Clasamentul suporterilor: Petrolul – lider detașat, Craiova și Dinamo – pe 2 și 3, Steaua în afara podiumului. CFR – peste rivalii de la „U” la audiența pe propriul teren

Redactor:
Matei Udrea
Clasamentul suporterilor: Petrolul - lider detașat, Craiova și Dinamo - pe 2 și 3, Steaua în afara podiumului. CFR - peste rivalii de la „U
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă mâine campionatul s-ar decide având drept criteriu numărul de suporteri pe care echipele îl atrag la stadion, Petrolul ar câștiga titlul detașat, Craiova și Dinamo ar completa podiumul, iar Iași, Ceahlăul, Chiajna, Gaz Metan, Brașov și Viitorul ar retrograda fără drept de apel.

După 12 etape, interval în care cele 18 echipe ale Ligii 1 au jucat câte șase meciuri atât în deplasare, cât și pe propriul teren, competiția internă furnizează câteva date aparent surprinzătoare, dacă ținem cont de stereotipurile din fotbalul românesc.

Steaua: echipa pe locul unu, suporterii pe locul patru


Audiența pe stadioanele Ligii 1 a suferit mutații importante. „U” Cluj și-a pierdut suporterii, Petrolul și i-a recâștigat, Steaua e în urma dinamoviștilor la
asistența pe propriul teren

Steaua, obsesia presei și a politicienilor în baza ideii că este cea mai iubită echipă a României, se clasează abia pe locul 4 în clasamentul suporterilor convinși să vină s-o vadă pe viu. Circumstanțele în care formația lui Costel Gâlcă a ajuns la o medie de 5.593 de spectatori pe meci, cu peste 1.500 mai puțini decât Petrolul și chiar sub rivalii de la Dinamo, sunt deosebite, dar nu justifică în totalitate această realitate. Steaua a jucat două dintre cele șase întâlniri pe teren propriu fără spectatori, în urma unor sancțiuni dictate de FPF. Această scuză reală explică însă numai în parte reculul neașteptat pentru o formație care se laudă cu cei mai buni jucători din România, cei mai mulți suporteri și cele mai bune performanțe în cupele europene.

După cum se poate remarca în statistica separată rezervată asistenței de la jocurile de acasă, media Stelei este sub 6.000 de spectatori chiar dacă eliminăm din calcul partidele cu porțile închise, ceea ce o clasează tot pe locul 4. Este un bilanț dezamăgitor. Mai mult, media bună în deplasare se datorează în bună parte unor împrejurări favorabile: Steaua a jucat la Ploiești, acolo unde tribunele sunt pline, de obicei, indiferent de adversar, și la Galați, unde gazdele au pus în vânzare bilete care costau 2 lei. În celelalte partide jucate de Steaua în deplasare, media spectatorilor a fost de 5.250, ceea ce i-ar plasa pe campioni pe locurile 2-3, după Dinamo și la egalitate cu Petrolul.

În clasamentul general, dacă sunt eliminate meciurile fără spectatori, Steaua urcă totuși pe locul 3. Trebuie menționat însă că nu e vina nimănui, în afară de cea a propriilor suporteri și a clubului, că Steaua a fost sancționată de Comisia de Disciplină a federației. Exact din același motiv, în etapele următoare Petrolul va pierde supremația pentru că a fost pedepsită de federație, în urma incidentelor din tribune, să dispute șase meciuri pe teren propriu fără spectatori în peluze din cauza incidentelor provocate la întâlnirea cu Ceahlăul.

Dinamo e cea mai urmărită echipă din București

Dinamo este una dintre surprizele campionatului la audiență. Asistăm la un paradox în oglindă cu cel stelist. Deși echipa e mediocră, clubul în insolvență, vedetele lipsesc, iar antrenorul și conducătorii nu par capabili de vreo perspectivă, Dinamo și-a învins rivala eternă la media asistenței pe propriul teren și la cifrele absolute.


Partida Dinamo-Craiova, cu 11.000 de spectatori, a reprezentat cea de-a patra audiență din Liga 1 în primele 12 etape și cea mai mare înregistrată,
de la începutul campionatului, în București. Situația se va schimba sigur vineri, când se joacă Steaua-Dinamo
. FOTO: Bogdan Iordache

Jucătorii lui Flavius Stoican au obținut o medie excelentă și acasă, și în deplasare. Mai mult, cu toate că partidele de pe teren propriu sunt jucate pe „Dinamo” (sursă de lamentări anii trecuți, lipsa suporterilor fiind explicată prin faptul că stadionul ar fi vechi și demodat), audiența s-a menținut ridicată chiar și la meciurile cu echipe slabe, aflate la retrogradare, precum Iași, Brașov și Oțelul.

În deplasare, Dinamo a ridicat media audienței la echipele vizitate peste tot unde s-a dus, apogeul fiind atins în etapa a doua, la „U” Cluj, unde au venit 8.000 de oameni.

Oltenii luară iar cu asalt „Centralul” din Bănie

Foamea oltenilor pentru fotbalul mare a fost uriașă în anii în care Craiova a lipsit de pe prima scenă. Apariția echipei CSU Craiova în Liga 1 a readus Bănia în fruntea clasamentului la număr de spectatori pe propriul teren, așa cum se întâmpla și înainte să dispară Universitatea Craiova din peisaj. Echipa primăriei este regina incontestabilă a campionatului la numărul de spectatori pe teren propriu, surclasându-și toate rivalele: aproape 2.000 de oameni pe meci peste locul 2, Petrolul, și de aproape două ori și jumătate mai mulți decât Steaua.


Partida Petrolul-Steaua, din etapa a 8-a, a adus în tribune 13.000 de oameni, ceea ce o plasează pe locul doi ca audiență până acum, după un alt
meci disputat de ploieșteni, Craiova-Petrolul, din etapa a 5-a, cu 14.000 de spectatori. FOTO: Răzvan Lupică

În deplasare, Craiova și-a pierdut însă din acea aură care făcea să umple stadioanele oriunde în țară. Oamenii nu mai sunt atât de interesați să vadă noua echipă din Bănie. Chiar dacă am elimina din calcul partida din Ghencea, disputată cu porțile închise, Craiova nu urcă, în deplasare, mai sus de locul 6.

Chiar și în această situație, oltenii sunt pe locul doi în clasamentul general al audienței, reușind să strângă în tribune, în 12 etape, aproape 78.000 de spectatori. Distanța de Petrolul (acum, de 7.600 de oameni) s-ar fi redus și mai mult dacă partida cu Steaua, din Ghencea, s-ar fi jucat cu spectatori în tribună.

Privind cum aspiră „Centralul” din Bănie spectatorii, e ușor să ne imaginăm care ar fi fost situația dacă adevărata Universitatea, echipa de suflet a Olteniei, n-ar fi dispărut din peisaj.

Surpriză mare: CFR bate „U” Cluj la audiență și acasă, și în deplasare


Din dragostea față de „Șepcile roșii” și stadioanele arhipline făcute de această echipă a rămas doar amintirea. FOTO: Dan Tăuțan

Liderul clasamentului la audiența generală este Petrolul Ploiești. În perioada următoare, „găzarii” vor pierde, probabil, această poziție din cauza sancțiunilor primite de la FRF. Ploieștenii par cei mai fideli fani din România. Mai mult decât atât, Petrolul are – lucru aparent neașteptat – o audiență foarte bună și la meciurile în deplasare, ceea ce arată că investițiile în echipă și vedetele (până în etapa a 7-a românii l-au putut vedea în teren și pe Mutu) au sporit interesul uniform, indiferent de stadion.

Absolut neașteptat e însă rezultatul audiențelor în duelul local CFR – „U” Cluj. O ierarhie veche de aproape un secol în inimile clujenilor, aparent de nezdruncinat, a fost zgâlțâită după numai un deceniu de prezență a formației lui Arpad Paszkany pe prima scenă. CFR, gruparea de cartier care a trăit toată viața în umbra colosului „U”, echipa-simbol a românilor din Transilvania, face acum audiență mai mare la meciurile de pe teren propriu. Mai mult decât atât, aproape că a ajuns din urmă „Șepcile roșii” și la media de spectatori din deplasare.

Acesta este efectul performanțelor realizate de CFR în ultimii șase ani, corelat cu mediocritatea rivalilor de la „U”, care, în plus, s-au afundat în tot felul de jocuri de culise și scandaluri până nu demult incompatibile cu statutul și trecutul echipei. Inclusiv în acest sezon există o distanță între cele două formații: CFR este pe locul 2 și pare implicată în lupta pentru titlu, iar „U”, cu mai puțin de jumătate din punctajul rivalilor, „trage” la locul 12, ultimul care permite salvarea de la retrogradare.

Astra Giurgiu, echipa care a obținut ultimele două trofee în România (Cupa și Supercupa), n-are încă priză la spectatori acasă. Oțelul rămâne în continuare în inimile gălățenilor, care vin la meciuri deși echipa e aproape moartă, pe ultimul loc în clasament.

ASA Tg. Mureș și Botoșani, audiențe bune, Viitorul, Gaz Metan, Brașov și Chiajna nu stârnesc nicio pasiune

Mai sunt câteva rezultate neașteptate. Nou-promovata ASA Tg. Mureș atrage oamenii și acasă, și în deplasare. Botoșani aduce aproape 4.500 de spectatori meci de meci pe propriul teren. Rapid are o audiență mai mare în deplasare deoarece, din motive de securitate, meciurile din Giulești nu au în tribune mai mult de 4.000 de spectatori. Iași și Brașov, două orașe foarte importante din România, aproape că s-au lepădat de echipele care le reprezintă.

