ANALIZĂ‚ | Condamnarea lui Ioan Niculae mărește la 11 numărul cluburilor cu probleme din Liga 1. Petrolul, Astra și Oțelul au patronii după gratii

Redactor:
Matei Udrea
ANALIZĂ‚ | Condamnarea lui Ioan Niculae mărește la 11 numărul cluburilor cu probleme din Liga 1. Petrolul, Astra și Oțelul au patronii după gratii
  • Publicat:
  • Actualizat:

Liga 1 la fotbal are, în acest moment, 11 echipe care fie au intrat deja în administrare judiciară, fie sunt în mare pericol să ajungă în această situație. Petrolul, Dinamo, FC Brașov, „U” Cluj, Rapid, CFR Cluj și Oțelul sunt în insolvență, iar ASA Tg. Mureș, Astra, Pandurii și Ceahlăul au, de asemenea, diverse probleme care pot duce rapid către insolvență sau chiar faliment.

CLICK PENTRU A MĂ‚RI IMAGINEA

Cluburile stabile: Steaua se autofinanțează, patru depind de banii publici, două își măsoară cu grijă pașii

Campionatul României poate fi împărțit în trei mari categorii de echipe: cele stabile, cele aflate la limita pericolului și cele deja aflate în insolvență. La rândul lor, formațiile din interiorul acestor trei mari diviziuni au diverse situații mai mult sau mai puțin bune.


Gigi Becali își dezmorțește oasele după aproape doi ani de temniță. Pentru clubul său, greul pare că abia începe

Singura formație din Liga 1 care n-are probleme deocamdată rămâne Steaua. Ajutat de mediatizarea uneori excesivă, clubul a părut până acum un perpetuum mobile. Indiferent dacă s-a investit sau nu în echipă, banii au venit în valuri, susținând în ultimii ani nu numai gruparea lui Becali, ci și finanțele patronului. Ultimele evenimente indică însă o deteriorare a situației. Criza de identitate creată prin pierderea brandului a făcut ca echipa să joace cu tot mai puțini oameni în tribune. Rămâne de văzut cum va influența eliberarea lui Gigi Becali această situație, mai ales după ce Armata a decis să nu mai lase echipa să joace în arena sa tradițională, Ghencea.


Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și unul din oamenii premierului Ponta, ține spatele noii echipe CSU

Alte două echipe aflate, aparent, dincolo de orice problemă grație susținerii necondiționate a autorităților locale pesediste sunt CSU Craiova și CSMS Iași. În ambele cazuri, bugetul pare nelimitat. Aici însă lucrurile au o doză de imprevizibil. Numai de la începutul anului și până acum alte două formații sprijinite de edilii locali, ASA Tg. Mureș și Petrolul Ploiești, au trecut fulgerător de la aparenta siguranță la incertitudine și chiar dezastru financiar.

Alte două formații deocamdată într-un echilibru financiar sunt FC Botoșani și Viitorul. Ambele cluburi sunt finanțate de patroni (Iftime și Hagi) care folosesc rețete diferite, dar au în comun menținerea cheltuielilor la un nivel rezonabil. „Nu dau salarii mari, dar nici nu mă întind mai mult decât pot duce. Ceea ce ofer este sigur, nu promit sume uriașe pe care apoi nu le pot plăti. Jucătorii mei sunt la zi cu salariile. Am avut o lună restanță, la un moment dat, și mi-era rușine să mă uit în ochii lor”, a explicat Valeriu Iftime, proprietarul echipei FC Botoșani, într-un interviu acordat pentru Sport Total FM.


Ianis Hagi este, spune tatăl său, un jucător care „costă mult”. Viitorul ar trebui să se autofinanțeze din banii încasați pe jucătorii tineri

Hagi încearcă să pună pe roate la Viitorul un sistem prin care sunt promovați jucătorii tineri, apoi vânduți pe sume consistente. Echilibrul celor două echipe depinde însă în totalitate de banii care vin din drepturile TV.

Alte două formații care n-au momentan probleme, dar depind de banii publici sunt Concordia Chiajna și Gaz Metan Mediaș. Ambele sunt cluburi mici, primul e conectat la primăria condusă de Mircea Minea, cel de-al doilea este finanțat de două mari companii, Transgaz și Romgaz, care susțin și alte secții sportive din Mediaș.

Chiar și aici, însă, toate calculele se fac pornind de la banii primiți de la televiziuni.

Cluburile în pericol: în toate cazurile, cei care le susțineau au probleme cu justiția


Problemele echipei ASA au început odată cu cele ale lui Dorin Florea, primarul orașului Târgu Mureș

Cea de-a doua mare categorie de formații din Liga 1, cea care are deja probleme, însă n-a intrat încă în zona roșie, cuprinde patru cluburi. ASA Tg. Mureș, clasată pe locul secund în clasament și cu ambiții mari în ultima perioadă, a intrat brusc într-o nebuloasă. Săptămâna trecută, primarul Dorin Florea și viceprimarul Claudiu Maior, primii doi edili ai orașului Târgu Mureș, au fost amândoi audiați de DNA, fiind subiecții unui dosar care vizează finanțarea ilegală a clubului cu bani de la bugetul public. Situația e foarte complicată și s-a sărit, practic, dintr-o extremă în cealaltă: de unde se discuta de prime colosale și de ambiția de a câștiga chiar titlul, acum se pomenește de incertitudinea finanțării pentru sezonul viitor. Ziaristul Ștefan Beldie a scris, pe site-ul 3surse.ro, că are informații clare că ASA va intra în insolvență dacă nu se califică în cupele europene, iar restanțele financiare către jucători au ajuns deja la câteva luni.


Liga 1 ar putea să devină o haină prea mare pentru Astra fără banii patronului Ioan Niculae, condamnat la închisoare și cu averea sechestrată

Astra Giurgiu, proprietate a lui Ioan Niculae, e de asemenea la un pas de insolvență. Miliardarul a fost condamnat vineri la doi ani și jumătate de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel a mai decis și punerea întregii averi sub sechestru. Dacă Steaua se poate autofinanța și chiar face profit indiferent care ar fi situația lui Becali, nu același lucru se poate spune despre Astra, care înregistrează deficit și mari datorii. Măcar la nivel teoretic, după măsura sechestrului impusă de instanță Niculae n-ar mai putea susține financiar Astra.

O perioadă de incertitudini traversează și Pandurii. Complexul Energetic Oltenia, principala sursă de bani la bugetul clubului, ia în discuție sistarea ajutorului acordat sportului. Măsura ar însemna, în cazul formației din Târgu Jiu, moarte subită. Nu există nicio posibilitate, nici măcar teoretică, de a se putea continua activitatea la gruparea gorjeană dacă CE Oltenia încetează finanțarea. În ultimul ani, două personaje foarte influente care se ocupau ca Pandurii să primească bani publici, Marin Condescu și senatorul Toni Greblă, au fost scoase în decor de intervențiile procurorilor. Amândoi au fost trimiși în judecată pentru diverse acte de corupție.

Ceahlăul, fosta echipă a lui Gheorghe Ștefan, primarul suspendat al orașului Piatra Neamț, pare să depindă acum de puțin probabila supraviețuire în Liga 1. Clubul a fost preluat de italianul Angelo Massone, cel care astă-vară a încercat să pună mâna pe Rapid. Ceahlăul are datorii și, dacă va retrograda și va pierde banii din drepturile TV, nu se știe dacă va izbuti să supraviețuiască.

Cluburile în insolvență: unii se pregătesc să iasă de sub administrare judiciară, alții se pregătesc să intre în faliment


Ioan Neculaie e acuzat de jucătorii de la FC Brașov că îi tratează ca în sclavagism

Cea de-a treia categorie de cluburi din Liga 1 este formată din cele deja în insolvență. Dinamo pare gata să părăsească tunelul groazei, iar pe 29 aprilie se anunță ieșirea din insolvența în care s-a intrat acum un an. În cazul FC Brașov există destule voci care acuză patronul Ioan Neculaie că a premeditat intrarea în insolvență pentru a scăpa de plata unor datorii. Sunt însă la clubul de sub Tâmpa probleme uriașe cu restanțele către fotbaliști. Șase dintre ei au fost concediați unilateral. Există numeroase litigii și sentințe ale comisiilor prin care clubul e obligat să le plătească jucătorilor salariile pe ultimul an.

La Petrolul și Oțelul, lucrurile sunt mult mai complicate. Dan Capră, proprietarul grupării ploieștene, este arestat și acuzat de spălare de bani, după acest episod echipa fiind băgată în insolvență. Dan Adamescu, proprietarul formației gălățene, este acuzat că a devalizat clubul, apoi l-a băgat în insolvență. Adamescu însuși e după gratii, ispășind o condamnare deoarece a dat mită unor judecători tocmai pentru a obține intrarea în insolvență a unor societăți.


Dan Adamescu a ajuns după gratii iar echipa sa, Oțelul, poate ajunge istorie

În cazul Rapid, noul patron Valerii Moraru a promis deja ieșirea din insolvență în acest an. Clubul e însă pe loc retrogradabil. Fără banii din drepturile TV, lucrurile devin tulburi la gruparea din Giulești.

Cazurile „U” și CFR Cluj par și cele mai grave. „Studenții” au acumulat datorii către toată lumea inclusiv în perioada de după intrarea în insolvență – lucru interzis de lege. În urmă cu câteva zile, clubul a scăpat ca prin urechile acului de declararea falimentului. Fiscul clujean a retras în ultima clipă cererea de declarare a falimentului după ce clubul a achitat circa 700.000 de lei din cei circa 1,5 milioane strânși ca datorii la buget după ce pronunțarea insolvenței. Cei de la „U” mai au însă destule litigii la Tribunal cu foștii angajați și jucătorii rămași neplătiți.


Cel mai pesimist scenariu imaginabil pentru clujeni: semifinala Cupei României de săptămâna trecută poate deveni
ultimul derby al unora dintre cele mai vechi cluburi din fotbalul nostru, CFR și „U”

CFR Cluj a intrat în colaps după ce Arpad Paszkany a încetat să mai finanțeze echipa. Clubul a intrat în insolvență, Fiscul a descoperit în noiembrie că s-au calculate greșit salariile jucătorilor, iar datoriile către buget sunt de 11 milioane de euro, unii fotbaliști sunt neplătiți de peste șapte luni. După penalizarea cu 24 de puncte primită de la FRF tocmai pentru neachitarea drepturilor bănești către jucători, CFR a ajuns pe loc retrogradabil, iar administratorul judiciar a informat tribunalul că pierderea locului în Liga 1 va însemna încetarea activității.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…