sau culorile tricourilor îmbrăcate, trofeele ridicate și satisfacțiile avute. Oricum, ajungi să regreți dățile în care nu ai răspuns la telefon până și ziaristului enervant sau acelui impresar care oricum mă sună doar când trebuie să înlocuiască un jucător. Dar măcar atunci telefonul suna!”. Câți antrenori români își permit să stea acasă și să aștepte șase luni și jumătate o himeră, o ofertă din poate cel mai puternic campionat din lume? Cine ar fi rezistat tentației de a capitaliza trei trofee obținute într-un sezon prin câteva milioane de dolari încasate pentru a le explica unor semiprofesioniști din țările arabe cum se recuperează mingea în jumătatea adversă ? Dacă școala de antrenori ar face mâine un sondaj, mulți dintre antrenori ar răspunde că ei ar fi așteptat. La primul telefon, s-ar fi urcat probabil în avionul de Dubai sau Riad. În primăvară, când rezultatele Stelei se destrămau îngrijorător sub privirile unor jucători mult prea relaxați, Costel Gâlcă spunea că visul său e să lucreze în Primera Division. În România, s-a râs mult și bine. Acum, e aproape Crăciunul și Gâlcă e la Barcelona. Pe terenurile de antrenament din complexul Dani Jarque  – numit așa în memoria fundașului lui Espanyol decedat pe teren în 2009, la vârsta de 26 de ani -, antrenorul român le arată fotbaliștilor lui Espanyol cum să recupereze mingea cât mai sus. Sâmbătă, la 19:15, Gâlcă va debuta ca antrenor în Primera Division, în meciul de acasă cu Las Palmas. Într-un interviu pentru ProSport, el explică de ce „acasă” este la Espanyol și nu la Steaua, care este următorul său vis și cum îl va opri pe Messi, pe 2 ianuarie, 6 ianuarie și 13 ianuarie. Prima dată în campionat, apoi în meciurile tur-retur din Cupa Spaniei.

Costel, cum este făcut contractul cu Espanyol?
E până în vară, dar cu clauză de prelungire pe încă un an.

Care e obiectivul fixat de conducere?
Trebuie să salvez echipa, în primul rând. Timpul, însă, îmi va fixa obiectivul. Eu vreau mai mult de atât.

Ți-e teamă de retrogradare?
Suntem pe locul 12, dar la trei puncte de retrogradare (Râde). Personal, mă gândesc că echipa o să meargă din ce în ce mai bine.

La conferința de presă ai spus că te-ai întors acasă…
Da. Am spus pentru că știu clubul. Cunosc oamenii de aici. Știu ce vor și de aceea am spus asta. Au fost patru ani petrecuți la Espanyol, am urmărit echipa chiar dacă nu am fost aici și sentimentul de a te simți parte din acest club este încă foarte puternic. Îl trăiesc.


Costel Gâlcă, la prezentarea oficială ca antrenor al lui Espanyol

 

De ce acasă e Espanyol și nu Steaua

Te simți acolo mai acasă decât te-ai simțit la Steaua?
(Își caută cuvintele). Pentru mine, Steaua e o mândrie. Sunt mândru că am jucat acolo. Steaua e clubul la care am visat de mic să joc. Dar, aici am avut întotdeauna liniște.

Acolo te simți liniștit?
Da. Plus că pe majoritatea oamenilor din club îi știu.

Mai sunt oameni din perioada în care ai jucat?
Da, foarte mulți. Aici, foștii jucători sunt antrenori, sunt scouteri, sunt în organigrama clubului. Așa ar trebui să fie și în România.

Magazinerii sunt de obicei cei mai importanți oameni nevăzuți dintr-un club. Mai sunt acolo?
Toți, da. Au fost bucuroși că m-au văzut. Îmi cunoșteau și obiceiurile, tot. Știau că eu plecam ultimul de la stadion. Un an de zile, am fost coleg și cu Nando, cel care a fost la Barcelona și Real Madrid, și el pleca puțin mai târziu decât mine. M-a întrebat magazinerul: „Iarăși pleci ultimul?”. Am râs: „Acum plec clar ultimul, ultimul!”.

