Ce „bani ai familiei” bagă Becali la Steaua. „Roș-albaștrii” au încasat în ultimul deceniu, numai din drepturile TV și premiile UEFA, peste 80.000.000 de euro. Alte multe zeci de milioane au venit din bilete, transferuri, sponsorizări

Autor: Matei Udrea Publicat: 12 Aug. 2015, 08:20 Actualizat: 12 Aug. 2015, 13:08 Fotbal Intern

Explicațiile lui Gigi Becali, care a afirmat imediat după eliminarea echipei Steaua din Liga Campionilor că nu e dispus să bage „banii familiei în groapă și să le dea foc” făcând transferuri, par bizare la un calcul sumar al sumelor care au intrat în club pe parcursul ultimului deceniu.

„Nu am nicio obligație în fața lui Dumnezeu sau a altcuiva să mă apuc să dau cu milioanele de euro acuma, să-i bag la Steaua, să-i pierd, să-i arunc într-o groapă, ca să le dau foc. (…) Spuneți-mi cum să fac (n.r. – să întărească Steaua). Cu ipsos? Da” spuneți-mi cum s-o fac? Ne aduce cineva? Ne dă cineva? Cad de sus jucătorii? Ne dă cineva gratis niște jucători? Să nu creadă careva că eu, Becali, sunt obligat! Nu mă obligă nimeni să arunc banii mei în fotbal, da? Eu fac ce pot și atâta am putut să fac. Eu banii mei nu-i arunc în fotbal”, a replicat patronul clubului Steaua la DigiSport, atunci când moderatorul Dan Filoti și invitatul Ilie Dumitrescu l-au întrebat dacă are de gând să mai transfere fundași pentru a remedia deficiențele evidente în „dubla” cu Partizan.


Gigi Becali ține banii și viitorul Stelei în același buzunar. FOTO: ProSport/Alexandru Hojda

Cum riscă Becali banii familiei după ce a încasat 80.000.000

„Ce, eu am fost blestemat, când m-am născut, și obligat prin vreun act să dau banii mei la Steaua? Nu e nicio chestie de genul ăsta. N-am ce face. Să faci echipă puternică acum trebuie să dai milioane și milioane de euro. Iar eu nu vreau să risc familia mea. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că am la ora asta 12-13 ani de fotbal și sunt acolo, nu sunt curățat, pentru că Dumnezeu a vrut să nu fiu curățat. Că, altfel, ce s-a întâmplat, e o minune, ca să ai o echipă ca Steaua, să joci la nivelul la care am jucat și să nu te cureți de 40-50 de milioane de euro. M-a ajutat Dumnezeu și m-a apărat. De acum încolo mă apăr eu, m-ai înțeles? Iar ce v-am spus, așa rămâne. Mă țin de cuvânt. Eu, dacă încep, ce bani mai are Steaua acolo, și dacă eu, știu eu, cum o vrea Dumnezeu, dacă încep să dau bani eu, eu nu vreau banii mei și ai copiilor mei să-i arunc în foc. Atunci v-o dau vouă!”, a supralicitat, pe un ton tărăgănat, latifundiarul din Pipera.

Discursul pare credibil atât timp cât se păstrează în limite generale, fără date concrete. Plecând de la „minunea” invocată de Becali, ProSport a estimat banii încasați de Steaua din două surse relativ ușor de cuantificat pe parcursul ultimului deceniu: premiile de la UEFA și drepturile TV din Liga 1. A rezultat o sumă de peste 80.000.000 de euro.

Bugetele de 10-15 milioane anunțate de patron nu prea ies la socoteală

La sumele de la UEFA și din drepturile TV ale Ligii 1 se adaugă alte zeci de milioane imposibil de socotit fără o consultare a actelor contabile de la Steaua (lucru de asemenea nerealizabil, ținând cont că gruparea lui Becali este una dintre cele mai opace în această privință) proveniți din încasările pe bilete, din vânzarea drepturilor TV pentru Cupa UEFA în anii când sistemul nu era cel de acum, din transferurile de jucători și din sponsorizări.
Deși greu de calculat, suma finală nu e deloc derizorie, ba dimpotrivă. Au fost meciuri (precum „sfertul” de Cupa UEFA cu Rapid din 2006) în care s-au încasat 200.000 de euro din drepturile TV. La partida Steaua-Chelsea, disputată în februarie 2013 în Europa League, rețeta financiară a biletelor vândute a urcat la 1,5 milioane de euro. Tot atât s-a luat la fiecare din întâlnirile cu Real Madrid și Lyon disputate în 2006 în Liga Campionilor. Partidele cu Molde, Stuttgart și Copenhaga, jucate în grupele Europa League în toamna lui 2012, au însemnat venituri cumulate, din bilete, de 2,2 milioane de euro. Iar acesta sunt doar câteva exemple din ultimul deceniu. Rezultă că în câteva sezoane numai banii din biletele vândute suporterilor ar fi fost suficienți pentru a acoperi un buget de 5-6.000.000 de euro, restul încasărilor putând fi trecute deja la profit.

În unii ani, privilegiul de a-și vedea sigla pe pieptul tricourilor „roș-albastre” a fost plătit de diverse firme cu peste 1.000.000 de euro. În sfârșit, transferurile au reprezentat o permanentă sursă de venituri uriașe. Numai pe Chiricheș, Gardoș, Bourceanu, Keșeru, Szukala și Sânmărtean s-au încasat, în ultima perioadă, 21,3 milioane de euro. Dacă amintim că, de exemplu, pe Rădoi s-au luat, în 2008, 5 milioane de euro când a plecat la Al Hilal, iar în ultimul deceniu Steaua a vândut zeci de fotbaliști, putem înțelege dimensiunea reală a sumelor intrate din 2006 și până azi în conturile grupării cârmuite de Gigi Becali.

În tot acest timp, cheltuielile nu s-au apropiat niciodată de nivelul încasărilor. Spre exemplu, la începutul sezonului trecut clubul a anunțat venituri totale, pe an competițional 2013-2014, de 37 de milioane de euro, iar bugetul făcut public de conducere a fost de 16 milioane de euro.

Steaua nu a anunțat bugetul decât din când în când, la solicitarea expresă a ziariștilor. Anul acesta, președintele Valeriu Argăseală a declarat pentru ProSport că suma alocată pentru 2015-2016 este „puțin peste 10.000.000 de euro”. Gigi Becali a afirmat apoi, la DigiSport, că ar fi vorba de „vreo 12.000.000″.

La o evaluare sumară a cheltuielilor efective (contractele jucătorilor, banii dați pe achiziții și costurile pentru funcționarea clubului), e greu să se ajungă la sumele anunțate de conducere. Partea cea mai importantă a bugetului la cluburi de felul Stelei o reprezintă salariile fotbaliștilor. Anul acesta, fondul de salarii e de circa 4,8 milioane de euro. Prin comparație, Partizan Belgrad, echipa care tocmai a eliminat Steaua din turul III preliminar al Ligii Campionilor, are un fond de salarii de 6,58 milioane de euro în acest sezon, la un buget total de circa 10,2 milioane. Din ce rămâne, sârbii cheltuiesc alte 2 milioane de euro cu centrul de copii și juniori, ceea ce la Steaua nu e cazul. 
Această paralelă poate indica două lucruri: fie cheltuielile auxiliare ale steliștilor sunt mult mai mari decât cele normale, fie cheltuielile anunțate nu sunt cele reale.

Cine de la cine ia: Gigi de la gura Stelei sau Steaua de la gura copiilor lui Gigi?

Chiar și așa, însă, nu întotdeauna au fost bugete precum cel din acest an. În sezonul 2009-2010, Steaua anunța că pune la bătaie 9.000.000 de euro. În anii de dinainte, suma a fost și mai mică, pentru că în fotbalul românesc creșterea contractelor pentru fotbaliști s-a făcut treptat, o dată cu sporirea banilor din drepturile TV.

După cum lesne de poate observa din cifrele de mai sus, oricum am face socotelile, reiese că Gigi Becali nu avea cum să cheltuiască bani cu Steaua în ultimul deceniu, ba din contra, rezultă un excedent. Și n-ar fi vorba de sume insignifiante, ci de o balanță constant pozitivă de milioane de euro (uneori, chiar zeci de milioane, cum a fost acum doi ani).

În acest context, e de neînțeles de ce Gigi Becali se plânge că ar rupe de la gura copiilor pentru a finanța Steaua. Discutate pe cifre, lucrurile stau exact pe dos: întreaga familie Becali trăiește pe spinarea clubului și a suporterilor. Nu Steaua rupe de la gura copiilor lui Gigi Becali, ci copiii lui Gigi Becali trăiesc pe picior mare din banii Stelei.

Pentru a rămâne în registrul mistic atât de drag latifundiarului, s-ar părea că Steaua nu e un blestem, ci o binecuvântare, un corn al abundenței mereu plin. Ani în șir, patronul n-a făcut decât să stea în lojă și să își frece mâinile mulțumit, văzând cum zecile de mii de spectatori îi umplu tribunele și conturile indiferent dacă echipa lui câștigă sau pierde, iar UEFA îi virează zeci de milioane chiar și atunci când Steaua e ciuca bătăilor în grupele Ligii Campionilor.

„Ce, eu am fost blestemat, când m-am născut, și obligat prin vreun act să dau banii mei la Steaua? Nu e nicio chestie de genul ăsta. N-am ce face. Să faci echipă puternică acum trebuie să dai milioane și milioane de euro. Iar eu nu vreau să risc familia mea. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că am la ora asta 12-13 ani de fotbal și sunt acolo, nu sunt curățat, pentru că Dumnezeu a vrut să nu fiu curățat. Că, altfel, ce s-a întâmplat, e o minune, ca să ai o echipă ca Steaua, să joci la nivelul la care am jucat și să nu te cureți de 40-50 de milioane de euro.”
Gigi Becali, patron la Steaua
 

Bugetul oficial al Stelei a scăzut anul acesta de la 16 la numai 10 milioane de euro pentru că și încasările de la UEFA s-au redus de circa patru ori

UEFA n-a făcut încă publică suma finală încasată de cluburile care au participat la ediția 2014-2015 a Europa League. Totuși, forul continental a anunțat criteriile de calcul care ne pot da o idee asupra banilor care vor fi încasați de Steaua. Fiecare echipă calificată în grupe încasează 1,3 milioane de euro. Fiecare victorie e răsplătită cu 200.000 de euro, iar egalul – cu 100.000 de euro.

În cazul echipei Steaua se poate vorbi de 1,3 milioane de euro cuveniți pentru calificarea în faza grupelor, alți 400.000 de euro încasați pentru cele două victorii și încă 100.000 pentru remiza obținută în Grupa J. În total, 1,8 milioane de euro.

Acestei sume i se adaugă însă și cota-parte din market pool, adică din încasările pentru drepturile TV. UEFA le va împărți celor 48 de echipe calificate în Europa League circa 83,5 milioane de euro în baza banilor plătiți de televiziunile din țările respective. Cum România a avut calificate în faza grupelor două formații, Steaua și Astra, suma cuvenită țării noastre din market pool se va împărți la doi. Cel mai probabil, gruparea lui Gigi Becali va mai încasa 1,5-2 milioane de euro din drepturile TV, ceea ce va urca suma totală la aproximativ 3-4 milioane de euro.

E o scădere importantă față de sezonul 2013-2014, când Steaua a încasat de la UEFA peste 15 milioane de euro pentru participarea în Liga Campionilor.

Autor: Matei Udrea Publicat: 12 Aug. 2015, 08:20 Actualizat: 12 Aug. 2015, 13:08 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
„Trebuie să iau o pauză“. Mihai Gâdea a plecat din
emisiunea Sinteza Zilei şi nu s-a mai întors
„Trebuie să iau o pauză“. Mihai Gâdea a plecat din emisiunea Sinteza Zilei şi nu s-a mai întors
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul pustietăţii
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul pustietăţii
Varianta PERFECTA a lui City! Pentru cine ofera Guardiola 100 milioane de euro dupa ce seicii si-au pierdut interesul pentru Messi
Varianta PERFECTA a lui City! Pentru cine ofera Guardiola 100 milioane de euro dupa ce seicii si-au pierdut interesul pentru ...
15 alimente „medicamente” care luptă împotriva bolilor. Ce să mănânci ca să scapi de inflamații
15 alimente „medicamente” care luptă împotriva bolilor. Ce să mănânci ca să scapi de inflamații
Pepe, primele declarații! De ce a agresat-o pe Raluca! E ireal, va ieși un scandal monstruos
Pepe, primele declarații! De ce a agresat-o pe Raluca! E ireal, va ieși un scandal monstruos
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Dani Mocanu își bate joc de autorități! Ce CAPCANĂ le-a întins anchetatorilor
Dani Mocanu își bate joc de autorități! Ce CAPCANĂ le-a întins anchetatorilor
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din istorie
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din ...
Putin e livid de furie: E uluitor ce au pus la cale trei adolescenți. Băieții de 14 ani riscă ani greu de pușcărie
Putin e livid de furie: E uluitor ce au pus la cale trei adolescenți. Băieții de 14 ani riscă ani greu de pușcărie
O altă NENOROCIRE se abate asupra Planetei: Așteptăm fenomene severe și dese
O altă NENOROCIRE se abate asupra Planetei: Așteptăm fenomene severe și dese
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va întâmpla cu banii de Sărbători
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va întâmpla cu banii de Sărbători
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Fotografia cu Alina Eremia despre care vorbește toată lumea. „Ce frumooos”
Fotografia cu Alina Eremia despre care vorbește toată lumea. „Ce frumooos”
Trei lucruri pe care trebuie să le faci când e frig afară, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă
Trei lucruri pe care trebuie să le faci când e frig afară, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă
Un elicopter a dat peste ceva inexplicabil în deșert. Este aceasta dovada clară că EI sunt deja aici?
Un elicopter a dat peste ceva inexplicabil în deșert. Este aceasta dovada clară că EI sunt deja aici?
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Cum s-a încheiat o partidă
de sex întreruptă de către poliţişti. Reacţia femeii
Cum s-a încheiat o partidă de sex întreruptă de către poliţişti. Reacţia femeii
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Cum i-a explicat Victor Slav Sofiei, că ”mami și tati” sunt divorțați: ”Gestionează bine situația”! Fostul soț al Biancăi are acum o nouă relație 
Cum i-a explicat Victor Slav Sofiei, că ”mami și tati” sunt divorțați: ”Gestionează bine situația”! Fostul ...
Netflix şi Realness Institute vor lansa un laborator de dezvoltare a conţinutului pentru scriitorii africani
Netflix şi Realness Institute vor lansa un laborator de dezvoltare a conţinutului pentru scriitorii africani
Un șofer amenință un polițist. Omul nu știa că este filmat așa că și-a dat drumul la gură - VIDEO VIRAL
Un șofer amenință un polițist. Omul nu știa că este filmat așa că și-a dat drumul la gură - VIDEO VIRAL
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Mirela Vaida, fără pic de machiaj! Cum arată vedeta naturală: ”Arăți ca la 20 de ani” FOTO
Mirela Vaida, fără pic de machiaj! Cum arată vedeta naturală: ”Arăți ca la 20 de ani” FOTO