Cine sunt impresarii arestați de Europol pentru legături cu mafia rusă. Unul a studiat jurnalismul la București, celălalt a transferat jucători români. Legături dubioase cu Rusia, via Seychelles

  • Publicat:
  • Actualizat:

„Tolstikov a fost impresarul meu. E moldovean, nu rus, dar nu vorbește românește!”. Pompiliu Stoica, fostul fundaș stânga de la Steaua, spune că a aflat abia luni despre arestarea lui Alexander Tolstikov, la o lună după ce Europol l-a reținut pe fostul agent devenit finanțator al clubului portughez Uniao Leiria, aflat acum în liga a treia. Cazul a primit numele de cod „Operațiunea Matrioșka”, iar la sediile cluburilor Leiria, Benfica, Sporting Lisabona și la stadionul din Braga au avut loc percheziții. Conform informațiilor oficiale, Tolstikov și consilierul său, moldoveanul Sergiu Reniță, cunoscut în Portugalia drept Sergio, sunt acuzați de spălare de bani, evaziune fiscală și fals în acte în colaborare cu o rețea de crimă organizată cu legături în Austria, Germania, Letonia, Moldova și Marea Britanie.

Informațiile pe surse obținute de ziariștii portughezi îl leagă pe Tolstikov de mafia rusă pentru care a spălat mai multe milioane de euro în ultimii ani.

Luni, în ziua în care Pompiliu Stoica spune că a aflat despre arestarea fostului său agent, Tolstikov și Reniță au intrat în greva foamei în penitenciarul din Lisabona în care se află închiși. Cei doi moldoveni consideră că procurorii nu au adus nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor și că detenția lor este ilegală. „Arestarea noastră poate ruina complet proiectul Leiria”, au transmis cei doi jurnaliștilor ruși.


Alexander Tolstikov (în mijloc), alături de Sergiu Reniță (dreapta), într-o discuție de afaceri

„Mama mi-a spus că mă omoară mafia rusă”

În plin război rece între țările occidentale și Rusia, presa de la Moscova a preluat cazul și a publicat informații care induc ideea unei vânători de vrăjitoare împotriva „investitorilor străini” veniți la clubul la care Jose Mourinho antrena acum 15 ani. Jurnalista Iulia Iakovleva de la Sovietski Sport a discutat cu Tolstikov la „vorbitorul” închisorii din Lisabona și a scris, marți, 7 iunie, că fostul impresar a fost inițial plasat în arest la domiciliu, dar că a trebuit să aștepte în penitenciar încheierea procedurilor necesare pentru supravegherea apartamentului său.

După 17 zile de așteptare, rusul născut la Chișinău și partenerul său Sergiu Reniță au fost informați că judecătorii s-au răzgândit și că vor rămâne în arest preventiv din cauza riscului de a fugi din Portugalia. Cazul a primit eticheta „deosebit de complex”, astfel că procurorii pot cere prelungirea arestului preventiv pe o perioadă de până la un an.

În interviul cu jurnalistă rusă, Tolstikov spune că singura greșeală făcută a fost să se încreadă „prea mult” în Pedro Violante, un consilier financiar din Leiria. „Din cauza volumului organizațional imens, s-au făcut niște greșeli pe care însă le putem repara, și am cerut asta judecătorilor”, a declarat ruso-moldoveanul.

Latura tragicomică a cazului apare când Tolstikov spune că, deși este prezentat ca un cap al mafiei ruse, i s-a găsit la percheziții doar suma de 13.000 de euro: 7.000 la birou și 6.000 în buzunar. „Primul avocat chemat să ne apere a refuzat cazul imediat după ce a citit rechizitoriul. Al doilea ne-a spus că mama sa de 70 de ani l-a rugat să nu se bage că va fi omorât de mafia rusă. Acest al doilea portughez curajos ne apără acum”, a povestit fostul agent al lui Pompiliu Stoica.

ProSport a discutat cu mai mulți oameni din fotbalul de peste Prut despre cei doi „mafioți” arestați la Lisabona. „Sergiu (n.r. – Reniță) a fost jurnalist de sport, și-a terminat studiile la București, apoi a lucrat la ProTV Chișinău. În 2000, a plecat în Spania la Olimpiada jurnaliștilor și a rămas acolo. A lucrat întâi în construcții, la negru, apoi a început încet-încet să se lipească de cluburi, spunându-le că are relații în Europa de Est și, în special, în Rusia. Tolstikov pare genul de pierde-vară, iar Reniță nu e genul de mafiot. Au călcat ei pe coadă pe cineva. Dacă sunt hoțomani, sunt mici”, a povestit un angajat al unui club din Republica Moldova, sub protecția anonimatului.

A pus mâna Europol pe un braț periculos al mafiei ruse sau sunt Tolstikov și Reniță doar niște victime mărunte ale unui război nevăzut?

Vezi mai jos un mesaj postat de Tolstikov în limba portugheză prin care invita fanii lui Uniao Leiria să vină la stadion.

Vărul Reniță, suspendat pentru trucare de meciuri

Conform unui studiu făcut de Financial Action Task Force (TFATF), un organism inter-guvernamental mondial, cluburile aflate în criză financiară intră ușor pe mâna rețelelor de crimă organizată, apoi spălarea de bani începe prin sub sau supraevaluarea jucătorilor precum și prin activități în piața pariurilor, inclusiv prin trucarea de meciuri. Igor Angelini, șeful Grupului de Inteligență Financiară din Europol, confirmă concluziile care ar trebui să alerteze și autoritățile române: „Sectorul de fotbal prezintă vulnerabilități legate de structura, modelul de finanțare și cultura care pot fi exploatate de infractori. Se pare că Tolstikov și complicii săi au exploatat aceste vulnerabilități în avantajul lor, plimbând jucători între cluburi europene la prețuri sub sau supraevaluate”.

În 2014, când agenții de jucători Tolstikov și Reniță au început să finanțeze clubul, Uniao Leiria era exact în situația în care putea fi trecută ușor în sfera de influență a unei rețele mafiote. În 2012, cu salariile neplătite de mai multe luni, clubul disputase un meci de liga a doua având în teren doar 8 fotbaliști. Retrogradată pe criterii financiare, echipa a intrat în faliment un an mai târziu, cu datorii de 3,6 milioane de euro pretinse de statul portughez.


Tolstikov în 2010, în China, pe vremea când nu era patron de club

A doua echipă, înscrisă în ligile regionale, a preluat dreptul de a juca, pentru suma de 1.000 de euro.

„Îmi doream de mult un proiect în fotbal, iar în 2013 am început să căutăm un club din Europa. Un an mai târziu, am ales Leiria. Compania mea, D-Sports, avea un birou în Portugalia. Echipa abia supraviețuia, cu datorii uriașe la stat. Oferta noastră de cooperare a fost primită cu entuziasm”, a declarat Tolstikov în interviul pentru Sovietski Sport.  

După un an în care a împrumutat sau a finanțat echipa în diverse moduri, Tolstikov a cumpărat clubul în august 2015. Fără să știe, însă, Europol investiga intrarea sa la Leiria. În comunicatul remis după arestarea celor doi se scrie: „Ancheta a pornit datorită unor suspiciuni foarte puternice. În special, suspiciunea a fost trezită de standardele ridicate de viață ale suspecților care foloseau diverse bunuri cu valoare foarte mare înregistrate sub numele unor terțe părți. Importau sume mari de bani cash din Rusia în Portugalia, încălcând regulile Uniunii Europene și au creat și folosit rețele opace de companii offshore cu scopul de a ascunde identitățile adevăraților proprietari”.

În cei doi ani de finanțare, Tolstikov și Reniță au adus la Leiria mai mulți fotbaliști din Europa de Est: rușii Kirill Kostin (Zenit), Vitali Listsov (Benfica), Pavel Dronov (Vityaz Podolsk), Aleksey Panfilov (Zenit), Tomas Rukas (Lokomotiv Moscova), Yuri Bavin (ȚSKA Moscova) Evgheni Tyukalov (Amkar Perm), Alexander Lomakin (Enisey) și moldovenii Antonie Nicolaeș (ȚSKA Moscova), Mihai Apostol, Nicolae Cebotari (ambii de la Academia Chișinău) și Denis Marandici (Dacia Buiucani). Toți jucătorii veniți la clubul lui Tolstikov sunt impresariați de firma D-Sports, unde același Tolstikov este director general.


Sergiu Reniță prezintă un jucător nou la Uniao Leiria

Din martie 2016, antrenorul clubului portughez este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști din istoria Moldovei, Serghei Cleșcenco.

Potrivit ziariștilor portughezi de la Correiro da Manha, procurorii au observat diferențe mari între valoarea jucătorilor și sumele mutate de Uniao Leiria.

Teoretic, dacă voiau, cei doi moldoveni – care erau în același timp impresari și finanțatori -puteau manipula ușor finanțele, dar și rezultatele de pe teren ale clubului portughez. O căutare amănunțită pe internet a numelui lui Sergiu Reniț, făcută de ProSport, a scos la iveală un detaliu necunoscut. Acum 4 ani, un anume Valeriu Reniță, președinte de onoare al clubului moldovean FC Sfântu Gheorghe Suruceni, a fost suspendat pentru o perioadă de cinci ani și amendat cu 15.000 de dolari de Comisia de Etică a Federației de la Chișinău. Motivul? Trucarea unor partide de prima ligă cu Dacia Chișinău, Zimbru Chișinău și FC Găgăuzia.

Fost purtător de cuvânt al președintelui Moldovei, Vladimir Voronin, Reniță s-a apărat spunând că șapte jucători au fost obligați să declare că au fost forțați să blătuiască meciurile.

Președintele suspendat Valeriu Reniță și Sergiu Reniță, fostul jurnalist sportiv de la ProTV Chișinău arestat luna trecută în Portugalia, sunt veri primari.

Tații lor sunt frați.  

 

S-a interesat de Maxim și Sânmărtean

De Sergiu Reniță, consilierul lui Tolstikov, nu-și aduce aminte niciunul dintre cei doi români care figurează pe lista de prieteni de pe pagina de Facebook a impresarului-patron, arestat pentru legături cu mafia rusă. Pompiliu Stoica și Laurențiu Buș, mijlocașul recent plecat de la ASA, au discutat și s-au întâlnit direct cu agentul Alexander Tolstikov.

Stoica a ajuns la Tom Tomsk în 2008, anul în care Europol crede că Tolstikov a început legăturile cu crima organizată. „Nu mi-a lăsat senzația că e mafiot, e mai scund decât mine. Vorbeam cu el în rusă. E un tip liniștit, la locul lui. Am mai vorbit de câteva ori cu el în ultimii ani. M-a mai sunat să mă întrebe de Maxim și de Sânmărtean”, spune fostul fundaș stânga, ajuns acum la 39 de ani.

Laurețiu Buș l-a cunoscut pe Tolstikov în 2013, la scurt timp după ce jucase în grupele Champions League cu Oțelul. Legătura le-a fost făcută de bunul prieten al ruso-moldoveanului, Veaceslav Pintilei, reprezentantul în România al companiei rusești de monitorizare InStat Football, cu care au contracte FRF și LPF. „M-am văzut cu el (n.r. – Tolstikov) de două-trei ori. Nu mi-a lăsat impresia de mafiot, dar era un tip rece. Un tip rece care se ținea de cuvânt. Ce zicea, făcea. Eu eram venit din Champions League, dar la Enisey am avut contract mai mic decât la Oțelul. Cine știe cât și-a oprit pentru el?”, râde Buș. Cu Tolstikov a mai discutat acum ceva vreme, când impresarul i-a propus să vină la Uniao Leiria: „Nu știam că e patron acolo, credeam că are doar niște relații la club”.


Tolstikov și Reniță, surprinși la o discuție după preluarea clubului

Buș a plecat în Siberia, la Enisey, liber de contract și tot așa s-a întors, un an mai târziu, la Rapid. Clubul din Giulești aflat într-o profundă criză financiară tocmai fusese preluat de Valerii Moraru, controversatul om de afaceri din Moldova. „Tolstikov și Reniță au legături strânse cu Zimbru Chișinău. Acolo, deciziile le ia fiul lui Moraru, Octavian. Clubul e de fapt al lui Nicolae Ciornâi, vicepreședintele companiei rusești Lukoil și unul dintre cei mai bogați oameni din Moldova, dar e arendat băiatului lui Moraru și impresarului Arkadie Zaporojanu”, spune omul de fotbal din Republica Moldova, contactat de ProSport.


Octavian Moraru, omul care conduce în acest moment clubul Zimbru Chișinău, cu care impresarii arestați aveau relații strânse

Dincolo de Prut, criza financiară aruncă echipele în brațele unor investitori care le țin la limita supraviețuirii. „La noi, aici, fotbalul e într-o stare rea. Nu există drepturi TV, nu vin oameni la stadion, nu sunt bani. Toată lumea știe că pariurile au acaparat fotbalul moldovenesc, oamenii nu se mai ascund”.  

Zimbru Chișinău este acum antrenată de Flavius Stoican, iar intermediar la mutare a fost Anamaria Prodan Reghecampf. Impresarul și soțul ei, Laurențiu Reghecampf, sunt nașii de botez ai fetei lui Marin Mitran, directorul sportiv de la Zimbru, și au legături apropiate cu familia Moraru prin intermediul antrenorului Dan Alexa. Dinu Gheorghe a fost numit președinte la Rapid la recomandarea soției agent. În iarnă, în plin scandal FRF vs Steaua, Ana Maria Prodan a fost acuzată că a încercat să saboteze amicalul naționalei României cu Zimbru, oferind 20.000 de euro fotbaliștilor moldoveni pentru a nu se prezenta la meci. 

În ultimii ani, Sergiu Reniță a încercat să conecteze Zimbru la fotbalul portughez. În decembrie 2013, mâna dreaptă a lui Tolstikov a adus câțiva antrenori de la Braga pentru a ține un seminar la Centrul de copii și juniori de la Zimbru.

Aglomerația din apartamentul off-shore din Seychelles

În paralel, Reniță și Tolstikov căutau, potrivit propriilor declarații, un club din Portugalia pentru a-l prelua.

În comunicatul Europol se scrie despre o rețea de firme offshore prin care cei doi au investit și au ajuns să controleze Uniao Leiria. ProSport a căutat și a găsit un detaliu nedescoperit încă de presa portugheză. Firma prin care Tolstikov a preluat clubul din Leiria se numește DS Investment LLP. „Compania asta era singura sursă de finanțare”, a spus rusul născut la Chișinău în interviul acordat presei de la Moscova.

Conform datelor de înregistrare din Marea Britanie, DS Investment LLP are sediul în cartierul londonez Fitzrovia, considerat de Sunday Times în 2016 cea mai bună zonă de locuit din capitala Regatului Unit. Firma folosită pentru preluarea clubului Uniao Leiria este administrată de alte două companii, D-Sports Ltd. și Legal Sport Ltd., ambele înregistrate într-un apartament, același, din Victoria, capitala statului Seychelles aflată pe insula Mahe.

Aici, firul presei portugheze se oprește. Însă, în același apartament cu numărul 1, situat la etajul doi al unei clădiri de pe Francis Rachel Street din Victoria, mai sunt înregistrate zeci de firme offshore, legate de companii înregistrate la aceeași adresă din Fitzrovia, Londra, la care figurează și DS Investement LLP.

O altă entitate înregistrată în apartamentul din Seychelles, Hedge Total Corporation Ltd, administrează un fond de investiții misterios, cu un site în limba rusă. Compania are zeci de conturi în bănci importante din lume, de la Londra până la Tokyo, însă referințele online despre ea sunt extrem de rare. Într-una din ele, analiza detaliată a activității fondului începe cu cuvântul „ÎNȘELĂ‚TORIE”.

Înghesuită în același apartament cu firmele care administrează investiția făcută la Uniao Leiria de Tolstikov și Renițe se află și Silverline Business Solution, o firmă de IT, cu un site cu design modern, care se laudă cu birouri în Indonezia, Hong Kong, Frankfurt, Mahe și…Moscova. La adresa din Seychelles este prezentată o poză micuță cu o clădire modernă din sticlă: Sound&Vision House. O căutare paralelă pe Google Maps arată, însă, că la adresa de pe strada Francis Rachel la care Silverline Business Solution arată o construcție ultramodernă se află de fapt o clădire micuță, veche, în stil colonial, cu două etaje. În interiorul ei funcționează biroul unei firme care transferă bani și un internet cafe.


Imagine de pe siteul firmei Silverline Business Solutions. Sound & Vision House e o clădire modernă

Clădirea albă din stânga imaginii este de fapt Sound & Vision House din Victoria. Aici se înghesuie firmele care administrau afacerea moldovenilor

 

Marea surpriză este, însă, prezența în același apartament a unei firme care administrează Emgoldex sau Emirates Gold Exchange.

 

Colegi cu rușii acuzați de înșelăciune cu un joc piramidal

Prezentat drept un fond respectabil de investiții online în lingouri de aur, Emgoldex derulează afaceri în întreaga lume. Clienții sunt tentați să investească 500 sau 1.000 de euro în metalul prețios numit aur și să recomande investiția altor 20 de persoane. Acuzele că businessul este de fapt un joc piramidal prin care deponenții sunt înșelați sunt, însă, extrem de numeroase. În Filipine, Departamentul de Siguranță Financiară a lansat un avertisment prin care cetățenii sunt sfătuiți să nu investească bani în „lingourile” Emgoldex. În Columbia, operațiunile fondului au fost suspendate în 2014. În Statele Unite, secretarul de stat William F. Galvin din Massachusetts a depus plângeri de fraudă împotriva companiei care administrează filiala din America a fondului. De asemenea, deși firma mamă Emgoldex susținea că a înregistrat o companie în Dubai, autoritățile din Emirate au negat vehement certificarea oficială Emgoldex.

Emgoldex pretinde că provine din Germania. Omul aflat în spatele companiei este un anume Michael Ryss, a cărui firmă a închiriat cu 250 de euro pe lună un birou virtual într-o clădire din Munchen, pe Maximilianstrasse. Adresa situată pe una din străzile luxoase din Munchen figurează în datele firmei și conferă un aer de credibilitate. Cetățean german, Ryss are origini rusești și folosește manageri ruși în sistemul Emgoldex.

Practic, firele duc toate spre Rusia. Este țara din care, crede Europol, mafia spăla bani cu ajutorul a doi impresari moldoveni, ajunși peste noapte patronii unui club de fotbal din Portugalia, aflat în suferință.  

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup