Clasamentul suporterilor: Petrolul – lider detașat, Craiova și Dinamo – pe 2 și 3, Steaua în afara podiumului. CFR – peste rivalii de la „U” la audiența pe propriul teren

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă mâine campionatul s-ar decide având drept criteriu numărul de suporteri pe care echipele îl atrag la stadion, Petrolul ar câștiga titlul detașat, Craiova și Dinamo ar completa podiumul, iar Iași, Ceahlăul, Chiajna, Gaz Metan, Brașov și Viitorul ar retrograda fără drept de apel.

După 12 etape, interval în care cele 18 echipe ale Ligii 1 au jucat câte șase meciuri atât în deplasare, cât și pe propriul teren, competiția internă furnizează câteva date aparent surprinzătoare, dacă ținem cont de stereotipurile din fotbalul românesc.

Steaua: echipa pe locul unu, suporterii pe locul patru


Audiența pe stadioanele Ligii 1 a suferit mutații importante. „U” Cluj și-a pierdut suporterii, Petrolul și i-a recâștigat, Steaua e în urma dinamoviștilor la
asistența pe propriul teren

Steaua, obsesia presei și a politicienilor în baza ideii că este cea mai iubită echipă a României, se clasează abia pe locul 4 în clasamentul suporterilor convinși să vină s-o vadă pe viu. Circumstanțele în care formația lui Costel Gâlcă a ajuns la o medie de 5.593 de spectatori pe meci, cu peste 1.500 mai puțini decât Petrolul și chiar sub rivalii de la Dinamo, sunt deosebite, dar nu justifică în totalitate această realitate. Steaua a jucat două dintre cele șase întâlniri pe teren propriu fără spectatori, în urma unor sancțiuni dictate de FPF. Această scuză reală explică însă numai în parte reculul neașteptat pentru o formație care se laudă cu cei mai buni jucători din România, cei mai mulți suporteri și cele mai bune performanțe în cupele europene.

După cum se poate remarca în statistica separată rezervată asistenței de la jocurile de acasă, media Stelei este sub 6.000 de spectatori chiar dacă eliminăm din calcul partidele cu porțile închise, ceea ce o clasează tot pe locul 4. Este un bilanț dezamăgitor. Mai mult, media bună în deplasare se datorează în bună parte unor împrejurări favorabile: Steaua a jucat la Ploiești, acolo unde tribunele sunt pline, de obicei, indiferent de adversar, și la Galați, unde gazdele au pus în vânzare bilete care costau 2 lei. În celelalte partide jucate de Steaua în deplasare, media spectatorilor a fost de 5.250, ceea ce i-ar plasa pe campioni pe locurile 2-3, după Dinamo și la egalitate cu Petrolul.

În clasamentul general, dacă sunt eliminate meciurile fără spectatori, Steaua urcă totuși pe locul 3. Trebuie menționat însă că nu e vina nimănui, în afară de cea a propriilor suporteri și a clubului, că Steaua a fost sancționată de Comisia de Disciplină a federației. Exact din același motiv, în etapele următoare Petrolul va pierde supremația pentru că a fost pedepsită de federație, în urma incidentelor din tribune, să dispute șase meciuri pe teren propriu fără spectatori în peluze din cauza incidentelor provocate la întâlnirea cu Ceahlăul.

Dinamo e cea mai urmărită echipă din București

Dinamo este una dintre surprizele campionatului la audiență. Asistăm la un paradox în oglindă cu cel stelist. Deși echipa e mediocră, clubul în insolvență, vedetele lipsesc, iar antrenorul și conducătorii nu par capabili de vreo perspectivă, Dinamo și-a învins rivala eternă la media asistenței pe propriul teren și la cifrele absolute.


Partida Dinamo-Craiova, cu 11.000 de spectatori, a reprezentat cea de-a patra audiență din Liga 1 în primele 12 etape și cea mai mare înregistrată,
de la începutul campionatului, în București. Situația se va schimba sigur vineri, când se joacă Steaua-Dinamo
. FOTO: Bogdan Iordache

Jucătorii lui Flavius Stoican au obținut o medie excelentă și acasă, și în deplasare. Mai mult, cu toate că partidele de pe teren propriu sunt jucate pe „Dinamo” (sursă de lamentări anii trecuți, lipsa suporterilor fiind explicată prin faptul că stadionul ar fi vechi și demodat), audiența s-a menținut ridicată chiar și la meciurile cu echipe slabe, aflate la retrogradare, precum Iași, Brașov și Oțelul.

În deplasare, Dinamo a ridicat media audienței la echipele vizitate peste tot unde s-a dus, apogeul fiind atins în etapa a doua, la „U” Cluj, unde au venit 8.000 de oameni.

Oltenii luară iar cu asalt „Centralul” din Bănie

Foamea oltenilor pentru fotbalul mare a fost uriașă în anii în care Craiova a lipsit de pe prima scenă. Apariția echipei CSU Craiova în Liga 1 a readus Bănia în fruntea clasamentului la număr de spectatori pe propriul teren, așa cum se întâmpla și înainte să dispară Universitatea Craiova din peisaj. Echipa primăriei este regina incontestabilă a campionatului la numărul de spectatori pe teren propriu, surclasându-și toate rivalele: aproape 2.000 de oameni pe meci peste locul 2, Petrolul, și de aproape două ori și jumătate mai mulți decât Steaua.


Partida Petrolul-Steaua, din etapa a 8-a, a adus în tribune 13.000 de oameni, ceea ce o plasează pe locul doi ca audiență până acum, după un alt
meci disputat de ploieșteni, Craiova-Petrolul, din etapa a 5-a, cu 14.000 de spectatori. FOTO: Răzvan Lupică

În deplasare, Craiova și-a pierdut însă din acea aură care făcea să umple stadioanele oriunde în țară. Oamenii nu mai sunt atât de interesați să vadă noua echipă din Bănie. Chiar dacă am elimina din calcul partida din Ghencea, disputată cu porțile închise, Craiova nu urcă, în deplasare, mai sus de locul 6.

Chiar și în această situație, oltenii sunt pe locul doi în clasamentul general al audienței, reușind să strângă în tribune, în 12 etape, aproape 78.000 de spectatori. Distanța de Petrolul (acum, de 7.600 de oameni) s-ar fi redus și mai mult dacă partida cu Steaua, din Ghencea, s-ar fi jucat cu spectatori în tribună.

Privind cum aspiră „Centralul” din Bănie spectatorii, e ușor să ne imaginăm care ar fi fost situația dacă adevărata Universitatea, echipa de suflet a Olteniei, n-ar fi dispărut din peisaj.

Surpriză mare: CFR bate „U” Cluj la audiență și acasă, și în deplasare


Din dragostea față de „Șepcile roșii” și stadioanele arhipline făcute de această echipă a rămas doar amintirea. FOTO: Dan Tăuțan

Liderul clasamentului la audiența generală este Petrolul Ploiești. În perioada următoare, „găzarii” vor pierde, probabil, această poziție din cauza sancțiunilor primite de la FRF. Ploieștenii par cei mai fideli fani din România. Mai mult decât atât, Petrolul are – lucru aparent neașteptat – o audiență foarte bună și la meciurile în deplasare, ceea ce arată că investițiile în echipă și vedetele (până în etapa a 7-a românii l-au putut vedea în teren și pe Mutu) au sporit interesul uniform, indiferent de stadion.

Absolut neașteptat e însă rezultatul audiențelor în duelul local CFR – „U” Cluj. O ierarhie veche de aproape un secol în inimile clujenilor, aparent de nezdruncinat, a fost zgâlțâită după numai un deceniu de prezență a formației lui Arpad Paszkany pe prima scenă. CFR, gruparea de cartier care a trăit toată viața în umbra colosului „U”, echipa-simbol a românilor din Transilvania, face acum audiență mai mare la meciurile de pe teren propriu. Mai mult decât atât, aproape că a ajuns din urmă „Șepcile roșii” și la media de spectatori din deplasare.

Acesta este efectul performanțelor realizate de CFR în ultimii șase ani, corelat cu mediocritatea rivalilor de la „U”, care, în plus, s-au afundat în tot felul de jocuri de culise și scandaluri până nu demult incompatibile cu statutul și trecutul echipei. Inclusiv în acest sezon există o distanță între cele două formații: CFR este pe locul 2 și pare implicată în lupta pentru titlu, iar „U”, cu mai puțin de jumătate din punctajul rivalilor, „trage” la locul 12, ultimul care permite salvarea de la retrogradare.

Astra Giurgiu, echipa care a obținut ultimele două trofee în România (Cupa și Supercupa), n-are încă priză la spectatori acasă. Oțelul rămâne în continuare în inimile gălățenilor, care vin la meciuri deși echipa e aproape moartă, pe ultimul loc în clasament.

ASA Tg. Mureș și Botoșani, audiențe bune, Viitorul, Gaz Metan, Brașov și Chiajna nu stârnesc nicio pasiune

Mai sunt câteva rezultate neașteptate. Nou-promovata ASA Tg. Mureș atrage oamenii și acasă, și în deplasare. Botoșani aduce aproape 4.500 de spectatori meci de meci pe propriul teren. Rapid are o audiență mai mare în deplasare deoarece, din motive de securitate, meciurile din Giulești nu au în tribune mai mult de 4.000 de spectatori. Iași și Brașov, două orașe foarte importante din România, aproape că s-au lepădat de echipele care le reprezintă.

În același timp, conducerile de la Viitorul, Concordia, Gaz Metan și Ceahlăul ar trebui să se întrebe de ce nici măcar locuitorii din propriile localități nu sunt interesați de meciurile echipelor lor. Acestea sunt, de altfel, și formațiile care reprezintă tradițional „moartea pasiunii” și la TV. Celebra audiență 0 pe public comercial la un meci al Stelei s-a consemnat în etapa a 7-a, cu Gaz Metan Mediaș.


Partida Steaua-Gaz Metan, jucată fără spectatori, a tras mult în jos media de spectatori a echipei lui Costel Gâlcă în acest sezon

Clasamentul spectatorilor în Liga 1

Echipă          Acasă         Deplasare   Total, medie/meci
1. Petrolul    44.000        31.500             85.500, 7.125

2. Craiova     55.500       22.400            77.900, 6.492 (7.082/meci fără cel cu Steaua)
3. Dinamo    38.126       33.000             71.126, 5.927
4. Steaua      23.113       44.000             67.113, 5.593 (6.711/meci fără cele cu porțile închise)
5. CFR          35.000       20.900             55.900, 4.658
6. Tg. Mureș 32.000      25.873             57.873, 4.823
7. Oțelul         25.800      21.163            46.963, 3.914
8. Rapid         21.000     27.000             48.000, 4.000
9. Astra          16.700      30.080            46.780, 3.898
10. U Cluj      20.584      24.533            45.117, 3.760
11. Botoșani 26.000      19.500            45.500, 3.792
12. Pandurii 24.000       20.297            44.297, 3.691 (4.027/meci fără cel cu Steaua)
13. Iași          25.000      10.750            35.750, 2.979
14. Ceahlăul 13.500     20.000            33.500, 2.792
15. Chiajna     8.700      23.500           32.200, 2.683
16. Gaz            8.800      18.300            27.100, 2.391
17. Brașov      6.050      19.817            25.867, 2.156
18. Viitorul      7.700      18.960            24.660, 2.055

Nota1: Datele sunt furnizate de site-ul www.soccerway.com
Nota2: În paranteze este notată media de spectatori la Craiova, Steaua și Pandurii fără a fi luate în calcul și meciurile cu porțile închise

 

Clasament acasă
Echipă                Spectatori/meci
1. Craiova             9.250

2. Petrolul              7.333
3. Dinamo             6.354
4. CFR                   5.833
5. Tg. Mureș          5.333
6. Botoșani           4.333
7. Oțelul                 4.300
8. Iași                      4.167
9. Pandurii             4.000
10. Steaua             3.852 (5.778)       
11. Rapid               3.500
12. „U” Cluj            3.431
13. Astra                2.783
14. Ceahlăul         2.250
15. Chiajna            1.467
16. Gaz Metan       1.467
17. Viitorul             1.283
18. Brașov             1.008
Notă: În paranteză este trecută media spectatorilor din Ghencea fără a se lua în calcul meciurile jucate cu porțile închise

 

Clasament deplasare
Echipă                Spectatori/meci
1. Steaua                7.333
2. Dinamo              5.500
3. Petrolul               5.250
4. Astra                   5.013
5. Rapid                 4.500
6. Tg. Mureș          4.312
7. „U” Cluj              4.089
8. Chiajna             3.917
9. Craiova             3.733 (4.480)
10. Oțelul              3.527
11. CFR                 3.483
12. Pandurii          3.383 (4.059)
13. Ceahlăul         3.333
14. Brașov             3.303
15. Botoșani          3.250
16. Viitorul              3.160
17. Gaz Metan       3.050
18. Iași                   1.792
Notă: în paranteze sunt trecute mediile spectatorilor la meciurile în deplasare ale Craiovei și Pandurilor fără să se țină seama de întâlnirile cu Steaua, disputate cu porțile închise

 

Clasament sportiv

1. Steaua           12      9        1        2        27-8  28 p.
2. CFR                12      8        2        2        21-8   26 p.
3. Petrolul          12      7        3        2        22-9   24 p.
4. Dinamo         12      6        4        2        22-13 22 p.
5. Tg. Mureș      12      6        4        2        17-9   22 p.
6. Astra               12      6        3        3        20-9   21 p.
7. Botoșani        12      6        3        3        17-16 21 p.
8. Brașov            12      4        4        4        16-17 16 p.
9. Craiova           12      4        4        4        13-18 16 p.
10. Gaz Metan    12      3        5        4        14-16 14 p.
11. Viitorul           12      3        4        5        14-16 13 p.
12. Ceahlăul      12      3        4        5        12-20 13 p.
13. „U” Cluj         12      3        3        6        13-16 12 p.
14. Pandurii        12      2        5        5        13-18 11 p.
15. Chiajna         12      2        5        5        10-19 11 p.
16. Rapid            12      2        3        7           6-18   9 p.
17. Iași                 12      0        6        6          9-20   6 p.  
18. Oțelul             12      1        3        8          5-21   6 p.

Pe aceeași temă
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga
Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
„La naiba!” Imaginea zilei! Cum a aparut Messi la scurt timp dupa victoria in fata Uruguayului lui Suarez
„La naiba!” Imaginea zilei! Cum a aparut Messi la scurt timp dupa victoria in fata Uruguayului lui Suarez
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Dan Capatos, despre Bianca Drăgușanu: „ Era un dulap umblător cu o greblă în gură. Dacă am fi avut toți ambiția ei, eram peste Japonia”
Dan Capatos, despre Bianca Drăgușanu: „ Era un dulap umblător cu o greblă în gură. Dacă am fi avut toți ambiția ei, eram peste Japonia”
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
„Eu am ucis-o pe Prințesa Diana!” Confesiunile făcute pe patul de moarte: „Știa prea multe secrete”
„Eu am ucis-o pe Prințesa Diana!” Confesiunile făcute pe patul de moarte: „Știa prea multe secrete”
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
Prezentatoare celebră din România, mărturisiri şocante despre partener! 'Câte bătăi am îndurat...'
Prezentatoare celebră din România, mărturisiri şocante despre partener! 'Câte bătăi am îndurat...'
Anunț bombă pentru care REFUZĂ să se vaccineze! Un medic din România a spus totul foarte clar
Anunț bombă pentru care REFUZĂ să se vaccineze! Un medic din România a spus totul foarte clar
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Are 22 de ani și va moșteni imperiul Apple. Cum arată Eve Jobs, fiica lui Steve Jobs
Are 22 de ani și va moșteni imperiul Apple. Cum arată Eve Jobs, fiica lui Steve Jobs
Cele mai bune mașini second-hand premium pe care le poți cumpăra acum cu mai puțin de 7.000 de euro
Cele mai bune mașini second-hand premium pe care le poți cumpăra acum cu mai puțin de 7.000 de euro
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
O avocată de 26 de ani a sărit de la etajul şase al unui bloc din Iaşi şi a murit pe loc
O avocată de 26 de ani a sărit de la etajul şase al unui bloc din Iaşi şi a murit pe loc
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Șocant: Podul suspendat de la Brăila are probleme înainte de finalizare. CNAIR a cerut o intervenție de urgență
Șocant: Podul suspendat de la Brăila are probleme înainte de finalizare. CNAIR a cerut o intervenție de urgență
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu