Becali, Borcea, Copos şi Revoluţia din 1989: "Am adus banii cu basculanta, am pus o folie peste ei să nu-i plouă" / "Dădeam tapiţeria maşinii jos şi-i ascundeam acolo"

12 mar 2019 19963 afişări Fotbal Intern
Becali, Borcea, Copos şi Revoluţia din 1989: "Am adus banii cu basculanta, am pus o folie peste ei să nu-i plouă" / "Dădeam tapiţeria maşinii jos şi-i ascundeam acolo"

Cei mai cunoscuţi patroni din fotbalul românesc de după Revoluţie, Gigi Becali, George Copos şi Cristi Borcea şi-au clădit adevărate imperii financiare în anii care au urmat loviturii de stat din decembrie 1989, dar realitatea nu putea deveni posibilă dacă la momentul critic din istoria României nu aveau, deja, sume importante cu care să plece la drum.

Pe Gigi Becali, momentul decembrie 1989 l-a prins cu peste trei milioane de lei cash, adică 100.000 de euro, bani pe care, în anii care au urmat, i-a investit cu succes fie în afaceri mari, fie în asocieri dubioase cu statul român: "Aduceam blugi, tricouri şi îmbrăcăminte cu tirurile din Turcia şi le băgam în angrouri. Într-o seară, după ce-am strâns banii, i-am adus cu basculanta în curte, i-am descărcat şi am pus o folie peste, mi-era să nu plouă peste noapte pe ei", şi-a adus aminte omul de afaceri din Pipera, care în anii ce au urmat a fost, rând pe rând, propietarul Stelei/FCSB-ului, europarlamentar şi candidat la prezidenţiale, dar şi deţinut celebru.

Dacă Gigi Becali se lăuda cu trei milioane de lei, finul său, Cristi Borcea, avea de trei ori mai puţin, "doar" 600.000 de lei. Şi pentru el a urmat o perioadă prosperă şi controversată: "M-a prins Revoluţia cu vreo 600.000 de lei în carcasa uşii de la maşină. Dădeam tapiţeria jos şi-i ascundeam acolo. Cum naiba să-i ţii în casă?! N-aveai ce face cu banii, că nu puteai călători. Cum s-a dat drumul la graniţe după Revoluţie, am plecat în Turcia, apoi în vară la Coppa del Mondo în Italia", a punctat şi actualul deţinut.

Pentru George Copos, un om al sistemului creat de Nicolae Ceauşescu, Revoluţia a venit într-un moment în care strânsese abia 100.000 de lei. S-a împrumutat 25.000 de dolari, i-a investit în lanţul de cofetării "Ana", iar decizia s-a dovedit, de asemenea, una inspirată, Copos devenind un prosper om de afaceri înainte şi după condamnarea din Dosarul Transferurilor: "Mi-am lăsat sângele tot învârtind la lopată, să nu se întărească şapa până vin „meşterii” luni dimineaţă, ca să amenajăm magazinul, fiindcă maşina mi-a adus materialul duminica, atunci când oamenii erau liberi", susţine şi fostul patron de la Rapid şi vicepremier al României.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.