Care sunt șansele ca Legea Sportului să fie modificată în varianta propusă de Vasile Dîncu! Toate calculele și strategiile politice de care are nevoie senatorul pentru a avea succes în Parlament | EXCLUSIV

Care sunt șansele ca Legea Sportului să fie modificată în varianta propusă de Vasile Dîncu! Toate calculele și strategiile politice de care are nevoie senatorul pentru a avea succes în Parlament | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vă prezintă, în detaliu, calculele votului pentru ca Legea Sportului să fie modificată în varianta propusă de Vasile Dîncu. Matematica de care are nevoie în cele două camere și strategiile politice care vor fi hotărâtoare.

Senatorul Vasile Dîncu a înregistrat în Parlament o propunere legislativă prin care solicită modificarea Legii Sportului 69/2000,  astfel încât cluburile de drept public să aibă dreptul de a evolua în ligile profesioniste.

Proiectul de lege a împărțit lumea fotbalului, multe voci fiind împotriva inițiativei senatorului Partidului Social Democrat. Pe lângă războiul dintre FCSB și Steaua, „militarii” fiind beneficiari direcți ai schimbării legii, mulți oficiali din fotbal au amendat propunerea lui Vasile Dîncu și a celorlalți (doar!) doi colegi semnatari, Radu Popa, respectiv Matei Constantin Bogdan.

Care sunt șansele ca Legea Sportului să fie modificată în varianta propusă de Vasile Dîncu! Toate calculele și strategiile politice de care are nevoie senatorul pentru a avea succes în Parlament

Fiind solicitată procedură de urgență de către inițiatori, oficialii Stelei speră ca echipa să poată beneficia de modificarea legii chiar din sezonul viitor. În acest sens, FRF a transmis, într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor, că este nevoie ca legea să fie promulgată, cel târziu, cu o săptămână înainte de startul ediției de campionat 2023-2024 (jumătatea lunii Iulie). Până atunci, este nevoie ca formația pregătită de Daniel Oprița să își câștige dreptul sportiv (la ora publicării acestui articol, Steaua se află pe locul 2, direct promovabil) apoi ca propunerea legislativă să fie adoptată de Camera Deputaților, care este for decizional.

Pentru asta, Vasile Dîncu și ceilalți doi colegi de partid au nevoie de votul favorabil al tuturor colegilor din grupul parlamentar PSD, plus al altor formațiuni politice.

Iată scenariile în care legea poate trece în forma propusă:

1. Scenariile optimiste pentru modificarea legii:

Scenariul 1.1: Senatul este prima cameră sesizată. Procedura de urgență este aprobată, comisiile Senatului dezbat și avizează favorabil proiectul legislativ, comisia raportoare care va fi desemnată propune un raport de adoptare, iar plenul Senatului îl adoptă cu majoritate de voturi. Pentru a fi adoptat de plenul Senatului, care cuprinde un număr de 136 de senatori, Dîncu are nevoie de cel puțin 69 de voturi „pentru”. Calculele din Senat arată că PSD deține 47 de locuri, ceea ce înseamnă că Dîncu trebuie să aibă susținerea tuturor colegilor din partidul său, plus încă cel puțin 22 de voturi de la alte partide, PNL (care are 41 de locuri în Senat), USR (25), AUR (14), UDMR (9).

După adoptarea în Senat, proiectul ajunge la Camera Deputaților, unde intră într-un circuit similar Senatului: dezbateri în comisiile permanente ale Camerei, întocmire și depunere raport favorabil și cu propunere de adoptare în plen. Proiectul este adoptat de Cameră cu majoritate de voturi, respectiv 166 de voturi „pentru”.

Cum arată calculele în Camera Deputaților? Sunt 330 de deputați. PSD = 107 membri, PNL = 81, USR = 42, AUR = 25, UDMR = 20, Minorități = 17, Neafiliați (deputații desprinși din PNL, aflați sub conducerea lui Ludovic Orban) = 38. Așadar, pentru aprobare, Dîncu convinge întregul grup parlamentar PSD din Cameră, plus încă 59 de deputați de la alte formațiuni din cele enumerate mai devreme.

  • 107 mandate de deputat deține Partidul Social Democrat din cei 330 cât numără camera 

Scenariul 1.2: Senatul dezbate proiectul, nu se întrunește cvorumul și/sau îl respinge în comisii și în plen. Chiar și dacă se va întâmpla acest lucru, propunerea mai are, totuși, o șansă în Cameră, cea care, cum spuneam, este for decizional și care, chiar și cu un vot de respingere de la Senat, poate întoarce soarta acesteia, dacă sunt îndeplinite calculele enunțate mai sus

2. Scenariile pesimiste în care legea nu este modificată:

Scenariul 2.1: Senatul îl adoptă în forma propusă, dar proiectul este modificat substanțial în comisiile Camerei și/sau Camera îl respinge.

Scenariul 2.2: Ambele camere resping proiectul, prin neîntrunirea numărului necesar de voturi.

Scenariul 2.3: Procedura de urgență solicitată de inițiator nu este aprobată, iar dezbaterile se desfășoară în ritm normal, existând totodată posibilitatea, ca în funcție de interesul asupra acestui proiect, să rămână mult timp în așteptare, „uitat într-un sertar”, iar Steaua să nu aibă dreptul de promovare până la finalul acestui sezon, propunerea neavând niciun efect, cel puțin nu de anul acesta. Acest scenariu poate avea atât rezultatul final de la scenariul 1, 2.1, cât și de la 2.2.

Ce susținere are Vasile Dîncu în Parlament?

Este deja știut faptul că Vasile Dîncu nu mai este agreat de colegii din Parlament și nu doar de cei din opoziție, ci și de unii dintre partenerii de coaliție, de la PNL, sau chiar de către colegii săi de partid.

Vasile Dîncu a demisionat, la finalul anului trecut, din funcția de ministru al Apărării după o serie de declarații pe care le-a făcut în legătură cu războiul din Ucraina și care au fost considerate controversate de colegii de la guvernare, de președintele Klaus Iohannis și în totală antiteză cu politica oficială a României, NATO și UE.

Mai exact, Dîncu s-a situat de partea celor care consideră că Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru a încheia pacea cu Rusia, poziția care este și dorința președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Potrivit Europa Liberă, Vasile Dîncu nu se bucură de susținere în PNL și, mai nou, nici în PSD, fiind considerat ca făcând parte din „grupul de la Cluj”, acolo unde PSD obține rezultate slabe electorale. Potrivit informațiilor jurnaliștilor de la Europa Liberă, Dîncu l-ar susține pe Mircea Geoană pentru o eventuală candidatură la prezidențiale din partea PSD, ceea ce nu este pe placul lui Marcel Ciolacu și al liderilor PSD.

Ciolacu, mesaj pro FCSB: „I-am spus lui Gigi Becali că mă voi implica pentru ca suporterii să poată merge în Ghencea, atât la meciurile din prima ligă ale FCSB, cât și la cele ale Stelei”

Mai mult, pe frontul luptei dintre Steaua și FCSB, Marcel Ciolacu a avut deja o poziționare fermă. Astfel, în luna Octombrie a anului trecut, imediat după ce Vasile Dîncu a demisionat din poziția de ministru al Apărării, șeful PSD a transmis, în exclusivitate pentru ProSport, că o să se implice pentru ca echipa lui Gigi Becali să poată evolua pe stadionul Ghencea.

„Un bărbat m-a întrebat dacă am vreo explicație pentru care FCSB nu este lăsată să joace pe noul stadion din Ghencea. I-am răspuns sincer că nu știu de ce, situația fiind mai presus de puterea mea de înțelegere. Este momentul ca această situație aberantă să înceteze! E aberant ca FCSB și Steaua să fie folosite într-un război orb al orgoliilor, război din care pierd, cu siguranță, atât suporterii, cât și fotbalul românesc! Nu sunt prieten cu Gigi Becali, dimpotrivă, avem principii de viață și crezuri politice diferite – să nu uităm că domnia sa a fost acum câțiva ani demnitar PRM. Dar aici nu e vorba de politică, ci de normalitate și decență. De aceea, i-am spus acum câteva zile lui Gigi Becali că mă voi implica pentru ca, într-un interval rezonabil de timp, suporterii să poată merge în Ghencea, atât la meciurile din prima ligă ale FCSB, cât și la cele ale Stelei, în divizia secundă. Dacă două echipe uriașe, precum Milan și Inter, pot împărți același stadion, bănuiesc că vom reuși să facem și în România ca, până la urmă, rațiunea să învingă”, a transmis liderul PSD.

 

 

 

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen