Ce face Burleanu când nu face PR, de ce e împins Iordănescu la înaintare și cum răspunde un rinocer de partid la întrebarea: „Dați banii înapoi, să fie investiți la copii și juniori?”

Redactor:
Matei Udrea
Ce face Burleanu când nu face PR, de ce e împins Iordănescu la înaintare și cum răspunde un rinocer de partid la întrebarea:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Am pățit ca-ntr-un proverb arăbesc: m-am urcat cu el în barcă, mi-a mâncat mâncarea, mi-a băut apa și pe urmă m-a aruncat peste bord, la rechini.” Așa povestea Fathi Taher, în 2008, pentru EVZ, experiența de la Rapid, plimbare pe lacul împuțit al fotbalului românesc în timpul căreia Copos îi păpase 8 milioane de euro și pe urmă îi proptise o talpă de pantof pe fund.

Peste câteva zile, Burleanu îl va arunca și el peste bord pe Iordănescu. Pisicosul șef al FRF a început deja operațiunea de delimitare în stilul propriu, de activist născut din spuma politicii românești. La FRF se lucrează după manual, dar nu cel de fotbal. Totul, dar absolut totul este o continuă campanie de PR.

Imediat după dezastrul cu Albania, Burleanu l-a lăsat singur pe Iordănescu în fața presei. E o regulă de aur în politică: nu trebuie să-ți asociezi figura cu evenimentele negative. Marea artă, azi, nu e să faci ceva bun, ci să știi să-ți asociezi oportun imaginea cu întâmplările pozitive și să dispari discret din cadru când e de rău. Să-i lași pe alții să deconteze. În cazul de față, vorbim de Iordănescu. Dar acest comportament, extrapolat de la Burleanu la toată clasa politică, este una din explicațiile paraliziei care blochează România de două decenii și jumătate.

Șmecheria o știți, funcționează mereu și mereu. Culmea, a mers și acum Burleanu s-a topit în peisaj după meciul cu Albania și suporterii s-au concentrat, inițial, pe Iordănescu. Antrenorul n-avea unde să fugă, era obligat să apară la declarații după meci. A spus ce-a spus, nici n-avea importanță ce declara, oricum furia era prea mare. Valul revoltei populare l-a compromis: Iordănescu nu mai poate fi selecționer și în campania următoare. Pe frunte i s-au lipit sute de etichete. Unele meritate, altele nu, dar care vor rămâne.

Când, după doi ani de mandat, descoperi că de vină e greaua moștenire


Întrebat dacă își reproșează ceva din eșecul naționalei la Euro 2016, Burleanu a invocat greaua moștenire lăsată de Mircea Sandu. Cu două săptămâni înainte, când își vota prima de calificare de 90.000 de euro, actualul șef al FRF nu mai amintea nimic de predecesorul său

În timpul ăsta, Burleanu stătea low-profile, aștepta să treacă balamucul. Avionul tricolorilor a ajuns în țară marți dimineața, aproape pe furiș. Șeful FRF a scăpat de urările de bine ale suporterilor, dar nu și de ziariști. La întrebarea dacă își reproșează ceva, a răspuns, din nou, ca la manualul rinocerilor de partid: da, își reproșează că procesul de reconstrucție a fotbalului românesc, pe care el personal l-a declanșat în urmă cu doi ani și îl accelerează acum la cea mai înaltă viteză, n-a început în 1990. În traducere: eu fac totul să ridic România pe cele mai înalte culmi ale civilizației și progresului, dar greaua moștenire… Mereu și mereu și mereu, aceiași peștișori roșii aruncați ca să abată atenția de la subiect. Leit Victor Ponta, de zici că au avut aceiași profesori.

OK, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au făcut praf fotbalul timp de 25 de ani. Pentru asta au fost criticați la vremea lor, istoria le va consemna indubitabil răspunderea, de coada le va atârna veșnic tinicheaua incompetenței, abuzului, ticăloșiei. În urmă rămân mii, zeci de mii de articole despre nenumăratele lor potlogării. Doar că aceste ciume au plecat deja de doi ani. Iar noii conducători trebuie să răspundă pentru ce fac, la rândul lor. Că nu sunt capabili să facă asta, că nu au bărbăția să își asume eșecul cum fac cu succesul, îi descalifică.

V-ați luat 650.000 de euro? Da, dar ăia dinainte și-au tras mai mult!

Tot mandatul lui Burleanu este, de fapt, despre unghiurile reflectoarelor, despre cutele sacoului, despre oportunitatea aparițiilor în public, despre știrile valorizante. Ultimele zile sunt elocvente.

> Când s-a aflat că intenționează să treacă prin Comitetul Executiv o primă exorbitantă pentru calificarea României la Euro, șeful FRF a dezmințit public, vehement, contracarând eficient valul incipient al revoltei publice. A lăsat să treacă săptămânile și a strecurat din nou subiectul pe ordinea de zi a ultimului Comitet Executiv de dinaintea plecării la Euro. Băieții și-au împărțit prada într-o sâmbătă, când atenția publicului era amorțită, și a doua zi au șters-o în Franța, departe de unda de șoc din țară: las”, că până ne întoarcem, se uită! Iar ca la manual: opinia publică are memorie scurtă. Totul e să nu-i amintească ăștia de la presă.

> „Astăzi s-a stabilit fondul de premiere pentru administrația Federației Române de Fotbal și pentru membrii Comitetului Executiv într-un procent de 8,12 la sută, în cuantum de 650.000 de euro.” Așa a fost ambalată de șeful FRF decizia de a-și acorda, sieși și altor funcționari, zeci de mii de euro după o campanie de calificare la Euro în care Sânmărtean, Budescu și Keșeru ar fi jucat la fel și cu el, și fără el. În ziua în care tocmai băgase mâinile până la cot în geanta cu bani de la UEFA, Burleanu transmitea opiniei publice că dijma era de „numai” 8,12% din total, că vechea conducere își trăgea mai mult și că Mircea Sandu își acorda și prime de organizare a meciurilor.

> Întors de la Euro și întrebat cu subiect și predicat dacă dă banii înapoi, pentru a fi investiți în centre juvenile, același Burleanu a răspuns uluitor: „Sectorul de copii și juniori este o prioritate pentru noi”. Nici mai mult, nici mai puțin.

> Iordănescu va fi sacrificat, zilele următoare, tot din calcul. Poporul vrea victime și Burleanu știe că e momentul unei execuții. Acum, când tot mai mulți își amintesc de el și de „performanțele” sale la vârful FRF, simte că pericolul e mare, trebuie băgat cineva la înaintare. Iar cel mai nimerit este selecționerul, rămas între timp fără proptele în guvern.

Însuși jocul acesta alunecos cu Iordănescu spune totul despre felul în care e condusă federația. Burleanu s-a lăsat moale în brațele generalului Gabi Oprea în momentul numirii lui Iordănescu. Dar Oprea nu mai e nici ministru, nici personajul atotputernic din urmă cu doi ani, așa că președintele FRF și-a regăsit suflul. Însuși Iordănescu cel trădat acum a jucat dublu în 2014, când a făcut parte din echipajul lui Gică Popescu la alegerile pentru șefia FRF, pentru ca apoi să fugă în barca lui Burleanu.

Asta se cheamă moralitate cu geometrie variabilă.


Vlad Chiricheș a făcut marți jumătate din gestul care se aștepta de la el: a inițiat o întâlnire cu presa. Cealaltă jumătate, aceea a asumării eșecului, a lipsit. FOTO: Mediafax

P.S. Spre deosebire de șeful FRF, Vlad Chiricheș a avut demnitatea să iasă în fața publicului. Câteva ore după revenirea delegației în România, căpitanul naționalei a convocat marți, din scurt, o conferință de presă. Surprinzătoare, acțiunea a generat imediat speculații. Două erau presupunerile principale. Ori a) supărat de critici, Chiricheș urma să anunțe că-și ia jucăriile și pleacă de la națională, ori b) căpitanul, în urma consultărilor cu grupul, urma să își asume public eșecul și să-și ceară scuze suporterilor pentru porcăria de la meciul cu Albania.

Precedente existau pentru ambele situații. Chivu și Rădoi s-au retras și ei de la națională, nemulțumiți de poporul nerecunoscător. Pe de altă parte, în toamna lui 1990, după un 0-3 în Ghencea, cu Bulgaria, în preliminariile pentru Euro 1992, Lăcătuș a dat citire unei scrisori deschise a tricolorilor în care echipa își cerea iertare suporterilor pentru joc, atitudine și deziluzia provocată și promitea că asemenea lucruri nu se vor mai repeta. Generația de aur s-a ținut de cuvânt.

Până la urmă, n-a fost nici una, nici alta. Chiricheș a venit în fața ziariștilor nedumeriți și a așteptat întrebările: nu avea nimic special de spus. Exact ca naționala pe care o reprezintă.

 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic
Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb o asigurare importantă
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb o asigurare importantă
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a șocat o țară întreagă
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a șocat o țară întreagă
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au…