Finala Cupei României: Steaua-Astra 2-4 la lovituri de departajare (0-0 după prelungiri). Giurgiuvenii, la primul trofeu din istorie

24 mai 2014 34113 afişări Cupa Romaniei
Finala Cupei României: Steaua-Astra 2-4 la lovituri de departajare (0-0 după prelungiri). Giurgiuvenii, la primul trofeu din istorie 45 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7949/12646219/6/magazin0.jpg

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO

  • Astra Giurgiu a câştigat vineri seară finala Cupa României cu Steaua după 0-0 în 120 de minute de joc şi 4-2 la executarea loviturilor de departajare. Performanţa vine în urma unui meci tensionat, urât în primele 90 de minute, un meci marcat de frica celor doi antrenori

Cronică scrisă de Cristian Scutariu

Au contribuit cu informaţii la live blog: Cătălin Rusu şi Ovidiu Dumitrescu

Tensiune. Fie de la Reghecampf, cel atât de dornic în a lăsa informaţiile de interes să apară în unele publicaţii, însă extrem de tăcut acum în ceea ce-i priveşte viitorul, fie de la FRF, for care a ordonat închiderea acoperişului, deşi ştia că o să organizeze un foc de artificii la start, iar fumul a rămas captiv în stadion. Oricum, tensiune şi o atmosferă ciudată, ca şi cum ar trebui să se întâmple ceva, iar acel ceva nu ar fi meciul.

Astra e nevoită să destrame un adversar aşezat pe două linii, însă rămâne la fel de fricoasă şi pare că nu vrea asta. Doar Yoda, cel care îl ridiculizează pe Varela, intră în careu, dar şutul din unghi nu-l învinge pe Tătăruşanu în minutul 66. Alibec, proaspăt intrat, îl testează şi el pe portarul Stelei, dar fără succes. În rest, un joc de la poartă la poartă, doar-doar de-o ieşi ceva. Măcar Steaua are scuza inferiorităţii numerice. Apropierea finalului e inamicul tacticii, începe să se joace pe contre. Yazalde scapă, dar nu îl vede pe Alibec, cel care se plimba singur prin careu. Dincolo, Keşeru trage puţin pe lângă de la 30 de metri, apoi Chipciu ratează intercepţia în careu. Decibelii din tribună ar face insesizabilă o decolare a unui jumbo-jet chiar de pe bulevardul Basarabia. Se termină 90 de minute!

Ratările lui Varela şi ale lui Pintilii trimit Cupa la Giurgiu

Bomba lui Budescu! La figurat, normal, deşi nu e rost de glume în plin conflict ruso-ucrainean. Decarul Astrei îl face pe Tătăruşanu prim candidat la omul meciului în prelungiri, în minutul 94, cu un şut excelent. Steaua începe să tragă de timp, se simte omul în minus. Dar vorbeam despre tâmpenia lui Sânmărtean? Alibec este eliminat după ce îl loveşte pe Varela la mijlocul terenului, într-o fază fără nicio miză. Jucătorul Astrei pare să îşi lase piciorul în spate după deposedarea executată de stelist, iar Haţegan îl trimite la duşuri după ce apreciază gestul ca fiind intenţionat. Meciul se încinge, Steaua ia cu asalt jumătatea Astrei, iar Piovaccari ratează dramatic (105), imitat de Chipciu în minutul 115. Repriza a doua a prelungirilor e fragmentată. De faulturi, de trageri de timp, de joc de aşteptare. S-a stabilit, finala va fi decisă la loviturile de departajare. Astra a câştigat loteria pentru că de la giurgiuveni a ratat doar Cristescu, în timp ce la Steaua nu au putut să înscrie nici Varela, nici Pintilii. Astra duce la Giurgiu primul trofeu din istorie, iar Steaua se desparte de Reghecampf. Cine se încumetă să anticipeze felul în care va arăta sezonul următor?

Steaua – Astra Giurgiu 0-0 (0-0), 2-4 după loviturile de departajare

Loviturile de departajare:

0-1 Laban înscrie, bară transversală-gol

1-1 Keşeru înscrie cu noroc, un şut pe centru atins de Lung jr.

1-2 J. Morais înscrie cu un şut puternic, pe centru

1-2 Varela ratează, şutul său slab este reţinut de Lung jr.

1-2 Cristescu rateaza, şutul său este respins de Tătăruşanu

1-2 Pintilii ratează, şutează mult peste

1-3 Budescu înscrie fără mari emoţii, cu un şut plasat lângă bară

2-3 Szukala înscrie, cu o execuţie similară celei a lui Budescu

2-4 Yazalde înscrie şi aduce Cupa în vitrina Astrei

Steaua: Tătăruşanu – Georgievski (Keşeru ’44), Varela, Szukala, Latovlevici – Prepeliţă (Râpă ’70), Pintilii, Sânmărtean – A. Popa (Piovaccari ’80), Chipciu, Tănase

Rezerve: Niţă – Pîrvulescu, Stanciu, Iancu

Cartonaş roşu: Sânmărtean ‘53

Astra: Lung jr – Măţel, Găman, Ben Youssef, J. Morais – Laban, Yahaya (Cristescu ’91)– Yoda (William ’105) Bukari (Alibec ’72), Budescu – Yazalde

Rezerve: Coman – Seto, Papp, Ioniţă

Cartonaş roşu: Alibec ‘94

 

Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad); Asistenţi:  Octavian Şovre (Oradea) şi Mikloş Nagy (Cluj); Adiţionali: Istvan Kovacs (Carei) şi Adrian Comănescu (Rm. Vâlcea); Stadion: Naţional Arena (Bucureşti); Spectatori: 48.201

 

UPDATE 23:49 Yazalde înscrie, se termină 2-4 şi Astra câştigă Cupa României! 

UPDATE 23:49 Szukala înscrie cu ceva emoţii. E 2-3

UPDATE 23:48 Budescu marchează cu sânge rece. E 1-3

UPDATE 23:47 Pintilii ratează, a tras peste poartă 

UPDATE 23:46 Tătăruşanu apără la rândul său şutul lui Cristescu 1-2

UPDATE 23:46 Varela ratează, apără Lung. 1-2

UPDATE 23:45 Morais a înscris. E 1-2

UPDATE 23:44 Keşeru a transformat pentru Steaua. 1-1

UPDATE 23:43 Laban a transformat prima lovitură. 0-1

UPDATE 23:21 A început cea de-a doua repriză a prelungirilor.


UPDATE 23:12 Alibec a fost eliminat, după ce l-a lovit pe Varela.


UPDATE 23:01 S-au terminat cele 90 de minute regulamentare. Se intră în prelungiri. Steliştii s-au pregătit să sărbătorească. Afară îi aşteaptă un autocar decopertat şi personalizat

UPDATE 22:51 Din nou mesaj din partea galeriei steliste: "În timp ce rivalele de tradiţie dispar/ Câştigăm campioane fără un adversar".


INFO Ciprian Tătăruşanu face un meci de senzaţie la ultima sa apariţie în tricoul Stelei. Portarul echipei naţionale se va transfera, cel mai probabil la Fiorentina, după 5 sezoane petrecute la echipa din Ghencea.

153 de meciuri are Tătăruşanu în Liga 1

9 partide în Cupa României

43 de meciuri în cupele europene

23 de partide pentru echipa naţională


UPDATE 22:31 Suporterii stelişti au afişat încă un mesaj: "S-a mai dus un sezon, sentimente amestecate/ milităm pentru această normalitate"


UPDATE 22:27 Se anunţă şi numărul de spectatori de la meci: 48.201


UPDATE 22:24 Mesaj al peluzei steliste: "Voi cei ce neîncetat ne-aţi atacat /Aşezaţi-vă comozi şi încercaţi să asimilaţi/ 25 şi mergem mai departe/ De voi mentalitatea ne desparte"


UPDATE 22:18 În minutul 54 al meciului, Lucian Sânmărtean a fost eliminat după o intrare foarte urâtă asupra lui Budescu. Fotbalistul Astrei sângerează în dreptul tibiei. Steliştii cer socoteală arbitrului şi Prepeliţă este şi el avertizat. 

Fotoreporterul ProSport, Bogdan Iordache, a surprins faultul grosolan făcut de Sânmărtean 


UPDATE 22:12 Mesaj al peluzei steliste: "Vrem un fotbal curat/ Nu de pariuri decapitat"!


UPDATE 22:05 Spectacol total în pauza meciului. Nocturna a fost stinsă şi un show cu lasere bucură spectatorii


INFO Ripensia Timişoara e echipa câştigătoare a primei ediţii a Cupei României. În 1934, timişorenii au învins pe Universitatea Cluj cu 5-0 pe fostul stadion "Republicii" 


UPDATE 21:06 Echipele de start: STEAUA: Tătăruşanu - Georgievski, Varela, Szukala, Latovlevici - Pintilii, Prepeliţă - Popa, Sânmărtean, Tănase - Chipciu. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

ASTRALung - Măţel, Ben Youssef, Găman, J. Morais - Laban, Yahaya - Yoda, Budescu, Bukari - Yazalde. Antrenor: Daniel Isăilă


UPDATE 21:05 Belodedici e la mijlocul terenului şi a primit din partea organizatorilor un tablou imens cu chipul lui de când era la echipa naţională. Începe meciul. A început meciul, Steaua a avut lovitura de începere.


UPDATE 21:02 Reghecampf e tot un zâmbet. Dinamoviştii au avut dreptate, au ghicit coregrafia pe care o vor face la acest meci steliştii.


UPDATE 21:00 Cele două echipe ies pe teren. Focuri de artificii şi agitaţie mare în tribune. Baloanele lansate de organizatori s-au "lipit" de acoperiş.


UPDATE 20:25 Viorel Păunescu, fost patron al Stelei, a venit la meci. El a declarat că Reghecampf va pleca sigur de la Steaua, va semna cu Al Hilal.


UPDATE 20:00 A început să plouă. Acoperişul e tras pentru a fi protejat gazonul.


UPDATE 19:56 Gheorghe Hagi e deja în tribună. El a împărţit autografe în faţa stadionului şi steliştii îl aplaudă pe viitorul înlocuitor al lui Reghecampf. 

UPDATE 19:52 Echipele de start:


UPDATE 19:51 Spectatorii care intră pe stadion au parte de o surpriză. Pe fiecare scaun există programul de meci. 


UPDATE 19:39 La arenă a ajuns şi autocarul echipei Astra


UPDATE 19:35 Începe meciul Legende vs Suporteri. În echipa gloriilor, se regăsesc nume precum Balaci, Cămătaru, Sorin Cârţu, Augustin, Sabău sau Dănciulescu, retras din fotbal în urmă cu puţin timp. De asemenea, componenţii echipei Steaua 86 sunt prezenţi: Duckadam, Belodedici, Majearu, Iovan şi Tudorel Stoica.


UPDATE 19:34 Steliştii şi-au inscripţionat deja pe autocar titlul cu numărul 25.

UPDATE 19:20 Autocarul Stelei a ajuns la stadion. Jucătorii nu sunt lăsaţi să inspecteze gazonul deoarece va începe acum meciul dintre echipa legendelor cu echipa suporterilor. 

UPDATE 19:13 Suporterii stelişti îşi cumpără fulare cu echipa favorită de la magazinele din jurul Arenei Naţionale.

UPDATE 19:05 Mihai Teja va fi prezent în tribune să-şi urmărească viitoarea echipă, dacă va accepta să lucreze iar pentru Gigi Becali. El a mai fost antrenor secund la formaţia din Ghencea în mandatul lui Hagi şi al lui Lăcătuş.

UPDATE 18:40 Conform unor surse, Reghecampf a acceptat oferta arabilor şi va pleca în noaptea aceasta în Arabia Saudită. Nu va participa la petrecerea steliştilor, în eventualitatea în care va câştiga Cupa. Hagi e în pole-position să preia echipa, alături de Mihai Teja.


UPDATE 18:05 Chinul în ceea ce priveşte originalitatea coregrafiilor şi elementul surpriză oferit de acestea dă bătăi de cap ultraşilor. De data aceasta, se pare că Steaua a primit o lovitură chiar din partea rivalilor de la Dinamo. Suporterii de la PCH au postat pe contul lor de facebook o parte din coregrafia Peluzei Nord.

 

UPDATE 17:58 Metrorex îşi dovedeşte flexibilitatea în ceea ce priveşte programul cu ocazia finalei Cupei României. "trenurile de metrou vor circula dupa un program prelungit cu o ora, respectiv cu doua ore daca sunt prelungiri/ penalty-uri. Daca nu vor fi prelungiri, ultimele trenuri de metrou vor pleca de la statiile capat de magistrala la ora 00:00 pe liniile M1, M2 si M3, respectiv la ora 00:45 pe linia M4. In cazul in care durata meciului de fotbal se prelungeste, trenurile vor pleca de la statiile capat de magistrala la ora 01:00 pe liniile M1, M2 si M3, respectiv la ora 01:45 pe linia M4", se anunţă în comunicatul Metrorex. Intervalul de circulatie va fi de aproximativ 10-12 minute.


UPDATE 17:35 Ora finalei se apropie. Pe site-ul oficial, Federaţia Română de Fotbal anunţă faptul că spectatorii de la partida de diseară vor avea la dispoziţie un program de meci distribuit gratuit. "Pentru toţi spectatorii prezenţi diseară la finala Cupei României Timişoreana, Federaţia Română de Fotbal a pregătit un program de meci, de 20 de pagini, oferit gratuit, cu materiale şi interviuri exclusive. Fanii de pe Arena Naţională pot afla istoria competiţiei, pot citi interviuri cu Marius Lăcătuş şi Florea Voinea şi pot afla cele mai interesante informaţii şi date de statistică dinaintea meciului Steaua - Astra", se spune în comunicat.


UPDATE 15:45 Anghel Iordănescu confirmă temerile fanilor Stelei. "Nu ştiu ce ofertă are Reghecampf, o cunosc doar pe cea din Arabia Saudită. Personal, mi-ar părea foarte rău să plece Reghe, pentru că în acest an a confirmat că este unul dintre cei mai buni antrenori români", a spus fostul selecţioner la Sport.ro. Sursele ProSport indică faptul că o copie a contractului pe care arabii i-l oferă lui Reghecampf a ajuns deja la antrenor, cel care a redirecţionat actul către avocatul său pentru o analiză minuţioasă.


UPDATE 14:30 Cel puţin la nivel de moral, fotbaliştii Astrei au parte de un "boost" înaintea finalei cu Steaua. Site-ul oficial al grupării giurgiuvene anunţă faptul că echipa se va deplasa la meci într-un autocar nou.


UPDATE 14:25 Daniel Isăilă mărturiseşte, într-un interviu acordat ProSport, că partidele din campionat nu au relevanţă în stabilirea unei favorite în meciul de diseară. "Nu are nicio legătură un meci cu celălalt. Ce-a fost a fost în campionat. Important este ce va fi azi şi mâine. Trecutul contează prea puţin. Avem experienţa jocurilor trecute, ştim ce am greşit, ştim că atunci când faci erori majore în faţa unei echipe ca Steaua te poate costa", spune Isăilă.


UPDATE 13:50 Steaua Bucureşti, prin intermediul paginii oficiale de facebook, arată fanilor trofeele câştigate în acest sezon şi anunţă obiectivul pentru diseară: Cupa României.

 

Steaua - Astra, finala Cupei României, sezonul 2013/2014. Pentru prima dată în istoria Naţional Arena, în meciul care stabileşte câştigătoarea trofeului, partidă transmisă în direct de ProTV de la ora 21:00, se vor întâlni cele mai bune două echipe ale sezonului, ocupantele primelor două poziţii în clasamentul final al Ligii I. Deja încoronată câştigătoare a campionatului intern, Steaua mai are o ultimă întâlnire contra echipei cu care şi-a jucat, în dublă manşă la finalul lunii decembrie 2013, şi "finala campionatului". Atunci, după 3-1 pentru Steaua în Bucureşti, Astra nu a reuşit mai mult decât un egal, 1-1, la Giurgiu, meci după care emoţiile cu privire la favorita pentru titlu au fost în mare măsură spulberate. Învinsă fără drept de apel în lupta din Liga I, echipa antrenată de Daniel Isăilă se vede în faţa unei noi şanse de a mai reduce din impresia lăsată de Steaua şi, totodată, în faţa posibilităţii de a aduce primul trofeu în vitrina clubului. De partea cealaltă, Reghecampf ţinteşte eventul, performanţă pe care nu a reuşit să o stabilească în sezonul trecut.


52.900 de bilete a vândut FRF pentru finala Cupei. Galeria Astrei a primit 7000 de bilete, în timp ce Steaua va beneficia de suportul a 12.300 de fani cantonaţi în peluza cu ieşire la bulevardul Basarabia


O singură problemă de lot pentru Steaua. Isăilă are echipa de bază validă

Daniel Isăilă are la dispoziţie cea mai bună variantă de prim "11" pentru finala Cupei României. Astra Giurgiu va alinia o echipă din care nu vor lipsi fundaşii centrali Găman şi Papp, dar nici omul de gol din acest sezon, Constantin Budescu. De partea cealaltă, Laurenţiu Reghecampf este nevoit să negocieze un prim "11" în condiţiile în care nu se poate baza pe Florin Gardoş, fotbalist care a suferit o întindere musculară la partida din campionat cu Petrolul Ploieşti. Astfel, aşezarea probabilă a Stelei va presupune trecerea lui Fernando Varela în centrul liniei defensive, în cuplu cu Lukasz Szukala, şi titularizarea lui Andrei Pepeliţă pe postul de fundaş dreapta.


Florin Gardoş are şanse minime să prindă lotul pentru finala Cupei României. Oficialii Stelei au declarat că fundaşul a suferit o întindere musculară contra Petrolului. Foto: Alexandru Hojda


Echipe probabile la Steaua - Astra: 

Steaua: Tătăruşanu - Prepeliţă, Varela, Szukala, Latovlevici - Pintilii, Sânmărtean - Adi Popa, N. Stanciu, Tănase - Chipciu

Astra: S. Lung - Măţel, Găman, Papp, J. Morais - Laban, Yahaya - Yoda, Budescu, William - Yazalde


Casele de pariuri o văd pe Steaua favorită clară

Dacă oficialii celor două echipe au dat declaraţii în care optimismul era la cote moderate, casele de pariuri au judecat altfel raportul de forţe din finala Cupei României. Steaua este favorită clară în opinia bookmakerilor, cotele campioanei fiind stabilite între 1.60 la bet-at-home şi 1.65 la Unibet. Elevii lui Daniel Isăilă au cote la victorie între 4.60 la bet-at-home şi 4.80 la Sportingbet, în timp ce egalul în 90 de minute are cote între 3.40 la bet-at-home şi 3.75 la bet365. Repetarea scorurilor din Liga I au următoarele cote: 3-1 pentru Steaua are cotă 15.00, iar 1-1 în 90 de minute are 7.50 la bet365.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.