Caz bizar în fotbalul românesc. Un jucător s-a dat drept colegul său după ce procurorii i-au interceptat discuțiile cu un interlop despre meciuri trucate

  • Publicat:
  • Actualizat:

1 septembrie 2016

-Alo, Adrian Ganea?
– Da. Cine sunteți?

Așa a început dialogul neobișnuit purtat  joi de reporterul ProSport cu Adrian Ganea (28 de ani), un fost fotbalist crescut de Poli Timișoara și trecut în carieră pe la CSM Râmnicu Vâlcea, FC Voluntari, FC Snagov și Dinamo II. „Un băiat super talentat, dar foarte neserios”, îl caracterizează foști antrenori de-ai săi și colegi care vor să-și protejeze identitatea. Reținerea lor poate fi justificată. Pe contul de Facebook al lui Ganea sunt sute de poze din cluburi de noapte în care tânărul este încadrat deseori de bărbați cu priviri înfricoșătoare. În alte zeci de poze, Ganea apare alături de doi jucători aflați în acest moment în cantonamentul echipei naționale pentru meciul cu Muntenegru. Din limbajul trupului, cei trei arată că sunt foarte buni prieteni. Ganea e singurul ieșit din fotbal dintre ei. La una dintre echipele la care a jucat, a dispărut pur și simplu din cantonament timp de o săptămână și și-a închis telefoanele.


Adrian Ganea în tricoul Stelei. Sursa: Facebook

18 august 2013

– Alo, Marco Muscă?
– Da. Cine e?

Dialogul care a urmat a fost ascultat în partea sa finală de un alt tânăr, îmbrăcat în treningul lui FC Voluntari, care a intrat în camera de cantonament. La final, a întrebat cine era la telefon. „O gagică”, a răspuns colegului său de cameră timișorean care vorbise la telefonul mobil.

Numărul de mobil avea o singură cifră diferită față de cel format pe 1 septembrie 2016. Un 1 în loc de 2. O reporteră apelase numărul menționat între copertele unui dosar de 800 de pagini întocmit în primăvara lui 2013 de procurorii DIICOT pentru faptele interlopului timișorean Sorin Udrea. Printre sute de pagini care documentau infracțiuni diverse – de la șantaj, contrabandă, tâlhărie, tentativă de omor, constituire de grup infracțional organizat, instigare la ultraj până la vătămare corporală gravă – se aflau și file cu stenogramele unor discuții dintre Udrea și un jucător de fotbal, căruia îi cerea să-și folosească prietenii din fotbal să afle ponturi de meciuri trucate din Liga 2. Nimeni din presă nu știa identitatea fotbalistului, ci doar numărul său care conținea cifra 1.


Adrian Ganea, Sorin Udrea și Marco Muscă. Sursă: Facebook

Dialogul integral între interlop și jucător, purtat înainte de ultima etapă a sezonului 2010-2011, poate fi citit mai jos.

După o primă discuție a jurnaliștilor cu posesorul neidentificat al numărului, care nu și-a dezvăluit identitatea, și după câteva telefoane la surse din fotbalul românesc, cercul se restrânsese la un „timișorean din lotul echipei Voluntari”, club aflat atunci în strânsă legătură cu Viitorul. Profilul i se potrivea perfect puștiului Marco Muscă, un jucător foarte talentat de 18 ani împrumutat la Voluntari de la Academia Hagi. Era singurul timișorean din lotul publicat de club pe site.

Apoi, a venit al doilea apel și recunoașterea amintită mai sus. „Da, sunt Marco Muscă. Scrieți ce vreți, nu mă intere­sează! Mă știu cu Udrea de mult, am stat în același cartier în Timișoara”. Întrebat despre dialogul avut cu Udrea pe tema unor posibile meciuri trucate, fotbalistul s-a încurcat: „Nu știu, nu mai știu. Nu mai țin minte!”.

A doua zi după publicarea declarațiilor de mai sus, familia lui Marco Muscă a trimis un drept la replică în numele fiului în care nega implicarea în dosarul lui Sorin Udrea.

De atunci și până miercuri, 31 august 2016, peste cazul în care un fotbalist recunoscuse că discută cu un interlop timișorean s-a așternut tăcerea timp de trei ani. Procurorii au pierdut în instanță, iar Udrea a fost judecat în libertate după 4 luni de arest terminate în octombrie 2013. Pe 10 martie anul acesta, a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare, dar nu s-a prezentat la închisoare. Dat în urmărire națională, liderul grupului infracțional a fost capturat o săptămână mai târziu în Italia, lângă Brescia, și adus în țară. Acum, este după gratii.

Timp de 3 ani, familia lui Marco Muscă nu a făcut niciun demers public pentru a dovedi nevinovăția fiului lor care între timp a prins contracte la echipe tot mai mici: FC Caransebeș, CS Afumați, Nova Mama Mia și Metalul Reșița.

Reporterii ProSport au uitat cazul într-o arhivă de ziar până acum 48 de ore când, întâmplător, au aflat că Marco Muscă de la telefon nu era de fapt Marco Muscă.

 

Colegul de cameră i-a furat identitatea

O goană febrilă de o zi i-a condus la identitatea reală a celui care timp de 3 ani s-a ascuns în spatele unei minciuni rostite pe 18 august 2013. E vorba despre Adrian Ganea, colegul de cameră al lui Marco din cantonamentul celor de la Voluntari, timișorean și el. Amicul lui Muscă este cel care apare pe Facebook lângă Sorin Udrea, condamnatul pentru tentativă de omor care, pe un ton firesc, îi cerea acum 5 ani să afle de la alți fotbaliști meciuri trucate.


Sorin Udrea și Adrian Ganea într-o postare de pe contul fostului fotbalist, după capturarea interlopului

Ganea este fotbalistul al cărui număr de telefon figura în stenogramele procurorilor. Atunci, a șaptea cifră din numărul său de mobil era 1. Acum, numărul e același, dar a șaptea cifră e 2. Fostul fotbalist a vrut să scape de trecut, dar nu de tot.

În 18 august 2013, firul investigației reporterilor ProSport fusese bun, dar – printr-o bizară potrivire a destinului – timișoreanul Adrian Ganea nu figura în ziua respectivă în actele oficiale ale celor de la Voluntari. Deși era coleg de cameră cu celălalt timișorean, Marco Muscă, în cantonamentul clubului, deși îmbrăca deja tricoul echipei din Voluntari, Ganea era atunci doar în probe. A semnat ulterior.

Singurul timișorean din lotul oficial era așadar Marco Muscă. La întrebarea justificată a reportei dacă vorbește la telefon cu Marco Muscă, Adrian Ganea a răspuns convingător cu „Da”, asumându-și o identitate falsă.

 

Pariază, dar spune că abia după retragere

La 3 ani distanță de la acel moment, pe 1 septembrie 2016, Ganea se află la Londra. În ultimii ani, a apărut mai mult prin tabloide în scandaluri mondene.

Reporter: Îți reproșezi viața extrasportivă?
Ganea: Am apărut doar de câteva ori. Am făcut și eu greșelile mele, îți dai seama

Într-unul dintre cazuri, în 2014, nu a fost recunoscut de ziariști, deși era surprins în fotografii la capătul unei nopți agitate aruncând cu un pahar spre paparazzi. Personajul principal era un alt fotbalist de echipă națională, care azvârlea bulgări de pământ spre aparatul foto.

Inițial, Ganea a negat vehement că și-a asumat identitatea lui Marco Muscă. Apoi, a început să povestească:  „Eram în cameră și râdeam cu Marco. Nu am știut despre ce e vorba. M-a sunat întâi un reporter să mă întrebe la ce echipă mai sunt, apoi altul care a întrebat dacă sunt Marco Muscă. Am crezut că e o glumă. Dacă te sună o fată pe telefon, te mai dai drept celălalt. Am vrut apoi să spun că nu sunt Marco, mai ales că am avut și niște discuții mai aprinse cu el pe tema asta, dar Iencsi (n.red. – Adrian Iencsi, antrenorul de atunci de la Voluntari) ne-a zis să nu mai vorbim cu presa. Să nu mai facem vâlvă. Plus că nu m-am gândit că e vreo problemă dacă Marco avea acte de la procurori (n.r. – că nu s-a început urmărirea penală împotriva sa)”.

Ganea spune că a crescut în cartierul în care locuia Udrea, însă neagă că ar fi trucat vreodată vreun meci la pariuri la solicitarea interlopului: „Nu se pune problema. Și dacă mi-ar fi propus, ce puteam să fac eu de unul singur!? Lui Sorin îi place foarte mult fotbalul și mai jucam fotbal împreună, în Timișoara. Așa l-a cunoscut și Marco, după episodul ăla”.

Deși în stenogramele pe care le puteți citi mai jos vorbește clar despre o tentativă eșuată de trucare a unui meci la echipa la care juca – „Deci cred că-i pe bune. Cică ar fi sunat, l-o sunat pe unu să ieie vreo patru-cinci, dar nu sunt de acord ăștia” – , Ganea explică altfel dialogul cu Udrea: „Vorbeam și noi despre fotbal. Îți dai seama, dacă sunt fotbalist vorbesc cu prietenii despre meciuri, despre ce se întâmplă”.

În pozele de pe Facebook, prietenul interlopului Udrea apare în fața unei agenții a casei de pariuri „Mozzart” (foto jos). Ganea spune, însă că „nu am pariat niciodată ca fotbalist, m-am apucat după ce m-am lăsat. Ultima dată, am pus aseară pe Norvegia – Belarus și am pierdut”.

Aflat în Anglia, Ganea spune că lucrează, dar nu vrea să spună cu ce se ocupă. Curios este, însă, faptul că fostul jucător nu a dat niciodată explicații în fața procurorilor deși numărul său de telefon apare în dosar în convorbiri telefonice pentru transcrierea cărora un angajat al DIICOT a consumat ore întregi. „Nu m-a întrebat nimeni nimic. Dacă era ceva în neregulă, nu m-ar fi luat la întrebări?”, spune fostul fotbalist.

Surse judiciare din Timișoara susțin că, în ciuda indiciilor consistente din stenogramele aflate la dosar, procurorii nu au fost interesați nicio secundă să extindă cercetarea pentru un alt potențial cap de acuzare.  

Întrebarea este de ce un fir care leagă lumea interlopă de fotbal prin meciuri trucate nu este investigat în România anului 2016?

P.S. – Cazul identității false asumate de Ganea este o premieră în cei 19 ani de existență ai ProSport. Caracterul ciudat și coincidențele acestei povești sunt o lecție pe care jurnaliștii o au de învățat.

Familia Muscă nu a putut fi contactată.

 

BUCĂ‚ȚI DIN STENOGRAMA DISCUȚIEI UDREA – GANEA

Udrea: Băi! Cunoști pe cineva de la Chiajna?
Jucător: Da

Udrea: Pe cine?
Jucător: Pe Chițu!
 

Udrea: Chițu ăsta ce-o fost la noi? (n.r. Marian Chițu, fost jucător la Poli Timișoara, care atunci era împrumutat la Concordia)
Jucător: Da
 

Udrea: Îi de încredere, așa?
Jucător: Nu știu ce să zic, p*** mea…
 

Udrea: Ia întreabă-l cu Ceahlăul ce face?
Jucător: Păi, n-am numărul lui. Mâine eventual să fac rost de numărul lui.
 

Udrea: N-ai cum acum să dai de numărul lui?
Jucător: N-am de unde, p*** mea!
 

Udrea: El îi titular la ei, joacă bine, ă?
Jucător: O jucat, da, o jucat meci de meci.

(Discuția continuă cu Udrea insistând ca fotbalistul să facă rost cât mai repede de numărul lui Marian Chițu, de la Chiajna. Ulterior, interlopul avea să îi mărturisească fotbalistului și intențiile sale)


Udrea: Băi, dar acum seara încearcă și sună-mă înapoi să-mi zici…ori îi albă, ori îi neagră.
Jucător: Na, hai că mă duc acum să…
 

Udrea: Pentru că m-a sunat un văr de-al meu de la Constanța.
Jucător: Și?
 

Udrea: De la Săgeata.
Jucător: Da?
 

Udrea: Da
Jucător: Na, hai că te sun înapoi.
 

Udrea: Dacă te duce capul, ești șmecher!
Jucător: Da, am înțeles.
 


Așa cum a promis, jucătorul din Liga a II-a a revenit în seara respectivă cu un telefon pentru a-l anunța pe Udrea că nu a reușit încă să facă rost de numărul lui Marian Chițu. Interlopul timișorean aprofundează în această a doua discuție cu fotbalistul ideea aranjamentului la Chiajna – Ceahlăul.

Udrea: Fă rost mâine! Și crezi că poate să fie bine pentru Ceahlăul?
Jucător: Nu știu, frate! Nu știu ce să zic.
 

Udrea: Mamă, dacă o rezolvăm pe asta suntem cei mai șmecheri!
Jucător: Păi, vorbim…Nu știu ce să zic.
 

Udrea: Trage-mi niște «support», te rog!
Jucător: Oricum, dacă îi mai bine vorbești tu cu el. Eu îi explic despre ce este și vorbești tu cu el.
 

Udrea: Bine, bine!

Într-o altă convorbire telefonică purtată în aceeași seară, Sorin Udrea îi explică fotbalistului că ar fi mai bine dacă l-ar contacta el pe Marian Chițu. Interlopul îi oferă și sfaturi legate de modul în care trebuie să îl abordeze pe jucătorul Concordiei. Tânărul fotbalist pare stânjenit de situația în care este pus, dar nu refuză să colaboreze cu interlopul.

Udrea: Dacă îmi faci rost de număr, îl suni tu?
Jucător: Păi, și ce îi zic?
 

Udrea: Să-i iei pulsul!
Jucător: Păi, da, frate…Dar nu știu cum. Îți dai seama că-i urât, frate! Nici nu știu cum să-i zic, în p*** mea!
 

Udrea: De ce? Ai primit un telefon de la cineva? Nu! Prima oară îl întrebi: «Băi, știi ceva pe duminică?» Înțelegi?

(…)
Jucător: Na, cum vrei! Dar pot să vorbesc și mâine, că e timp până duminică, nu?
Udrea: Da, mă, dar să știu! Că dacă nu, să merg în altă parte să văd ce fac.

Ultimele două discuții dintre Sorin Udrea și fotbalistul din Liga a II-a sunt și cele mai interesante. Atenția se mută asupra meciului pe care echipa interlocutorului lui Udrea trebuia să îl dispute în ultima etapă din Liga a II-a pentru că, potrivit jucătorului, există posibilitatea ca partida să fie blat.

Totodată, aici este scos în evidență faptul că fotbalistul nu este la prima discuție de acest gen cu interlopul din Timișoara. În finalul stenogramei, fotbalistul îi trimite lui Udrea un sms cu alte trei meciuri care, din context, par a fi aranjate pentru pariuri.

Udrea: Voi nu mai aveți nicio șansă?
Jucător: Nu. Da…na, p*** mea… Nu știu. Te sun mai târziu dacă vrei.
 

Udrea: Cât de târziu? Iarăși noaptea?
Jucător: Da, pe la zece, așa…
 

Udrea: Vezi poate iar nu apuc, frate!
Jucător: Pe la ce oră vrei să te sun, pe la opt?
 

Udrea: Da, pe la opt! Ca să pot să vin să pariez!

(…)
Jucător: Vezi că nu știu nimic de noi, frate.


Udrea: Bă, ești nebun?
Jucător: Nu ne-o zis nimic. Deci cred că-i pe bune. Cică ar fi sunat, l-o sunat pe unu să ieie vreo patru-cinci, dar nu sunt de acord ăștia.
 

Udrea: Da?
Jucător: Ă‚hă.
 

Udrea: Păi, hai, dacă îi, sună-mă dacă știi ceva, te rog!
Jucător: Dacă îi…dimineață. Restul le știi și tu pe alea: pe ACU, Alba Iulia, pe Snagov
 

Udrea: Nu! Trimite mesaj, trimite mesaj!

Pe aceeași temă
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Un bărbat a găsit o păpuşă şi un bilet în peretele casei. Ce mesaj i-a transmis autorul
Un bărbat a găsit o păpuşă şi un bilet în peretele casei. Ce mesaj i-a transmis autorul
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Tuchel, inimă de aur. Antrenorul lui Chelsea a plătit operația pe cord de care avea nevoie fiul menajerei sale
Tuchel, inimă de aur. Antrenorul lui Chelsea a plătit operația pe cord de care avea nevoie fiul menajerei sale
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Şocul serii în politică! A fost DEMIS acum câteva minute. Decizia, publicată deja în Monitorul Ofcial
Şocul serii în politică! A fost DEMIS acum câteva minute. Decizia, publicată deja în Monitorul Ofcial
Mărturii ȘOCANTE de pe patul de spital! Ce se întâmplă acum cu Viorica de la Clejani
Mărturii ȘOCANTE de pe patul de spital! Ce se întâmplă acum cu Viorica de la Clejani
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
„Comoară” de 100.000 de dolari, descoperită într-o cameră abandonată de 20 de ani
„Comoară” de 100.000 de dolari, descoperită într-o cameră abandonată de 20 de ani
Nu a 'iertat' nimic! Cu ce femei celebre a fost cuplat Smiley
Nu a 'iertat' nimic! Cu ce femei celebre a fost cuplat Smiley
Soţia unei vedete de la noi face furori cu TRUPUL atât de bine lucrat! FOTO de neratat
Soţia unei vedete de la noi face furori cu TRUPUL atât de bine lucrat! FOTO de neratat
Nenorocirea care este pe cale să lovească toată Planeta! Nimeni nu poate scăpa de ea
Nenorocirea care este pe cale să lovească toată Planeta! Nimeni nu poate scăpa de ea
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Deţinuţi români, viaţă de lux în spatele gratiilor în Austria. Petrecerea de pomină care a devenit virală pe internet
Deţinuţi români, viaţă de lux în spatele gratiilor în Austria. Petrecerea de pomină care a devenit virală pe internet
Lidl: Produse interesante disponibile în oferta de săptămâna aceasta
Lidl: Produse interesante disponibile în oferta de săptămâna aceasta
STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime
STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ultimele clipe
ale Corneliei, femeia moartă după o ceartă amoroasă la Sinaia. De ce n-a fost arestat bătăuşul VIDEO
Ultimele clipe ale Corneliei, femeia moartă după o ceartă amoroasă la Sinaia. De ce n-a fost arestat bătăuşul VIDEO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Locul în care Sorin Bontea ar vrea să-și petreacă bătrânețea. A început aventura ”Chefi fără limite”: „Este senzațional!” / FOTO
Locul în care Sorin Bontea ar vrea să-și petreacă bătrânețea. A început aventura ”Chefi fără limite”: „Este senzațional!” / FOTO
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`