Cât câștigă arbitrii din Superliga: cum împarte Kyros Vassaras o jumătate de milion de euro între centrali și radiografia provocatoare a banilor din arbitrajul românesc! Controversații Bîrsan, Chivulete și Popa sunt în fruntea topului! | EXCLUSIV

 • Publicat:

După sezonul regular din Superliga, care e bilanțul financiar al arbitrilor de centru din competiția internă numărul 1? ProSport a analizat delegările tuturor acestora și îți oferă în exclusivitate o radiografie cu concluzii spectaculoase și întrebări firești! Cât plătește fotbalul pentru arbitrajul din Superliga și cât câștigă arbitrii?

Cât câștigă arbitrii din Superliga

Analiza noastră a utilizat informații oficiale și publice, de pe site-ul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Și am calculat pentru toți cei 25 de arbitri centrali din lotul de L1 câștigurile financiare provenite în sezonul 2022/23 din următoarele delegări în Superliga sezon regular:

 • partide conduse la centru
 • partide ca rezervă
 • partide din postura de arbitru VAR

Așadar, nu sunt incluse aici și sumele câștigate din delegări la partide din alte competiții interne, precum și nici cele în urma partidelor oficiate în străinătate, fie că e vorba de alte campionate sau competiții continentale ori meciuri internaționale la nivel de reprezentative.

 • 6.000 lei pentru delegare la centru, 2.000 lei pentru arbitru de rezervă și 3.000 lei pentru arbitru VAR încasează oficialii de joc în sezonul actual din Superliga

Pentru numărul delegărilor și informațiile specifice acestora am folosit portalul Comisiei Centrale a Arbitrilor, iar baremul confirmat la zi de sursele ProSport este cel care a făcut deja obiectul unui material publicat de noi la început de sezon 2022/23.

Hațegan, exclusiv din VAR

Din cei 25 de arbitri centrali L1 analizați, trebuie menționat că există două cazuri speciale. Ovidiu Hațegan, delegat exclusiv ca arbitru VAR, în urma problemelor medicale, și Cătălin Buși, care face parte din această categorie pe site-ul CCA, dar nu a primit delegări de vreun fel în acest sezon de Superliga, venind după un lung proces de recuperare în urma unei accidentări. Așadar, rămân doar 24 de arbitri în radiografia noastră, incluzându-l pe Hațegan doar cu sumele din camera VAR.

FC Porto a fost ultima echipă arbitrată la centru de Ovidiu Hațegan (în imagine la partida lusitanilor cu Atletico Madrid). Se întâmpla pe 17 martie 2022, duel cu Lyon în Europa League.

Înainte de a parcurge tabelul complet care evidențiază cât câștigă arbitrii din Superliga, mai exact centralii din actualul sezon, să intrăm însă în concluziile și întrebările care se desprind din acest demers. Sunt cel puțin 4 puncte importante care oferă o nouă perspectivă asupră fotbalului intern!

1. Cei mai controversați, între cei mai bine plătiți

Liderul câștigurilor exclusiv din Superliga este Sebastian Colțescu, arbitru cu prestații apreciate în acest sezon. Dar pe locul 3 îl vom regăsi pe Andrei Chivulete, iar pe locul 6, pe Cătălin Popa, doi dintre arbitrii cu evoluții care au produs de mai multe ori controverse sau erori! Lider e Marcel Bîrsan, cu un derby craiovean de pomină în februarie 2022 și amenințat de fanii dinamoviști după un CFR Cluj – Dinamo din 2021.

Mai mult decât atât, alt central cu decizii și partide ce au stârnit polemici, Horia Mladinovici, este pe locul 10 din 24, cu câștiguri peste media celor care fluieră în Superliga!

Top 5 delegări la centru

 • 20 meciuri – Marcel Bîrsan
 • 19 meciuri – Sebastian Colțescu
 • 18 meciuri – Andrei Chivulete
 • 17 meciuri – Cătălin Popa, Adrian Cojocaru, Horațiu Feșnic
 • 16 meciuri – George Găman, Radu Petrescu

Chivulete și Popa se regăsesc în top 5 delegări la centru, cele care aduc și cele mai consistente încasări. Așadar, s-ar putea spune că un arbitru delegat mult, expus, are evident mai multe șanse să greșească sau să ia decizii interpretabile. Iar asta ar fi o explicație. Doar că Mladinovici, spre exemplu are doar 11 meciuri la centru, iar veniturile lui consistente din Superliga se completează prin alte 10 delegări VAR și alte 9 ca rezervă! Iar tendința asta naște o nouă întrebare.

2. Echilibru la încasări: întâmplare sau criteriul financiar bate prestația?

Raportul banilor încasați de un arbitru de centru în Superliga poate fi rezumat astfel: o delegare la centru = 2 delegări arbitru VAR = 3 delegări ca rezervă. Ce frapează imediat ce vom privi tabelul sumelor aferente fiecărui arbitru e faptul că nu există diferențe majore între totalurile fiecăruia.

Cine arbitrează la centru are mult mai puține meciuri ca rezervă și invers, iar asta e logic. Dar ce facem cu camera VAR? Dincolo de situația specifică a lui Hațegan, avem în top 5 delegări VAR atât arbitri precum Sorin Costreie, cu un singur meci la centru și unul rezervă!, dar și pe Radu Petrescu, arbitrul cu 15 meciuri oficiate la centru!

Top 5 delegări VAR

 • 27 – Ovidiu Hațegan
 • 25 – Sorin Costreie
 • 16 – Szabolcs Kovacs
 • 15 – Rareș Vidican
 • 13 – Radu Petrescu, Iulian Dima

Revenind la situația câștigurilor și la diferențele mici dintre acestea, se nasc întrebările:

 • E doar o întâmplare sau există o regulă nescrisă prin care se încearcă fixarea unui nivel financiar pentru fiecare arbitru, reglat prin delegări VAR care să suplimenteze veniturile în absența celor obținute prin delegări la centru?
 • Dacă răspunsul e nu, cum poate fi înțeles criteriul prestațiilor arbitrilor în delegările ulterioare în raport cu acest echilibru evident al sumelor încasate per total?
 • Sau pur și simplu avem o realitate: cei mai buni arbitri VAR sunt cei care nu sunt „buni” la centru?
Sorin Costreie, liderul delegărilor în camera VAR dintre centralii Superligii în sezonul regular, exceptând pe Ovidiu Hațegan, care nu a mai oficiat în teren.

3. Mai există stimulent financiar? Se pare că nu.

Cum diferențele de câștiguri per total pentru arbitrii de centru sunt, în medie, relativ mici, mai putem discuta de factorul financiar ca un stimulent pentru prestațiile și evoluția lor? Spre exemplu, Rareș Vidican, cu doar 5 meciuri la centru în sezonul regular, câștigă după cum vom vedea cu doar 3.000 de euro mai puțin decât George Găman, care a condus 16 partide la centru! Asta pentru că Vidican are 18 meciuri ca rezervă și nu mai puțin de 15 ca arbitru VAR.

Câștigul total mediu al unui central din Superliga este de aproximativ 21.700 euro. Iar din totalul de 24 de arbitri, liderul Colțescu are undeva la 30.000 euro, în vreme ce locul 17, Ionuț Coza, încasează aproape 20.000 de euro.

4. Istvan Kovacs: cel mai bun român, prea puțin în fotbalul românesc?

Cel mai bun arbitru român al momentului, Istvan Kovacs a primit în actualul sezon de Superliga doar 13 delegări la centru. Practic, Andrei Chivulete a avut cu aproape 50% mai multe meciuri! Istvan nu a fost niciodată arbitru de rezervă și are numai 9 delegări în camera VAR.

Argumentul că e o situație firească ar ține de delegările externe ale lui Kovacs. Dar nu pare a fi un argument valid:

 • polonezul Marciniak, arbitrul ultimei finale de Mondial și arbitru Champions League, a condus în prima ligă poloneză în 58% dintre etapele posibile până azi
 • Istvan Kovacs, în Superliga, a fost delegat în doar 43% dintre etape! Raportul exact e 14 din 24 pentru polonez și doar 13 din 30 pentru român!

Peste jumătate de milion de euro, doar pentru centrali

Dar iată tabelul complet al câștigurilor aproximative ale fiecărui arbitru de centru din Superliga în acest sezon, cu mențiunea că totalul nu reprezintă nici pe departe suma totală care se cheltuie pentru remunerarea arbitrilor din Superliga! Pe lângă aceste sume, intră la categoria costuri atât sumele primite de arbitrii asistenți și asistenții VAR, cât și transportul decontat în premieră din acest sezon, pentru fiecare arbitru, în limita a 700 lei.

 • 2.400 euro e câștigul lunar mediu al unui central exclusiv din Superliga acestui sezon: 9 luni s-a jucat în sezonul regular (iulie 2022 – martie 2023), iar 21.7000 euro e câștigul total mediu pentru un central. 

Calculele din analiza noastră au utilizat un raport de 1 euro = 5 lei iar sumele sunt aproximative:

Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
A murit noaptea trecută! Sofia Vicoveanca, în doliu: 'Îmi plânge sufletul'
A murit noaptea trecută! Sofia Vicoveanca, în doliu: 'Îmi plânge sufletul'
Lista victimelor din Nashville a fost dată publicității de către autoritățile americane
Lista victimelor din Nashville a fost dată publicității de către autoritățile americane
Ce a făcut tatăl din Alba, cu puțin timp înainte să-și ucidă bebelușul: „Era agitat, repeta încontinuu”
Ce a făcut tatăl din Alba, cu puțin timp înainte să-și ucidă bebelușul: „Era agitat, repeta încontinuu”
Scoțienii, verdict final în neconvocarea lui Ianis Hagi la națională
Scoțienii, verdict final în neconvocarea lui Ianis Hagi la națională
Motivul ȘOCANT din spatele plecării lui Mihai Bendeac de la iUmor. "Pentru că a fost bătut de Cheloo. I s-a părut că e gay"
Motivul ȘOCANT din spatele plecării lui Mihai Bendeac de la iUmor. "Pentru că a fost bătut de Cheloo. I s-a…
Nimeni NU scapă! Obiceiul pe care îl avem cu toții contribuie MASIV la DEMENȚĂ
Nimeni NU scapă! Obiceiul pe care îl avem cu toții contribuie MASIV la DEMENȚĂ
Răzvan Munteanu a rezolvat misterul plecării Deliei de la iUmor! 'Am discutat cu ea, își asuma!' 😲
Răzvan Munteanu a rezolvat misterul plecării Deliei de la iUmor! 'Am discutat cu ea, își asuma!' 😲
Cutremur în dosarul CARACAL! Gheorghe DINCĂ a primit decizia: Nu mai am semne de întrebare
Cutremur în dosarul CARACAL! Gheorghe DINCĂ a primit decizia: Nu mai am semne de întrebare
Ce a pățit un român după ce a furat 50 de euro din casa unei pensionare din Germania, dar și-a uitat portofelul la locul faptei
Ce a pățit un român după ce a furat 50 de euro din casa unei pensionare din Germania, dar și-a…
Calendar ortodox 30 martie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Calendar ortodox 30 martie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Oamenii de ştiinţă au identificat un ingredient secret în picturile lui Da Vinci
Oamenii de ştiinţă au identificat un ingredient secret în picturile lui Da Vinci
Ce spune ziua săptămânii în care te-ai născut despre personalitatea ta
Ce spune ziua săptămânii în care te-ai născut despre personalitatea ta
Merge pe urmele LG. Dispare încă un brand cunoscut de smartphone-uri!
Merge pe urmele LG. Dispare încă un brand cunoscut de smartphone-uri!
Momentul în care Ana Morodan este reținută de poliție în trafic VIDEO
Momentul în care Ana Morodan este reținută de poliție în trafic VIDEO
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu un Martini?
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu un Martini?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Cât costă SUV-ul Suzuki Across în România? Este copia 1 : 1 a lui Toyota Rav4
Cât costă SUV-ul Suzuki Across în România? Este copia 1 : 1 a lui Toyota Rav4