Datele stupefiante pentru care cluburile din străinătate ne refuză fotbaliștii! Au plătit 50 de milioane euro în trei ani pe tineri români și n-au câștigat mai nimic, 60% din cotele lor de piață sunt azi mai mici decât la transfer, deși vârsta și potențialul îi recomandau să explodeze!

Datele stupefiante pentru care cluburile din străinătate ne refuză fotbaliștii! Au plătit 50 de milioane euro în trei ani pe tineri români și n-au câștigat mai nimic, 60% din cotele lor de piață sunt azi mai mici decât la transfer, deși vârsta și potențialul îi recomandau să explodeze!
  • Publicat:

Unde sunt vremurile când aveam atâția fotbaliști în La Liga sau Bundesliga… Nostalgia se înfige ca un hanger în amărăciunea prezentului. În același timp, vocile fotbalului de azi ne spun că încă avem talent, potențial și valoare! Bun, și-atunci de ce nu mai cumpără cluburile din străinătate jucători români din campionatul nostru? Vara asta e cel mai bun exemplu, în desfășurare. ProSport a descoperit date și răspunsuri dure la această întrebare, în urma unei analize în premieră!

De cel puțin trei ani se cam ard cu românii!

Am analizat toate plecările de jucători români din Superliga ultimelor trei sezoane, acoperind exclusiv jucătorii tineri și foarte tineri. Practic:

  • Transferuri sau împrumuturi de jucători din Superliga 2020-2023 spre cluburi din străinătate
  • Fotbaliști de maximum 24 de ani la momentul plecării

În total avem 23 de jucători în această categorie, practic un lot complet de talente autohtone plecate de la cluburile noastre de prim eșalon spre fotbalul de-afară, în ultimele trei sezoane.

Ei bine, o primă radiografie de impact: din cei 23, doar 8 au evoluat în sezonul recent încheiat la clubul care i-a achiziționat inițial! Practic, doar 8 au confirmat și s-au impus, prin prisma acestui criteriu important!

  • 65% dintre fotbaliști tineri români plecați în străinătate din Superliga în ultimii trei au jucat sezonul 2022/2023 la altă echipă

Vulturar (Lecce), Ghiță (Cracovia), Pitu (Bordeaux), Pașcanu (Ponferradina), Racovițan (Rakow), Hindrich (Kisvarda), Mihăilă și Man (Parma) sunt singurii care au devenit oameni de bază, pe care s-a contat inclusiv până în această vară la clubul care a investit în ei!

De la Genoa la Șelimbăr, din Portugalia la Arad

Ceilalți 15 jucători au urmat traiectorii care evidențiază faptul că nu s-au integrat sau au ieșit, fie și momentan, din planurile antrenorilor lor de la cluburile din străinătate.

Între aceștia, o un segment îl reprezintă jucătorii împrumutați ca măsură de salvare a investiției pe termen mediu și lung. Sau pentru “rodaj”. E cazul lui Rareș Ilie (foto sus), împrumutat de Nice la Maccabi Tel Aviv, iar acum la Lausanne. Sau al lui Sorescu, ultimul sezon la FCSB de la Rakow. La fel, Moruțan și Cicâldău, împrumutați de Galatasaray. Un caz special ar fi Louis Munteanu, jucător foarte tânăr de Primavera la Fiorentina, utilizat până recent de Farul Constanța și rechemat de italieni.

Și mai amplă e însă categoria celor care nu s-au integrat în străinătate și au revenit acasă! Îi avem aici pe Dragoș Nedelcu, ajuns la Farul după ce împrumutul de la FCSB la Fortuna Dusseldorf în 2.Bundesliga nu a convins. Tânărul portar Mitrovic, dinamovist întors de la Genoa la… Șelimbăr! Adrian Petre, eșec la Cosenza. Constantin Dima, retur din Ucraina. La fel, Chindriș din Portugalia (Santa Clara) ori Gabriel Simion din Cipru!

Să nu uităm, vorbim doar de fotbaliști plecați din Superliga înainte să împlinească 25 de ani!

Au plătit 50 de milioane de euro. Ce-au câștigat?

Cât au plătit străinii pe acești fotbaliști dintre care, cei mai mulți, nu au confirmat? Suma este șocantă, raportat la performanțele talentelor noastre în care s-a investit. Din cei 23 de jucători, 14 au făcut obiectul unor transferuri definitive contra unor sume de bani. Iată concluziile financiare:

  • 46,42 milioane euro au plătit cluburile din afară în ultimele 3 sezoane pe 14 jucători tineri români din Superliga
  • În medie, 3,3 milioane euro pentru transferul definitiv al unui astfel de fotbalist

Ce au primit cluburile în schimb? Pe lângă eșecurile de integrare sau de adaptare evidențiate mai sus, să parcurgem topul celor mai scumpe investiții din această categorie și radiografia evoluției cluburilor cu românii în lot:

  • Parma a plătit 22,1 milioane euro pe Mihăilă și Man (foto jos) în sezonul 2020/21. Cu cei doi în lot, a retrogradat din Serie A. A ratat două sezoane la rând revenirea în primul eșalon. Împrumutat la Atalanta, în acest interval, Mihăilă nu a convins.
  • Galatasaray a plătit 10,7 milioane euro pe Cicâldău și Moruțan. Niciunul nu a devenit om de bază la Galatasaray, amândoi au fost împrumutați sezonul 2022/23, unul în Emiratele Arabe Unite, altul în Serie B.

Talentul și vârsta recomandau evoluția, dar cotele s-au prăbușit

Un alt indicator extrem de relevant vizavi de evoluția jucătorilor noștri în schema de business și performanță sportivă a cluburilor din străinătate vine dinspre cotele de piață ale tinerilor români. Pentru că ne referim exclusiv la fotbaliști de maximum 24 de ani la momentul transferului, cotele lor ar fi trebuit să explodeze, într-un caz ideal, să aibă o creștere cât de cât sau măcar să se mențină, în cel mai rău caz, la nivelul din momentul transferului. Care e realitatea?

  • 60% din tinerii noștri fotbaliști au azi cote de piață mai mici decât în momentul transferului în străinătate (14 din 23 jucători)

Fie că au ajuns la cluburi de-afară prin transfer definitiv sau sub formă de împrumut, românii au fost în picaj de cele mai multe ori pe durata ultimelor sezoane. Cota lui Man a scăzut cu 7,8 milioane euro, a lui Mihăilă cu 3,3 milioane euro, iar a lui Cicâldău, cu 1,5 milioane euro. Potrivit transfermarkt, cotele de piață ale lui Adrian Petre, Deaconu și Chindriș s-au înjumătățit, după experiențe în Serie B, China și Portugalia. Au scăzut și cotele lui Mățan, Hindrich și Tordai!

Am avut foarte mulți oaspeți interesanți pentru EURO U21 și bine înfipți în fotbalul care contează. De la Arsenal, Juventus, Fiorentina, dar și cluburi importante din Franța, Germania sau Spania. România chiar a arătat rău de nu îmi venea să cred. Pur și simplu mi-a fost rușine! Când ne prezentăm așa, mai bine bagi capul între umeri și nu mai ieși din casă! Erau în vitrina fotbalului, să-i vadă toată Europa, și toată vitrina s-a făcut cioburi – Ioan Becali pentru Fanatik

Cele mai dramatice involuții

Poate cele mai neverosimile traiectorii dintre acești 23 de jucători exportați se regăsesc însă în dreptul altor fotbaliști.

  • Szabolcs Kilyen, plecat de la Farul Constanța la Vasas Budapesta în Ungaria, a jucat sezonul 2022/23 la Alba Iulia, în Liga 3!
  • Gabriel Simion, plecat de la FCSB la Aris Limassol, e azi fără contract, după o experiență la U Cluj.
  • Constantin Dima, vândut de Astra în prima ligă ucraineană, la Desna, s-a salvat la baraj de retrogradarea în L3 în această vară cu Metaloglobus!

Fost internațional U21, Adrian Petre a reveni în țară și a semnat recent cu FC Hermannstadt. Mitrovic, portar de 20 de ani plecat de la Dinamo la Genoa, e acum la Șelimbăr în L2.

Cei care sunt pe plus au făcut plusul în țară sau împrumutați!

Culmea este că, și atunci când a crescut cota de piață la unii jucători, e vorba de situații în care ei n-au contribuit efectiv pentru clubul care i-a achiziționat! Evoluția cotei lor vine pe fondul unor soluții de compromis, în perioada de împrumut la alte formații, nu pe fondul parcursului desenat de transferul lor originar.

Spre exemplu, cota lui Moruțan a crescut cu 1,7 milioane euro față de când a plecat de la FCSB la Galatasaray, dar asta doar în urma evoluțiilor de la Pisa, unde a fost împrumutat, și de la echipa națională.

Louis Munteanu și Dragoș Nedelcu au crescut cu 1,05 milioane euro, respectiv 0,5 milioane euro, față de momentul plecării lor la Fiorentina și Fortuna Dusseldorf. Dar factorul pentru această creștere îl reprezintă exclusiv evoluțiile din tricoul Farului Constanța, unde au revenit și au fost „regenerați” de Gică Hagi!

Creșteri justificate 100% de evoluția fotbaliștilor la noul club regăsim doar la Alex Pașcanu, devenit om de bază la Ponferradina în L2 Spania (0,25 milioane euro creștere), Vulturar – foto sus (0,4 milioane euro), care a câștigat Primavera în Italia cu Lecce, Ghiță la Cracovia (0,4 milioane euro) sau Pitu la Bordeaux (0,4 milioane euro).

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați. "Mi-am cumpărat o casă…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…