Antrenorul trebuie să plece ultimul din club?
Normal!

Când ai avut primul contact cu cei de la Espanyol?
De cunoscut, ne cunoaștem de multă vreme. Am mai fost la club, ne-am mai văzut, ne-am mai întâlnit, dar a fost totul rapid. M-au sunat sâmbătă seara după meci (n.red. – înfrângerea cu 1-0 de la Celta Vigo), m-am întâlnit cu ei vreo 3 ore, iar dimineața mi-au spus că eu sunt alesul.

Ai spus la conferință că ai văzut jucători îngrijorați în vestiar…
Da, e normal.

De ce sunt îngrijorați?
Unii, pentru că a plecat antrenorul. Aveau o afinitate față de Sergio. Ceilalți erau îngrijorați de tot ce se întâmpla la club. Fostul antrenor, Sergio, mi-a fost și coleg, am vorbit cu el puțin. Sper să mă întâlnesc cu el, să vorbesc mai multe. Informațiile sunt prețioase. Cu siguranță, ne vom vedea.

Ce senzații trăiește un antrenor nou care intră într-un vestiar necunoscut? Ai simțit ostilitate față de tine?
Nu am simțit nicio reținere. Există o oarecare îngrijorare a unora pentru că nu știau ce se va întâmpla cu ei. Sunt jucători care poate se știau titulari, alții care se credeau rezerve. Eu vin cu altă filozofie, cu alt model de joc, dar m-au impresionat la primul joc. S-au adaptat la ceea ce am vrut, deși au avut foarte puțin timp. În multe momente, am făcut ce voiam eu, am recuperat mingea foarte repede, foarte aproape de poarta adversă. Chiar le-am spus că m-au surprins. Nu am reușit, însă, să jucăm așa pe toată durata meciului. În a doua repriză am pierdut vreo 10-11 mingi una după alta. Atunci, am coborât foarte mult. În pauză, le spusesem să avem mai multă siguranță, să nu ne mai grăbim atunci când luăm decizia de a pasa vertical. Ținând cont de timpul foarte scurt, a fost un rezultat pozitiv. Vorbesc aici de momente de joc, la fel și de dăruire.

Citește continuarea mai jos.

Costel Gâlcă la primul antrenament cu jucătorii lui Espanyol. În primul meci, echipa sa a învins cu 2-1 pe Levante și s-a calificat în „optimile” Cupei

Gâlcă strigă la jucătorii săi în meciul de debut pe banca lui Espanyol

 

A meritat așteptarea de 6 luni și jumătate, de după plecarea de la Steaua?
Da, fără nicio îndoială. Chiar vorbeam cu cei din staff că dacă trebuie să mergem la o echipă, cu siguranță o să mergem. De aceea, mi-am dorit foarte mult un campionat din Europa, și în special Spania.

Ai avut oferte mai bune decât asta?
Au mai fost. Și discuții…

Vorbesc din punct de vedere financiar.
Financiar, da.  

Din țările arabe?
Și din alte părți, dintr-un alt campionat european, dar nu putem să-l comparăm cu campionatul Spaniei.

Să fie alături de echipă și eu sper ca prin maniera de a juca să-i atragem să ne susțină la toate meciurile. Sunt importanți pentru noi
mesajul lui Gâlcă pentru fanii lui Espanyol

De ce Spania?
Spania e casa mea, în Barcelona e casa mea, Espanyol e casa mea. Aici mi s-au născut copiii. Am mulți prieteni. E un club cu care mă identific.

Familia vine și ea în Spania?
Deocamdată, nu. Copiii sunt la școală. Până la vară nu vin.

Cu patronul chinez ai vorbit?
Nu, vine pe 21 decembrie.

 

Ivan e prea crud pentru Espanyol. Deocamdată

În perioada de transferări din ianuarie, vei avea fonduri la dispoziție?
Da, cu siguranță că vor fi bani. Le-am spus, însă, să mă lase câteva zile, să văd jucătorii, să-i cunosc bine. După aceea, normal, poți să faci o evaluare a lotului.

Ai foarte puțin timp la dispoziție până la 1 ianuarie.
Da, știu. E timpul foarte scurt. Dar am cerut timp să-i cunosc bine pe jucători.

Ai în minte vreun nume de jucător român?
(Face o pauză și oftează). E greu de răspuns în situația asta. O să răspund când o să mă decid asupra lotului. Atunci, cu siguranță o să vă spun.

La un moment dat, ți-l doreai la Steaua pe Andrei Ivan de la Craiova.
Da, e un jucător de viitor care în câțiva ani cred că ajunge unul dintre cei mai buni fotbaliști din România și, de ce nu, din Europa.

Ai la dispoziție câțiva ani să-l iei la Espanyol?
(Râde). Acum, strategia e pe termen scurt, bineînțeles. Am nevoie de jucători consacrați.

Crezi că ai fost ales pentru că erai un antrenor ieftin, iar cei de la Espanyol oricum nu aveau altă variantă la dispoziție? În România, există această ipoteză.
(Oftează) N-am auzit-o, dar tot ce e posibil. E posibil să fi fost așa și să nu fi avut o soluție mai bună, dar uitați-vă în ultimii ani câți antrenori a numit Espanyol dintre foștii jucători. Trei din ultimii patru. Asta e filozofia lor. Se identifică în felul ăsta cu clubul. Aspectul ăsta e foarte important.

Ai spus în primăvară că visul tău este să antrenezi în Spania. Practic…
(Întrerupe întrebarea, amuzat) S-a îndeplinit.

Care e următorul vis?
Să câștig un trofeu cu Espanyol. Să termin cât mai sus în clasament. Poate sună puțin cam greu în acest moment, dar îmi doresc să pot să intru în Europa League cu Espanyol. Să pot să câștig Cupa Spaniei sau chiar mai mult… Titluri.

Costel Gâlcă a fost pe teren în 2000, la penultimul trofeu câștigat de Espanyol. Echipa sa a învins-o pe Atletico Madrid cu 2-1 în finala Cupei Spaniei

E o presiune mai mare la Espanyol ca la Steaua?
Nu. Nu, nu. Clar, nu.

De ce?
Trăirile sunt altele. Liniștea pentru a te concentra asupra a ceea ce faci îți dă și liniștea rezultatelor. Frământarea era mai mare la Steaua. E o echipă foarte mare, cu o presiune foarte mare de a intra în Champions League. Trăirile sunt mult mai intense. Asta nu înseamnă că la Espanyol nu se trăiește intens. E o echipă foarte bună cu care îmi doresc să progresăm. Să progresez eu, să progreseze echipa. Vreau să se vadă jocul pe care mi-l doresc eu în antrenamente și apoi la meciuri.

Regreți ceva din perioada Steaua?
Nu regret nimic, n-am ce. A fost o experiență extraordinară care m-a ajutat să gestionez unele lucruri. Am avut de câștigat prin felul meu de a fi. Sunt un om optimist, pozitiv.

Crezi că ești un antrenor potrivit pentru fotbalul românesc?
De ce nu? Prin jucători, prin ceea ce le transmit, vreau ca…și acum nu mă refer doar la fotbal…vreau ca societatea românească să se schimbe. Ă‚sta e felul meu de a vedea lucrurile.

Pe 2 ianuarie, vei juca împotriva Barcelonei. Problema „cum îl anihilăm pe Messi” e o dilemă reală de care te vei lovi și tu. Marea dilemă e, însă, că mai trebuie opriți Suarez și Neymar.
Nu așa se pune problema. Pentru noi, cel mai important e să ne facem jocul. Nu cred că o să punem marcaj special la Messi, pentru că ar însemna să punem la mulți jucători. E mult mai important ce putem să oferim noi, ca echipă.

Cum aștepți meciul ăsta? Ca pe teza la matematică?
Sunt nerădbător, dar și ca jucător aveam emoții normale înainte de meciurile mari. Când intri pe teren, nu mai simți nimic. Cred că va fi la fel și ca antrenor. S-ar putea totuși să trăiesc meciul mai intens de pe margine pentru că nu poți să-i ajuți și din teren. Sunt, însă, sigur că o să facem un meci bun. Vom încerca să jucăm și noi fotbal, să atacăm, să ieșim mulțumiți de noi din acest meci.

În Spania se fac grătare?
Nu. Dar se merge la cină împreună. Se socializează destul de mult, dar toată echipă.

Sergio Fernandez, fostul antrenor, va socializa cu jucătorii tăi?
Poate să se întâlnească, să iasă cu un jucător, dar nu cred că va face asta cu mulți jucători. La cum îl cunosc pe Sergio, nu va face asta. Avem o relație foarte bună.

Costel Gâlcă îl îmbrățișează pe Alex Chipciu la finalul meciului de la Iași, în urma căruia Steaua a câștigat titlul

Ai un mesaj pentru cei de la Steaua?
Îmi doresc să câștige ce și-au propus. Să ia campionatul, pentru că știu că e important pentru club. N-am văzut meciurile cu Viitorul, știu că au câștigat, dar Viitorul a jucat foarte bine. Pentru mine, Viitorul este echipa cu un fotbal foarte bun, constant, ofensiv. Mi-ar fi plăcut cu adevărat să o antrenez pe Viitorul.

Poate că o să ai șansa în viitor, dar e posibil să nu ai loc de Gică Hagi.
Deocamdată, nu se pune problema.

Autor: Costin Ștucan Publicat: 18 Dec. 2015, 12:59 Actualizat: 18 Dec. 2015, 14:27 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Doliu în Pro TV! Anunţul morţii a căzut ca un trăsnet, la TV. Din păcate, medicii nu au mai avut ce să îi facă...
Doliu în Pro TV! Anunţul morţii a căzut ca un trăsnet, la TV. Din păcate, medicii nu au mai avut ce să îi facă...
Presa internaţională, şocată de evenimentele de la Backa Topola - FCSB
Presa internaţională, şocată de evenimentele de la Backa Topola - FCSB
Mayweather faţă în faţă cu YouTube-ul: „Money” va boxa cu vloggerul Logan Paul anul viitor
Mayweather faţă în faţă cu YouTube-ul: „Money” va boxa cu vloggerul Logan Paul anul viitor
Greseala sau umilinta maxima?! Adi Petre a aparut trecut PORTAR pe lista de rezerve de la FCSB
Greseala sau umilinta maxima?! Adi Petre a aparut trecut PORTAR pe lista de rezerve de la FCSB
7 alimente pe care să le consumi zilnic pentru a evita gripa şi răceala
7 alimente pe care să le consumi zilnic pentru a evita gripa şi răceala
Lenjeria cu doua numere mai mici i-a jucat feste. Emily Burghelea si costumul buclucas! A aratat TOT
Lenjeria cu doua numere mai mici i-a jucat feste. Emily Burghelea si costumul buclucas! A aratat TOT
Vilă răvăşită de o gaşcă de copii-infractori. Au provocat
daune uriaşe şi au fost opriţi cu focuri de armă
Vilă răvăşită de o gaşcă de copii-infractori. Au provocat daune uriaşe şi au fost opriţi cu focuri de armă
Noi imagini cu Sorina din pandemie! E total schimbată: 'Refuză să vorbească românește'
Noi imagini cu Sorina din pandemie! E total schimbată: 'Refuză să vorbească românește'
Descoperirea unei NAVE naziste pune capăt unei CONTROVERSE vechi de 80 de ani
Descoperirea unei NAVE naziste pune capăt unei CONTROVERSE vechi de 80 de ani
A murit Alexandru, tânărul din spatele celebrei replici „Uite, stăm!” Era închis la Penitenciarul Giurgiu
A murit Alexandru, tânărul din spatele celebrei replici „Uite, stăm!” Era închis la Penitenciarul Giurgiu
Un val rece LOVEȘTE România! Fenomene extreme în mai multe zone
Un val rece LOVEȘTE România! Fenomene extreme în mai multe zone
Criminala de la metrou, pedepsită aspru în închisoare! Ce i-au făcut deținutele Magdalenei Șerban după ce a devenit violentă
Criminala de la metrou, pedepsită aspru în închisoare! Ce i-au făcut deținutele Magdalenei Șerban după ce a devenit ...
Vrei să câştigi cât preşedintele României şi să nu ştie nimeni unde lucrezi? Atunci caută un post aici
Vrei să câştigi cât preşedintele României şi să nu ştie nimeni unde lucrezi? Atunci caută un post aici
Ambulanță aflată în misiune, șicanată de un șofer de pick-up. Cui aparține mașina criminală
Ambulanță aflată în misiune, șicanată de un șofer de pick-up. Cui aparține mașina criminală
A scos telefonul din buzunar și toți au rămas cu gura căscată. Este făcut în România?
A scos telefonul din buzunar și toți au rămas cu gura căscată. Este făcut în România?
Băiatul cu boala Kawasaki internat la Spitalul Gomoiu este în stare stabilă. Experţii îţi spun cum se manifestă boala şi când e cazul să suni medicul
Băiatul cu boala Kawasaki internat la Spitalul Gomoiu este în stare stabilă. Experţii îţi spun cum se manifestă boala ...
ZILE LIBERE de la școală! Când vor sta copiii acasă
ZILE LIBERE de la școală! Când vor sta copiii acasă
Imagini interzise cu o fostă vedetă Antena 1! S-a pus în genunchi și a ”călărit” o jucărie
Imagini interzise cu o fostă vedetă Antena 1! S-a pus în genunchi și a ”călărit” o jucărie
S-a aflat! Ce legătură are Brad Pitt cu soțul iubitei sale mult mai tinere! Angelina Jolie sigur va lua foc
S-a aflat! Ce legătură are Brad Pitt cu soțul iubitei sale mult mai tinere! Angelina Jolie sigur va lua foc
Este oficial: Românii pot lua 15.000 de euro gratis de la stat să îşi modernizeze locuinţa
Este oficial: Românii pot lua 15.000 de euro gratis de la stat să îşi modernizeze locuinţa
Imagini şocante în public! Bodi o bruschează pe Bianca Drăguşanu în văzul tuturor! O strânge de gât, iar un prieten de-al lui o pocneşte peste cap! VIDEO PAPARAZZI
Imagini şocante în public! Bodi o bruschează pe Bianca Drăguşanu în văzul tuturor! O strânge de gât, iar un prieten ...
MARE SĂRBĂTOARE! Ferească Dumnezeu să faci asta azi
MARE SĂRBĂTOARE! Ferească Dumnezeu să faci asta azi
Gigantul Netflix investeşte cel mai mult la Hollywood în acest an
Gigantul Netflix investeşte cel mai mult la Hollywood în acest an
Lucra până de curând într-o reprezentanță auto. Dar s-a dus îmbrăcată așa și a fost dată afară
Lucra până de curând într-o reprezentanță auto. Dar s-a dus îmbrăcată așa și a fost dată afară
FOTO. Antonia, apariţie incendiară de ultimă oră pe coperta unei reviste! Vedeta a lăsat prea mult la vedere
FOTO. Antonia, apariţie incendiară de ultimă oră pe coperta unei reviste! Vedeta a lăsat prea mult la vedere
FOTO. Ana Baniciu s-a lăsat fotografiată TOPLESS la piscină! Apariţia ei este printre cele mai senzuale ale verii
FOTO. Ana Baniciu s-a lăsat fotografiată TOPLESS la piscină! Apariţia ei este printre cele mai senzuale ale verii
×