Ce decizie a luat Comisia de Apel a AMFB în cazul jucătorilor Academiei Rapid acuzați că au jucat „pe fals”! Vezi ce pretenții materiale a pretins Talpan în numele Stelei

Ce decizie a luat Comisia de Apel a AMFB în cazul jucătorilor Academiei Rapid acuzați că au jucat
  • Publicat:
  • Actualizat:

Comisia de Apel a AMFB a amânat astăzi să dea un verdict și se va pronunța la data de 19 iunie. Cei de la Academia Rapid trebuie să arate contractele în original ale celor cinci jucători implicați în acest caz. Steaua a contestat, după meciul direct cu Academia Rapid, din ultima etapă a play-off-ului Ligii 4 București (scor 2-0 pentru „vișinii”), cei mai buni cinci fotbaliști ai adversarilor, acuzați că au jucat pe fals, deoarece asociația lor n-avea dreptul juridic de a angaja jucători profesioniști. Comisia de Disciplină a AMFB a respins contestația săptămâna trecută.

Membrii Comisiei de Disciplină, acuzați că au încălcat legile civile și că au interpretat greșit probatoriul, că au ascultat de ordinele juristului LPF și că au refuzat probe și documente

Steaua a acuzat vehement, în pledoaria de ședinței de azi, de la Comisia de Apel a AMFB, o încălcare gravă a legislației civile de membrii Comisiei de Disciplină, în urmă cu o săptămână. Talpan a înștiințat Comisia de Apel că hotărârea precedentă, care dădea dreptate Academiei Rapid, „a fost luată prin încălcarea formelor de procedură prevăzute sub sancțiunea nulității de Articolul 175 Cod de Procedură Civilă, iar hotărea apelată a fost pronunțată cu interpretarea greșită a legii și a probatoriului în cauză”.

Juristul de la Steaua a făcut referire la faptul că membrii Comisiei de Disciplină au refuzat toate cererile reclamantei, n-au fost interesați să vadă contractele jucătorilor contestați nici în întregime, nici în original și la faptul că declarațiile lui Paul Mincu, juristul LPF „împrumutat” Academiei Rapid, au fost acceptate ca fiind adevărate, fără a se mai solicita și dovezi.

„Comisia de Disciplină a interpetat eronat situația prezentată și a aplicat greșit prevederile regulamentare și legale. Membrii acestei comisii au admis ca probe ale intimatei înscrisuri fără a fi certificate cu originalul și fără a avea valoarea de contract. Comisia de Disciplină a respins solicitarea noastră întemeiată, care ducea în mod clar la o altă hotărâre, ca intimata să depună dovada dobândirii personalității juridice. În lipsa acestei personalități juridice, se știe clar că nu este posibilă încheierea unor acte juridice, respectiv de contracte cu jucătorii”, a explicat colonelul Talpan pentru ProSport.

„Judecătoria Sectorului 2 a lămurit definitiv că Academia Rapid e asociație și nu club, deci nu poate face contracte cu jucători profesioniști”

Ofițerul a explicat, cu lux de amănunte, de ce consideră că Ionuț Voicu, Vasile Maftei, Daniel Niculae, Marian Vlada și Petre Goge nu puteau juca legal pentru Academia Rapid. Conform legislației din România, Asociațiile Sportive fără personalitate juridică, precum Academia Rapid, nu pot încheia contracte cu fotbaliștii profesioniști, în timp ce legislația fotbalistică (Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal) menționează clar că pot evolua pentru o echipă doar jucătorii profesioniști care au un contract încheiat cu clubul la care se află legitimați. Cum atât Legea Sportului din 2000, cât și legislația FRF fac distincție clară între Asociațiile Sportive și cluburi, rezultă că fotbaliștii mai sus menționați nu puteau juca legal pentru AS Academia Rapid.

„Reprezentanții AS Academia Rapid au refuzat să depună la dosar copii conforme cu originalul. În mod legal, copiile se certifică cu originalul, altfel instanța nu ține cont de ele. Reprezentantul legal trebuie să fie și în posesia originalului, pentru verificarea de scripte, în cazul în care s-ar face o înscriere în fals. Dar la ședința Comisiei de Disciplină, avocații Paul Mincu și Silviu Diaconu au susținut, impunând și membrilor comisiei punctul lor de vedere, că nu e nevoie de întregul conținut al contractelor, fiind suficientă prima pagină, și aceea fără a putea fi comparată cu originalul”, a atacat Talpan.

Concluzia Comisiei de Disciplină a fost, de asemenea, desființată de Talpan: „Au scris că jucătorii au încheiate contracte de activitate sportivă cu clubul AS Academia Rapid. Dar Academia Rapid nu e club, este asociație sportivă fără personalitate juridică! Acest lucru e clarificat de hotărârea Judecătoria Sectorului 2, atunci când li s-a respins ultima oară încercarea de a obține personalitate juridică. Instanța a observat că în actul constitutiv al Academiei Rapid s-a produs o confuzie, denumirea fiind Asociația Club Sportiv Academia Rapid 1923. Judecătorii au scris atunci că «membrii petentei folosesc atât noțiunea de asociație, cât și pe cea de club». Exact această eroare a petentei, observată de tribunalul care i-a respins cererea, a fost preluată și însușită și de Comisia de Disciplină!”.

Talpan a cerut și 2.250 de lei cheltuieli de judecată

Talpan pare a suspecta niște falsuri comise în acte de reprezentanții Academiei Rapid și nu numai. El a reclamat, la Comisia de Apel, faptul că refuzul de a prezenta contractele jucătorilor ascunde ceva și a solicitat din nou, pe un ton vehement, documentele. „Pe prima pagină a contractelor depuse la AMFB nu se regăsește semnătura părților. Nu știm dacă respectivele contracte sunt conforme, dacă n-au fost reziliate sau dacă n-au încetat între timp. În chiar Contractul de Societate Civilă al AS Academia Rapid se precizează că nu efectuează acte de comerț, nu are personalitate juridică și nu este subiect autonom de drept. Păi, dacă nu e subiect autonom de drept, nu are nici capacitatea de a contracta și nici nu poate participa la circuitul civil în nume propriu! De altfel, toate contractele legate de Academia Rapid au fost încheiate de unul dintre membrii Asociației, ACS Rapid Redivivus”.

Reprezentantul clubului Steaua a solicitat Comisiei de Apel să trimită la Inspectoratul Teritorial de Muncă București o adresă prin care instituția respectivă să fie rugată să precizeze cu cine au, de fapt, încheiate contractele de muncă fotbaliștii reclamați! Bănuiala este că, în realitate, contractele sunt încheiate cu Redivivus, și nu cu Academia Rapid, așa cum ar arăta primele pagini din contractele depuse de AMFB la dosar.

Dacă această bănuială a steliștilor se confirmă, atunci se poate vorbi și de fals și uz de fals.

Interesant este că reprezentantul CSA Steaua a cerut și ca AS Academia Rapid să fie obligată să plătească toate cheltuielile de judecată, respectiv 750 de lei pentru taxele din procesul de la Comisia de Disciplină și încă 1.500 de lei pentru taxele din procesul de la Comisia de Apel. În total, 2.250 de lei.

Bogdan Savin / Autor
Activează de peste 17 în presa sportivă. La început a fost colaborator al departamentului care se ocupa de ligile inferioare, a „făcut practica” la meciuri din Liga 2 sau a treia și treptat a ajuns la secția „Fotbal Intern” a ProSport. A acumulat experiență și după patru ani a acceptat ... citește mai mult
Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani