Cornel Dinu, unul dintre „frumoşii nebuni ai marilor oraşe”. Caramavrov scrie despre simbolul lui Dinamo

2 aug 2018 1510 afişări Fotbal Intern
Cornel Dinu, unul dintre „frumoşii nebuni ai marilor oraşe”. Caramavrov scrie despre simbolul lui Dinamo

Cornel Dinu este unul dintre „frumoşii nebuni ai marilor oraşe”, personajul romanului cu acelaşi nume scris de Fănuş Neagu, nimeni altul decât naşul lui de cununie.

De fapt, Dinu e actor principal în romanul vieţii sale, e un personaj atipic într-o lume a fotbalului dominată de manelisme şi lipsă de educaţie.

Dinu e Procurorul fotbalului, dă verdicte, de cele mai multe ori dure, şi are un farmec unic. Recunosc că, la începuturile carierei, mă enerva teribil stilul lui. Persiflant-ucigător, sarcastic-dominator, ironic-usturător, striveşte pe oricine sub vorbele sale nimicitoare, ca o minge de foc care se rostogoleşte spre „inculpat”.

Dinu e enervant, cred că sunteţi şi voi de acord, deranjant, dar emite adevăruri care dor, ceea ce nu prea se întâmplă în fotbalul nostru, dominat de o laşitate specifică, unde toată lumea menajează pe toată lumea şi unde nimeni nu are curajul să spună lucrurilor pe nume.

E clar că uneori exagerează, dar, dacă ştii să citeşti, cum se spune, printre rânduri, găseşti mereu şi ceva consistent, pe lângă „licenţele poetice” specifice unui om care a şpriţuit şi s-a purificat ani la rând alături de Fănuş Neagu, Ion Băieşu, Gheorghe Dinică, Dan Spătaru, Dumitru Furdui...

La 70 de ani, ar mai fi putut da nişte sfaturi în fotbalul românesc. Are experienţă, inteligenţă, cunoştinţe fotbalistice şi extrafotbalistice. Poate că acesta este şi marele lui of, că a fost uşor-uşor îndepărtat de la clubul pe care l-a iubit şi îl iubeşte enorm. Dar cred că e greu pentru actuala conducere a lui Dinamo să ţină alături un om ale cărui adevăruri sunt de cele mai multe ori dureroase. Mai bine te înconjori de oameni falşi, care spun mereu ce vrei să auzi...

Dinu e un simbol al lui Dinamo, e „câinele” de pe emblemă, de fapt cred că e cel mai dinamovist dintre dinamovişti.

La mulţi ani şi să fiţi sănătos, Mister!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.