Cine s-ar afla în spatele clubului Rapid înfiinţat de Primăria Sectorului 1. Ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, dar şi printre cei mai controversaţi

30 aug 2017 24633 afişări Fotbal Intern
Cine s-ar afla în spatele clubului Rapid înfiinţat de Primăria Sectorului 1. Ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, dar şi printre cei mai controversaţi

Primăria Capitalei şi cea de la Sectorul 1 au decis să înfiinţeze Academia Rapid, club ce va folosi marca echipei de fotbal, până ce aceasta va fi scoasă la licitaţie. În spatele noului club va fi însă Gruia Stoica, un controversat om de afaceri.

Dan Tudorache, edilul Sectorului 1, a decis să ia în piept problema viitorului Rapidului. Tudorache a decis să înfiinţeze un nou club de fotbal, care va intra în licitaţia pentru marca Rapid. Până atunci, Academia Rapid va putea folosi marca în meciurile din Liga a 4-a, acolo unde a fost înscrisă în această vară.

În spatele acestui proiect ar fi însă un puternic om de afaceri. De peste o săptămână, cei implicaţi în proiectul Primăriei, Academia Rapid, strecoară informaţia că ar fi vorba despre Gruia Stoica, cel care în trecut a încercat să cumpere clubul Rapid de la George Copos. Informaţia a fost infirmată indirect de Daniel Niculae, care este implicat în noul proiect, alături de Daniel Pancu. "Veţi vedea sponsorii la primul meci, atunci vor apărea. Nu văd nimic în neregulă dacă este transparenţă totală, chiar dacă e o firmă a domnului Gruia Stoica", a declarat Daniel Niculae la DigiSport.

Informaţia nu este surprinzătoare pentru iniţiaţi. Anul trecut, atunci când proiectul Mişcarea CFR, susţinut de suporterii din Club Aristocratic Rapid, ajunsese pe muchie de cuţit, fiind la un pas de desfiinţare, un misterios om de afaceri a donat banii necesari pentru a se termina campionatul. Sursele ProSport au dezvăluit atunci că ar fi fost vorba de acelaşi Gruia Stoica. Afaceristul a virat 10.000 de euro în conturile Mişcării CFR, spuneau atunci aceleaşi surse, dar a cerut discreţie.

Între timp, Mişcarea CFR a sucombat pentru că sindicaliştii care conduc clubul nu au fost dispuşi să-l cedeze Primăriei Sectorului 1, aşa cum li s-a cerut, nici măcar când li s-au pus pe masă bani. Grupul de suporteri rapidişti care susţinea echipa de fotbal, intrat în conflict cu sindicaliştii încă de astă-primăvară, şi-a făcut propria entitate juridică, Rapid Redivivus 2017, iar în vară a migrat către Primărie.

Pe structura Redivivus, a "aristocraţilor", s-a construit, de altfel, Academia Rapid înscrisă acum direct în Liga 4. Folosită de Primărie pe post de paravan, această societate încheie contracte, derulează activitatea economică şi asigură relaţia cu sponsorii.

Gruia Stoica este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, cu o avere estimată la aproximativ 400 de milioane de euro. Este un apropiat al PSD-ului, şi-a început afacerile cu colectarea de fier vechi şi a ajuns stăpânul transportului de marfă pe căile ferate, după ce a înfiinţat Grup Feroviar Român. În trecut, a încercat să achiziţioneze şi CFR Marfă - companie pe care este acuzat că a ”căpuşat-o” - dar negocierile nu s-au încheiat cu succes.

În trecut, Gruia Stoica a încercat că cumpere clubul Rapid de la George Copos, însă n-a avut succes nici în această afacere. În februarie 2016, Gruia Stoica a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat pentru cumpărare de influenţă. Gruia Stoica a fost sau este încă anchetat de DNA în mai multe dosare penale, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.