Ce „bani ai familiei” bagă Becali la Steaua. „Roș-albaștrii” au încasat în ultimul deceniu, numai din drepturile TV și premiile UEFA, peste 80.000.000 de euro. Alte multe zeci de milioane au venit din bilete, transferuri, sponsorizări

Autor: Matei Udrea Publicat: 12 Aug. 2015, 08:20 Actualizat: 12 Aug. 2015, 13:08 Fotbal Intern

Explicațiile lui Gigi Becali, care a afirmat imediat după eliminarea echipei Steaua din Liga Campionilor că nu e dispus să bage „banii familiei în groapă și să le dea foc” făcând transferuri, par bizare la un calcul sumar al sumelor care au intrat în club pe parcursul ultimului deceniu.

„Nu am nicio obligație în fața lui Dumnezeu sau a altcuiva să mă apuc să dau cu milioanele de euro acuma, să-i bag la Steaua, să-i pierd, să-i arunc într-o groapă, ca să le dau foc. (…) Spuneți-mi cum să fac (n.r. – să întărească Steaua). Cu ipsos? Da” spuneți-mi cum s-o fac? Ne aduce cineva? Ne dă cineva? Cad de sus jucătorii? Ne dă cineva gratis niște jucători? Să nu creadă careva că eu, Becali, sunt obligat! Nu mă obligă nimeni să arunc banii mei în fotbal, da? Eu fac ce pot și atâta am putut să fac. Eu banii mei nu-i arunc în fotbal”, a replicat patronul clubului Steaua la DigiSport, atunci când moderatorul Dan Filoti și invitatul Ilie Dumitrescu l-au întrebat dacă are de gând să mai transfere fundași pentru a remedia deficiențele evidente în „dubla” cu Partizan.


Gigi Becali ține banii și viitorul Stelei în același buzunar. FOTO: ProSport/Alexandru Hojda

Cum riscă Becali banii familiei după ce a încasat 80.000.000

„Ce, eu am fost blestemat, când m-am născut, și obligat prin vreun act să dau banii mei la Steaua? Nu e nicio chestie de genul ăsta. N-am ce face. Să faci echipă puternică acum trebuie să dai milioane și milioane de euro. Iar eu nu vreau să risc familia mea. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că am la ora asta 12-13 ani de fotbal și sunt acolo, nu sunt curățat, pentru că Dumnezeu a vrut să nu fiu curățat. Că, altfel, ce s-a întâmplat, e o minune, ca să ai o echipă ca Steaua, să joci la nivelul la care am jucat și să nu te cureți de 40-50 de milioane de euro. M-a ajutat Dumnezeu și m-a apărat. De acum încolo mă apăr eu, m-ai înțeles? Iar ce v-am spus, așa rămâne. Mă țin de cuvânt. Eu, dacă încep, ce bani mai are Steaua acolo, și dacă eu, știu eu, cum o vrea Dumnezeu, dacă încep să dau bani eu, eu nu vreau banii mei și ai copiilor mei să-i arunc în foc. Atunci v-o dau vouă!”, a supralicitat, pe un ton tărăgănat, latifundiarul din Pipera.

Discursul pare credibil atât timp cât se păstrează în limite generale, fără date concrete. Plecând de la „minunea” invocată de Becali, ProSport a estimat banii încasați de Steaua din două surse relativ ușor de cuantificat pe parcursul ultimului deceniu: premiile de la UEFA și drepturile TV din Liga 1. A rezultat o sumă de peste 80.000.000 de euro.

Bugetele de 10-15 milioane anunțate de patron nu prea ies la socoteală

La sumele de la UEFA și din drepturile TV ale Ligii 1 se adaugă alte zeci de milioane imposibil de socotit fără o consultare a actelor contabile de la Steaua (lucru de asemenea nerealizabil, ținând cont că gruparea lui Becali este una dintre cele mai opace în această privință) proveniți din încasările pe bilete, din vânzarea drepturilor TV pentru Cupa UEFA în anii când sistemul nu era cel de acum, din transferurile de jucători și din sponsorizări.
Deși greu de calculat, suma finală nu e deloc derizorie, ba dimpotrivă. Au fost meciuri (precum „sfertul” de Cupa UEFA cu Rapid din 2006) în care s-au încasat 200.000 de euro din drepturile TV. La partida Steaua-Chelsea, disputată în februarie 2013 în Europa League, rețeta financiară a biletelor vândute a urcat la 1,5 milioane de euro. Tot atât s-a luat la fiecare din întâlnirile cu Real Madrid și Lyon disputate în 2006 în Liga Campionilor. Partidele cu Molde, Stuttgart și Copenhaga, jucate în grupele Europa League în toamna lui 2012, au însemnat venituri cumulate, din bilete, de 2,2 milioane de euro. Iar acesta sunt doar câteva exemple din ultimul deceniu. Rezultă că în câteva sezoane numai banii din biletele vândute suporterilor ar fi fost suficienți pentru a acoperi un buget de 5-6.000.000 de euro, restul încasărilor putând fi trecute deja la profit.

În unii ani, privilegiul de a-și vedea sigla pe pieptul tricourilor „roș-albastre” a fost plătit de diverse firme cu peste 1.000.000 de euro. În sfârșit, transferurile au reprezentat o permanentă sursă de venituri uriașe. Numai pe Chiricheș, Gardoș, Bourceanu, Keșeru, Szukala și Sânmărtean s-au încasat, în ultima perioadă, 21,3 milioane de euro. Dacă amintim că, de exemplu, pe Rădoi s-au luat, în 2008, 5 milioane de euro când a plecat la Al Hilal, iar în ultimul deceniu Steaua a vândut zeci de fotbaliști, putem înțelege dimensiunea reală a sumelor intrate din 2006 și până azi în conturile grupării cârmuite de Gigi Becali.

În tot acest timp, cheltuielile nu s-au apropiat niciodată de nivelul încasărilor. Spre exemplu, la începutul sezonului trecut clubul a anunțat venituri totale, pe an competițional 2013-2014, de 37 de milioane de euro, iar bugetul făcut public de conducere a fost de 16 milioane de euro.

Steaua nu a anunțat bugetul decât din când în când, la solicitarea expresă a ziariștilor. Anul acesta, președintele Valeriu Argăseală a declarat pentru ProSport că suma alocată pentru 2015-2016 este „puțin peste 10.000.000 de euro”. Gigi Becali a afirmat apoi, la DigiSport, că ar fi vorba de „vreo 12.000.000″.

La o evaluare sumară a cheltuielilor efective (contractele jucătorilor, banii dați pe achiziții și costurile pentru funcționarea clubului), e greu să se ajungă la sumele anunțate de conducere. Partea cea mai importantă a bugetului la cluburi de felul Stelei o reprezintă salariile fotbaliștilor. Anul acesta, fondul de salarii e de circa 4,8 milioane de euro. Prin comparație, Partizan Belgrad, echipa care tocmai a eliminat Steaua din turul III preliminar al Ligii Campionilor, are un fond de salarii de 6,58 milioane de euro în acest sezon, la un buget total de circa 10,2 milioane. Din ce rămâne, sârbii cheltuiesc alte 2 milioane de euro cu centrul de copii și juniori, ceea ce la Steaua nu e cazul. 
Această paralelă poate indica două lucruri: fie cheltuielile auxiliare ale steliștilor sunt mult mai mari decât cele normale, fie cheltuielile anunțate nu sunt cele reale.

Cine de la cine ia: Gigi de la gura Stelei sau Steaua de la gura copiilor lui Gigi?

Chiar și așa, însă, nu întotdeauna au fost bugete precum cel din acest an. În sezonul 2009-2010, Steaua anunța că pune la bătaie 9.000.000 de euro. În anii de dinainte, suma a fost și mai mică, pentru că în fotbalul românesc creșterea contractelor pentru fotbaliști s-a făcut treptat, o dată cu sporirea banilor din drepturile TV.

După cum lesne de poate observa din cifrele de mai sus, oricum am face socotelile, reiese că Gigi Becali nu avea cum să cheltuiască bani cu Steaua în ultimul deceniu, ba din contra, rezultă un excedent. Și n-ar fi vorba de sume insignifiante, ci de o balanță constant pozitivă de milioane de euro (uneori, chiar zeci de milioane, cum a fost acum doi ani).

În acest context, e de neînțeles de ce Gigi Becali se plânge că ar rupe de la gura copiilor pentru a finanța Steaua. Discutate pe cifre, lucrurile stau exact pe dos: întreaga familie Becali trăiește pe spinarea clubului și a suporterilor. Nu Steaua rupe de la gura copiilor lui Gigi Becali, ci copiii lui Gigi Becali trăiesc pe picior mare din banii Stelei.

Pentru a rămâne în registrul mistic atât de drag latifundiarului, s-ar părea că Steaua nu e un blestem, ci o binecuvântare, un corn al abundenței mereu plin. Ani în șir, patronul n-a făcut decât să stea în lojă și să își frece mâinile mulțumit, văzând cum zecile de mii de spectatori îi umplu tribunele și conturile indiferent dacă echipa lui câștigă sau pierde, iar UEFA îi virează zeci de milioane chiar și atunci când Steaua e ciuca bătăilor în grupele Ligii Campionilor.

„Ce, eu am fost blestemat, când m-am născut, și obligat prin vreun act să dau banii mei la Steaua? Nu e nicio chestie de genul ăsta. N-am ce face. Să faci echipă puternică acum trebuie să dai milioane și milioane de euro. Iar eu nu vreau să risc familia mea. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că am la ora asta 12-13 ani de fotbal și sunt acolo, nu sunt curățat, pentru că Dumnezeu a vrut să nu fiu curățat. Că, altfel, ce s-a întâmplat, e o minune, ca să ai o echipă ca Steaua, să joci la nivelul la care am jucat și să nu te cureți de 40-50 de milioane de euro.”
Gigi Becali, patron la Steaua
 

Bugetul oficial al Stelei a scăzut anul acesta de la 16 la numai 10 milioane de euro pentru că și încasările de la UEFA s-au redus de circa patru ori

UEFA n-a făcut încă publică suma finală încasată de cluburile care au participat la ediția 2014-2015 a Europa League. Totuși, forul continental a anunțat criteriile de calcul care ne pot da o idee asupra banilor care vor fi încasați de Steaua. Fiecare echipă calificată în grupe încasează 1,3 milioane de euro. Fiecare victorie e răsplătită cu 200.000 de euro, iar egalul – cu 100.000 de euro.

În cazul echipei Steaua se poate vorbi de 1,3 milioane de euro cuveniți pentru calificarea în faza grupelor, alți 400.000 de euro încasați pentru cele două victorii și încă 100.000 pentru remiza obținută în Grupa J. În total, 1,8 milioane de euro.

Acestei sume i se adaugă însă și cota-parte din market pool, adică din încasările pentru drepturile TV. UEFA le va împărți celor 48 de echipe calificate în Europa League circa 83,5 milioane de euro în baza banilor plătiți de televiziunile din țările respective. Cum România a avut calificate în faza grupelor două formații, Steaua și Astra, suma cuvenită țării noastre din market pool se va împărți la doi. Cel mai probabil, gruparea lui Gigi Becali va mai încasa 1,5-2 milioane de euro din drepturile TV, ceea ce va urca suma totală la aproximativ 3-4 milioane de euro.

E o scădere importantă față de sezonul 2013-2014, când Steaua a încasat de la UEFA peste 15 milioane de euro pentru participarea în Liga Campionilor.

Autor: Matei Udrea Publicat: 12 Aug. 2015, 08:20 Actualizat: 12 Aug. 2015, 13:08 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe vestimentare ale vedetelor la plajă. Daniela Crudu, de exemplu, a rămas cu sutienul în mână și e doar pe locul doi. Să vezi cine e pe primul loc, imaginile sunt fabuloase
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe vestimentare ale vedetelor la plajă. Daniela Crudu, de exemplu, a rămas cu sutienul în ...
Un bârlădean refuză să mai plătească factura la apă spunând că a văzut cupluri făcând sex în barajul ce alimentează oraşul
Un bârlădean refuză să mai plătească factura la apă spunând că a văzut cupluri făcând sex în barajul ce alimentează ...
Tragedie fara margini! A MURIT in urma cu putin timp! Vestea SOC a serii...
Tragedie fara margini! A MURIT in urma cu putin timp! Vestea SOC a serii...
Costul ameţitor pe care îl are geaca cu care Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, s-a prezentat la DNA
Costul ameţitor pe care îl are geaca cu care Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, s-a prezentat la DNA
FANTASTIC! Portarul a urcat in careu si i-a dat GOL lui Real Madrid! Super faza in Liga Campionilor
FANTASTIC! Portarul a urcat in careu si i-a dat GOL lui Real Madrid! Super faza in Liga Campionilor
Imagini demențiale cu bunicuțele-escorte care sunt plătite regește ca să facă amor! ”Nu sunt pregătită să mă opresc”
Imagini demențiale cu bunicuțele-escorte care sunt plătite regește ca să facă amor! ”Nu sunt pregătită să mă opresc”
De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta?
De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta?
Waze adaugă o nouă funcţie pentru a uşura condusul pe timp de iarnă
Waze adaugă o nouă funcţie pentru a uşura condusul pe timp de iarnă
Se întâmplă! După exodul MASIV, un val uriaş de muncitori din afară se reîntorc în ţară
Se întâmplă! După exodul MASIV, un val uriaş de muncitori din afară se reîntorc în ţară
Cum eşti SPIONAT prin intermediul televizorului pe care îl ai în casă. Metoda PERICULOASĂ, dezvăluită de un agent FBI. Cum te poţi APĂRA
Cum eşti SPIONAT prin intermediul televizorului pe care îl ai în casă. Metoda PERICULOASĂ, dezvăluită de un agent ...
Plouă cu AMENZI USTURĂTOARE: Sancţiuni RECORD de 7.500 de lei pentru toţi românii care...
Plouă cu AMENZI USTURĂTOARE: Sancţiuni RECORD de 7.500 de lei pentru toţi românii care...
Nebunie totală în Liga I. Becali, ofertă de nerefuzat pentru Budescu. FCSB dă marea lovitură pe piaţa transferurilor
Nebunie totală în Liga I. Becali, ofertă de nerefuzat pentru Budescu. FCSB dă marea lovitură pe piaţa transferurilor
Bomba serii: O mare vedetă din România, citată la Poliție în dosarul Caracal
Bomba serii: O mare vedetă din România, citată la Poliție în dosarul Caracal
Umilință maximă pentru o amantă din Gorj! Ce i-a făcut nevasta înșelată, când a prins-o cu soțul ei
Umilință maximă pentru o amantă din Gorj! Ce i-a făcut nevasta înșelată, când a prins-o cu soțul ei
Nicole Murphy: ce face ca să arate perfect la 51 de ani
Nicole Murphy: ce face ca să arate perfect la 51 de ani
Divort BOMBA in lumea MONDENA! Oana Roman si sotul sau...Care este, de fapt, motivul SOCANT al DESPARTIRII
Divort BOMBA in lumea MONDENA! Oana Roman si sotul sau...Care este, de fapt, motivul SOCANT al DESPARTIRII
BREAKING | E oficial: LUIZA TRĂIEȘTE! Vezi dovada oficială
BREAKING | E oficial: LUIZA TRĂIEȘTE! Vezi dovada oficială
O maşină TESLA pe pilot automat a accidentat o maşină de POLIŢIE care staţiona
O maşină TESLA pe pilot automat a accidentat o maşină de POLIŢIE care staţiona
Decizia radicală luată de un bârlădean după ce a văzut un cuplu făcând sex la barajul de unde vine apa. Primarul oraşului a rămas perplex
Decizia radicală luată de un bârlădean după ce a văzut un cuplu făcând sex la barajul de unde vine apa. Primarul ...
Surse: Cîţu îşi face echipă. Cine este Sebastian Burduja, noul secretar de stat din Ministerul Finanţelor Publice
Surse: Cîţu îşi face echipă. Cine este Sebastian Burduja, noul secretar de stat din Ministerul Finanţelor Publice
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Raluca Bădulescu, dependentă de cumpărături! Totul despre noul sezon 'Bravo, ai stil!', viața personală a juratei dar și banii pe care îi dă pe haine.
Raluca Bădulescu, dependentă de cumpărături! Totul despre noul sezon 'Bravo, ai stil!', viața personală a juratei dar ...
Doliu enorm in lumea muzicala! S-a stins din viata dupa lupta cu o boala crunta
Doliu enorm in lumea muzicala! S-a stins din viata dupa lupta cu o boala crunta
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Mașină cu un kilometraj record. Care este SINGURA piesă înlocuită la aproape UN MILION de km parcurși?
Mașină cu un kilometraj record. Care este SINGURA piesă înlocuită la aproape UN MILION de km parcurși?
FOTO HOT. Cum arată corpul Andreei Bălan, la 35 de ani, după două sarcini! În trecut poza goală complet în Playboy, acum s-a lăsat fotografiată aşa
FOTO HOT. Cum arată corpul Andreei Bălan, la 35 de ani, după două sarcini! În trecut poza goală complet în Playboy, ...
Corina Bud încinge internetul! S-a lăsat fotografiată goală-pușcă. Arată fenomenal la 39 de ani FOTO
Corina Bud încinge internetul! S-a lăsat fotografiată goală-pușcă. Arată fenomenal la 39 de ani FOTO
Horoscop chinezesc 2020. Anul șobolanului de metal. Se anunță schimbări majore!
Horoscop chinezesc 2020. Anul șobolanului de metal. Se anunță schimbări majore!
Horoscop Zodia Rac 13 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Rac 13 Decembrie 2019
Motivul real pentru care femeile trimit partenerilor fotografii nud
Motivul real pentru care femeile trimit partenerilor fotografii nud