Cum a ajuns o poruncă din Vechiul Testament marele secret al succesului în fotbalul românesc. „Eu vă spun, se poate trăi cu buget de 1,5 milioane în Liga 1! Trebuie să fii atent ca angajații să nu sară calul.” Dezvăluiri din interiorul unui club de primă ligă

Redactor:
Matei Udrea
Cum a ajuns o poruncă din Vechiul Testament marele secret al succesului în fotbalul românesc.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fotbalul românesc a ajuns, la 27 de ani după Revoluție, la stadiul în care diferența între competitoare se face pornind de la chestiuni aparent elementare, precum aceea de a avea angajați cinstiți chiar înainte ca aceștia să fie competenți. Invitat miercuri la ProSport Live, Sorin Drăgoi, venit astă-vară președinte la ACS Poli Timișoara din postura de om de afaceri și city manager al Timișoarei, a contrazis toate teoriile „oamenilor de fotbal”, cum că fotbalul românesc este în insolvență sau faliment din cauză că nu sunt bani.

Contrar opiniei unanim împărtășite de conducătorii de cluburi „de carieră”, cum că fără minimum 3-4 milioane de euro nu poți supraviețui în Liga 1, Drăgoi a afirmat că, dacă angajații nu fură, iar cheltuielile sunt monitorizate atent, atunci o echipă poate rezista fără probleme și cu 1-1,5 milioane de euro. Practic, „marele secret” al succesului ar fi unul banal: respectarea celei de-a șaptea porunci din Vechiul Testament: „Să nu furi!”.

„Cu 3 milioane de euro te bați, în Liga 1, la un loc între primele 5″

„Eu vă spun, foarte responsabil de ceea ce afirm, că se poate trăi cu banii ăștia (n.r. – 1-1,5 milioane de euro pe an) în Liga 1. E adevărat că trebuie să fii atent la salariile jucătorilor, să n-ai salarii foarte mari, trebuie să fii atent la contractele pe care le faci, trebuie să fii atent și la stafful tău, adică la cei din administrație, să nu sară calul, așa, vorbind pe românește, și să ții cheltuielile într-un anumit buget. Și poți trăi foarte bine”, a explicat Sorin Drăgoi la ProSport Live.

El a menționat că vorbește de o echipă care își propune să termine la mijlocul clasamentului și nu de una care să se bată la titlu. În acest din urmă caz, crede Drăgoi, cu un buget de 3 milioane de euro o echipă atentă la cheltuieli are șanse mari să termine între primele 5, adică pe loc de cupe europene. „E greu să ai și buget mic, și performanță. Dacă vrei performanță, atunci îți trebuie un buget mai mare. E normal să fie așa. Un jucător bun te costă. La noi, salariile sunt undeva, la 2.500-3.000 de euro pe lună. Vorbesc de medie. Un jucător bun, care îți aduce plusvaloare pentru echipă, e adevărat, costă mai mult. Dar, indiferent cum, tot poți face performanță dacă dublezi suma. (…) Cu 3 milioane de euro cred că poți termina între primele 5 din Liga 1″, a adăugat președintele de la ACS Poli.

„Erau mulți oameni care cărau hârtii”

O altă teorie vehiculată prin fotbalul românesc, cum că investițiile în copii și juniori sunt prea mari și nerentabile, a fost demontată rapid: „Antrenorii de la Centrul de Copii și Juniori ACS Timișoara au salariu de 2.000 de lei. Avem opt grupe: șase pe care le cere federația și încă două pentru copii. De acolo nu mai cheltuim decât pe cazare, masă, să le dăm anumitor juniori care merită, sunt buni și semnează cu clubul. Și, în rest, terenurile care ne sunt puse la dispoziție, întreținerea lor și, normal, echipament. Dar, datorită faptului că juniorii de la Elită au promovat și au terminat bine anul trecut, am primit și niște bani de la FRF. Dar, sezonul următor, dacă scăpăm de retrogradare, eu voi vrea de la domnul profesor Ionuț Popa, antrenorul nostru, să promoveze doi-trei jucători de la copii și juniori. Pentru că avem câțiva foarte buni acolo”.

Sorin Drăgoi spune că nu a inventat el roata și că a reușit această rentabilizare a clubului aplicând niște principii economice universal valabile, pe care le folosește la propriile afaceri orice manager: „Văzând-o ca pe un model de business, nu e ceva extraordinar. Nu mă dau atotștiutor, dar dacă asta este formula câștigătoare de a merge cu o echipă și de a o gestiona, eu cred că este OK. Lumea fotbalului, așa cum am găsit-o eu, e un pic altfel (n.r. – față de cea a afacerilor). Vă dau un exemplu: eu eram obișnuit ca la 8 dimineața să fiu la lucru, că așa era programul. Aici, în fotbal, mi s-a spus că nu e așa. Aici trebuie să vii puțin mai târziu, dacă e zi de meci astăzi, lumea e bucuroasă, vine să se uite… E puțin altfel. Asta ca primă observație”.

„Treaba mea e să spun: de ce te cazai cu 9.000 de lei pe zi per echipă, când poți să te cazezi cu 5.000 de lei? Simplu!”

Discuția a alunecat într-o zonă cât se poate de concretă, a lipsei de performanță a angajaților și a modului în care cluburile sunt „drenate” de bani de propriii oameni. Drăgoi a povestit ce-a găsit la ACS Poli Timișoara astă-vară: „Era foarte multă lume care plimba hârtii. Sau mie mi s-a părut că sunt angajate două persoane să facă un singur lucru. Și atunci am zis: nu e normal, hai să schimbăm organigrama, să o mai subțiem, s-o mai îngrădim un pic. Am redus schema, cu riscul de a se supăra unii, am redus. N-am fost popular, probabil, la început. Toată lumea spunea: domnule, era foarte bine dacă venea cineva din lumea fotbalului. Iar eu le-am explicat: un manager bun de spital nu trebuie să fie doctor! Trebuie să fie manager de spital! Nu e treaba mea să evaluez! E treaba departamentului sportiv, este treaba antrenorului să spună care jucător e bun și care nu. Treaba mea e să spun: de ce te duceai și te cazai cu 9.000 de lei pe zi per echipă când poți să te cazezi cu 5.000 de lei pe zi per echipă? Simplu!”.

Întrebat dacă a dat un exemplu aleator sau s-a referit la ceva concret, Drăgoi a precizat: „Da! Sigur că da! Concret. Veneau și se cazau lângă București, hai să nu spun unde. Pe noapte era 9.000 de lei. Aceeași echipă se cazează astăzi, la ultimele meciuri pe care le-am jucat, cu 5.000 de lei pe noapte. În aceleași condiții! Și chiar mai bune!”.

„Și atunci, cum explicăm povestea asta? Adică e o diferență de 4.000 de lei. Care se duceau în buzunarul cui? O treabă din asta este cu para-ndărăt. Nu vă faceți că nu știți!”, a insistat jurnalistul ProSport.

„Nu, n-am spus că nu știu! Am spus că nu vreau să mă bag… După aceea: am venit la București cu RyanAir, cu 50 de euro biletul. De ce să vin cu TAROM, la clasa business? Că sunt președinte de club de fotbal? Sau să trimit să mă aștepte mașina la București, cu șofer, cu motorină? Nu că o fac din… Dar mi se par lucruri firești și normale. Lasă, că zboară și RyanAir cu 30 de euro, cu 50 de euro, decât să zboare altă companie cu 100 de euro. Sau să trimit mașina să mă aștepte. Câte puțin, câte puțin, poți să aduni de la fiecare…”.

Sorin Drăgoi a fost numit de primarul orașului Timișoara, Nicolae Robu, în funcția de președinte la ACS Poli astă-vară, în circumstanțe aproape dramatice. Echipa a intrat în campionat pe nepusă masă, după ce s-a stabilit că Rapid nu poate juca în Liga 1, iar bănățenii, care retrogradaseră în sezonul trecut, le vor lua locul. ACS Poli a început campionatul ca și condamnată, în etapa a 2-a (LPF s-a hotărât în privința Rapidului după începerea competiției), cu un lot din care plecaseră toți jucătorii buni și fuseseră aduși alții, de Liga 2, și având în cârcă o penalizare de 14 puncte.

Deși a avut cel mai mic buget din Liga 1, ACS Poli a reușit să recupereze absolut surprinzător și să termine sezonul regulat pe locul 13, cu 14 puncte în clasament (câștigase 28 pe teren, dar 14 îi fuseseră scăzute în contul penalizării). După primele două etape din play-out are punctaj maxim și a urcat pe locul 5, deasupra retrogradării, și la 6 puncte distanță de locul 2. „Încă n-am scăpat de emoții. Ne propunem să câștigăm măcar 20 de puncte în play-out. Așa vom scăpa sigur de retrogradare”, a explicat Drăgoi la ProSport Live.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele