Cap de linie pentru AFC Rapid: ANAF Sectorul 1 cere falimentul clubului şi lichidatorul "vechiului" Rapid a intervenit în procesul de dizolvare pornit de "aristocraţii" de la Redivivus

1 iul 2018 9297 afişări Fotbal Intern
Cap de linie pentru AFC Rapid: ANAF Sectorul 1 cere falimentul clubului şi lichidatorul "vechiului" Rapid a intervenit în procesul de dizolvare pornit de "aristocraţii" de la Redivivus Primarul Daniel Tudorache (în cămaşă) şi-a îndeplinit toate promisiunile: "noul Rapid" a intrat în Liga 3, iar celor de la AFC Rapid "li s-a rupt băţul". FOTO: Mediafax
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

AFC Rapid, clubul care s-a luptat în ultimul an cu Academia Rapid, a primit două lovituri decisive în ultimele zile: ANAF Sectorul 1 a cerut falimentul asociaţiei, iar Mihai Florea, lichidatorul SC FC Rapid (societatea aflată în faliment), a intervenit în procesul prin care „aristocraţii“ de la Redivivus 2017 solicită dizolvarea AFC.

Este improbabil ca AFC Rapid să scape din acest asalt concentric. ANAF Sectorul 1 a fost „opţiunea nucleară“ păstrată de Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, în războiul cu această asociaţie. AFC (al cărui proprietar a fost George Copos până în primăvara anului 2016, când i l-a cedat fostului său angajat, Horia Manoliu) avea în vara trecută datorii de 2.200.000 de lei (200.000 datoriile iniţiale plus 2.000.000 dobânzi) şi este inactiv fiscal din 2014.

Fiscul nu s-a îndreptat împotriva acestei asociaţii până miercuri, 27 iunie 2018, când a introdus la Tribunalul Bucureşti cererea de faliment.


ANAF Sectorul 1 a pornit acţiunea împotriva AFC Rapid miercuri, 27 iunie 2018. Şansele de reuşită ale Fiscului sunt maxime

Primarul Tudorache, astă-primăvară: „Toţi cei care tot ne bagă băţul prin gard... La un moment dat, o să li se rupă băţul“

În vara trecută, când s-a luat decizia înfiinţării unui „nou Rapid“, primarul Tudorache a încercat să unească toate „aşchiile“ vechii mişcări. Numai că, în primă fază, într-o şedinţă purtată la sediul Primăriei Sectorului 1, reprezentanţii AFC Rapid nu au fost foarte entuziasmaţi de idee. S-a intrat în impas şi primarul le-a trimis un ultimatum prin care erau somaţi să intre în noua structură care se pregătea şi să renunţe la AFC. Într-o discuţie cu reporterul ProSport, Tudorache a menţionat că nu poate asocia primăria cu o asociaţie care are datorii la stat.


AFC Rapid avea, anul trecut, datorii totale la Fisc de 2,2 milioane lei

A urmat un an de luptă surdă în instanţe, unde AFC Rapid a reuşit să blocheze obţinerea personalităţii juridice de către Academia Rapid, asociaţie fără personalitate juridică înfiinţată sub bagheta lui Daniel Tudorache.

Astă-primăvară, în emisiunea de la Realitatea TV în care Nicolae Stanciu a recunoscut că Dragnea e patronul din umbră al Academiei Rapid, primarul Daniel Tudorache le-a dat celor de la AFC Rapid un ultim avertisment:

Tudorache: Vreau să liniştesc suporterii. De partea juridică mă ocup eu şi, dacă am spus că, din vară, promovăm în Liga a 3-a… Cu siguranţă nu putem promova dacă n-avem personalitatea juridică. O vom avea, să stea liniştiţi. Sau toţi cei care tot ne bagă băţul prin gard... La un moment dat, o să li se rupă băţul.

Moderatoarea Denise Rifai: Cine bagă băţul? Pe ce vă bazaţi?

Tudorache: Atât timp cât ei nu o să-şi plătească datoriile, mă refer la cei de la AFC (n.r. – Rapid), cu siguranţă vor avea probleme!“.

Academia Rapid nu şi-a luat, până la urmă, personalitatea juridică, dar promisiunea promovării a fost respectată: FRF şi AMFB au modificat regulamentele, temporar şi special pentru ca acest club să mute activitatea pe o altă structură juridică, Societatea Comercială Fotbal Club R Societate pe Acţiuni, care a primit personalitate juridică ocolind instanţele de judecată.


Paul Mincu, juristul lui Gino Iorgulescu (instalat în 2013 şi reconfirmat în 2017 ca şef al LPF la intervenţia directă şi publică a lui Liviu Dragnea), a intervenit şi el în favoarea "nouluI Rapid"

Mihai Florea a notificat deja AFC Rapid

Cea de-a doua lovitură pentru AFC Rapid a venit de la Mihai Florea, lichidatorul SC FC Rapid SA, societatea intrată în faliment în iunie 2016. Acesta a făcut cerere de intervenţie în procesul intentat de „aristocraţii“ de la Redivivus 2017 (asociaţia conducătoare în Academia Rapid), care au cerut dizolvarea AFC Rapid.

În această nouă bătălie juridică, SC FC Rapid SA este mai îndreptăţită să se îndrepte împotriva AFC Rapid decât Redivivus. Florea reclamă încă de anul trecut faptul că AFC produce confuzie printre suporteri folosind în mod abuziv numele Rapid. Au existat notificări făcute de lichidator, acesta a acordat pentru ProSport şi un interviu în care menţiona că va solicita schimbarea numelui celor de la AFC Rapid.

Laţul s-a strâns treptat, această asociaţie fiind oricum în colaps financiar, fără antrenor şi jucători, exclusă de Burleanu dintre membrii FRF la ultima Adunare Generală (18 aprilie) şi atacată violent de Paul Mincu, juristul Ligii Profesioniste de Fotbal care acum reprezintă Academia Rapid în litigiul cu CSA Steaua.


Fără intervenientul Mihai Florea, lichidatorul "adevăratului Rapid", şansele în instanţă ale Redivivus - în numele căruia a acţionat jurnalistul Ovidiu Nahoi - erau mici, deoarece AFC putea invoca lipsa calităţii celor care îi cereau dizolvarea. Apariţia lichidatorului Florea în ecuaţie a schimbat datele problemei

Dansul săbiilor: promisiuni şi ameninţări în negocierile dintre AFC Rapid şi primarul Sectorului 1

Interesant este că, în ultimele luni, au existat negocieri intense între reprezentanţi ai Academiei Rapid şi Horia Manoliu, preşedintele AFC Rapid. Ultima întrevedere a avut loc chiar săptămâna trecută, înainte ca ANAF Sectorul 1 să ceară falimentul AFC Rapid. Manoliu s-a întâlnit cu primarul Tudorache la sediul Primăriei Sectorului 1. Cei doi au purtat o nouă rundă de negocieri rămasă – după cum se vede – fără rezultat.


AFC Rapid este inactivă fiscal din 2014, ceea ce înseamnă că nu poate folosi conturile clubului pentru încasări şi plăţi. Cu toate acestea, în ultimii doi ani a funcţionat. Până săptămâna trecută, când ANAF a cerut, la Tribunalul Bucureşti, falimentul asociaţiei

Sursele ProSport afirmă că Manoliu a cerut, în schimbul renunţării la AFC Rapid, o funcţie clară în organigrama „noului Rapid“. Ultima solicitare a fost postul de secretar general la SC FC R SA. Manoliu a încercat, astfel, să se asigure că nu va fi tras pe sfoară, adică să i se ofere un post-momeală care ulterior să fie restructurat. Postul de secretar general nu poate fi desfiinţat la cluburi deoarece este cerut de FRF. O variantă discutată, la un moment dat, a fost transformarea AFC Rapid într-o echipă secundă a Academiei, care să rămână în Liga 4 şi să ruleze jucătorii tineri.

Negocierile au fost, susţin sursele noastre, un veritabil dans al săbiilor, în care ambele tabere au promis diverse lucruri, aşteptând ca primul pas să fie făcut de ceilalţi:

- AFC a contestat în instanţă mărcile SC FC Rapid şi are ceva şanse să le anuleze.

- Primarul a cerut ca AFC Rapid să renunţe la proces.

- Manoliu a acceptat, dar cu condiţia ca Redivivus să renunţe, la rându-i, la procesul în care cere dizolvarea clubului şi o funcţie în organigrama „noului Rapid“.

- în tot acest timp, procesele au mers înainte.

- după aceste mutări succesive, în ultimele zile a venit matul: ANAF Sectorul 1 a introdus acţiunea care cere falimentul AFC Rapid, iar în războiul dintre „aristocraţi“ şi AFC a intervenit lichidatorul „adevăratului Rapid“, cel aflat în faliment.

La ultima discuţie Manoliu – Tudorache n-a participat nimeni de la „aristocraţi“ şi nici vreun conducător executiv de la Academia Rapid/SC FC R SA. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.