În același timp, conducerile de la Viitorul, Concordia, Gaz Metan și Ceahlăul ar trebui să se întrebe de ce nici măcar locuitorii din propriile localități nu sunt interesați de meciurile echipelor lor. Acestea sunt, de altfel, și formațiile care reprezintă tradițional „moartea pasiunii” și la TV. Celebra audiență 0 pe public comercial la un meci al Stelei s-a consemnat în etapa a 7-a, cu Gaz Metan Mediaș.


Partida Steaua-Gaz Metan, jucată fără spectatori, a tras mult în jos media de spectatori a echipei lui Costel Gâlcă în acest sezon

Clasamentul spectatorilor în Liga 1

Echipă          Acasă         Deplasare   Total, medie/meci
1. Petrolul    44.000        31.500             85.500, 7.125

2. Craiova     55.500       22.400            77.900, 6.492 (7.082/meci fără cel cu Steaua)
3. Dinamo    38.126       33.000             71.126, 5.927
4. Steaua      23.113       44.000             67.113, 5.593 (6.711/meci fără cele cu porțile închise)
5. CFR          35.000       20.900             55.900, 4.658
6. Tg. Mureș 32.000      25.873             57.873, 4.823
7. Oțelul         25.800      21.163            46.963, 3.914
8. Rapid         21.000     27.000             48.000, 4.000
9. Astra          16.700      30.080            46.780, 3.898
10. U Cluj      20.584      24.533            45.117, 3.760
11. Botoșani 26.000      19.500            45.500, 3.792
12. Pandurii 24.000       20.297            44.297, 3.691 (4.027/meci fără cel cu Steaua)
13. Iași          25.000      10.750            35.750, 2.979
14. Ceahlăul 13.500     20.000            33.500, 2.792
15. Chiajna     8.700      23.500           32.200, 2.683
16. Gaz            8.800      18.300            27.100, 2.391
17. Brașov      6.050      19.817            25.867, 2.156
18. Viitorul      7.700      18.960            24.660, 2.055

Nota1: Datele sunt furnizate de site-ul www.soccerway.com
Nota2: În paranteze este notată media de spectatori la Craiova, Steaua și Pandurii fără a fi luate în calcul și meciurile cu porțile închise

 

Clasament acasă
Echipă                Spectatori/meci
1. Craiova             9.250

2. Petrolul              7.333
3. Dinamo             6.354
4. CFR                   5.833
5. Tg. Mureș          5.333
6. Botoșani           4.333
7. Oțelul                 4.300
8. Iași                      4.167
9. Pandurii             4.000
10. Steaua             3.852 (5.778)       
11. Rapid               3.500
12. „U” Cluj            3.431
13. Astra                2.783
14. Ceahlăul         2.250
15. Chiajna            1.467
16. Gaz Metan       1.467
17. Viitorul             1.283
18. Brașov             1.008
Notă: În paranteză este trecută media spectatorilor din Ghencea fără a se lua în calcul meciurile jucate cu porțile închise

 

Clasament deplasare
Echipă                Spectatori/meci
1. Steaua                7.333
2. Dinamo              5.500
3. Petrolul               5.250
4. Astra                   5.013
5. Rapid                 4.500
6. Tg. Mureș          4.312
7. „U” Cluj              4.089
8. Chiajna             3.917
9. Craiova             3.733 (4.480)
10. Oțelul              3.527
11. CFR                 3.483
12. Pandurii          3.383 (4.059)
13. Ceahlăul         3.333
14. Brașov             3.303
15. Botoșani          3.250
16. Viitorul              3.160
17. Gaz Metan       3.050
18. Iași                   1.792
Notă: în paranteze sunt trecute mediile spectatorilor la meciurile în deplasare ale Craiovei și Pandurilor fără să se țină seama de întâlnirile cu Steaua, disputate cu porțile închise

 

Clasament sportiv

1. Steaua           12      9        1        2        27-8  28 p.
2. CFR                12      8        2        2        21-8   26 p.
3. Petrolul          12      7        3        2        22-9   24 p.
4. Dinamo         12      6        4        2        22-13 22 p.
5. Tg. Mureș      12      6        4        2        17-9   22 p.
6. Astra               12      6        3        3        20-9   21 p.
7. Botoșani        12      6        3        3        17-16 21 p.
8. Brașov            12      4        4        4        16-17 16 p.
9. Craiova           12      4        4        4        13-18 16 p.
10. Gaz Metan    12      3        5        4        14-16 14 p.
11. Viitorul           12      3        4        5        14-16 13 p.
12. Ceahlăul      12      3        4        5        12-20 13 p.
13. „U” Cluj         12      3        3        6        13-16 12 p.
14. Pandurii        12      2        5        5        13-18 11 p.
15. Chiajna         12      2        5        5        10-19 11 p.
16. Rapid            12      2        3        7           6-18   9 p.
17. Iași                 12      0        6        6          9-20   6 p.  
18. Oțelul             12      1        3        8          5-21   6 p.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen