INTERVIU VIDEO | Eroul semifinalei "U" Cluj - CFR povesteşte ce a gândit la penalty-uri. Slovacul Veselovsky ascultă Metallica, a jucat hochei în copilărie şi aleargă la maraton

7 apr 2015 1230 afişări Cupa Romaniei
  • Portarul care a apărat două penalty-uri pentru "U" Cluj în semifinala cu CFR a vrut să facă hochei, dar părinţii săi nu şi-au permis să-i cumpere echipament.
  • Robert Veselovsky povesteşte ce a simţit la loviturile de departajare şi când şi-a dat seama de performanţa pe care a realizat-o.
  • Slovacul speră la o finală pe Cluj Arena şi spune că va juca împotriva Stelei fără presiune: “Trebuie să ne bucurăm de acest meci”.
  • Goalkeeperul echipei "U" Cluj va alerga la un maraton pentru a strânge fonduri ce vor fi donate copiilor dependenţi de dializă.

Robert Veselovsky a intrat definitiv în inimile fanilor Universităţii Cluj după ce a apărat două penalty-uri în returul semifinalei Cupei României cu CFR, terminat la egalitate, scor 0-0, însă decis la loviturile de departajare, scor 4-2. Slovacul devenit erou pentru fani îşi spune povestea într-un interviu acordat ProSport.

Veselovsky a renunţat la hochei pentru că era un sport prea scump pentru părinţii săi şi aşa a ajuns la fotbal. Portarul îşi povesteşte aventura scandinavă, se declară încântat de fanii echipei "U" Cluj şi spune că ar prefera oricând evitarea retrogradării în schimbul Cupei României. Slovacul se implică şi în campanii umanitare în timpul liber. Va alerga la maratonul internaţional AROBS, în urma căruia speră să strângă fonduri pentru ajutorarea copiilor care suferă de insuficienţă renală şi sunt dependenţi de dializă.


Veselovsky a acordat interviul pentru ProSport chiar în vestiarul echipei Universitatea Cluj. Foto: Dan Tăuţan

ProSport: Robert, cum a fost semifinala cu CFR?
Robert Veselovsky: A fost foarte dificil. Era derby-ul, deci a fost şi mai dificil pentru noi. A fost o presiune mare, ţinând cont şi de situaţia clubului. A fost foarte greu şi pentru că s-a jucat 120 de minute şi apoi penalty-urile, dar a fost grozav pentru că am câştigat.

Ce simte un portar la penalty-uri?
Pentru un portar nu e nimic de pierdut. Încerci să citeşti jucătorul, iei decizia şi speri să fie cea corectă.

E greu pentru un portar la penalty-uri?
Nu cred. Cum am mai spus. Nu ai nimic de pierdut.

Ai experienţă la penalty-uri? Ai trecut des prin aceste momente?
Normal că am mai fost în astfel de situaţie, pentru că în meciurile de Cupă câteodată ajungi în această postură. Sunt meciuri care se decid la penalty-uri. Ca portar, nu ai nimic de pierdut. Jucătorul trebuie să marcheze, iar tu eşti acolo doar că să spui dacă îl laşi sau nu.

Îţi alegi colţul dinainte?
Ai ceva în minte, dar încerci să citeşti jucătorul cât de mult poţi şi apoi alegi colţul unde să sari.


Robert Veselovsky i-a luat mingea de pe cap lui Gregory Tade. Slovacul a ţinut poarta intactă în dubla mansă a semifinalei cu CFR Cluj. Foto: Dan Tăuţan

"Ar fi grozav să jucăm finala acasă"

Cum a fost să joci cu atâţia suporteri?
Avem un stadion mare şi e destul de dificil să-l umpli. Chiar dacă au fost doar 10.000 de spectatori a fost o atmosferă grozavă şi pe toată durata meciului au fost grozavi, au fost alături de noi.

Cum va fi cu Steaua? S-ar putea să jucaţi aici...
Am auzit şi sper că aşa va fi. Ar fi 30.000. Ar fi chiar mai bine decât la meciul precedent.

Aveţi şanse cu Steaua, care e prima în clasament?
Cine ştie? E vorba doar de moment.

La ce te aştepţi de la acest meci?
E un meci dificil, dar nu avem nimic de pierdut. E o surpriză că am ajuns până aici, iar presiunea este pe Steaua, nu pe noi. Ne puntem relaxa şi să ne bucurăm de joc. Normal că vom face tot ce putem ca să câştigăm, dar cel mai important e să ne bucurăm de acest moment.


Suporterii echipei "U" Cluj au sărit pe teren pentru a-l lua în braţe pe portarul eroul al semifinalei cu CFR. Foto: Dan Tăuţan

"M-am lăsat de hochei pentru că părinţii nu-şi permiteau"

Spune-mi care e povestea ta? Când ai început fotbalul?
Am început la şase ani şi am jucat la Nitra, unde m-am născut, în Slovacia. La 17 ani am ajuns la prima echipă, iar la 18 ani am plecat în Cehia, la Slovacko, am jucat acolo doi ani şi apoi am plecat în Scandinavia, în Suedia. Apoi în Danemarca, înainte să vin în România.

Cum e în Scandinavia? E o altă lume?
În Scandinavia totul e organizat (râde). Totul e frumos, viaţa e bună, destul de scumpă însă, în comparaţie cu alte ţări. A fost însă o experinţă extraordinară pentru mine. Am stat aproape opt ani acolo şi am cunoscut mulţi oameni care mi-au devenit prieteni, cu care încă ţin legătura. Îmi place acea parte a Europei.

Ştiu că nu fotbalul a fost primul sport pe care l-ai practicat...
Am început cu hocheiul, da. Înainte de fotbal am jucat hochei, dar părinţii mei nu m-au putut susţine financiar, pentru că tot echipamentul acela e foarte scump, aşa că m-am apucat de fotbal, după aproape un an.

"Iubesc fotbalul, dar în Slovacia hocheiul e sportul numărul unu"

Erai bun la hochei?
Când ai şase ani nu eşti bun (râde). Încerci doar să-ţi menţi echilibrul pe gheaţă şi înveţi doar lucrurile de bază. Îmi plăcea şi acolo să stau în poartă.

Câştigi mai bine în Slovacia ca jucător de hochei decât ca fotbalist?
În Slovacia, hocheiul e sportul numărul unu. Nu ştiu dacă se câştigă mult, dar aceasta este ordinea. Fotbalul este după hochei.

Acum consideri că e mai bine că ai rămas la fotbal?
Nu m-am gândit la asta. Aşa a fost să fie şi iubesc fotbalul. Să fii jucător de fotbal e grozav. Faci ceea ce îţi place, dar nu m-am gândit niciodată dacă am luat decizia bună sau nu.


Calificarea Universităţii în finala Cupei României după ce Veselovsky a parat două lovituri de pedeapsă l-a transformat pe portar în eroul acestui meci care va intra în istoria clubului. Foto: Dan Tăuţan

Îi place rockul şi conduce un Mercedes

Ştiai că "U" Cluj a jucat ultima finală în 1965?
Ştiam, da. Se întâmpla acum 50 de ani. E o performanţă foarte importantă şi mi-am dat seama la finalul jocului, când oamenii erau atât de fericiţi. Am stat la stadion până la ora două noaptea pentru că erau mulţi fani în faţa stadionului care sărbătoreau şi îi auzeam de la vestiar. Sunt fericit că am participat la acest meci.

Ce vei face la vară? Mai rămâi la Cluj?
Mai am un an de contract şi nu am auzit nimic de vreun interes al altor cluburi. Acum nu mă gândesc la ce voi face la vară. Avem alte probleme. Trebuie să salvăm echipa mai întâi.

E mai important să vă salvaţi de la retrogradare sau să câştigaţi Cupa?
Pentru mine e mai important să salvez echipa. Trebuie să rămână în prima ligă.

Eşti fan rock?
Sunt rocker, da (râde). Îmi place rockul.

De ce?
Nu ştiu, te face să mergi mai departe.

Care e trupa ta favorită?
Metallica, Dope, Staind...

Ce mai faci în timpul liber?
Nu prea am mult timp liber şi prefer să stau cu familia.

Te implici şi în campanii umanitare...
E adevărat. Voi alerga la un maraton pentru copiii care suferă de insuficienţă renală cronică. Sper să fie cât mai multă lume pe 19 aprilie, ca să îi putem sprijini.

Foto: Dan Tăuţan

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.