Cât câștigă arbitrii din Superliga: cum împarte Kyros Vassaras o jumătate de milion de euro între centrali și radiografia provocatoare a banilor din arbitrajul românesc! Controversații Bîrsan, Chivulete și Popa sunt în fruntea topului! | EXCLUSIV

Cât câștigă arbitrii din Superliga: cum împarte Kyros Vassaras o jumătate de milion de euro între centrali și radiografia provocatoare a banilor din arbitrajul românesc! Controversații Bîrsan, Chivulete și Popa sunt în fruntea topului! | EXCLUSIV
  • Publicat:

După sezonul regular din Superliga, care e bilanțul financiar al arbitrilor de centru din competiția internă numărul 1? ProSport a analizat delegările tuturor acestora și îți oferă în exclusivitate o radiografie cu concluzii spectaculoase și întrebări firești! Cât plătește fotbalul pentru arbitrajul din Superliga și cât câștigă arbitrii?

Cât câștigă arbitrii din Superliga

Analiza noastră a utilizat informații oficiale și publice, de pe site-ul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Și am calculat pentru toți cei 25 de arbitri centrali din lotul de L1 câștigurile financiare provenite în sezonul 2022/23 din următoarele delegări în Superliga sezon regular:

  • partide conduse la centru
  • partide ca rezervă
  • partide din postura de arbitru VAR

Așadar, nu sunt incluse aici și sumele câștigate din delegări la partide din alte competiții interne, precum și nici cele în urma partidelor oficiate în străinătate, fie că e vorba de alte campionate sau competiții continentale ori meciuri internaționale la nivel de reprezentative.

  • 6.000 lei pentru delegare la centru, 2.000 lei pentru arbitru de rezervă și 3.000 lei pentru arbitru VAR încasează oficialii de joc în sezonul actual din Superliga

Pentru numărul delegărilor și informațiile specifice acestora am folosit portalul Comisiei Centrale a Arbitrilor, iar baremul confirmat la zi de sursele ProSport este cel care a făcut deja obiectul unui material publicat de noi la început de sezon 2022/23.

Hațegan, exclusiv din VAR

Din cei 25 de arbitri centrali L1 analizați, trebuie menționat că există două cazuri speciale. Ovidiu Hațegan, delegat exclusiv ca arbitru VAR, în urma problemelor medicale, și Cătălin Buși, care face parte din această categorie pe site-ul CCA, dar nu a primit delegări de vreun fel în acest sezon de Superliga, venind după un lung proces de recuperare în urma unei accidentări. Așadar, rămân doar 24 de arbitri în radiografia noastră, incluzându-l pe Hațegan doar cu sumele din camera VAR.

FC Porto a fost ultima echipă arbitrată la centru de Ovidiu Hațegan (în imagine la partida lusitanilor cu Atletico Madrid). Se întâmpla pe 17 martie 2022, duel cu Lyon în Europa League.

Înainte de a parcurge tabelul complet care evidențiază cât câștigă arbitrii din Superliga, mai exact centralii din actualul sezon, să intrăm însă în concluziile și întrebările care se desprind din acest demers. Sunt cel puțin 4 puncte importante care oferă o nouă perspectivă asupră fotbalului intern!

1. Cei mai controversați, între cei mai bine plătiți

Liderul câștigurilor exclusiv din Superliga este Sebastian Colțescu, arbitru cu prestații apreciate în acest sezon. Dar pe locul 3 îl vom regăsi pe Andrei Chivulete, iar pe locul 6, pe Cătălin Popa, doi dintre arbitrii cu evoluții care au produs de mai multe ori controverse sau erori! Lider e Marcel Bîrsan, cu un derby craiovean de pomină în februarie 2022 și amenințat de fanii dinamoviști după un CFR Cluj – Dinamo din 2021.

Mai mult decât atât, alt central cu decizii și partide ce au stârnit polemici, Horia Mladinovici, este pe locul 10 din 24, cu câștiguri peste media celor care fluieră în Superliga!

Top 5 delegări la centru

  • 20 meciuri – Marcel Bîrsan
  • 19 meciuri – Sebastian Colțescu
  • 18 meciuri – Andrei Chivulete
  • 17 meciuri – Cătălin Popa, Adrian Cojocaru, Horațiu Feșnic
  • 16 meciuri – George Găman, Radu Petrescu

Chivulete și Popa se regăsesc în top 5 delegări la centru, cele care aduc și cele mai consistente încasări. Așadar, s-ar putea spune că un arbitru delegat mult, expus, are evident mai multe șanse să greșească sau să ia decizii interpretabile. Iar asta ar fi o explicație. Doar că Mladinovici, spre exemplu are doar 11 meciuri la centru, iar veniturile lui consistente din Superliga se completează prin alte 10 delegări VAR și alte 9 ca rezervă! Iar tendința asta naște o nouă întrebare.

2. Echilibru la încasări: întâmplare sau criteriul financiar bate prestația?

Raportul banilor încasați de un arbitru de centru în Superliga poate fi rezumat astfel: o delegare la centru = 2 delegări arbitru VAR = 3 delegări ca rezervă. Ce frapează imediat ce vom privi tabelul sumelor aferente fiecărui arbitru e faptul că nu există diferențe majore între totalurile fiecăruia.

Cine arbitrează la centru are mult mai puține meciuri ca rezervă și invers, iar asta e logic. Dar ce facem cu camera VAR? Dincolo de situația specifică a lui Hațegan, avem în top 5 delegări VAR atât arbitri precum Sorin Costreie, cu un singur meci la centru și unul rezervă!, dar și pe Radu Petrescu, arbitrul cu 15 meciuri oficiate la centru!

Top 5 delegări VAR

  • 27 – Ovidiu Hațegan
  • 25 – Sorin Costreie
  • 16 – Szabolcs Kovacs
  • 15 – Rareș Vidican
  • 13 – Radu Petrescu, Iulian Dima

Revenind la situația câștigurilor și la diferențele mici dintre acestea, se nasc întrebările:

  • E doar o întâmplare sau există o regulă nescrisă prin care se încearcă fixarea unui nivel financiar pentru fiecare arbitru, reglat prin delegări VAR care să suplimenteze veniturile în absența celor obținute prin delegări la centru?
  • Dacă răspunsul e nu, cum poate fi înțeles criteriul prestațiilor arbitrilor în delegările ulterioare în raport cu acest echilibru evident al sumelor încasate per total?
  • Sau pur și simplu avem o realitate: cei mai buni arbitri VAR sunt cei care nu sunt „buni” la centru?
Sorin Costreie, liderul delegărilor în camera VAR dintre centralii Superligii în sezonul regular, exceptând pe Ovidiu Hațegan, care nu a mai oficiat în teren.

3. Mai există stimulent financiar? Se pare că nu.

Cum diferențele de câștiguri per total pentru arbitrii de centru sunt, în medie, relativ mici, mai putem discuta de factorul financiar ca un stimulent pentru prestațiile și evoluția lor? Spre exemplu, Rareș Vidican, cu doar 5 meciuri la centru în sezonul regular, câștigă după cum vom vedea cu doar 3.000 de euro mai puțin decât George Găman, care a condus 16 partide la centru! Asta pentru că Vidican are 18 meciuri ca rezervă și nu mai puțin de 15 ca arbitru VAR.

Câștigul total mediu al unui central din Superliga este de aproximativ 21.700 euro. Iar din totalul de 24 de arbitri, liderul Colțescu are undeva la 30.000 euro, în vreme ce locul 17, Ionuț Coza, încasează aproape 20.000 de euro.

4. Istvan Kovacs: cel mai bun român, prea puțin în fotbalul românesc?

Cel mai bun arbitru român al momentului, Istvan Kovacs a primit în actualul sezon de Superliga doar 13 delegări la centru. Practic, Andrei Chivulete a avut cu aproape 50% mai multe meciuri! Istvan nu a fost niciodată arbitru de rezervă și are numai 9 delegări în camera VAR.

Argumentul că e o situație firească ar ține de delegările externe ale lui Kovacs. Dar nu pare a fi un argument valid:

  • polonezul Marciniak, arbitrul ultimei finale de Mondial și arbitru Champions League, a condus în prima ligă poloneză în 58% dintre etapele posibile până azi
  • Istvan Kovacs, în Superliga, a fost delegat în doar 43% dintre etape! Raportul exact e 14 din 24 pentru polonez și doar 13 din 30 pentru român!

Peste jumătate de milion de euro, doar pentru centrali

Dar iată tabelul complet al câștigurilor aproximative ale fiecărui arbitru de centru din Superliga în acest sezon, cu mențiunea că totalul nu reprezintă nici pe departe suma totală care se cheltuie pentru remunerarea arbitrilor din Superliga! Pe lângă aceste sume, intră la categoria costuri atât sumele primite de arbitrii asistenți și asistenții VAR, cât și transportul decontat în premieră din acest sezon, pentru fiecare arbitru, în limita a 700 lei.

  • 2.400 euro e câștigul lunar mediu al unui central exclusiv din Superliga acestui sezon: 9 luni s-a jucat în sezonul regular (iulie 2022 – martie 2023), iar 21.7000 euro e câștigul total mediu pentru un central. 

Calculele din analiza noastră au utilizat un raport de 1 euro = 5 lei iar sumele sunt aproximative:

Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele