De ce a murit Rapid. Fostul administrator acuză: „În 6 luni, patronul Moraru nu a băgat niciun leu în club. Efectiv, niciun ban! Trăiam de pe urma biletelor de meci și a Fan Shop-ului”

Autor: Matei Udrea Publicat: 21 Jul. 2016, 19:09 Actualizat: 21 Jul. 2016, 19:10 Fotbal Intern

Valerii Moraru, patronul Rapidului, are în totalitate pe conștiință moartea acestui club legendar de pe urma căruia a profitat, dar în care nu a investit niciun ban, împingându-l sistematic spre deznodământul de azi: excluderea din Liga 1, faliment și dispariție. Acestea sunt acuzațiile pe care Radu Birlică, ultimul administrator special al FC Rapid (succesorul său, Adrian Diaconescu, nu a apucat, practic, să-și exercite funcția pentru că s-a intrat în faliment), a ținut să le facă joi, prin intermediul ProSport, după anunțul LPF.


Radu Birlică a fost numit de Valerii Moraru administrator special la Rapid în decembrie 2015. Spune că ajunsese să se împrumute în nume personal pentru a avea bani ca să organizeze meciurile

Fostul conducător executiv al grupării din Giulești a precizat că prin această intervenție dorește ca suporterii să știe adevărul despre motivele pentru care Rapid a murit. „În perioada decembrie 2015 – mai 2016, interval în care am administrat Rapid, patronii nu au băgat în contul clubului niciun leu. Efectiv, niciun ban! N-au plătit niciun leu la stat, niciun salariu. Acesta este adevărul și lumea trebuie să știe. Ne-am autofinanțat din Fan Shop și din vânzările de bilete. Asta însemna că, datorită suporterilor, acopeream cam 20% din necesar. Aveam nevoie de circa 500.000 de lei pe lună și noi reușeam să obținem, din propriile încasări, în jurul a 100.000 de lei”, a descris Birlică, pe scurt, mandatul său în fruntea clubului din Giulești.

Presiuni pentru a nu se plăti taxele la stat

Radu Birlică a fost numit de familia Moraru administrator special al Rapidului în decembrie 2015. Relațiile s-au deteriorat în primăvară, după ce ProSport a publicat un document care atesta că Dinu Gheorghe a luat, în intervalul februarie 2011 – iunie 2012, patru avansuri în valoare totală de aproape 100.000 de euro din conturile clubului, dar nu a mai returnat niciodată banii.

În ziua în care publicația noastră a publicat actul, reporterii ProSport au luat legătura cu toate părțile implicate. Dinu Gheorghe (în acel moment director sportiv la Rapid) a negat vehement, spunând că e o minciună și o dezinformare. În schimb, administratorul judiciar Aurel Brihac și administratorul special Radu Birlică au confirmat că documentul există în contabilitatea clubului, unde Dinu Gheorghe figurează ca datornic. Surprinzător, patronul Valerii Moraru – teoretic, primul interesat să recupereze datoriile, pentru a îmbunătăți situația financiară disperată a echipei – a negat, spunând că e vorba de o confuzie. Acele avansuri nedecontate au fost trecute greșit în contabilitate, fiind vorba, de fapt, de prime de obiectiv, a explicat Valerii Moraru!


Fișa de cont din contabilitatea SC FC Rapid SA care atestă că Dinu Mihail Gheorghe, alias „Vamă”, a ridicat din contul clubului 420.880 de lei pe care nu i-a mai restituit niciodată. În acest moment, Dinu Gheorghe – care nu recunoaște datoriile – este executat silit

ProSport a verificat afirmațiile patronului și a descoperit că în 2009-2010 (sezonul pentru care Dinu Gheorghe ar fi încasat primele avansuri în contul primei de performanță) Rapid a ratat toate obiectivele: locul 7 în campionat, eliminată în „optimile” Cupei, necalificată în cupele europene. Cu încă un sezon înainte, Dinu Gheorghe activase la FC Brașov.

Valerii Moraru a intrat, în acel moment, în conflict deschis cu Radu Birlică, administratorul pe care chiar el îl numise în funcție, reproșându-i că nu a mințit atunci când a fost întrebat de ProSport despre datoria lui Gheorghe. Ulterior, tensiunile au escaladat. Birlică a mărturisit că se fac mari presiuni asupra sa ca să nu plătească impozitele la stat. Administratorul a demisionat la mijlocul lunii mai, acuzând că nu mai suportă teroarea în care e ținut de patronii basarabeni și avertizând că Rapid va da faliment dacă nu se întâmplă o minune. Violeta Moraru a dezmințit totul într-un interviu acordat ProSport. Soția patronului a dat asigurări că Rapid nu e în pericol de faliment și l-a acuzat pe Birlică de furt din mâncarea echipei, că e escroc și hoț.

„Toate acțiunile întreprinse de soții Moraru au fost ca să distrugă acest club”

Radu Birlică spune acum, după decesul de facto al clubului, că ar fi necesară o anchetă: „Îmi pare foarte rău de Rapid, de istoria clubului și de suporterii care au fost tot timpul lângă echipă, de jucătorii care au promovat și de Dan Alexa. În schimb, mi-aș dori ca organele abilitate din România să se autosesizeze, iar persoanele vinovate de situația în care a ajuns Rapid să fie trase la răspundere. Aici mă refer la soții Moraru. Consider că vinovații principali de falimentul clubului sunt ultimii finanțatori, deoarece nu au făcut nimic ca să îndrepte situația, dimpotrivă, toate acțiunile întreprinse de ei au fost să distrugă acest club!”.

Acesta spune că patronii se prefăceau că plătesc facturile, pentru ca apoi să retragă banii din conturi, lăsându-i pe cei care furnizau serviciile cu buzele umflate: „Minciunile, dezinformarea sistematică a suporterilor, zi de zi, practicate de soții Moraru și de «prietenul Rapidului» (n.r. – Dinu Gheorghe), lipsa unui management fiabil, lipsa cash-flow-ului, toate au dus la acest deznodământ tragic. Plățile pe care spun că le-au făcut… Nu știu unde le-au făcut, dacă le-au făcut, cum le-au făcut, pentru că nu au fost recunoscute nici de mine, nici de administratorul judiciar numit de judecător. Am avut de-a face cu un fenomen aparte la Rapid. Sunt foarte multe OP-uri (n.r. – Ordine de Plată) care sunt oprite după ce le-au dat. Adică spuneau că dau drumul banilor, trimiteau OP-ul, apoi retrăgeau banii din bancă”. 

Dansul amăgirilor. În timp ce suporterilor li se spunea că totul e în regulă, clubul se dezintegra

Tribunalul București a pronunțat falimentul Rapidului pe 13 iunie, după un an de amânări și păsuiri. Valerii Moraru a preluat clubul pe 25 iulie 2014, într-un moment în care Rapid avea datorii de circa 2,2 milioane de euro. În momentul sentinței de faliment, pe 13 iunie 2016, datoriile urcaseră la 4,5 milioane de euro. Din august 2015, clubul nu a mai plătit niciun ban către bugetul de stat, restanțele la ANAF urcând la peste 10 milioane de lei. Jucătorii care au realizat promovarea în acest sezon nu au fost plătiți în returul campionatului. Din cauza datoriilor, baza de pregătire de la Pro Rapid a fost deconectată de la utilități.

În ultima lună, în timp ce clubul se cufunda tot mai tare în datorii, iar falimentul devenea iminent, patronul Moraru și Dinu Gheorghe continuau să dea asigurări că totul e OK. Pe parcursul ultimelor săptămâni, suporterii au fost alimentați sistematic cu diverse informații dădătoare de speranțe: antrenorul Dan Alexa și-a prelungit contractul, s-au semnat angajamente cu diverși jucători de valoare, s-au găsit surse de finanțare, patronul vinde niște fabrici de îmbuteliere a apei și plătește datoriile etc, etc, etc. Niciuna dintre promisiuni nu s-a adeverit.


Pentru a liniști suporterii, Dinu Gheorghe (dreapta) l-a rugat pe Dan Alexa să simuleze semnarea unui contract, poza fiind publicată în ziua când s-a anunțat falimentul. ProSport a aflat ulterior, de la administratorul judiciar, că de fapt nu exista niciun contract

Cazul așa-zisului contract semnat de Dan Alexa este emblematic. Dinu Gheorghe și antrenorul au făcut o poză în care semnau o foaie și apoi, pe contul de Facebook al clubului, au publicat-o ca fiind dovada că s-a semnat prelungirea contractului chiar în ziua în care ProSport a dezvăluit că s-a pronunțat falimentul, pe 14 iunie. Contactat de reporterul ProSport, administratorul judiciar Aurel Brihac, singurul autorizat de instanță să aprobe documente la Rapid, a spus că el nu a avizat niciun contract și că, oricum, Dinu Gheorghe nu avea nicio calitate să semneze ceva în numele clubului! În toată această perioadă, Dan Alexa a acceptat să antreneze echipa gratuit și fără să aibă un angajament cu clubul, din devotament față de Rapid.

Ovidiu Nahoi, reprezentant al Clubului Aristocratic Rapid, a povestit pentru ProSport că și membrii acestui cerc au fost, de asemenea, asigurați permanent de Valerii Moraru că nu există pericolul falimentului.

Ultimul exemplu de informație fără niciun fundament real a fost cea pe care Valerii Moraru a făcut-o în fața suporterilor duminică seara. Acesta i-a asigurat că s-au semnat contracte cu 14 fotbaliști și că, până la startul campionatului, lotul va fi complet. Din nou, lichidatorul judiciar a lămurit repede lucrurile, precizând că nu e nimic adevărat, în contul clubului sunt zero lei și că echipa nu mai există, practic.


Dan Alexa și fotbaliștii Rapidului au jucat și promovat pe burta goală, cu promisiunea, din partea patronului Moraru și a directorului sportiv Gheorghe, că-și vor primi restanțele din drepturile TV. Banii n-au venit niciodată

Epilogul s-a consemnat joi, 21 iulie. Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a sintetizat într-o singură frază situația reală a unuia dintre cele mai importante cluburi din România: „Rapid, la această oră, este în faliment, nu poate angaja jucători, antrenori, nu poate face nimic. Și în situația în care s-ar dispune suspendarea falimentului, Rapid tot nu ar putea evolua în Liga 1. Chiar dacă pe terenul de joc formația din Giulești și-a câștigat dreptul de a participa în Liga 1, din păcate din punct de vedere juridic nu vor putea participa. ACS Poli Timișoara va evolua în Liga 1 în locul Rapidului”.

 

 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 21 Jul. 2016, 19:09 Actualizat: 21 Jul. 2016, 19:10 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea:
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea: "S-a tăiat singur ca să.."
EXCLUSIV Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“
EXCLUSIV Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“
E OFICIAL! Liviu Dragnea, LIBER! Decizie SOC la Rahova
E OFICIAL! Liviu Dragnea, LIBER! Decizie SOC la Rahova
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate prinde
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate ...
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 de oameni din România
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 ...
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult prea bună''. Nebunia s-a tranformat într-o adevărată ORGIE
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
VIDEO | La 25 de ani, Steliano Filip a primit botezul penticostal: ”Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba şi din punct de vedere sportiv”
VIDEO | La 25 de ani, Steliano Filip a primit botezul penticostal: ”Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba şi ...
Informația care aruncă în aer scena politică. Ce i-a cerut Klaus Iohannis lui Rareș Bogdan. Să fie premier sau candidat la Primăria Capitalei? (SURSE)
Informația care aruncă în aer scena politică. Ce i-a cerut Klaus Iohannis lui Rareș Bogdan. Să fie premier sau candidat ...
Ce a decis OFICIAL instanța! Gheorghe Dincă și Risipițeanu vor fi...
Ce a decis OFICIAL instanța! Gheorghe Dincă și Risipițeanu vor fi...
Din pacate, o noua veste TRISTA dupa moartea Cristinei Topescu. Este vorba de Oana Pellea....
Din pacate, o noua veste TRISTA dupa moartea Cristinei Topescu. Este vorba de Oana Pellea....
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case fabricate în România
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case ...
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. Una dintre ele sufera de cancer la san
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. ...
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
DE CE NU au voie rudele să ia nimic din casa Cristinei Ţopescu! Ce vor DE FAPT anchetatorii să găsească în locul sigilat
DE CE NU au voie rudele să ia nimic din casa Cristinei Ţopescu! Ce vor DE FAPT anchetatorii să găsească în locul sigilat
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate