Atacantul care și-a făcut bara de aur la mașină face dezvăluiri explozive! Cum a pierdut peste un sfert de milion de dolari de la Adrian Porumboiu și de ce i-a închis telefonul în nas lui Meme Stoica. EXCLUSIV

Atacantul care și-a făcut bara de aur la mașină face dezvăluiri explozive! Cum a pierdut peste un sfert de milion de dolari de la Adrian Porumboiu și de ce i-a închis telefonul în nas lui Meme Stoica. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Vi-l mai aduceți aminte pe Ionuț Bâlbă, golgheterul lui Poli Iași care rupea plasele adverse în anii 2004-2010? Retras din activitate în 2012, Ionuț Bâlbă, 42 de ani, nu mai activează în fotbal, dar spune că i-ar plăcea să revină în fenomen la un club ca team-manager sau director sportiv, ori chiar ca observator.

Primul gol în Liga 1, marcat împotriva Rapidului

Ionuț Bâlbă a jucat la Poli Iași între anii 2002 și 2010, dar și un an mai târziu, fiind în mai multe sezoane golgheterul grupării din Copou, pentru care a marcat aproape 50 de goluri în peste 180 de partide.

Recunoscut ca un „Copil rebel al Copoului”, Bâlbă s-a remarcat nu doar pe teren, ci și în afara lui prin prostiile făcute, dar de cele mai multe ori regretatul antrenor Ionuț Popa a știut să scoată ce e mai bun de la elevul său. Bâlbă a devenit celebru și atunci când și-a aurit jantele de la mașină, și când a condus fără permis, dar a atras atenția echipelor adverse mai ales prin golurile marcate.

Fostul golgheter al Iașiului a înscris primul gol în Liga 1 acum 20 de ani, într-un meci cu Rapid, iar ultima reușită pe prima scenă a fost tot în fața unui adversar cu nume – Steaua, în 2011, pe atunci evoluând pentru Gloria Bistrița.

Curtat de echipe care trăgeau la titlu, precum Rapid, CFR Cluj, FC Vaslui, Craiova sau Unirea Urziceni

De-a lungul carierei, Ionuț Bâlbă, un golgheter în vogă în Liga I în anii 2004 – 2010, a fost curtat insistent de echipele puternice care trăgeau la titlu. George Copos l-a vrut la Rapid, Adrian Porumboiu a fost dispus să bage și el mâna adânc în buzunar pentru a-l aduce pe atacantul Iașiului, iar Dan Petrescu și l-a dorit și el pe Bâlbă la Urziceni, înainte de titlul cucerit în 2009. A fost foarte aproape și de CFR Cluj, după ce a discutat față în față cu Iuliu Mureșan și au bătut palma, dar de fiecare dată transferul a căzut fie din cauza sa, fie din cauza pretențiilor exagerate ale ieșenilor.

George Copos a pus pe masă 500.000 de dolari, dar Iașiul i-a refuzat

Ionuț Bâlbă a povestit pentru ProSport cum a ratat un transfer important la Rapid, echipă de cupele europene la acea vreme. O mutare pe care dacă ar fi reușit-o, Bâlbă ar fi putut avea o altă carieră.

„Am ratat multe transferuri, dar nu pot să spun acum că regret. Așa a fost să fie. Deși sunt convins că dacă aș fi făcut pasul la o echipă mare cariera mea ar fi putut să fier alta. Rapidul a oferit 500.000 de dolari pe masă la un moment dat. Nici eu nu știu adevărul, dar vă spun ce mi s-a spus și mie. S-a spus atunci că nu ar fi vrut Nea Popică (n.r. regretatul Ionuț Popa) să-mi dea drumul, dar cine conducea clubul cu adevărat nu a vrut, primarul Gheorghe Nichita. Iașiul m-a cumpărat cu 10.000 de dolari, nu aveam eu multe meciuri și goluri în momentul acela în prima ligă ca să dea cineva un milion de dolari pe mine. Era foarte greu. Cine știe unde aș fi ajuns dacă aș fi semnat atunci cu Rapid. Era o echipă puternică, de cupe europene”, a declarat Ionuț Bâlbă pentru ProSport.

Povestea ratării transferului la CFR Cluj. Cum a decurs întâlnirea cu președintele Iuliu Mureșan

Fostul atacant al Iașiului povestește cu ceva urmă de regret și cum a ratat un al doilea transfer important, la CFR Cluj. Discutase la Iași cu președintele de atunci, Iuliu Mureșan, stabiliseră chiar ca a doua zi să semneze contractul, dar mutarea a căzut peste noapte.

„După transferul ratat la Rapid au fost și alte oferte concrete. Și ratate tot la limită. Cu CFR Cluj chiar bătusem palma după o discuție cu Iuliu Mureșan”, spune Bâlbă, care oferă și detalii de la întâlnirea cu fostul președinte al ardelenilor: „Într-o seară veneam de la București, după ce m-am operat de menisc la București. Sună telefonul, era târziu, 10 – 11 seara. Mă sună Nea Sorin Boca. «Ionuț, ce faci, ai ajuns acasă? Ia vino!» Când intru, era președintele de la CFR Cluj, Iuliu Mureșan, care mă întreabă direct: «Vrei să vii la CFR Cluj?»  Eu… Vreau, cum să nu! «Gata, te fac clujean, ești de-al nostru. Hai, du-te acasă și te odihnește. Du-te și ne vedem mâine să semnezi contractul», mi-a spus Iuliu Mureșan. Atât a fost discuția. Îți dau seama că în noaptea aceea nu am mai dormit deloc. Nici nu mă așteptam”, rememorează Bâlbă.

A bătut palma cu CFR, dar transferul a căzut peste noapte

Dar transferul a căzut, după ce ieșenii au plusat la suma de transfer discutată inițial. „Dimineața am așteptat telefonul, să ne întâlnim și să semnez contractul. Și nu a mai sunat. Pe la 10 – 11 îl sun pe Sorin Boca. «Băi, Ionuț, din păcate a căzut totul». Păi nu au mai vrut, mi-a spus. Nu am mai primit explicații, dar ceva a fost la mijloc. E clar că nu s-au înțeles la bani. Din ce am înțeles, CFR dădea 350.000 de euro, s-au înțeles la suma asta, dar după aceea Iașiul s-a sucit și a cerut 500.000. Și de la acei bani s-a terminat totul. L-am sunat și eu pe domnul Mureșan de curiozitate, dar nu mi-a mai răspuns. A fost doua oportunitate mare ratată de pleca la un club mare”, a mai spus fostul atacant.

Ofertă șocantă! Adrian Porumboiu i-a dat 300.000 de dolari la semnătură

A treia ofertă importantă pentru Ionuț Bâlbă a fost de la FC Vaslui, iar atacantul Iașiului a ratat atunci potul cel mare din punct de vedere financiar. Fiind în ultimul an de contract, Adrian Porumboiu i-a oferit la semnătură 300.000 de dolari, dar și un salariu de 15.000 de euro pe lună, potrivit spuselor jucătorului.

„Vasluiul a fost a treia echipă care m-a dorit cu adevărat, în 2008 cred. Eram în ultimul an de contract cu Poli Iași. Atunci la Vaslui era președinte Toni Heleșteanu. Mă sună într-o seară Heleșteanu: «Băi, Ionuț, te vrea Porumboiu la Vaslui. Ce zici? Hai, vino, că te așteaptă!» La 12 noaptea m-am suit în mașină și am plecat la Vaslui, acasă la domnul Porumboiu. Acolo erau Porumboiu cu Dorinel Munteanu. El era antrenor. Nu mă așteptam la asta. Eu… bună seara, ei… «Ce faci, Ionuț, cum ești? Ia zi, vrei să vii la noi?» Vă dați seama că aș vrea să vin, le-am spus.

Să fiu sincer, am bătut palma atunci, pe loc. Ne-am înțeles, erau foarte mulți bani. Domnul Porumboiu îmi dădea atunci 300.000 de dolari la semnătură, pentru că veneam ca jucător liber, plus 15.000 pe lună, plus bonusuri. Bătusem palma, îți dai seama”, rememorează Ionuț, care explică și cum a decurs discuția ulterioară cu antrenorul Ionuț Popa: „Acum trebuia să vin acasă să le spun celor de la Iași că nu mai semnez prelungirea, că nu mai pot. Nu știam cum să fac. L-am sunat pe Nea Popică și i-am explicat. Nea Popică, uite care e treaba. M-a sunat domnul Porumboiu, mi-a oferit o grămadă de bani, sunt sigur că nici dumneavoastră nu refuzați o așa ofertă. Am mai ratat vreo două, nu o mai ratez și pe asta. Am spus așa, că nu mă dau palmat, rămân la Iași până la sfârșitul contractului și după aceea plec la Vaslui. Îți dai seama că nu i-a căzut prea bine. Și după aceea a vorbit cu Nea Sorin Boca, cu primarul Nichita și mi-au făcut ei o ofertă. Clar că mai puțin, dar până la urmă am ales cu sufletul. Am zis că poate o să fac bani după aceea și am ales să rămân la Iași”.

Cum i-a închis telefonul în nas lui Meme Stoica: „Am crezut că e o glumă”. S-a speriat de antrenamentele lui Dan Petrescu și a refuzat Urziceniul

Înainte ca Unirea Urziceni să câștige titlu de campioană din 2009, trupa ialomițeană pregătită la acea vreme de Dan Petrescu l-a vrut, printre alții, și pe atacantul ieșean Ionuț Bâlbă. Chiar președintele Mihai Stoica l-a sunat pe fotbalistul ieșean, care a crezut inițial că e o glumă.

„Plecarea la Urziceni nu s-a materializat din cauza mea. Nu am avut inspirația atunci să accept. Era Dan Petrescu antrenor și sună Meme Stoica. «Salut, Ionuț, sunt Meme Stoica». I-am închis telefonul, am crezut că e o glumă. Du-te și lasă-mă, termină cu glumele! Mă sună din nou: «Eu sunt Mihai Stoica, nu e nicio glumă. Te vrea Dan Petrescu să vii la Urziceni». Zic «Hai că vin”, își amintește Ionuț Bâlbă.

Acesta recunoaște că s-a speriat de ceea ce a auzit de la fostul său coleg Marius Onofraș, care i-a povestit de antrenamentele tari făcute sub comanda lui Dan Petrescu.

„Erau Onofraș și Bordeanu la ei. Am întrebat dacă au vorbit la club și mi-a spus Meme că e rezolvat, să stau liniștit. Dacă vreau eu, semnez. Mă sună Ono și îmi spune că nu e joacă cu Dan Petrescu, toată ziua antrenamente și că se stă în cantonament. Nu neapărat că m-am speriat, dar eu eram învățat mai liber, așa, la Iași… Nu am zic că merg, dar nici că nu merg. Mă sună din nou Meme și i-am spus că vreau o primă de instalare, că vreau să-mi iau un apartament. Nu a fost de acord și am refuzat.

Acum recunosc că aici am greșit eu, nu am fost inspirat. Acum îmi pare rău că nu m-am dus atunci. Urziceniul a câștigat campionatul și a jucat în grupele Champions League. Acolo am greșit eu, ăsta e unul dintre regretele mele. Acolo a depins doar de mine, ei plăteau clauza aia de 350.000 de euro din contract și semnam dacă acceptam oferta. Dar supărat pe atâtea transferuri ratate am luat în derâdere și mutarea a picat”, își recunoaște greșeala Ionuț Bâlbă.

Povestea mașinii aurite

Fostul golgheter al Iașiului a povestit amuzat și de pățania cu mașina aurită care l-a făcut celebru la acea vreme în fotbalul românesc. Și spune că acum nu ar mai face acest lucru nici plătit.

„Atunci venise un amic de-ai mei din America, unde lucrase la cineva care spoia cu aur tacâmuri, mânere, tot felul de obiecte. A venit acasă să-și deschidă o afacere și avea nevoie de o promovare. Cum ne cunoșteam noi, a venit cu ideea la mine. Și îmi zile: «Uite ce îți propun. Îți fac jantele de la mașină gratis, tu doar să dai un interviu la ProTV». Cum să nu, eram încântat. Nici prin cap nu mi-a trecut atunci ce amploare o să ia. Am dat acel interviu la ProTV și a ieșit un tam-tam! Acum, sincer, nu mi-aș mai face asta. Nu mi-ar mai trebui nici să-mi dea bani. Îmi aduc aminte că m-au oprit la semafor într-o zi niște rromi aflați într-o mașină când au văzut că am atâta aur și au vrut să mi-o cumpere”, povestește amuzat Ionuț Bâlbă, 42 de ani.

Ca să-l scape de gura suporterilor, antrenorul Ionuț Popa și-a copiat elevul și și-a aurit bandourile.

Cum a fost „amenințat” cu pistolul în vestiar de Ionuț Popa

Atacantul lui Poli și-a amintit și de momentul când Ionuț Popa „l-a amenințat” cu pistolul în vestiar.

„La un meci cu Buzăul, cineva a intrat cu pistolul pe teren și ulterior Ionuț Popa și-a luat și el pistol. A venit cu arma la vestiar și la ședința cu noi, pac, pistolul pe masa. Am zis că e de jucărie. A zis atunci, «Bă, Bâlbă, dacă mai scoți un cuvânt, uite ce am aici». Hai, bre, ți-ai luat pistol de jucărie și râzi de mine. «Ce, că e adevărat». Doamne ferește!”, se amuză Bâlbă, care recunoaște că Ionuț Popa l-a ajutat foarte mult în carieră: „Am avut o relație foarte bună cu Nea Popică, cu toate că am făcut mult greșeli. Nu mă certa când jucam mai prost, ci când făceam câte o prostie. Avea și vorbele la el, totdeauna scotea ce-i bun din ce era rău. Îi datorez totul lui Ionuț Popa”, care din când în când se mai uită la golurile pe care le marca în acea perioadă: „Când mă mai apucă nostalgia mai intru pe Youtube și mă mai uit la goluri. Uite, bă, ce atacant! (râde). Sunt amintiri frumoase, rămân în suflet pentru totdeauna”.

Bâlbă nu-l poate uita pe fundașul central care i-a dat cele mai mari bătăi de cap: „Mirel Rădoi. Greu tare cu el. Băga băiatul niște materiale”.

A avut lacrimi în ochi la meciul cu Rapid

Recent, Ionuț Bâlbă a dat lovitura de start a partidei pe care Poli Iași a câștigat-o în fața Rapidului, în Copou, în fața a 10.000 de spectatori. Bâlbă a fost primit cu simpatie pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, iar fostul atacant s-a revăzut și cu fostul său antrenor Cristiano Bergodi.

„A fost un moment foarte emoționant pentru mine. După atâția ani, să revin pe gazonul din Copou și să fiu aclamat de suporteri, a fost un sentiment foarte plăcut. Sunt mândru că suporterii nu m-au uitat și le mulțumesc din suflet. Mă bucură foarte mult și revederea cu Cristiano Bergodi, cu care nu m-am mai văzut de când a plecat de la Iași, acum 15 ani. A fost foarte emoționantă întâlnirea cu Mister, care m-a îmbrățișat înainte de meci. Mă bucur că Poli a câștigat, poate că le-am purtat și eu un pic de noroc băieților”, a mai spus Ionuț Bâlbă.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după operațiile estetice pe care acum…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…